Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Bønder avvikler Steinkjer

79 årsverk forsvinner fra Nortura Steinkjer. Bygdenes by avvikles av bøndene selv. Hurra! 30 % selvforsyningsgrad påstås det. Det å skyte seg selv i foten. Se det kan bøndene.

2
7 svar

7 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

esoxlusius

Bøndene sentraliserer produksjonsbedriftene . Akkurat det SP er imot !

2

frode57

SP sin inntreden i regjering vil være bønder sitt siste krampetrekninger før landet må innse at vi må innse at landet er helt avhengig av import av all maten vi spiser . EØS og bønder griske holdning har ødelagt norsk landbruk. 30 % selvforsyningsgrad sier det i tall. Steinkjer , bygdenes by forteller det på en annen måte. Stagnert by i 20år.

2

JonIB

Litt av problemet på Steinkjer er vel heller at byen er alt annet enn stagnert. Industriområdet som er konsentrert rundt kaia (FK, Kornsilo, Nortura, Inntre m.fl) er innbygd av boligblokker og butikkareal, og ekspansjonsmulighetene for bedriftene som er lokalisert her er omtrent lik null.

Ironisk nok har Nortura i dette området i praksis en konkurrent, Midt-Norsk slakt. De leieslakter grisen sin hos Nortura på Steinkjer, mens skjæringa til KLF-slakteriene som lå på Åsen noen timer lenger sør, ble nedlagt i 2019. All grisen som MNS slakter, går derfor rett på hengebil og ned til Fatland i Oslo for skjæring. Når skjæringa på Åsen ble nedlagt var det nevnt noen notiser i lokalavisene, mens når Nortura foreslår (det er jo fortsatt bare en innstilling fra administrasjonen til styret) å gjøre det samme blir det ramaskrik over hele landet.

Ser lenger ned her at det nevnes transport. Om Nortura frakter grisen hel ned til Østlandet eller den ferdig foredlede varen til Østlandet er vel egentlig hipp som happ. All den tid de tre store butikkjedene har sine grossistlager på indre Østland skal all maten dit uansett før den distribueres til butikk. Unntaket er i Nordland der man har egen distribusjon der Nortura har beholdt foredling på Målselv, der produktene går til butikker i "nærområdet". Ellers vil det være sånn at kotelettene som selges på Coop Obs på Steinkjer, 150 meter unna regionens største svineslakteri, kan være slaktet på Steinkjer, skjært på Steinkjer, men distribuert via Coop sentrallager på Jessheim. Dette er ikke noe Nortura har funnet på, dette er det de tre butikkjedene som står bak.

Så ja, jeg er helt enig i at matvareforsyningen i dette landet har noen store utfordringer. Og de er i stor grad knyttet til kjedemakta.

1

frode57

Fine kommentarer!! Nå er det litt underlig at Nortura ikke skjønner at de undergraver Steinkjer og Midt Norge at det går kraftig utover bosettingen. Det er såpass destruktivt at fraflyttingen vil tilta.

1

PerryAndre

Malvik utenfor Trondheim ligger Norges største og nyeste slakteri. Dessuten finnes det flere privat eide slakteri, som også selger livdyr til bøndene. Eidsmo slakteri har egen butikk. Deres pølser er utrolig gode.

1

timy3

Det utrolige er at det lønner seg å frakte døde griser fra Rogaland og Trøndelag til Østlandet for så å lage koteletter av dem og så frakte dem tilbake til hele landet.

1

frode57

Norsk landbruk er og blir aldri lønnsomt. Men husk på at landbruket er det mest subsidierte sakene i hele EU.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Bilde

Midtøsten

Midtøsten

Bilde

Terrorangrepet 22. juli

Terrorangrepet 22. juli

Laster...