Politikk - Norsk

trondhjem

Bøndene får 10,5 milliarder

Ekstraordinære tider med svært høye energi- og gjødselspriser samt et etterslep fra den borgerlige regjeringens jordbruksoppgjør har skapt tideneskarv fra bøndene og tidenes tilbud til bøndene i årets jordbruksoppgjør. 10,5 milliarder kroner er mye. Det utgjør ca. 275 000 kroner per gårdsbruk i Norge (38076 gårdsbruk i 2021 ifølge SSB). Det går ikke ubemerket hen.

Blant annet har Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, tatt frem krigstypene: Sitat: "– Det er helt vanvittig. En interessegruppe har ranet statskassen, er den krasse dommen fra Stavrum." Sitat slutt.

Den samme Stavrum har etter det jeg se aldri reist en kritisk stemme når høyreledete regjeringer gir større milliardbeløp i skatteletter som stort sett tilfaller en liten gruppe mennesker som har mer enn nok penger fra før. Da hører vi ikke Stavrum tordne om at en liten interessegruppe, private kapitalister, raner statskassen. Tvert om, de skattelettene forsvarer Stavrum iherdig enda det fins ingen forskning som støtter at slike skatteletter virker til å øke aktivieten og verdiskapingen i samfunnet slik høyresiden tror fast og holdent er tilfelle.

Men når bøndene, som sørger for vår egenproduserte matforsyning, sliter alvorlig med å få endene til å møtes og roper om hjelp, da reagerer Stavrum med å kalle det vanvittig. Da er pengebruken uforsvarlig i hans øyne.

1
12 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Får bøndene kompensert høyere priser på driftsmidler, er det rimelig at andre næringsdrivende som har vanskeligheter med driften, får noe tilsvarende. Det er antakelig veldig få andre yrkesgrupper eller bedriftseiere, som kan ha 1-2 årsverk i bedriften, og samtidig ha full jobb i et annet yrke. Jeg tviler på om stipulerte årsverk i landbruket, kan sammenliknes med andre yrker, når det gjelder belastning.

1

Nettavis-mannen tror visst at den norske stat blir bankerott pga. 10 milliarder. Ja,ja, hver sin virkelighetsoppfatning. Staten ligger nå an til å få inn så mye penger på f.eks. gass og oljesalg, at det er helt utrolig, ja, denne redaktøren tror det visst ikke. 10 milliarder er forresten samme sum ca. som Norge i løpet av 3 måneder sender til utlandet i form av bistand. Til mer eller mindre gode formål, med dårlig kontroll. Og altså samme sum som forrige kulturminister etter et møte på finansministerens kontor "fikk med seg" for å bli populær innen kulturlivsbransjen. Vel og merke sågar en ekstrabevilgning, og såvidt vites ikke gjort noen særlig gjennomgang av hvordan den kjempesummen faktisk ble anvendt, eller?...

1

Greia er vel heller at det skulle vært innført makspris på strøm, og tilsvarende for gjødsel fra Yara, og drivstoff. LITT avgiftsletter hadde reddet dette uten slike "lønnsoppgjør"

1

Helt greit. Det er bedre for samfunnet at bøndene får mer penger, enn bankfolk som stadig lager kriser for oss.

1

"Nettavis-mannen tror visst at den norske stat blir bankerott pga. 10 milliarder. Ja, ja, hver sin virkelighetsoppfatning. Staten ligger nå an til å få inn så mye penger på f.eks. gass og oljesalg",

Med Statens inntekter i pr. dag, er det mulig å håndtere slike utgifter, men hva er situasjonen om noen år, med mindre inntekter og de samme forpliktelsene.
Landets små og store landbruksbedrifter får ca. 80% av sine inntekter dekket av statens skatteinntekter, etter et regelverk som er så komplisert, at bare en liten gruppe spesialister vet hva som foregår.

1

Vi må huske at dette er hele tiden en kamp om mer penger - alle vil ha mer penger, men folk vil fremdeles være bønder.
Om det blir færre bønder er jo ikke så farlig - fordi jorda kan drives av andre bønder sånn disse får et bedre inntektsgrunnlag. Og bønda kan drive langt større areal, ha langt flere dyr enn for 50 år siden fordi alt av bondens arbeid blir enklere med bedre teknisk utstyr og elektronikk.

Hvis bonden er så opptatt av å ha samme lønn som alle andre, så burde vel løsningen være at matproduksjonen overtas av Staten og bønda blir statsansatte med fast lønn.
Problemet løst . . . . . . .
Bønder har også utbytte fra Nortura og Tine !!!!
Så bøndene eier all produksjon fram til grossist eller butikk . . . . . .
Så gårdsbruket er bare en liten del av bøndas inntekt.

1

Jeg har ikke noe problem med at bønder får bra betalt. Det er et samfunnsviktig yrke. Langt viktigere enn influensere, eller børs spekulanter som stadig ødelegger økonomien og trenger støtte hvert 7 år.

1

Det er litt forskjell på å gi penger til noen, og å la være å ta penger fra noen. Men det er klart, skal man ha nok penger å gi til en gruppe, må man ta tilsvarende fra en annen gruppe. Hvor rettferdig det er, er en annen sak.

1

Norge bør fjerne tollvernet. Nå har norsk landbrukspolitikk blitt latterlig.

1

Lignende innlegg

Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
11 svar
Aktuelt silas Siste svar

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
7 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
3 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
2 svar
Laster...