Politikk - Norsk

Staten bør ta strømnett-kostnader

Med det grønne skiftet kommer det selvfølgelig til å trengs en relativt formidabel utbygging av strømnettet her i landet, og det er allerede varslet at hvermannsen må belage seg på adskillig høyere nettleie i fremtiden pga. dette. En talsperson for NVE var i nyhetsbildet nylig og ga uttrykk for nærmest dårlig samvittighet for at denne statsinstitusjonen nå håver inn uventede milliardsummer pga. strømpris (og mer eller mindre nødvendig forbruk også), men presiserte at evt. justeringer av dette var fullt og helt opp til politikerne å ta seg av. Staten selv håver inn enorme ekstra summer for tiden blant annet pga. div. strømavgifter, og ikke minst høye olje- og gasspriser. (Oljeselskapene må nå kjøpe norske kroner (har sine inntekter i dollar) i så store mengder for å få betalt de enorme milliardinnbetalingene i skatt til den norske stat, at kronekursen stiger og kan selvfølgelig da true norsk eksportindustri på litt sikt...).

Det virker som regjeringen mener at "den jevne nordmann" (som skulle prioriteres nå) begrenses til å være disse (i blokk og rekkehus) som har fått lån i Husbanken og/eller disse som frekventerer sosialkontorene, at det er bare slike som "fortjener" å få hjelp med strømregningen, så skulle EKSEMPELVIS en enke sitte igjen i en aldrende enebolig hun og avdødd ektemann har hatt store deler av sitt liv, så er det ikke slike som skal få støtte til å klare strømregningen, samme hvor mye hun måtte fryse og måtte spare inn for å klare strømregningen nå. Egentlig et utettferdig system.

Men Staten bør iallfall nå fremover selv ta seg råd til å bekoste både utbedringer og ny-utbygging av el-nettet i stedet for å velte nye og høyere kostnader over på strømkundene, samt som et om så midlertidig strakstiltak subsidiere eksisterende nettleie og kutte i momsen. Eller har ikke staten råd??, eller er politikerne for grådige på statens vegne, høytlønnede selv og med god råd (og for liten rettferdig "empati" kanskje?).

1
4 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Alle vil ha sikker tilgang på elektrisk kraft, men "ingen" vil ha master og kabler i nærheten av der de bor. Nesten uansett hvor traseene blir prosjektert, legger folk seg i telt og lenker, for å bevare ett eller annet de mener er viktigere enn fellesskapets behov. Dette har kanskje vært en årsak til den store utfordringen vi har med nettet, men årevis med store inntekter til stat, kommune, spekulanter og andre eiere, har ikke resultert i et energinett som kan betjene behovet, når alt skal over på strøm, og alternativene er borte. Etter kutt i alternativer og et overmodig skifte, går prisene programmessig "i taket". Folk må spare på varme og lys, forandre sine vaner og rutiner, for å redusere kostnader, og hindre utkoplinger. Nettet er nedbetalt og vedlikeholdt av forbrukere, overskudd har i årevis strømmet inn til det offentlige, og det er mer enn rimelig, at oppgradering blir en offentlig oppgave. Pengene sitter løst når det er snakk om å hjelpe andre. Nå må vi også hjelpe oss sjøl, slik at konsekvensene av tankeløse tiltak ikke blir for omfattende.

1

Jeg syns egentlig att kostnaden bør ligge på dem som gir behovet for dette. Eks. om jeg skulle trenger 75KWH mer i døgnet en jeg gjør nå, og det gjør att strøm infrastrukturen til min bolig må bygges om.

Ja da er det en kostnad jeg bør bære, ikke naboen min som ikke har behov for så mye strøm.

Så den eller de som gjør att skåla tipper i ett området. Dem bør ta kostnaden for dette.

Og med strøm, så er det jo veldig enkelt i dag å se hvem som øker forbruket i den grad att oppgradering trengs.

1

Det europeiske selvbedrag. Atomkraft må til . Stopp olje og gass bruk og steinalderen er nær igjen.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk Geirijo Siste svar

Klart, entydig og lett å forstå tale på Stortinget.

Det er omtrent bare Bjørnar Moxnes (Rødt) som klarer å levere slike taler på Stortinget. Andre som gir like klare meninger er også fra Rødt eller SV. Det er med andre ord kun 2 partier på det norske S...
Bilde

Bjørnar Moxnes - Rødt - Om EØS-avtalen. Stortinget 25.11.21

Hvem skal bestemme over krafta vår, arbeidslivet vårt, jernbanen vår og transporten på veiene våre? Rødts standpunkt er klart. Dette skal det norske folk...


Bilde www.facebook.com
2
1 svar
Aktuelt VGD Siste svar

Angela Merkel takker av

Forbes har utropt henne til verdens mektigste kvinne ti år på rad, men det er delte meninger om Angela Merkels ettermæle både i Tyskland og resten av Europa.
Bilde

Angela Merkel takker av

Forbes har utropt henne til verdens mektigste kvinne ti år på rad, men det er delte meninger om Angela Merkels ettermæle både i Tyskland og resten av Europa.


Bilde www.vg.no
1
2 svar
Laster...