Politikk - Norsk

nostalgikern

Hva med et nytt gasskraftverk?

Politikerne de siste 10 årene har nok forregnet seg grovt mht. hva Norge har av el-kraft fremover, nå som samfunnet skal elektrifiseres og effektive kraftkabler er bygget til utlandet, og hvor el automatisk går dit det betales mest for strømmen, i praksis nedover i Europa for tida... Både forrige rødgrønne regjering og den Høyreledede regjeringen har tatt avgjørelser som iallfall inntil nå ser ut til å være til ugunst for norske strømkunder, for å si det forsiktig.

En oppsummerende og opplysende artikkel om bruken av gass (som vi har så enormt mye av rett utenfor vår kyst, og som nå er et stort norsk eksportprodukt til Europa), er å finne under "Gasskraftverk" på Wickipedia. Informativt om både Kårstø og Mongstad og stoda der mht. bruk av gass, stort sett avviklet, men til slutt i artikkelen kan man lese at så seint som i mars i år var det fortsatt noe drift ved Mongstad (full avvikling gjentatte ganger utsatt).

Mitt kjettersk spørsmål blir da; skulle det ikke være mulig med dagens teknologi (ref. Langskip osv.) å føre CO2´n, også fra et evt. stort nytt gasskraftverk, i rørledning til deponering i tomme oljebrønner, slik det jo er lagt opp til i forbindelse med disse "Langskip"-planene? Da ville Norge kunne få mye ny el-kraft, og problematikken med CO2 være løst i forbindelse med et slikt varmekraftverk? (Stoltenberg-regjeringens såkalte " vår månelanding", som jo ble mislykket og milliarder brukt, handlet vel om å "rense" gassen, ikke deponering under havbunnen?, høres enklere ut det vel?..) Hvorfor da ikke bruke vår egen gass med en slik mulig CO2-løsning , i el-krisetider det sikkert blir fremover også, slik vi har stelt oss?...

1
4 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Kjenner jeg "dem" rett, bygger de med tiden ut hver eneste lille foss og elv til vannkraft. Når det ikke er noe igjen....tenker de på nukliær kraft, vil jeg tenke meg. Det er som å pisse i buksa i 30 kuldegrader...

1

Når hytter og biler I tillegg skal gå på strøm og Herr Lund og idiotene selger ut vannet som vi skal bruke til kraft gjennom en vinter så får vi disse prisene. Og vi får trolig en krise i økonomien. Thorium atomkraft kan bidra. Men vi har gass nok til å komme unna en vanndrivende. Men i dette tilfellet så er det feilregulering av vannmagasinene. Og da må politikerne gå etter årsaken til det. Nordpool må stoppes. Acer sies opp. Skal Norge selge kraft så må det være fra reelle kraftoverskudd.
Vi er et enormt kraftrikt land. Derfor har atomkraft ikke vært aktuelt.
Men husk Norge har hatt 2 atomreaktorer i Halden og Kjeller.
Og de har blitt drevet på kanten til useriøst.
Nå er det vannkraft som skal spekuleres bort. Stakkars forbrukere. Enn å ha slike idioter av politikere og embetsverket. For dette har vi kunnet! Denne krafta bygde landet. Nå blir nordmenn sine egne husmenn latterlig nok.

1

For å vise galskapen så var prisen ned i 30 øre pr KWh i 1960 og 70 tallet. Nå ser vi resultatet av det frie markedet.
Siv Jensen ville bruke kraftmarkedet som en melkeku i statsbudsjettet. Den kraftkrevende industrien som har vært drivkraften i å holde prisene nede er nesten avviklet. Griskheten hos politikere og kommuner har vært ganske så påfallende.

Og det er naturlig . For hvorfor skal ikke kommuner og stat kunne tjene seg søkkrike når folk flest trenger disse pengene i en stadig mer utbygd såkalt velferdsstat.
Det gikk jo bra helt til strømselskapene begynte å tappe ut vannet av magasinene for tidlig.

Et problem for oss i nord er at tyskerne ikke har funnet sin energikilde men driver og leker kraftleken vil ha og ikke ha. Og da er atomkraft fy , kullkraft er fy. Og vindmøllene er så ustadige. Og gasskraft er fy.
Men vi trenge stabile strømkilder. Og det kan Norge ha.
Norge er en enorm energinasjon. Vi har både olje og gass. Vi har massevis av vindkraftmuligheter. Vi har vannkraftmuligheter i å optimalisere , altså effektivisere allerede utbygde kraftstasjoner. Vi kan bygge ut linjenettet.

Men når profitten er viktigst så vil ikke kraftselskapene gjøre dette om det går utover bunnlinjen. Derfor er kapitalismen så forferdelig. For når selskapene skal optimalisere verdiskapningen , profitten så vil det gå utover folk flest i dyrere strøm

Nå henger dette dog sammen med andre utgifter hos folk . Og folk som både har EL bil , hytte og bolig uten vedfyring , fortjener kanskje høyere strømpriser men det kan fort bli en boomerang tilbake på staten og politikere når inkassoselskapene kommer etter folk flest.
Det kan bli billige boliger av det.

Men det er altså mellomting mellom 30 øre og 3 kr. Se på de to tallene. Dette er forskjellen på kommunale og statlige selskaper og selskaper drevet på private profitt/fortjeneste. Kommuner som Meråker lever godt på kraftpenger som mange andre små kommuner. Oslo har også stor inntekter på strøm.

Men det kan være med å rive ned næringslivet og folks levekår. Noe jeg mistenker NTE i Trøndelag gjør. De sørget for transformator og kabelindustri i sin tid men nå er det nok bare pengene som teller.
Det blir som kloakk og vannavgiftene skulle være med å gi ekstra inntekter til kommunene ved at de fant på å ta mer enn selvkost for utbyggingen og drift av den.

Strøm er på linje med vann og kloakk noe folk må ha.
Det litt dumme var at gassverket i Oslo ble fjernet i sin tid. Og at det på 60 tallet i allefall ble bygd boliger uten pipe og det ble lagt opp til kun EL varme i boliger.
Nå er det om å gjøre å få folk til å bo i boligfelt og at det legges opp til fjernvarme og radiator varme i husene. Så dagens boliger i alle fall blokker får både radiatorvarme og gjenvinning av varme , balansert ventilasjon og fjernvarme. Og boligene er sikret med sprinkel. Alt til en høy kostnad.

Det verste med Norge er den spredte bosetting som er dyr . Og som gjør det kostbart å installere fjernvarme .

Nå er det verdt å minne folk på at de har selv vært med på å velge denne profitt baserte strømprisene. Acer er et farlig system. Også utenlandskablene. For vi plikter å fylle dem med kraft for de er ikke billige. Det går an å la de gå konkurs men det spørs hva utlendingene sier da. Det er annerledes med amerikanske selskaper som går konk som de gjorde ifm infrastrukturbygging fiberutbyggingen i USA.

Men systemet bør være mer nasjonal vegring ,beskyttende for norske forbrukere.
DA MÅ DET ET GASSKRAFTVERKE I BEREDSKAP ELLER THORIUMSKRAFTVERK SOM GÅR INN NÅR STRØMPRISENE OVERSTIGER 50 ØRE KWH.

50 øre kilowatttimen er hva som burde være maksimalprisen i dag for norsk strøm.eksl. avgifter. Minimumsprisen bør være 20 øre. Det er hva som infrastrukturen minst må få for å transportere strømmen.

Nordpoolen bør avvikles i nåværende form.

1

Det gikk jo bra helt til strømselskapene begynte å tappe ut vannet av magasinene for tidlig......

De oppdaget plutselig at de kunne berike seg sjøl. Tanken på nasjonal sikkerthet,superkalde vintere osv, som lå bak kraften på 50-70 tallet, er borte for lengst. Som allt annet i dag,,,allt betyr penger,penger. Vi vinner iallefall ingen krig, det er sikkert.

1

Lignende innlegg

Aktuelt TURBRA Siste svar

Norge betaler for Talibans privatfly.

Er det virkelig mulig? På VGs nettside nå at Talibans privatfly som er leid inn, nå har landet, noe Norge altså betaler for. Har ikke Norge nok annet å bruke penger på? Spesielt nå vi vet hvordan kvin...
2
7 svar

Nedgangskameratene styrer Norge

Nedgangskameratene styrer Norge nå. Og mange angrer tydeligvis på at de ga sine stemmer til AP og Sp. Hadde det vært valg i dag hadde Støre og Vedum vært avhengige av både MDG og Rødt i tillegg til SV...

Massiv strøm-smell for Støre: - Vokser i omfang dag for dag

Arbeiderpartiet og Senterpartiet synker som to steiner i fersk måling. Oppturen fortsetter for Erna Solberg.


Bilde www.msn.com
1
6 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Støre mer opptatt av hvem som sier hva

Det er virkelig synd Støre er mer opptatt av hvem som sier hva framfor å hjelpe "vanlige folk". Støre-regjeringen ble valgt på at "Nå er det vanlige folks tur!" Dette har "vanlige folk" sett lite av t...

Jonas Gahr Støre mener Frp og Rødt argumenterer påfallende likt

Statsminister Jonas Gahr Støre ser tegn til at ytterfløyene i politikken finner sammen. Han registrerer at Rødt og Frp ofte setter tonen i Stortinget.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Peace in our time?

Kald krig, hvorfor? Terrorbalanse.? Krig med stedfortredere? Lavintensitetkrig med anriket våpen.? Troen på egen overmakt? 2 x Afghanistan, Vietnam,Tidligere Jugoslavia? Atomvåpen som trussel eller ik...
1
4 svar
Aktuelt VGD Siste svar

Natos plan for å hindre krig i Europa

Nato-landene og USA vil i neste uke sende konkrete og skriftlige svar på Russlands krav til en ny sikkerhetsordning i Europa. Nato har allerede foreslått tre møter med Russland i de neste ukene, med k...
Bilde

Natos plan for å hindre krig i Europa: Tilbyr Russland tre hastemøter

Nato-landene og USA vil i neste uke sende konkrete og skriftlige svar på Russlands krav til en ny sikkerhetsordning i Europa. Nato har allerede foreslått tre møter med Russland i de neste ukene, med k...


Bilde www.vg.no
1
3 svar
Laster...