Politikk - Norsk

lynving1

Landbrukspolitikken - Hvilken vei skal vi gå?

Norske forbrukere klager over høye priser og dårlig utvalg, samt dårlig kvalitet på matvarene. Jeg kan langt på vei si meg enig i dette.

Men, som Olafv under her påpekte, ville maten i norge likevel vært langt dyrere enn i sverige eller danmark selv om bonden ga bort produktene sine gratis, inkludert statsstøtte. Ser du på ett brød til 15,- får en kornbonde ca 1,- for kornet han leverer og 1,- til i subsidier, pluss at han betaler tilbake nesten alle subsidiene i form av skatt. Det som er fordyrende her er mellomleddene.

Norsk landbruk er mye hemmet av vår geografi. Norske bønder har ikke forutsetninger for å produsere mat like effektivt som på flatlandet i sør-sverige eller danmark. Dersom man skulle legge ned norsk landbruk vil man måtte importere matvarer fra utlandet slik at pengene gikk rett ut av norge, men likevel ville man få langt dyrere mat her enn i sverige eller danmark bare pga transportkostnadene, høyere lønnsnivå ansatte i mellomleddene, høyere skatter og avgifter og høyere kostnadsnivå generellt.

Personlig mener jeg ikke maten i Norge er for dyr. Men jeg kan godt være enig i at kvaliteten burde bli bedre. I Norge har vi ett kvalitetsmerke som heter limousin, som leverer svært godt kjøtt. De som produserer dette limousinkjøttet satser på dyrevennlig, hygienisk mat av ypperste kvalitet. Disse varene får man dog stort sett bare tak i i spesialforretninger. Jeg mener faktisk landbruket i Norge burde omlegges til å kun produsere kvalitetsmat på nivå med limousinkjøttet.

Av ett rent dyreetisk perspektiv burde vi, i takk for at dyrene gir oss kjøtt, melk osv, gi disse dyrene ett langt bedre liv enn de ville hatt i frihet. Jeg kan ikke forstå at folk vil spise dyr som har stått inne i trange båser hele livet og blitt pumpe fulle av anabole steroider for å spare noen få kroner på en halv kilo kjøtt. De kronene for en halvkilo kjøtt er jeg villig til å betale hvis det betyr at dyret har hatt det bra den tiden det har levd og at det er produsert på en hygienisk og miljøvennlig måte.

Mat er ikke det samme som stereoannlegg, biler, dildoer eller tv-apparater. Det er levende vesner det er snakk om, som vi skal spise og fortære. Derfor mener jeg dagens fokus på stadig lavere priser er feil, vi burde heller kreve mer av bøndene og mellomleddene, at de leverer høyere kvalitet og produserer det på en mer miljøvennlig og hygienisk måte og heller betale litt mer for å få det.

Synspunkter?

1
0 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Lignende innlegg

Politikk - Norsk Geirijo Siste svar

Klart, entydig og lett å forstå tale på Stortinget.

Det er omtrent bare Bjørnar Moxnes (Rødt) som klarer å levere slike taler på Stortinget. Andre som gir like klare meninger er også fra Rødt eller SV. Det er med andre ord kun 2 partier på det norske S...
Bilde

Bjørnar Moxnes - Rødt - Om EØS-avtalen. Stortinget 25.11.21

Hvem skal bestemme over krafta vår, arbeidslivet vårt, jernbanen vår og transporten på veiene våre? Rødts standpunkt er klart. Dette skal det norske folk...


Bilde www.facebook.com
2
1 svar
Laster...