Stortinget må gripe inn nå, men skal nye tiltak først utredes, og det skal tas hensyn til alle mulig eventualiteter, vil katastrofen være et faktum ganske fort. Katastrofen er mistet tillit til myndighetene blant folk generelt, og nydannelser av partier som er like ensporet som MDG, med motsatt fortegn.
Merkelig også, at en energiminister med bakgrunn som kommunist, er motstander av mindre marked, og mer offentlig styring av ressursene.

2

Strømmen eier selvfølgelig kraftselskapene som produserer strømmen. De eier jo ikke vannet, men eier rettighetene til å produsere strøm fra vannet på det stedet.
Det stemmer godt at de fleste vannkraftverk her i landet nå produserer strøm til en kostnad på 8-15 øre per kWh, men det er fordi vannkraftverkene her i landet er gamle og derfor har nedbetalt byggekostnadene.
Eventuelt nye vannkraftverk vil måtte ha i størrelsesorden 30-35 øre per kWh for å ikke tape penger. Og all annen strømproduksjonen er dyrere enn vannkraft.
Det er forøvrig ikke 3 millioner husstander sørpå. Det er ca 2,5 millioner husstander i landet, så jeg vil tro at det er i underkant av 2 millioner husstander i de tre strømområdene her i landet som har rådyr strøm nå.
Når det er snakk om hvem som stikker av med pengene, så er det korte svaret at det i all hovedsak er Staten.
Staten ved Statnett eier vel ca 40 % av kraftproduksjonen her i landet og nesten alt av det resterende er eid av kommuner og fylkeskommuner. Men disse må betale 59 % i skatt til Staten av overskuddet sitt.
Så grovt regnet sitter Staten igjen med 75 % av fortjenesten på de skyhøye strømprisene og diverse kommuner og fylkeskommuner sitter igjen med de resterende 25 %.
Men i tillegg til dette får jo Staten inn elavgiften og moms på hele sulamitten, så det medregnet er nok statens andel av fortjenesten på strømsalg her i landet nærmere 90 %.

2

Hvem eier strømmen - hvem eier råvaren = vannet . . . . . ?
Det norske folk som også har betalt kraftverkene. Blårussen har ødelagt mye, har blitt stoppet flere ganger og nå er det på tide at de stoppes igjen.
Dette går ikke før noe "ryker" og noen dør. Vi bor faktisk i arktiske strøk og det må våre folkevalgte fremdeles ta hensyn til før det er for sent.

1

Man kan diskutere lenge om hvem som har feilen; blå eller rødruss. Ingen av de som tenker lengre enn neste valg uansett.

Men det er spennende å se hva miljøbevegelsen og MDG og sv og andre tenker nå. Når det kommer til miljø tenker de kun elbil og sykkelveier og at vi ikke skal bore etter olje.

Men nå begynner jo Sverige å lage strøm av olje, Europa brenner kull som aldri før.
Så spørsmålet er; hvordan skal Norge sikre strømproduksjon ved kriser de neste 25 årene? Er vi selvforsynte så vil strømprisen vår også kunne holdes i sjakk.

2

Dette er lov å ringe politikere. Og sende brev og mail. Gjør det. Jeg er imponert over hvordan tyskerne klarte å få ut ressursene i Norge. Med rasjonering. Super egoistene i kraftselskapene og politikerne kan få en et sjokk når krybben er tom. Norge har mer enn nok energi. Ha, ha...

1

Det blir bare sprøere og sprøeste. Det Erna , Jens og nå Støre forsøker seg på er hysterisk morsomt. Men det spørs om folk som blir råket av moroa , er fornøyd?

1

Kamerat Støre var tidligere i år på offisielt besøk i Tyskland, han ble mottatt med "æresbevisninger og hornmusikk", samtidig som han forsikret vertene om Norges selvfølgelige energilojalitet.
Gasskranene skulle pines litt til, og kablene skulle sørge for at "Europas batteri" leverte til siste kilowatt.
Våre politikere har rett og slett kjørt seg selv ut i myra, med oss andre på slep, og det er en lidelse å høre på de hjelpeløse forsikringene til vår arme energiminister. Land i Europa gjør nå det de må gjøre, uten hensyn til klima og andre motkrefter, de starter opp det som er nødvendig, uansett konsekvenser. Hva gjør så vi, jo her skroter vi gassturbiner på gassproduserende plattformer, og krangler om vi skal eller ikke skal skrote landets eneste gasskraftverk.
Pottitland!

1

Nei. Dette er en bevisst strategi.

Dyr energi betyr at staten får mer makt over folk og næringsliv.

You will own nothing and be happy.

1
Laster...