Politikk - Norsk

erdetslik

Stortinget og dagligvarer . . . . . .

Stortinget tar (latterlige grep) og mener nå de skal få ned matvareprisene.
Og eieren av den største kjeden som består av ASKO, Kiwi, Meny, Spar, Joker . . . . .
og medeier i Bama og Nortura (sammen med bøndene) mener dagligvareprisene vil gå opp.
https://www.msn.com/nb-no/okonomi/nyheter/innf%C3%B8rer-nye-grep-i-dagligvarebransjen-kiwi-og-meny-eier-tror-det-vil-gi-h%C3%B8yere-matpriser/ar-AAXdMRX?ocid=msedgntp&cvid=3b342e95fcfa464bbdf7a445ba3ee685

Alle vet eller burde vite at Norgesgruppen er desidert størst i dagligvarer og får de beste og største rabattene fra leverandørene / produsentene. Og derfor er selvfølgelig Norgesgruppen mest redd for offentlige inngrep for å redusere / fjerne disse rabattfordelene.
Rema som er en langt mindre aktør hilser rabattkontrollen velkommen.
Hvis konsekvensene nå blir at f.eks. Rema og Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Spar) får samme rabatter - hva skjer ? Hva skjer med prisene ? Tja, si det . . . . . . .

Norgesgruppen eier i dag 3 (hoved)kjeder - Kiwi, Spar og Meny - med totalt forskjellige konsept og prisnivå - selv om Norgesgruppens basispriser er de samme.
Er det da grossisten ASKO (som eies av Norgesgruppen) som leverer til forskjellige priser til Kiwi, Meny, Spar, eller er det butikk-kjedene som kalulerer forskjellig ? Ikke vet jeg . . . . . .
Og så har vi hoved-konkurrentene Kiwi, Rema og Coop (med OBS og Extra).
Om så nå både Extra og Rema får de samme rabatter som Kiwi (og Norgesgruppen) - hva skjer da ?
Da kan Rema og Extra velge å sette ned priser eller beholde de nye fordelene uten å gjøre noe ulovlig. Og det eneste Stortinget har oppnådd da er f.eks. et bedre overskudd for Rema (og noe mer skatt fra Rema).
Så det er ikke gitt at rabattdiskrimineringens bortgang vil gi bedre priser for forbrukere, men det vil være med på å gi sunnere konkurransevilkår.
Det vil nok ikke blir så mye mer enn et pr.stunt for Stortingspolitikere.
Men det blir spennende å se utviklingen.

Bilde

Dagligvarekaos på Stortinget: Ap og Sp ble parkert tross «svært liten» uenighet

SV brøt ut av forhandlingene og dannet flertall med Høyre og andre partier selv om det var svært liten uenighet mellom dem og regjeringen. – Høyre er ikke er ærlige om hvorfor Sp og Ap ikke er en del...


Bilde www.msn.com
1
4 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Det er meget positivt med sunnere konkurransevilkår der alle får samme rabatt / pris fra produsent (og evt fra grossist). Men å tro på noe særlig lavere pris til forbrukere kan vi nok ikke regne med.
En meget stor del av dagligvarehandelen er allerede innenfor offentlig styrt prisvirksomhet = kjøtt og meierivarer, der bønda leverer til sitt eget foredlingsapparat i form av Nortura og Tine. Når f.eks. Q-meieriene startet opp og ville konkurrere med Tine (som bønda eier), ble det mye kritikk og bråk rettet mot de bøndene som ville levere til Q-meieriene. Og det viser vel at bønda ikke er for fri konkurranse.
Skal vi få lavere priser på kjøtt / pålegg, melk, ost, frukt og grønnsaker, må det bli en reell priskonkurranse over hele linja - og det får vi ikke så lenge alle bønder skal levere til samme produksjon og distribusjonsledd som de selv eier.

1

Det er Norgesgruppen som skulle blitt nasjonalisert og delt opp i ren grossist del. Problemet I Norge heter
TOLLVERNET

1

Man skulle aldri i dette lille landet, ha noe som helst "grupper" når det gjelder mat og produksjon, i det hele tatt.

1

Lignende innlegg

Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
11 svar
Aktuelt silas Siste svar

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
7 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
3 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
2 svar
Laster...