Politikk - Norsk

gr2000

republikk

vi i norge bør få republikk. Kongedømmet er rett og slett gammeldags, og som landets overhodet i en avlags grunnlov, bør vi fornye grunnloven og få et mer demokratisk styre, med en folkevalgt president som i frankrike 5 år...og da bør presidenten få mer makt enn kongen, med mulighet til å oppløse stortinget, styre utenrikspolitikken osv.. da juppe en fransk statsminister la frem et stramt budsjett i 1996 som gikk ut over de ledige, fattige osv..ble det masse streiker og mye bråk.. det endte med at jack chirac avsatte juppe, skrev ut nyvalg og fikk roet den opphetede stemningen i landet..noe vi bør trekke paraleller med situasjonen i norge i dag, med en sterk president kunne vi gjordt noe med den uholdbare situasjonen vi er kommet opp i pga. bondevik sin uduglighet.

1
14 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Hvorfor ikke bare beholde grunnloven med eneste forandring at man har en president valgt hvert fjerde år istedenfor kongen, men med alle de fullmakter som kongen har i følge grunnlovens tekst i dag?

1

Hvem ser du for deg som president da? Det var et svar jeg leste på en tilsvarende tråd.

Jørgen Kosmo, Haakon, avdankete politikere eller vår alles kjære Carl I Hagen.

Sistnevnte er jo ganske populær da.

Men i det øyeblikk flertallet i landet er imot monarki så må det skiftes. Og det sier jeg ikke fordi jeg er republikaner, noe som jeg ikke er. Men folket må få bestemme styringsform.

October // I Used to be Confused, But now I just don't Know //

1
october Hvem ser du for deg som president da? Det var et svar jeg leste på en tilsvarende tråd. Jørgen Kosmo, Haakon, avdankete politikere eller vår alles kjære Carl I Hagen. Sistnevnte e...

republik handler ikke om personer, men om prinsipper. Hva samfunn vil vi ha? vil vi ha et samfunn hvor vi har en konge som i grunnlovens tekst har makt, men i praksis ingenting, vil vi ha et samfunn med en grunnlov som skal være vår skatt og som er rett og slett ikke i takt med virkeligheten?

dessuten er det greitt å ha et statsoverhode i grunnloven som egentlig har makt nok til å takle sånn situasjon vi har i politikkens norge, med mulighet til å skrive ut nyvalg, som franske presidenten har. Vi bør rett og slett ha en grunnlov, som forteller om grunnprinsipper i samfunnet, som reflekterer den høytidelighet grunnlovn har, og få en som reflekterer den med virkeligheten.

1

gr2000 skrev: "vi i norge bør få republikk. Kongedømmet er rett og slett gammeldags, og som landets overhodet i en avlags grunnlov, bør vi fornye grunnloven og få et mer demokratisk styre, med en folkevalgt president som i frankrike 5 år..."

Kongen er per definisjon landets overhode, men i realiteten har han ingen makt, da han ikke benytter seg av denne makten. Hvorfor skal han da avsettes? Det vil ikke gi noen økonomisk gevinst å erstatte monarkiet med et republikansk styre. Hvorfor vil en folkevalgt president føre til et "mer demokratisk styre" som du kaller det, enn en folkevalgt statsminister?

1
gr2000 republik handler ikke om personer, men om prinsipper. Hva samfunn vil vi ha? vil vi ha et samfunn hvor vi har en konge som i grunnlovens tekst har makt, men i praksis ingenting, vi...

Tja, jeg kan ikke se fordelene ved å ha enda et "politisk" nivå, så og si. Kongen reiser rundt med sitt. Og stortinget med sitt. Så syns jeg ikke det er bra at man kan skrive ut nyvalg hist og pist.

October // I Used to be Confused, But now I just don't Know //

1
october Tja, jeg kan ikke se fordelene ved å ha enda et "politisk" nivå, så og si. Kongen reiser rundt med sitt. Og stortinget med sitt. Så syns jeg ikke det er bra at man kan skrive ut ny...

skrive ut nyvalg hist og pist er ikke akkuratt hva som skjer i land med denne muligheten. Det skjer undre omstendigheter som krever det..bare si hvis bondevik får fyken, og det ender opp med at ingen andre kan ta over, da hadde det beste vært med nyvalg, og en statsleder som var sterk nok til å oppløse stortinget og skrive ut nyvalg. Norge er tross alt en av de få landene som ikke har en slik ordning. poenget med å få republikk, hadde vært å fått en grunnlov som var takt med realitene. Og med en slik oppløsning er i allefall en president nødvendig, siden dette kan ikke en konge ta seg av, fordi da får kongen for mye makt. Ja grunnloven vi har i dag poengterer kongen som maktperson, som er langt i fra virkeligheten som det går ann å komme. Derfor må en forandre dette.

1

Tror ikke at det vil skje fordi folk tror det blir så store forandringer. Men det trenger ikke bli slik. Jeg støtter ihvertfall at Norge blir republikk.

1

Hva med å skifte ut Harald med Ari? Ungdommens idol, landets framtid. Så kan vi andre henge opp bildet hans på WC; Aldri mer forstoppelse!

1

"gr2000 skrev: vi i norge bør få republikk. Kongedømmet er rett og slett gammeldags, og som landets overhodet i en avlags grunnlov, bør vi fornye grunnloven og få et mer demokratisk styre, med en folkevalgt president som i frankrike 5 år...og da bør presidenten få mer makt enn kongen, med mulighet til å oppløse stortinget, styre utenrikspolitikken " osv.

Vi kan innføre muligheten til å oppløse Stortinget uten å bli republikk. Republikk er dyrt dersom en skal skifte statsforvaltningen når en skifter presidenten. Nå er det bare statsrådene og sekretærene som skiftes ut ved regjeringsskifte. La Norge være et konstitusjonelt monarki, det funker bra. Kongehuset gjør en god jobb ved å representere Norge. De gjør det i alle fall billigere og bedre enn en president. Gi Stortingspresidenten anledning til å oppløse Stortinget dersom den parlamentariske situasjonen er slik at en ikke kan få en regjering med flertall i Stortinget. Da slipper vi kanskje noen av disse tåpelige debattene om hvem som ikke kan eller får leke med hvem..

1
KHWS "gr2000 skrev: vi i norge bør få republikk. Kongedømmet er rett og slett gammeldags, og som landets overhodet i en avlags grunnlov, bør vi fornye grunnloven og få et mer demokratis...

Så vudt heg vet er det bare u USA at man skifter statsforvaltningen når en skifter president. Det vil absolutt ikke være noen grunn til å innføre en slik ordning når Norge blir republikk. Vi er nok stadig færre som synes at monarkiet fungerer godt i Norge. Vi tror vel heller ikke alle på den gamle historien om at de kongelige er så gode til å representere landet. Den publisiteten som "kronprinsparet" skaffer vårt land, kunne vi godt klart oss uten. Märtha Louise var for noen år siden en slags goodwill-ambassadør for UNICEF. Dette engasjementet varte ikke lenge. Hvorfor det opphørte, har jeg ennå ikke sett noen skikkelig forklaring på.

1
Regi Så vudt heg vet er det bare u USA at man skifter statsforvaltningen når en skifter president. Det vil absolutt ikke være noen grunn til å innføre en slik ordning når Norge blir rep...

Hva er hensikten da med å innføre republikk, kun å få bort kongehuset? Er det Stortingspresidenten du mener som skal være president og så beholder vi det parlamentariske systemet slik det er? Presidenten vil trenge sin egen stab, det vet du godt. Alle oppgavene som konghuset utfører, må presidenten utføre og det blir ikke billig. Dessuten har ikke tittelen "President" samme tyngde som "Konge" selv i USA, tygg på den.

1
KHWS Hva er hensikten da med å innføre republikk, kun å få bort kongehuset? Er det Stortingspresidenten du mener som skal være president og så beholder vi det parlamentariske systemet s...

Mange her mener at kongehuset må bort så vi slepper å bruke penger på dem.

Det er muligvis en illusjon. Republikk kan fort bli like dyrt. Presidenten må ha like mange folk som slottet om ikke flere. Slottet må jo vedlikeholdes for det osv...

Ellers gjør Kongen sitt vanlige. Næringslivet var veldig fornøyd med hans visitt i Ungarn leste jeg et sted. Er fornøyd med tingenes tilstand, jeg...

October // I Used to be Confused, But now I just don't Know //

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk Geirijo Siste svar

Klart, entydig og lett å forstå tale på Stortinget.

Det er omtrent bare Bjørnar Moxnes (Rødt) som klarer å levere slike taler på Stortinget. Andre som gir like klare meninger er også fra Rødt eller SV. Det er med andre ord kun 2 partier på det norske S...
Bilde

Bjørnar Moxnes - Rødt - Om EØS-avtalen. Stortinget 25.11.21

Hvem skal bestemme over krafta vår, arbeidslivet vårt, jernbanen vår og transporten på veiene våre? Rødts standpunkt er klart. Dette skal det norske folk...


Bilde www.facebook.com
2
1 svar
Laster...