Politikk - Norsk

erdetslik

Hvem eier strømmen og hvem tjener

Hvem eier strømmen - hvem eier råvaren = vannet . . . . . ?
Er det ca 10 øre det koster å produsere 1kWt med strøm . . . . . .
Og når vi alle(sørpå) ca 3 mill husstander må betale opptil 5-6 pr kWt - hvor havner overskuddet ?
Synes politikerne virkelig det er greit at det nå er "vanlige folk"s tur til å betale flere tusen ekstra i måneden for en nødvendig vare ¨ pga tidligere politiske grep ?
Hva bør / vil vi at politikerne skal gjøre med det . . . . . ?
De kom oss i møte med at om strømmen i snitt en måned kommer over 70 øre pr kWt dekker de halvparten av det over.
Så en liten familie som sparer seg ned til 4.000 kWt i en måned der snittprisen havner på kr. 1,90, dekker staten kr. 2.400,- mens det koster den familien kr. 5.200,- + el-avgift og mva.
Om du da er vant til å betale kr. 2.400,- + avg og mva, ryker det kr. 2.800,- ++ som skulle vært til julegaver.
Først ville ikke denne regjeringen med Støre i spissen gjøre noe før etter jul - for å hjelpe "vanlige folk" som han lovet å jobbe for, men det var før han ble valgt.
Så ble Støre presset til å gjøre - men det var vel for pokker ikke nok med tanke på pengene de håver inn pga de ultrahøye strømprisene . . . . . . .

1
12 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Stortinget må gripe inn nå, men skal nye tiltak først utredes, og det skal tas hensyn til alle mulig eventualiteter, vil katastrofen være et faktum ganske fort. Katastrofen er mistet tillit til myndighetene blant folk generelt, og nydannelser av partier som er like ensporet som MDG, med motsatt fortegn.
Merkelig også, at en energiminister med bakgrunn som kommunist, er motstander av mindre marked, og mer offentlig styring av ressursene.

2

Strømmen eier selvfølgelig kraftselskapene som produserer strømmen. De eier jo ikke vannet, men eier rettighetene til å produsere strøm fra vannet på det stedet.
Det stemmer godt at de fleste vannkraftverk her i landet nå produserer strøm til en kostnad på 8-15 øre per kWh, men det er fordi vannkraftverkene her i landet er gamle og derfor har nedbetalt byggekostnadene.
Eventuelt nye vannkraftverk vil måtte ha i størrelsesorden 30-35 øre per kWh for å ikke tape penger. Og all annen strømproduksjonen er dyrere enn vannkraft.
Det er forøvrig ikke 3 millioner husstander sørpå. Det er ca 2,5 millioner husstander i landet, så jeg vil tro at det er i underkant av 2 millioner husstander i de tre strømområdene her i landet som har rådyr strøm nå.
Når det er snakk om hvem som stikker av med pengene, så er det korte svaret at det i all hovedsak er Staten.
Staten ved Statnett eier vel ca 40 % av kraftproduksjonen her i landet og nesten alt av det resterende er eid av kommuner og fylkeskommuner. Men disse må betale 59 % i skatt til Staten av overskuddet sitt.
Så grovt regnet sitter Staten igjen med 75 % av fortjenesten på de skyhøye strømprisene og diverse kommuner og fylkeskommuner sitter igjen med de resterende 25 %.
Men i tillegg til dette får jo Staten inn elavgiften og moms på hele sulamitten, så det medregnet er nok statens andel av fortjenesten på strømsalg her i landet nærmere 90 %.

2

Hvem eier strømmen - hvem eier råvaren = vannet . . . . . ?
Det norske folk som også har betalt kraftverkene. Blårussen har ødelagt mye, har blitt stoppet flere ganger og nå er det på tide at de stoppes igjen.
Dette går ikke før noe "ryker" og noen dør. Vi bor faktisk i arktiske strøk og det må våre folkevalgte fremdeles ta hensyn til før det er for sent.

1

Man kan diskutere lenge om hvem som har feilen; blå eller rødruss. Ingen av de som tenker lengre enn neste valg uansett.

Men det er spennende å se hva miljøbevegelsen og MDG og sv og andre tenker nå. Når det kommer til miljø tenker de kun elbil og sykkelveier og at vi ikke skal bore etter olje.

Men nå begynner jo Sverige å lage strøm av olje, Europa brenner kull som aldri før.
Så spørsmålet er; hvordan skal Norge sikre strømproduksjon ved kriser de neste 25 årene? Er vi selvforsynte så vil strømprisen vår også kunne holdes i sjakk.

2

Dette er lov å ringe politikere. Og sende brev og mail. Gjør det. Jeg er imponert over hvordan tyskerne klarte å få ut ressursene i Norge. Med rasjonering. Super egoistene i kraftselskapene og politikerne kan få en et sjokk når krybben er tom. Norge har mer enn nok energi. Ha, ha...

1

Det blir bare sprøere og sprøeste. Det Erna , Jens og nå Støre forsøker seg på er hysterisk morsomt. Men det spørs om folk som blir råket av moroa , er fornøyd?

1

Kamerat Støre var tidligere i år på offisielt besøk i Tyskland, han ble mottatt med "æresbevisninger og hornmusikk", samtidig som han forsikret vertene om Norges selvfølgelige energilojalitet.
Gasskranene skulle pines litt til, og kablene skulle sørge for at "Europas batteri" leverte til siste kilowatt.
Våre politikere har rett og slett kjørt seg selv ut i myra, med oss andre på slep, og det er en lidelse å høre på de hjelpeløse forsikringene til vår arme energiminister. Land i Europa gjør nå det de må gjøre, uten hensyn til klima og andre motkrefter, de starter opp det som er nødvendig, uansett konsekvenser. Hva gjør så vi, jo her skroter vi gassturbiner på gassproduserende plattformer, og krangler om vi skal eller ikke skal skrote landets eneste gasskraftverk.
Pottitland!

1

Nei. Dette er en bevisst strategi.

Dyr energi betyr at staten får mer makt over folk og næringsliv.

You will own nothing and be happy.

1

Lignende innlegg

Mye å lære for mange . . . . .

Kan dette være med å øke temperaturen i havet, og ikke minst Co2 innholdet i havet ? Kanskje (ukjent) naturfenomen (/ -katastrofer som dette er mye av årsaken til klimaendringene vi ser . . . . . . K...
Bilde

Et nytt felt med skorsteiner på havets bunn er oppdaget i Stillehavet

Thibaut Barreyre ved Universitetet i Bergen deltok i en ekspedisjon for å forske på vulkanutbrudd, da han og teamet oppdaget de svarte skorsteinene.


Bilde www.msn.com
1
57 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Trond Giske redder AP

Støre har gjort AP til Ansvarsløst Parti, og siste meningsmåling der AP ligger på 19% og Sp på 6% og Høyre på 29%, har ikke hatt særlig stor interesse for mediene. (Jeg bare tenker på hvordan aviser o...
Bilde

Kraftopprørere i Ap strømmer til Giske

Trond Giskes lokallag har i sommer passert 800 medlemmer og er suverent størst i Arbeiderpartiet. Misnøye med regjeringens energipolitikk er hovedforklaringen, sier han.


Bilde www.nrk.no
2
2 svar

Nytt forslag om strøm . . . . .

Etter mange idiotiske uttalelser om strøm og priser har jeg et nytt forslag . . . . Øystein Olsen (tidligere sjef for Norges Bank) sier: "Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi" - j...
Bilde

Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen mener vi bare kan glemme å få billigere strømpriser i fremtiden.


Bilde www.msn.com
2
2 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Den enes brød . . . .

I et uttrykk heter det; Den enes død er andres brød. Med de høye strømregningene vi vil få til vinteren, vil dette kanskje bli en bitter "pille" a svelge for noen strømsjefer. Får vi en vinter tempera...
1
3 svar

Helt enig med Ap og Sp

Den forrige Regjeringen gikk jo på et «knusende nederlag» og ble instruert av Stortinget til å opprettholde fødetilbudet i AP bastionen Kristiansund til nytt sentralsykehus for regionen står klart. St...
Bilde

Ledelsen ved Sykehuset Nordmøre og Romsdal trekker seg: – Det totale kaos

Tre ledere for sykehusene i Molde og Kristiansund trekker seg på dagen grunnet bemanningsproblemene på fødeavdelingen i Kristiansund.


Bilde www.vg.no
1
3 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Anledning gjør tyv

Over 10 % stigning på mat og drikke. Tydelig at bønder har sittet og bekomme seg rikdommer. Nå er det bare å glede seg til følgene. Når 38000 bønder er viktigst.
1
2 svar
Laster...