Quiz esc

Innlegg

Quiz

Vahlley

QUIZMARATON 2012: Døgn 1 av 10

Kjære godtfolk! Vel bekomme til første døgn av:

QUIZMARATON 2012

Fra klokka 1800 til og med klokka 1755 i morgen skal jeg stille 288 spørsmål fordelt på 24 emner. Hvert emne har 12 spørsmål spredt over en time. Enkle matematiske prinsipper forteller oss dermed at det skal stilles ett spørsmål hvert 5. minutt - aldri mer, aldri mindre.

Jeg kommer til å bruke denne klokka som referanseklokke. Det kan være lurt å synkronisere klokkene deres med den, eventuelt ha den oppe i et lite vindu.

Jeg vil ikke gjenta meg selv, så jeg gjør oppmerksom på at jeg har skrevet ganske utfyllende om Quizmaraton-konseptet i begynnelsen av tråden «QUIZMARATON 2012: Generell tråd».

Det eneste jeg skal gjenta fra den er terminlista:

10. - 11. september 8. - 9. oktober 12. - 13. november 10. - 11. desember 14. - 15. januar 11. - 12. februar 10. - 11. mars 14. - 15. april 12. - 13. mai 9. - 10. juni

Døgnene går fra kl. 1800 til 1800.

Det følger altså ni døgn med quiz etter det døgnet som skal starte om en time. Når disse ti døgnene er avsluttet, vil det sannsynligvis være én deltaker (eller to, som i 2010-utgaven) som har flere poeng enn noen av de andre deltakerne. Denne personen vinner Quizmaraton 2012. Det er ikke noen hokus-pokus med poenggivningen: Etter hvert spørsmål gis det ett poeng til hver deltaker som først poster det korrekte svaret. Ingen bonuspoeng - ingen minuspoeng. Tilsammen skal det stilles 2880 spørsmål og deles ut 2880 poeng.

Slik går en timessyklus (tallene til venstre = minutter over hver time):

00 Første spørsmål i det nye emnet stilles 04 Fasiten presenteres sammen med vinneren av poenget 05 Andre spørsmål stilles 09 Fasit og poengvinner 10 Tredje spørsmål stilles 14 Fasit og poengvinner 15 Fjerde spørsmål stilles 19 Fasit og poengvinner 20 Femte spørsmål stilles 24 Fasit og poengvinner 25 Sjette spørsmål stilles 29 Fasit og poengvinner 30 Syvende spørsmål stilles 34 Fasit og poengvinner 35 Åttende spørsmål stilles 39 Fasit og poengvinner 40 Niende spørsmål stilles 44 Fasit og poengvinner 45 Tiende spørsmål stilles 49 Fasit og poengvinner 50 Ellevte spørsmål stilles 54 Fasit og poengvinner 55 Tolvte spørsmål stilles 57 Fasit og poengvinner 58 Diverse poengoversikter presenteres 59 Neste emne blir kort presentert 00 Første spørsmål i det neste emnet stilles 04 Fasit og poengvinner osv...

Så her er tempoet lavt: Uansett hvor kjapt ute noen er med riktig svar, vil det gå fire minutter før jeg kommer med fasiten. Unntaket er i forbindelse med det tolvte og siste spørsmålet: Her vil det kun gå to minutter før fasiten kommer. Og igjen: Dette er den offisielle Quizmaraton-klokka. Jeg vil bestrebe meg på å følge den.

SVARREGLER:

Personnavn: Dersom ikke noe annet er presisert, skal man der svaret er et navn på en person - fiktiv eller reell - svare med ett fornavn + ett etternavn for å få svaret godkjent. Dette innbærer bl.a. at dersom fasiten er en person med flere enn to navn, er det tilstrekkelig å komme med ett valgfritt fornavn og ett valgfritt etternavn. Eksempler fra vår nåværende regjering: Liv Signe Navarsete kan besvares som Liv Navarsete eller Signe Navarsete. Ola Borten Moe kan besvares som Ola Borten eller Ola Moe. Men: Pass opp for bindestreken! Enkelte personer har dobbeltnavn med bindestrek. I disse tilfellene skal begge navn med. Eksempel: Lisbeth Berg-Hansen kan ikke besvares med Lisbeth Berg eller Lisbeth Hansen. Her må svaret være Lisbeth Berg-Hansen. For ikke å snakke om Anne-Grete Strøm-Erichsen! Her må alle navnene med for å få det godkjent!

Unntak fra navneregelen: Enkelte personer, spesielt i kunstnerverden og i den brasilianske fotballverden, er atskillig bedre kjent under sitt kallenavn eller kunstnernavn. I slike tilfeller er kallenavnet/kunstnernavnet tilstrekkelig. Eksempel: Artisten Madonna Ciccone er langt bedre kjent kun under navnet Madonna. Dermed er det unødvendig å svare Ciccone her. Lady Gaga heter egentlig noe helt annet som både jeg og de fleste andre har helt glemt (eller aldri visst noe om). Hun er selvsagt best kjent under navnet Lady Gaga. Og likeledes: Er jeg ute etter Pelé, trenger man ikke å svare Edison Arantes do Nascimento. Pelé holder i massevis.

Et annet unntak: Personer fra den fjerne fortid - hvor etternavn ikke var særlig vanlig - kan besvares med kun ett navn. Jeg tenker f.eks. på Sokrates, Platon, Aristoteles og Jesus. Geistlige (dvs. kongelige) navn (både fra fortiden og nåtiden) besvares med kongenavnet og regentnummeret, med mindre han/hun er den første eller eneste i rekken. For eksempel: Johannes Paul 1 kan besvares Johannes Paul. Jeg tror jeg har dekket ganske mange eventualiteter nå. I alle andre situasjoner får jeg forsøke å utvise sunn fornuft.

Årstall: Årstall skal besvares med samtlige sifre, med mindre jeg spesisfikt har gitt tillatelse til noe annet. Og er svaret et årstall fra før Kristi tid, skal dette presiseres.

Tegn utover bokstaver og tall: Alt av småtegn som ikke er en del av vår standard bokstav- eller tallrekke, f.eks. `´^~'-,–?!¨kan sløyfes, med mindre jeg har bedt om noe annet.

Det er kun tillatt å besvare med det latinske alfabetet, med mindre jeg spesifiserer noe annet.

Jeg skiller normalt ikke mellom små og store bokstaver. Er svaret Jonas Gahr Støre, vil jeg godkjenne jonas gahr støre – eller jonas støre.

Navn på fotballag o.l. besvares slik det ville tatt seg ut på Tippekupongen. F.eks. Manchester United F.C. kan besvares Manchester United, men ikke noe kortere! Rosenborg Ballklubb og Lillestrøm Sportsklubb kan besvares hhv. Rosenborg og Lillestrøm, men ikke RBK eller LSK! Forkortelser som indikerer type idrettslag (FK, FC, AC, AFC, IL, SK, BK, IF osv.) kan sløyfes i svaret. Navn på idrettslag fra USA består gjerne av et geografisk navn etterfulgt av et kallenavn, f.eks. New York Jets, Anaheim Ducks og Chicago Bulls. I disse tilfellene må begge navn være med i besvarelsen!

Snarvei-advarsler: Dersom noen kommer med et svar som er kortere enn det jeg hadde forventet, men som samtidig ikke bryter noen av de ovenstående reglene, kan jeg komme i tvil om jeg skal godkjenne svaret eller ikke. I slike tvilstilfeller gir jeg ut snarvei-advarsler. Dette betyr at vedkommende får poenget, men neste gang han/hun eventuelt kommer med et tilsvarende tvilsomt svar, så vil han/hun få det underkjent. Sånn rent teoretisk: Dersom noen kommer med 10 tvilsomskorte svar, vil kun fem av dem bli godkjent.

Skrivefeil-advarsler: Jeg reagerer ikke på rettskrivingsfeil, så lenge jeg ikke er i tvil om hva deltakeren har besvart. Unntaket er hvis skrivefeilen er tidsbesparende (og i denne sammenhengen kan 0,1 sekund være tidsbesparende nok. I slike tilfeller (f.eks. dersom noen svare Madona i stedet for Madonna), gir jeg ut en skrivefeil-advarsel.

To advarsler (uansett type) = underkjent svar. Etter det underkjente svaret begynner man med 0 advarsler. Står man med en advarsel ved døgnets slutt, tar man den med seg til neste døgn (om én måned).

I tidligere quizer opererte jeg med en stjerne(*) bak den brukeren som hadde en advarsel. Dette kommer jeg ikke til å gjøre i Quizmaraton 2012. Jeg kommer til å skrive advarslene ned på min private blokk, slik at jeg har regnskap med dem til enhver tid. Jeg kutter stjernen fordi den kan oppleves som stigmatiserende og belastende for enkelte. Jeg vil ikke at noen skal fremstå som «tvilsomme» quizdeltakere på resultatlistene.

Har jeg glemt noe da? Det har jeg helt sikkert! I så fall får jeg bake det inn i åpningsinnlegget ifm. neste døgn av Quizmaraton 2012.

Jeg oppfordrer til at deltakerne har en hyggelig tone seg imellom. Mine quizer har alltid vært en arena for gentlemen (og noen ganger ladies) med respekt for hverandre. Brukere som åpenbart saboterer eller spammer vil jeg rapportere til moderator. Slike brukere vil dessuten bli ignorert i besvarelsessammenheng.

Lykke til, godtfolk! Måtte den med flest poeng vinne!

(Om man ikke har vinnerambisjoner, så kan man f.eks. sikte mot en topp 10-plassering i årssammendraget. Disse 10 vil nemlig få spesiell omtale når sesongen skal summeres opp i juni.)

21
2,7k svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Ha, ha...! Jeg glemte kanskje det viktigste.

Her er programmet for det kommende døgn:

1800-1855 Vahlleys 10 norske musikkfavoritter, #10: deLillos 1900-1955 Miks: Svaret slutter på 7 2000-2055 Manchester United F.C. 2100-2155 Sosiale medier 2200-2255 Rogaland 2300-2355 Vahlleys 10 favorittfilmer, #10: Chicago 0000-0055 Det 17. århundret 0100-0155 Treningslære 0200-0255 Medisinsk teknologi 0300-0355 Miks: Svaret begynner på A 0400-0455 Religionsgeografi 0500-0555 Det 1. århundret 0600-0655 Kongen av Queens 0700-0755 Gresk filosofi: De tre store 0800-0855 Friidrett: Langdistanse 0900-0955 Miks: Svaret begynner på L 1000-1055 Vahlleys 10 utenomnordiske favorittbyer, #10: Vancouver 1100-1155 Reiselivsgeografi: Hellas 1200-1255 Eurovision Song Contest 1970-79 1300-1355 Rosenborg B.K. 1400-1455 Nyhetssaker fra siste måned 1500-1555 Vahlleys 10 internasjonale musikkfavoritter, #10: Moby 1600-1655 Kampsport 1700-1755 Buskerud

5

Tegn utover bokstaver og tall: Alt av småtegn som ikke er en del av vår standard bokstav- eller tallrekke, f.eks. `´^~'-,–?!¨kan sløyfes, med mindre jeg har bedt om noe annet.

En spesifisering av denne:

De svensk/finsk/tyske bokstavene ä og ö kan erstattes med æ/ø eller (jepp, det er tillatt) a/o.

1

For eksempel: Johannes Paul 1 kan besvares Johannes Paul.

Er det ikke to av dem? *forvirra*

Den første varte rett nok ikke så lenge men...

1

Geistlige (dvs. kongelige) navn (både fra fortiden og nåtiden) besvares med kongenavnet og regentnummeret, med mindre han/hun er den første eller eneste i rekken.

Dette ble feil: Det skal være: "...med mindre han/hun er den eneste i rekken" - dvs. der det ikke eksisterer noen rekke!

(Ordet "første" sløyfes altså)

1

Emne 1 av 240 (deLillos) Spørsmål 2 av 12

Faren til Lars Lillo-Stenberg har/deler opphavsretten til noen av deLillos-låtene.

Hva er hans fornavn?

1

Emne 1 av 240 (deLillos) Spørsmål 3 av 12

I hvilket lokale ble livealbumet «Mere» (1994) spilt inn?

[Det første ordet holder]

1

Emne 1 av 240 (deLillos) Spørsmål 4 av 12

Til hvilken by foreslår «den feite mannen» at han og jeg-personen skal reise?

1

Lignende innlegg

Ordstjernen Sparess Siste svar

Utrodd

Hvis utror (ror ut til en fiskeplass) tillates, hvorfor tillates ikke utrodd? (jeg trenger ikke svaret "fordi det ikke står i ordboka")
1
6 svar
Ordstjernen Gunleiv Publisert

Nattens løsning

HEGG? 1 HETE? 1 HETET? 5 HETETE? 6 HETT? 1 HETTE? 5 HOGG? 1 HOGGE? 5 HOGGET? 6 HOTE? 1 HOTET? 5 HOTETE? 6 HOTT? 1 HUET? 1 HUGE? 1 HUGET? 5 HUGETE? 6 HUGG? 1 HUGGE? 5 HUGGET? 6 HUGGETE? 7 HUTE? 1 HUTET...
3
0 svar
Ordstjernen Øivind_ Publisert

Fasit 4/7

BEDEKK? 6 BEDEKKE? 7 BEDEKKEDE? 9 BEDEKKES? 8 BEKE? 1 BEKEDE? 6 BEKES? 5 BEKK? 1 BESK? 1 BESKE? 5 BESØK? 5 BESØKE? 6 BESØKES? 7 DEKK? 1 DEKKE? 5 DEKKEDE? 7 DEKKES? 6 DESK? 1 EGDSK? 5 EGDSKE? 6 EGGSEKK...
2
0 svar
Ordstjernen lilja3 Publisert

Fasit 3/7

FULL? 1 FULLT? 5 FULT? 1 FUTIL? 5 FUTILT? 6 FUTT? 1 JULI? 1 JULT? 1 JUTUL? 5 LITIUM? 6 LUFT? 1 LULL? 1 LUTT? 1 MUFTI? 5 MULL? 1 MULM? 1 MULT? 1 MUML? 1 MUTT? 1 TUFF? 1 TUFT? 1 TULL? 1 TUML? 1 TUMULT?...
2
0 svar
Ordstjernen Øivind_ Publisert

Fasit 1/7

DODO? 1 DONOR? 5 DONT? 1 DORT? 1 DORY? 1 DOTT? 1 DROTT? 5 NORD? 1 NORN? 1 NYORD? 5 ONDT? 1 ORDN? 1 RODD? 1 RONDO? 5 RORO? 1 ROTOR? 5 ROTORD? 6 ROTT? 1 TODDY? 5 TONN? 1 TONT? 1 TORDN? 5 TORN? 1 TORT? 1...
2
0 svar
Laster...