Politikk - Norsk

trondhjem

Gasskraften er ikke til å stole på

Årets sjokkartede strømpriser skyldes i hovedsak at verdens gassindustri sliter med å dekke etterspørselen i verdensmarkedet slik at gassprisen på verdensmarkedet ligger nå 6-7 ganger over den historiske gjennomsnittlige gassprisen. Økt CO2-avgift og midlertidig lav produksjon av vind- og vannkraft har også bidratt noe her i Europa, men dette er marginalt. En 6-7 dobling av gassprisen er det som i størst grad drar opp folks strømregning.

Sjefen for det internasjonale energibyrået IEA, Fatih Birol, har sendt en video til årets høstkonferanse arrangert av Equinor hvor han gir det glatte lag til de som tror at årets strømpris skyldes klimapolitikk og introduksjonen av fornybar energi:

"Jeg synes det er etisk og faktuelt feil å fremstille de høye energiprisene som den første krisen til det grønne skiftet. Det er upresist. De høye prisene har ingenting å gjøre med å bygge fornybar energi. Om noe, skjer dette kanskje fordi vi ikke har bygget nok fornybar energi."

https://www.nettavisen.no/okonomi/iea-toppen-med-klar-beskjed-om-fornybar-energi-og-norsk-gass-en-stor-feil/s/12-95-3424212873

Birol retter også en advarende pekefinger mot gassindustrien. Den har lenge lobbet hardt og solgt seg inn overfor politikere og forbrukere som en rimelig og pålitelig energikilde. Man skal ikke delta mye i klimadebatten før man møtes med påstanden at det er kun den fossile energien som kan sikre nok energi til en lav kostnad.

Nå får den fortellingen et skudd for baugen. Årets strømkrise skyldes at gassindustrien klarer ikke holde hva de lover, og når gasskraft har en stor plass i vår energiforsyning gir det merkbare utslag for folk. Jeg vet ikke hvorfor gassindustrien sliter med å levere for tiden, men antar at dette er midlertidig. Det er fortsatt mye gass i reservoarene. Men selv om gassleveransene skulle ta seg opp igjen, så bør folk merke seg at årets strømkrise er en forsmak på hva som vil komme dersom samfunnets energiforsyning fortsetter å være avhengig av en ikke-fornybar ressurs. Da er det kun et spørsmål om tid før en langt værre og permanent leveransesvikt vil komme over oss.

Årets strømkrise bør derfor være et oppvåkningssignal. Vi trenger å få på plass en alternativ energiforsyning i god tid FØR en slik permanent leveransesvikt blir en realitet. Hvis ikke kommer årets strømkrise til bare å bli en forsmak på hva som vil komme når reservene ikke lenger strekker til. Det er ingen trøst eller grunn til å slappe av at det fortsatt er svære reserver igjen som anslås å holde i mange tiår. Det å erstatte dagens fossile energiforsyning med alternativ energiforsyning er en virkelig formidabel oppgave som vil ta mange tiår å fullføre.

4
5 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Siste jeg har lest er hvor ustabil vindkraft er. Selvpining ut i det latterlige vil det bli om ikke AP snur og stopper all eksport og får på plass det mobile gasskraftverket.

1

Vi trenger å få på plass en alternativ energiforsyning i god tid FØR en slik permanent leveransesvikt blir en realitet. Hvis ikke kommer årets strømkrise til bare å bli en forsmak på hva som vil komme når reservene ikke lenger strekker til. Det er ingen trøst eller grunn til å slappe av at det fortsatt er svære reserver igjen som anslås å holde i mange tiår. Det å erstatte dagens fossile energiforsyning med alternativ energiforsyning er en virkelig formidabel oppgave som vil ta mange tiår å fullføre.

Spørsmålet blir i stor grad hvilke alternative energiforsyninger en bør gå for (eller om en bør satse på en kombinasjon av disse). Vindkraft til både havs og land er i motvind. Atomkraft er det stor politisk uenighet rundt. Kritikerne til oppgradering av vannkraft mener at dette ikke vil være nok til å møte kravene til fremtidens elektrifisering, mens andre peker på energibesparelse som løsning.

1

Jeg leste boka med forord av Gro i 1988. Det som slo meg dengang da var hvor avhengig vesten er av atomkraft. Og vi har ikke blitt mindre avhengig i og med kullkraften skal avvikles. Vindkraft er lite stabilt. Når det er som kaldest så står høytrykk der og gir vindstille. Vi har gass og bør bruke den selv også.
Nå får Norge kjenne på nyliberalismen herligheter.

1

Det er mye som utkobling av 3 atomkraftverk i Tyskland har sitt å si. Men Ukraina og mindre russisk gass er også med til å fryse ned Europa. Og nå hR vinteren kommet! Det er kjøligere!

1

Lignende innlegg

Aktuelt TURBRA Siste svar

Norge betaler for Talibans privatfly.

Er det virkelig mulig? På VGs nettside nå at Talibans privatfly som er leid inn, nå har landet, noe Norge altså betaler for. Har ikke Norge nok annet å bruke penger på? Spesielt nå vi vet hvordan kvin...
2
7 svar

Nedgangskameratene styrer Norge

Nedgangskameratene styrer Norge nå. Og mange angrer tydeligvis på at de ga sine stemmer til AP og Sp. Hadde det vært valg i dag hadde Støre og Vedum vært avhengige av både MDG og Rødt i tillegg til SV...

Massiv strøm-smell for Støre: - Vokser i omfang dag for dag

Arbeiderpartiet og Senterpartiet synker som to steiner i fersk måling. Oppturen fortsetter for Erna Solberg.


Bilde www.msn.com
1
6 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Støre mer opptatt av hvem som sier hva

Det er virkelig synd Støre er mer opptatt av hvem som sier hva framfor å hjelpe "vanlige folk". Støre-regjeringen ble valgt på at "Nå er det vanlige folks tur!" Dette har "vanlige folk" sett lite av t...

Jonas Gahr Støre mener Frp og Rødt argumenterer påfallende likt

Statsminister Jonas Gahr Støre ser tegn til at ytterfløyene i politikken finner sammen. Han registrerer at Rødt og Frp ofte setter tonen i Stortinget.


Bilde www.msn.com
1
5 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Peace in our time?

Kald krig, hvorfor? Terrorbalanse.? Krig med stedfortredere? Lavintensitetkrig med anriket våpen.? Troen på egen overmakt? 2 x Afghanistan, Vietnam,Tidligere Jugoslavia? Atomvåpen som trussel eller ik...
1
4 svar
Aktuelt VGD Siste svar

Natos plan for å hindre krig i Europa

Nato-landene og USA vil i neste uke sende konkrete og skriftlige svar på Russlands krav til en ny sikkerhetsordning i Europa. Nato har allerede foreslått tre møter med Russland i de neste ukene, med k...
Bilde

Natos plan for å hindre krig i Europa: Tilbyr Russland tre hastemøter

Nato-landene og USA vil i neste uke sende konkrete og skriftlige svar på Russlands krav til en ny sikkerhetsordning i Europa. Nato har allerede foreslått tre møter med Russland i de neste ukene, med k...


Bilde www.vg.no
1
3 svar
Laster...