Politikk - Norsk

Hvor er så dette "presset" det skyldes på?

Egentlig burde det vært mer protester mot Norges Banks planer om videre rentehevninger nå, men det virker som både politikere, økonomer og media har altfor stor respekt for hva denne sentralbanken nå har varslet som "nødvendige" rentehevinger fremover, til at det stilles spørsmålstegn ved den såkalte rentebanen som er varslet. Fra bank-borgen varsles det at renten skal opp opp opp, det virker ikke som det har nådd inn til dem at en rekke bedrifter nå er på konkursens rand, andre hangler og går såvidt og atter andre ser, forståelig nok, mørkt på den nærmeste fremtid, iallfall hvis bedriften er avhengig av å bruke en god del strøm, og det gjelder jo mange (hvem tenker over hva f.eks. matarebutikker nå må ut med til fryseri-rom, fryse-disker og kjøledisker, har hørt om eksempler på enormt store ekstrautgifter nå (for at folket skal få brukbar og nok mat, ikke noe rart det blir prisstigning der).

Norges Bank terper på at det er et veldig "press" i økonomien nå. Det skulle vært interessant å høre mer inngående og konkrete eksempler på hvor så dette påståtte problematiske presset er for tida, tatt i betraktning de over her nevnte problemene som mange bedrifter sliter med.

Hørte det i sommer var problematisk å få tak i nok såkalte værelsepiker på hoteller som da hadde stor pågang av bussturister oppe i Nord-Norge et sted, (so what?) og viktig industri som manglet faglærte folk til div. produksjonsområder, men faglært arbeidskraft i Norge skaffes vel ikke til veie noe enklere ved å øke renta?? (så som følge slik som den sykepleiersken som var i mediene i går fryktet hun måtte kvitte seg med leiligheten sin, pga. disse tilsynelatende unødvendig/problematiske renteøkningene til Norges Bank nå for tida. (Ny sjef som ønsker å markere seg skikkelig kanskje?).

Så den som vet, eller mener å vite, nevn gjerne noen konkrete eksempler på dette angivelige presset, (som også f.eks. finansministeren har lært seg å terpe på/fremheve i alle intervjuer for tida), nevn da noe som virkelig innebærer at renta innlysende "må" heves fremover nå.

1
28 svar

En kombinasjon av:
Ressursmangel, fordi vi tror vi ikke trenger mer ressurser. Til tross for at alle ledere ønsker vekst.
Miljøaktivister har tatt over, de vil legge ned alt, og la folk sulte og fryse.
Trykking av penger. Under pandemien gjorde regjeringer verden over det de kunne for å holde økonomien gående.
Innvandring. Vi blir flere som skal bo her, og de trenger også et sted å bo, mat og energi.
EU har lagt ned sine egne kraftverk så de kan kjøpe gass fra en av Europas siste diktatorer. Hva kan gå galt med det?

Hvis vi ser hva som er felles her, så er det dårlige ledere. Vi har aldri hatt dårligere ledere i vesten. De ser ikke lenger ut til å klare, eller ønske å løse problemer for plebeiene.

3

Historisk sett er det vel ikke spesielt høy rente nå. Heller ikke om den skulle øke 2-3 prosent til.
Hvordan var det f. eks for 30 år siden, 40 år siden?
Det er vel heller sånn at renta har vært veldig lav noen år.
Men bor man i en stor lånefinansiert leilighet uten pipeløp, og i tillegg sitter på en belånt hytte med innlagt vann og varmekabler, kan det nok merkes. 2 biler har man kanskje også og 2 motebevisste barn i voksealder. Topsy, labradoren, skal også ha mat, mye mat. For ikke å snakke om utgiftene til fotballskole, sangtimer, frisører og samlivsteraput. Jauda, trange tider.

2

Vi har hatt lav rente i alt for mange år nå.
Folk har lagt seg til alt for usunne vaner. Usunn både for seg selv, og for planeten.

Man skal gjøre seg fortjent til det man eier, og det man nyter.

1

Det er ressursmangel vi har . Ikke det at vi har for mye penger blant folk. Men krigen skal finansieres . Da må folk betale mer.

1

Jo, nå har man fått et konkret eksempel på "press". I NRKs Nyhetsmorgen kunne vi høre om at Frelsesarméen i Harstad gikk tom for matposer forleden. Tomt på kjølelageret. Snart må vel alle slike steder og matbutikker begynne å tilby halvfrosne matvarer kanskje... De har ikke råd til kjølediskene og fryselagrene sine. Myndighetene kommer med tiltak kl 10. Det blir vel noen gjerrige greier sikkert, lån sikkert. Den norske stat er jo så fattig visstnok...

En oppsummering man hørte en "forståsegpåer" kom med, nevnte at renserier har problemer med dyr strøm. Jeg ville heller trukket fram de som produserer mat og selger mat, nærbutikker varsler nå konkurs ved nyttårstider, de greier ikke strømutgiftene for å bevare sunne matprodukter som er nedfrosset f.eks. Alvorlig.

1

Gjeld er umoralsk, og lav rente gjør at folk tar opp store unødvendige lån for å feste, reise, og kjøpe seg ting de ikke har gjort seg fortjent til.
Lave renter gjør boligene ekstra dyre, siden alle låner så mye.

Slutt syte, slutt å kjøpe ting, jobb overtid, betal ned lånet, gi banken fingeren.

1

Der gjelder å bruke penger effektivt. Folk med behov bør få lån. Men i dag er det de med eiendom som får de beste lånemulighetene.
NÅ ER DET KRIGSØKONOMI.
Nå fyker rentene opp. Stakkars nylånere.

1

Jeg er så gammel at jeg husker hvordan folk flest neglisjert regjeringen og Norges bank opprop om å ikke låne mer penger på slutten av 80 tallet og begynnelsen av 90 tallet. Folk lånte penger med renter på 15 - 20 %.
Pengene skal brukes på krig og import av nødvendig varer. Hytter, bil , bolig må komme i annen rekke.
Det er lite ressurser i forhold til bruk i vesten.

1

Nei. Renta er ikke høy. Likevel får folk og bedrifter panikk. Dette er et tegn på et samfunn som er for vant til gratis kreditt.

1

Her er nok en økonom med et forslag (tidligere Norges Bank-ansatt riktignok, men nå ute av bobla der i betongmastodonten, og glimter til med en ørliten advarsel vel, til sin tidligere arbeidsgiver..). Men også han tar feil på iallfall ett punkt her på slutten av linken, mener nå jeg. For strømprisene (les; strøm-"inflasjonen") går nok dessverre ikke merkbart ned om folk bruker, som han foreslår riktignok litt generelt, 10-20 % mindre strøm :).. Hadde det vært så vel, så hadde vi vel allerede merket det her i Sør-Norge, hvor den ene etter den andre er fremme i media og forteller oss hvor flinke de nå er til å prøve å bruke mindre strøm privat. (Ja, en fjasete ungdom som ble intervjuet, skrøt av at nå for tida så hadde han sågar begynt å slå av lyset når han la seg til for å sove...). Du verden, slikt gir håp for framtida gitt.

https://e24.no/norsk-oekonomi/i/gEWXKA/sjefoekonom-etterlyser-corona-pressekonferanser-om-renten?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no

1

Endelig, Etter flere unødvendige renteøkninger (om ikke NB har en annen agenda), så er det, heldigvis, flere økonomer ("eksperter" som media liker å kalle dem) som står fram - og (forsiktig) NB å besinne med nye renteøkninger = fordi prisveksten er (som jeg har sagt siden før første renteøkning) importert. Og man behøver ikke være "ekspert"-økonom for å forstå det. Det forstår alle som ser det hele bildet også uten å være økonom. Dette er bare skremmende . . . . . . .
HAHAHAHAHAHA har han virkelig begynt å skru av lyset når han skal sove . . . . . . .
Da er det ganske mye å gå på . . . . . .
Strømprisene går ikke ned om forbruket går ned. Det offentlige tjener grovt med penger nå, Det må politisk vilje og handlekraft for å få ned strømprisene.

1

Lignende innlegg

Aktuelt silas Siste svar

Sabotasje av Nord Stream 1 og 2?

"Sjöfartsverket har advart fartøy som ligger i nærheten av ledningen om lekkasjen. Nord Stream AG sier de «aldri tidligere har sett» slike skader." "– Ødeleggelsene som skjedde i løpet av en dag på tr...
Bilde

Gassrørledningen Nord Stream 1 lekker både i svensk og dansk farvann

Sjöfartsverket har advart fartøy som ligger i nærheten av ledningen om lekkasjen. Nord Stream AG sier de «aldri tidligere har sett» slike skader.


Bilde e24.no
1
35 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Sabotasje på norske rør

Hvem vil det ramme? Hva skjer med fisken? Biden er den eneste som tjener på sabotasje. Russerne vender seg østover. Hva skjer om det blir atomkrig? Tjernobyl radioaktivt materiale kom over Norge i 1...
1
9 svar
Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Sånn blir det når en bonde skal styre . . . . .

Sånn blir det når en bonde skal styre både skatt og finans, han har neppe peiling / kunnskap om noen av delene. Bønder betaler jo ikke mye skatt, de får for det meste subsidier. Og kalkulatoren til Ve...
Bilde

Smalt til mot Vedum: – 26.000 nordmenn tapte sparepengene sine

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil tredoble skatten for fiskerinæringen og hisser opp en hel næring.


Bilde www.msn.com
2
8 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Nordsjøen neste!

Lille Napoleon har øvelse i Østersjøen. De åpner en ny rørforbindelse fra Norge til Polen. Noen som tror at Russland ikke vil hevne seg i Nordsjøen når de får ødelagt sine rør i Østersjøen. Så send d...
2
22 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Art 5 burde vært aktivisert.

Om Danmark mener det er terror så skal art 5 aktiviseres. Det er Danmark som har tatt kontroll på sabotasje. Derfor kan vesten gå til atomkrig med bakgrunn i sabotasje på russisk gassrør. Heia Biden.
1
14 svar
Aktuelt vif_support Siste svar

Equinor

Igjen er det kommet forslag om å selge melkekua for kjøttvekta. Denne gang fra en fyr fra handelshøyskolen. Selvfølgelig under 'dekke' av det grønne skifte... https://www.aftenposten.no/meninger/kroni...
1
18 svar
Laster...