Psykologi

Richard-

TALEANGST

Heisan.

Jeg er en kar i midten av 30 åra som har kommet til et punkt i livet hvor jeg vil gjøre et oppgjør med taleangsten, som har fulgt meg helt fra skoletiden. Dette innebærer ikke bare angst for å holde foredrag/taler, men også for enkle ting som å presentere seg selv i ulike sammenhenger som f.eks foreldremøter på skolen eller møter på jobben. Dette er en stor beslasting for den det gjelder, og skaper kun dårlig selvfølelse og skam. Jeg har nå blitt forfremmet på jobben, og vil måtte gjøre flere presentasjoner / møte deltagelse i fremtiden. Skal jeg takke nei til forfremmelsen pga frykten for å måtte presentere, eller skal jeg gjøre noe for å minske / fjerne angsten, som egentlig er helt urasjonell....

Jeg vet at dette er et problem mange sliter med, men siden dette er et tabu belagt fenomen, er det veldig få som tør å fortelle venner og bekjente om dette.

Har lest mye om dette temaet, og tatt med meg mange gode tips på veien, men har forstått at den beste måten å bli kvitt de verste nervene på er eksponeringsterapi. Det vil si å utsette seg for det en frykter og som skaper angsten.

Har derfor tenkt på ideen om å samle en gruppe for å trene på dette i trygge omgivelser, der det ikke er farlig å feile, og man kan lære av hverandres erfaringer (og forhåpentligvis kan bli ganske morsomt etterhvert). Jeg vet at det finnes noen kurs på dette, men tilbudet er meget begrenset og koster en formue i lengden.

Er det noen der ute som har samme erfaring som meg ? Og noen som synes dette er en god ide, og etterhvert vil treffes for "trening".

mvh

En håpefull fra Østfold

1
2 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Jeg er en kar i midten av 30 åra som har kommet til et punkt i livet hvor jeg vil gjøre et oppgjør med taleangsten,

Det finnes ingen angst som ikke kan kureres. Angst er jo tross alt bare urasjonelle tanker og disse tankene er du faktisk herre over.

Jeg mener aldeles ikke å bagatellisere angsten din, har selv en fortid med angst, og nettopp derfor vet jeg at det overhode ikke er umulig å komme seg ut av.

Jeg ønsker deg lykke til!

1

:-) Det du egentlig er redd for er vel konsekvensene av om du skulle si noe feil og flaut!

Denne angsten er helt normal, og faktisk en fordel iblant. Den hindrer deg jo i å snakke upassende. Tenk om du ikke hadde hatt NOE taleangst, da hadde du sagt mye rart! Problemet er når den går for langt, slik at du ikke snakker i det hele tatt.

Noen tips jeg fant på i farten er:

1. (viktig:) Innse at de fleste fokuserer på seg selv, og ikke deg. Om de selv sier ett ord feil, er det deres egne feil de kommer til å huske av snakke-feil den kvelden, ikke hva du sa av rare ting. De glemmer de raskt både ditt navn og hva du sa...tro meg. Jeg husker aldri nye folks navn, hehe.

2. Les en side i en bok høyt hver dag. Du kan gjerne trene tunga litt med å lese på ulike språk også!

Om du er leken, kan du stå foran speilet og skuespille litt monologer. Du sier du er redd for å presentere deg selv. Presenter deg selv i ulike humører, f.eks. sint, irritert, lykkelig.

3. Før du snakker, fokuser på ting som gir deg selvtillit! Dårlig selvtillit gjør at man blir nervøs uansett hvilken situasjon man er i.

4. Snakk så mye i ulike situasjoner som du kan. Gjerne med folk du ikke er redd for å tabbe deg ut med, så du får øvd deg litt. Fokuser på de tingene du gjør BRA, og ikke de du gjør dårlig (VIKTIG!!).

2

Lignende innlegg

Psykologi Slettet-7EYA3G Publisert

Hvordan takle Angst? Psykologens Verktøy

Hvis du sliter med stress og angst, så vil denne samtalen hjelpe: https://youtu.be/5HT3vsg3PVI Psykologen Ida er spesialist på Angst, og forklarer på en god måte både hva det er og hvordan du blir kvi...
1
0 svar

alder

Kronprinsessen er blitt 50 år, og er stadig blendende vakker. så mye klager eldre kvinner over alderens herjinger. Har spekulert på fenomenet "gamle griser". Det er ikke seksualoiteten i ungdommen som...
1
1 svar

Dating

Dersom du skal finne en kjæreste, søk på Sukker.no, man kan bli helt overveldet over hvor mange flotte kvinnerdey er der, styr unna C-date, det er ekstremt vanskelig å si opp abonnementet, når du opp...
1
0 svar

losjeskrål

Mureriet alene skaper utalligefortvilte single. Du som er ond murerkvinne, kunne du levd sammen med en "utafor"? Umulig. Under postmodernismen, liksom Mars går bakover, går kvaliteten på kulturen bako...
1
0 svar
Psykologi Script Publisert

Warholm

Se bort fra moralen, så er Warholm og Northug litt av samme typen, smarte, følsomme (det er her hemmeligheten ligger), som gjør det utrolige ved de største anledninger.
1
0 svar
Psykologi Script Publisert

Bråthen

Bråthen er simpelthen uavsettelig, det må skiforbundet forstå. De er nødt til å nøye seg med en advarsel, noe sånt, dette er en tapt sak for dem. Bråthen kan vel også roe seg litt. Det må komme til et...
1
0 svar
Psykologi Script Publisert

Bråthen

De som vil sparke Bråthen, kan alle skiftes ut, uten at noe av større verdi for norsk hoppsport går tapt. Bråthen derimot (og Støckl), er enestående ressurser for hopplandslaget. At Bråthen kanskje h...
1
0 svar
Laster...