Politikk - Norsk

Grubles

Om fremtidens pensjoner

Nå må dagens unge slutte å klage over at de må jobbe til langt opp i alderdommen for å få samme pensjon som dagens pensjonister. Saken er at vi i dag har en vesentlig høyere levestandard enn i tidligere tider, og det forventes at man i fremtiden også vil få en vesentlig høyere levestandard enn i dag, kanskje så bra at man ikke vil ha knapphet på noe, slik at man kan begynne å gjøre ting som er bra for fellesskapet, som å fjerne sukker fra brød, pålegg, frokostblandinger og melk slik at folk beholder vekten og egne tenner lenger.

Å sammenligne dagens relativt trange kår med fremtidens samfunn, med eksempelvis rimelig energi fra miljøvennlig kjernekraft, lar seg simpelthen ikke gjøre. Således kan man rolig se bort ifra vedlagte lenke, som kun tjener som et skrekkens eksempel på hvor galt det kan gå om man sammenligner ulike tider opp mot hverandre. Det blir omtrent som å benytte samme lønn/pensjon i dag som på 1970-tallet, og kun la staten få nyte godt av velstandsøkningen – slik kan vi selvsagt ikke ha det.

https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/ikke-la-ytre-venstre-kontrollere-pensjonspolitikken/o/5-95-520725

2
6 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Til og med en påstand om at det må lønne seg å arbeide også i fremtiden, kan være ukorrekt: Det kan like gjerne være slik at man etter endt utdanning blir spurt om hva man har lyst til å gjøre, og får lønn ut fra antatt verdi for samfunnet, samt etter årlig evaluering. I så fall vil dagens høyrepolitikk fremstå som et gufs fra fortiden, og bringe tanken hen på slaveri og klasseskille. I fremtiden vil maskinene jobbe for oss, mens hvert enkelt menneske vil bidra med det de kan best, og det som er til mest nytte for samfunnet. Vi kan bare glemme gamle dager, de går ut på dato før man aner det.

Egentlig er ikke lønn det sentrale, men derimot meningen med livet: Alle blir født med de samme rettigheter og plikter, og de som utfører sine plikter får beholde sine rettigheter, mens de som gjør mer enn deres plikt, oppnår privilegier, og det finnes ingen øvre grense for hvor store privilegier man kan oppnå. En påstand om at folk flest ikke vil «gidde» å opparbeide seg privilegier, faller på sin egen urimelighet. Således er det verdien for samfunnet som vil være viktig, og ikke det å tjene mest mulig penger, sistnevnte vil faktisk kunne bli betraktet som suspekt i fremtiden.

1

Folk må ikke gå til det offentlige. DU blir pensjonsfondet. Tjener mye mindre enn i det offentlige med samme utdannelse nivå.

1

Det offentlige er selvassurandør for en «forsikringspolise» som kommer til utbetaling som pensjon. Selvsagt blir det dyrt i lengden, men det lar seg beregne, slik at man har noe å gå ut ifra, og slik at man slipper å karre til seg mest mulig penger før man blir pensjonist. Det er tryggheten vi ønsker primært, ikke pengene i seg selv. Så et forsøk på å spare offentlige penger ved å løpe fra sine forpliktelser fordi det dukker opp mange andre gode formål underveis, er ikke den rette måten: Alt må være samordnet og planlagt på forhånd, og da nytter det ikke å komme med reformer når man finner det for godt. Alt annet enn lønn, pensjon, medisin og infrastruktur får komme i tillegg, mangler det offentlige penger, kan man velge enten å bruke oljefondet eller ikke, alt etter hva som er mest nyttig for samfunnet.

1

Takk, faen, for det . . . . . . .
De fleste som er pensjonister i dag måtte tidlig ut i arbeidslivet. Ikke uvanlig at man var i fat arbeid fra 15 - 20 år gamle - og har altså 50 - 45 år i arbeid.
Dagens ungdom er født rett inn i en periode med høy velferd . . . . . ,

  • De har et helsevesen som reparerer det meste av sykdom og plager som gjorde folk tidlig gamle og uføre i tidlig alder etter tungt slit
  • De har hjelpemidler som gjør alt lettere
  • De går på skole (eller nav'er) til de er langt borti eller over 30 år gamle
    For at en ungdom av i dag skal ha jobbet i 45 år etter å ha begynt i "fast" arbeid som 30-åring, betyr det pensjon som 75 åring. Og det er vel ikke mer enn naturlig.
1

I dagens samfunn får man ofte lønn etter hvor mye penger man tjener til bedriften, i stedet for etter hvilken nytte bedriften gjør for samfunnet. Dette vil ventelig endre seg i fremtiden. Selv om høy lønn innebærer anerkjennelse for det man gjør, kommer denne anerkjennelsen ikke alltid fra samfunnet. Ettersom pensjonen gjerne følger lønnen, kan man håpe at både lønn og pensjon jevnt over vil være mer fortjent i fremtiden, også om man jobber mindre eller går av med pensjon tidligere.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk jaha1255 Siste svar

Pride-skytingen:

Hvis RESPEKT FOR ANDRE MENNESKER UANSETT LEGNING . VI kan være UENIG / ENIG SÅ MYE VI VIL MEN DE " SKEIVE " FORTJENER OGSÅ FULL RESPEKT til å leve sine liv på lik linje som vi andre som IKKE ER SKEIVE...
1
45 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

PST sjefen må gå!

Vi kan ikke ha et PSTsom ikke gjør jobben sin. De må også ta folk med psykiske lidelser . Det er for seint når det drepes folk. Norge er en politistat og det kryr av politi i Oslo. Både sivil og i uni...
1
29 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

NRK sport politisk blind!

Nå må NRK slutte å politisere alt av idrett. Klaveness hadde ikke oppdatert coronapasset sitt på telefonen / mobilen. Så får faen NRK det til å se dette som en politisk markering mot Klavenes. Det er...
2
9 svar

Der gikk Stortingspresidenten på mine

"– Hat er hat, og har ikke noe med religion eller bakgrunn å gjøre, sa Stortingspresident Gharahkhani. Beklager, men det er for dumt sagt for en stortingspresident. Det er mye annet han burde sagt -...
Bilde

Sa at angrepet ikke har noe med religion å gjøre: Nå får han svar

– Vi må være klar på hva som motiverer til denne type terror, sier Høyres Mahmoud Farahmand.


Bilde www.nettavisen.no
1
1 svar
Laster...