Rasmus Hansson sitter i glasshus når han beskylder andre for å være Putins beste venn. Det er de "grønne" i Europa som la til rette for Putins angrepskrig ved å fremme avhenigheten av gassimport fra Russland. Putin trodde han hadde nakketak på mange europeiske land, og feilberegnet da de likevel ville støtte Ukraina militært. Det store sviket fra de "grønne" var at de gikk så aggressivt ut mot fossil energi og kjernekraft, slik at de klarte å presse tåpelige politikere til å gi etter.

Sylvi Listhaug gjør en bra jobb når hun protesterer på påstanden om at krigen i Ukraina er skyld i de høye strømprisene. Støre og andre prøver å frikjenne norske politikere for sviket med å selge seg til EUs energimarked. Det er også for lettvint å si at det er markedskreftene som er skyld i de høye strømprisene. Det skyldes at politikerne har valgt å være med i et marked som gjør oss alle fattigere. De fleste politikerne godtok denne galskapen. Men det er kanskje et tegn på at noen vil snu, når det kommer opp til debatt.

2

I et marked bestemmes prisen på en vare ved balansen mellom tilbud og etterspørsel. Blir det knapphet på en etterspurt vare vil kundene overby hverandre for å få kjøpt den. Da stiger markedsprisen. Og motsatt, er det overflod på markedet vil produsentene underby hverandre for å få solgt sine varer. Da synker prisen. Slik er det også med strømprisen så lenge den skal omsettes i et marked.

I motsetning til hva mange ser ut til å tro er EUs kraftmarked dominert av stabile kraftformer som kjernekraft, fossil varmekraft og vannkraft. De dekket 80 % av elkraftbehovet i 2020. Den ustabile variable fornybare kraften sol og vindkraft utgjorde bare 1/5-del av behovet:

Bilde

Litt over halvparten av den stabile kraftproduksjonen på kontinentet er fossil varmekraft som stort sett er gasskraftverk. EUs kraftmarked er dominert av gasskraft (enn så lenge). Det er derfor strømprisen i EU/EØS følger gassprisen.

Før ukrainakrisen dekket eksport av russisk gass ca. 40 % av EUs behov for gass. I dag har eksporten krympet til å dekke 9 % av behovet:

Russia supplied around 40% of the EU's gas before it sent troops to Ukraine. That share has plummeted to 9%, as Moscow has cut supplies to Europe, blaming the decline on technical issues caused by Western sanctions.

https://www.reuters.com/business/energy/russian-gas-exports-eu-will-fall-by-50-bcm-this-year-ifx-cites-deputy-pm-2022-09-15/

Dette er et så stort bortfall av gass at det lar seg ikke erstatte over natta. Resultatet er et stort gassunderskudd i EU som betyr en merkbart redusert elkraftproduksjon. Den russiske boikotten har skapt et underskudd i det europeiske strømmarkedet som får markedet til å øke strømprisene til nivåer vi ikke er vante til å se.

Du har rett i at det er markedskreftene som bestemmer strømprisen, men det betyr ikke at bortfallet av russisk gass spiller ingen rolle. Det er krigens konsekvenser som gjør at markedet gir spinnville strømpriser for tiden. Slik vil det være til at EU klarer å opprette ny kraftproduksjon som gir en mer sunn balanse i markedet.

2

Frp er avkledd som parti. Her tar de helomvending i energispørsmålet. De stod for innføring av kablene. Lange innlegg endrer ikke på det. Folk husker såpass.

1

Synes det er komisk å se sentralbanksjefen i Danmark lirer av seg tull om økonomien. Det er tilbakeslag i Danmark. Slik blir det også i Norge.

Men Murphys lov gjelder. Gjør klar for ATOMKRIG.

Intet mindre.
Alt annet blir for syting å regne.

Når skal Biden skjønne alvoret.

Når skal tiden være inne for å få slutt på krigen?

Ratatatabombom...arteleriet høres fra starten av året... atomkrig.

Carl I Hagen virker mest opplyst.

Myrphys lov gjelder og det som skjedde I opptakten til 1. Verdenskrig..

1

Ja, det samme har ;

Det kommer ikke til å bli en kort og grunn resesjon, den kommer til å bli alvorlig, lang og stygg, sier økonomiprofessor Nouriel Roubini

Vi tror at de hever renta trippelt, 0,75 prosentpoeng, og at de setter opp tilsvarende neste runde, sier sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank, til Børsen.

Sentralbankene har erklært krig mot den voldsomme prisveksten som herjer over store deler av verden, og denne uka er det duket for nok en rentebonanza.

September ser ut til å bli en rekordmåned for sentralbankenes rentehevinger, sier strateg i investeringsbanken UBS, Barry McAlinden, ifølge Finans.

Den globale veksten avtar kraftig, og ytterligere nedgang er sannsynlig ettersom flere land faller inn i resesjon.

Tirsdag kom Sveriges Riksbank med en ny beskjed: Nå hever de renta med ett prosentpoeng.

Dermed går renta i Sverige fra 0,75 til 1,75 prosent. Det er den høyeste rentehevingen på nesten 30 år, ifølge Expressen, som også kaller det for en «sjokk-heving».

Det forventes at NorgesBank vil heve renta 0,50 prosentpåeng torsdag,

Du skriver ; Når skal tiden være inne for å få slutt på krigen?
Personelig og mest sannsynelig vil de fleste i verden håpe på at krigen vil være slutt i løpet av dette året hvis og Russland gjør alvor å sette inn nye 300.000 MÅ NATO si STOPP .

Putin varsler delvis militær mobilisering

Russiske folket rømmer Russland for å slippe å bli utkalt til krigen for å bli " kanonføde "

Det bør vel være slutt på TÅLMODIGHETEN til NATO NÅ hvis Putin og Russland gjør alvor av å sette inn 300.000 nye soldater til krigen i Ukraina da bør nato en gang for alle å gå inn med full styrke sammen med KFOR-styrkenene for å få stoppet mer blodbad i denne krigen for han vil mest sannsynelig slakte sine egne soldater.

hvis det hele tatt blir noen igjen som kan slåss for Russland for nå rømmer de som kan være stridsaktive og da står kun igjen barn og gamle.

1
Laster...