Reisetips

TickleMyBrain

Har du vært på Cuba?

Mannen min og jeg skal dit om to uker. Først noen dager i Havana og rundreise over halve øya, deretter en uke med bare avslapning i Varadero.

Jeg vet det er et fattig land, bør vi ta med litt å gi bort? Klær, toalettsaker e.l. eller er det bare dumt? Hvem skal vi gi til i så fall? Er litt redd for å fremstå som superkapitalistiske.

Har hørt at maten ikke er den mest spennende, men skal leve med det. Kjekt å ta med seg litt krydder kanskje?

Hvordan er prisnivået der sånn ca? Middag med drikke for to på resttaurant f.eks?

1
17 svar

De eier 'ingenting' der borte, og prisene -untatt elementært som ris o.l- er nesten europeiske. Så alt de slipper å kjøpe gjør stor forskjell. Ta med pent brukte klær, såpestykker og slikt. Hver morgen la vi igjen på puta -i tillegg til tips- et eller flere plagg som 6-åringen hadde vokst ut av. Og hun som vaska rommet vårt kunne ikke få takket oss nok. Tipsen blir faktisk fordelt på alle de som jobber der- tilmed ryddehjelpen på kjøkkenet, som normalt ikke har kontakt med turistene, får sin del. For å illustrere prisnivå for inntekter som ligger nærmest på null: i Banes (by på nordøstsiden av øya) så vi 1 -én!- klesbutikk med noen få falma plagg i vinduet, til priser det dobbelte av et gjennomsnittlig H&M-plagg i Norge! Til Santiago deCuba hadde jeg med en liten diskrét pose med klær som jeg ga til en barnerik familie på en trapp, med stor takknemlighet tilbake. Men hvor det er turister er det også tiggere, ofte veldig pågående. Ikke gi til disse, den jevne cubaner hater dem!

Du drar ikke til Cuba for maten. Selv om ris med bønnestuing og kylling kan smake godt det også. Forvent ikke at det alltid er kjøtt å oppdrive, eller brød for den saks skyld. Landet er fattig og pga handelsimbargoet er det mangel på det meste, også krydder. Men hva du får servert blir levert med et ekte smil, og kanskje cubanske rytmer :) På resortene er det selvfølgelig bedre tilgang til det meste.

Rart å være i et fattig land med så høyt utdanna befolkning. Taxisjaføren vår i Havana var egentlig lege. Og han som selger deg frukt på gata vet sannsynligvis mere om litteratur enn du selv ;)

Gled deg til smilene, livsgleden, palmeskoger, biler fra 50-tallet hvor setene er skiftet ut med plasthagestol til sjaføren, rytmene, Mojito med frisk mynte, Malecon, landbruksverktøy som min oldefar ville brukt, 28 grader både i luft og vann, små lettskremte firfisler som soler seg på stein, ødelagte neonlysrør fra før 1959 på fordums praktbygninger i Havana, hvite strender, landsbyer med pastellfargede kolonitrehus hvor malingen er iferd å skalle av mens gamlefar sitter i gyngestol på terrassen, baren i Hotel Nacional med bilder av alle de gamle filmstjernene som pleide å besøke der, sykkelturer igjennom bananplantasjer, tre- og jordhytter med stråtak på landsbygda, sovende griser langs veien, Che Guevara-symboler overalt, og karibisk tidsoppfatning (manana manana)..

God tur, gled deg!!

4
dzk Det er null problem å gå sammen lokale jenter / karer i cuba. Det er ikke ulovlig, man kan også fint bo på hoteller og casaer sammen med cubanere. De som ikke vil at man skal gjøre...

Jeg har vært mange ganger på Cuba og det er et trygt og flott land å reise til. Maten er god hvis du går på de riktige stedene. Jeg anbefaler å bo i private casa particularer og der er ofte maten også veldig bra. Jeg har flere gode steder jeg kan anbefale. Foreslår også å ta et salsakurs mens man er i Havana. Veldig høy kvalitet på instruktørene og billig i forhold til her hjemme. Jeg har kontakter til en god salsaskole i Havana hvis det er ønskelig. Det er hyggelig at man tar med seg ting man kan legge igjen og jeg er enig i at dette ikke bør gjøres på gata. Klær og sko er utmerkede gaver og man kan gi bort dette istedenfor å ta det med tilbake hjem. Ekstra toalettsaker på samme måte. De som jobber i turistindustrien har jevnlig tilførsel av både gaver og utenlandsk valuta. Har man lyst til å gi noe som kommer noen av de fattigste av de fattige til gode kontakt meg så skal jeg gi dere et tips til hvor dette kan gjøres.

2
RazorBoy Middag på en god restaurant i Havana bør ikke koste mer enn 10-15 CUC dvs 10-15 USD for 2 retter m/drikke pr person. Jeg spiste mye i China Town (Barrio chino) når jeg var der. Der...

Ellers så finnes det separate prislister for cubanere og utlendinger på mange restauranter. De betaler heller ikke det samme som oss på barer.

Naturligvis. Mens vi turister må betale i CUC så betaler cubanere i Peso.

Men det er ok at det er slik med den lave lønnen de har.

2
Pooh-de-Peche

Jeg vet det er et fattig land, bør vi ta med litt å gi bort? Klær, toalettsaker e.l. eller er det bare dumt? Hvem skal vi gi til i så fall? Er litt redd for å fremstå som superkapitalistiske.

Har hørt at maten ikke er den mest spennende, men skal leve med det. Kjekt å ta med seg litt krydder kanskje?

Elektriske artikler. Klær. Hermetikk.

De manger det meste, men kanskje ikke akkurat krydder? ;)

Jeg leste akkurat Vigdis Hjorts "Snakk til meg", som handler nettopp om en kvinnes opphold på Cuba. Den bør du lese før du reiser!

1

Under vårt besøk i 2006 ble vi stadig spurt om vi hadde såpe/shampo til overs.

Faktisk positivt overrasket over maten. Men jeg hadde som de fleste andre svært lave forventninger. De fleste paladarer (private restauranter) vi spiste på hadde faktisk veldig god mat. Mye svin eller kylling. Stort sett ikke behov for ekstra krydder der i hvert fall. De statlige restaurantene varierte fra helt OK til skikkelig dårlig.

Anbefalt "paladar" i Havana (Centro): http://www.laguarida.com/en/

6 år siden vi var der så har ikke oversikten over dagens priser og sånn.

eflatjan http://www.pbase.com/bolla49 http://my.flightmemory.com/eflatjan

1

Det eneste gode jeg spiste på Cuba var grillet hummer. Men det var en meget god hummer.

Ellers er mojito ingen trenddrikk der, men en tradisjonsdrikk. Det gjør den atskillig bedre. Sigarene er fantastiske.

1

Har hørt at maten ikke er den mest spennende, men skal leve med det. Kjekt å ta med seg litt krydder kanskje?

Hvordan er prisnivået der sånn ca? Middag med drikke for to på resttaurant f.eks?

De siste årene har det grodd frem flere ganske brukbare restauranter på Malecon (Havana) som serverer internasjonale retter av ganske så god kvalitet. Prisene er ganske behagelige for oss nordmenn.

1

Jeg vet det er et fattig land, bør vi ta med litt å gi bort? Klær, toalettsaker e.l. eller er det bare dumt? Hvem skal vi gi til i så fall?

De gangene vi har reist så har vi gitt fra oss ganske mye. Men vær forsiktig med å tilkalle oppmerksomhet på gatenivå. Da står det plutselig 50 stykker + rundt dere som også vil ha noe..

Så i praksis så blir dette litt vanskelig dersom man ikke har god kjennskap til både språk og folk.

1

Middag på en god restaurant i Havana bør ikke koste mer enn 10-15 CUC dvs 10-15 USD for 2 retter m/drikke pr person. Jeg spiste mye i China Town (Barrio chino) når jeg var der. Der er det ikke alt for dyrt. Det beløpet tilsvarer bort i mot det en vanlig offentlig ansatt tjener pr. måned så naturligvis spiser ikke vanlige cubanere der. Ellers så finnes det separate prislister for cubanere og utlendinger på mange restauranter. De betaler heller ikke det samme som oss på barer. Spander aldri drinker til lokale som du treffer ute. Be i såfall om prislisten først, ellers så kan du oppleve en ubehagelig overraskelse når de kommer med regningen. Det er i det hele tatt mye mas og mange som er ute etter å loppe deg for penger når du går på gata som utlending selv om det ikke er direkte utrygt å gå ute heller.

1
RazorBoy Middag på en god restaurant i Havana bør ikke koste mer enn 10-15 CUC dvs 10-15 USD for 2 retter m/drikke pr person. Jeg spiste mye i China Town (Barrio chino) når jeg var der. Der...

Hvordan forholder det seg med disse uoffisielle/halvoffiselle "guidene" rundt om? Ettersom jeg reiste alene og ikke kunne spansk, angret jeg litt på at jeg ikke lot meg guide av det en litt halvgammal fyr som sa han hadde vært sjømann - snakket godt engelsk.

Spsiste også i China Town den gang, og var ganske fornøyd med det. Ellers er jo servicen en del steder så elendig og merkelig at det i seg selv er en del av attraksjonen.

Jeg havna ganske mye utpå fylla alene en kveld og følte meg aldri utrygg, noe jeg heller ikke tror det var noen grunn til. Husker jeg var innom en lokal bar/nattklubb uten en eneste annen utlending, hvilket var artig - men nå er jeg heldigvis for gammel for denslags... :-D

1

Tusen takk for alle tips! :)

Ja, den cubanske hummeren må testes, og gjerne hjemme hos noen hvis vi får til det. Ellers er det meste av måltidene inkludert på turen, men jeg har allikevel lyst til å prøve noe utenfor hotellene også.

Det med manglende krydder leste jeg i en eller annen review på tripadvisor. Reiser uansett ikke dit for den store matopplevelsen, men heldigvis er hverken mannen min eller jeg kresne.

Godt tips å legge igjen litt klær/toalettsaker til de som rydder rommet. :) Fint å gi litt, men ikke fristende å bli "overfalt" på gata av tiggende cubanere.

1

Er det forresten noen av dere som har snorklet der? Håper det er brukbare snorklesteder ved Varadero... noen som har noe å anbefale i den forbindelse?

1
DrSchwei Hvordan forholder det seg med disse uoffisielle/halvoffiselle "guidene" rundt om? Ettersom jeg reiste alene og ikke kunne spansk, angret jeg litt på at jeg ikke lot meg guide av de...

Hvordan forholder det seg med disse uoffisielle/halvoffiselle "guidene" rundt om? Ettersom jeg reiste alene og ikke kunne spansk, angret jeg litt på at jeg ikke lot meg guide av det en litt halvgammal fyr som sa han hadde vært sjømann - snakket godt engelsk.

Det er utvilsomt en fordel å snakke spansk på Cuba når man reiser alene. Jeg var ihvertfall glad for det når jeg var der. Samtidig kan det skape problemer å oppsøke steder der det ferdes få turister. Jeg var flere kvelder på steder der jeg ikke så andre utlendinger. Mistet hodet et par ganger og klarte ikke å stoppe servitørene som pushet på med drinker til meg og de rundt meg til det som viste seg å være "special price for me"

Man kan ikke sette seg ned noe sted uten det kommer en fyr som henvender seg til deg på engelsk og spør om han kan hjelpe deg. Jeg ble kjent med en av disse "guidene" første dagen jeg var i Havana. Han hjalp meg med å finne et ok "casa particular" hvor jeg leide rom. Han fant et salsakurs og viste meg rundt i byen et par timer. Det kostet meg et par overprisede mojitos og 10 pesos i driks til han pluss at han dro meg inn i en sigarbutikk der jeg kjøpte noen sigarer jeg overhode ikke hadde tenkt til å kjøpe. Men ellers så var det verdt pengene. Det morsomme er at vi ikke kunne gå ved siden av hverandre på gata fordi det går sivile politifolk og spaner. Det samme gjelder jenter man blir kjent med. Man må enten ta taxi dit man skal eller gå med 50 m. avstand mellom seg.

1
RazorBoy [sitat…] Det er utvilsomt en fordel å snakke spansk på Cuba når man reiser alene. Jeg var ihvertfall glad for det når jeg var der. Samtidig kan det skape problemer å oppsøke steder...

Trodde ikke guider var "ulovlige", men at jenter det, visste jeg. Tror det skjedde mot slutten av 90-tallet at det ble forbudt for vestlige menn å omgås lokale damer, tidligere var jo det vel grunnen til at mange menn reiste. Og det er kanskje like greit at det er litt restriksjoner på dette - med den desperate situasjonen mange er i ville det ikke vært noe vakkert syn...

1

Det er null problem å gå sammen lokale jenter / karer i cuba. Det er ikke ulovlig, man kan også fint bo på hoteller og casaer sammen med cubanere.

De som ikke vil at man skal gjøre det er kjenninger hos politiet som har noe å frykte når de blir stoppet.

Drit i offisielle guider, kjøp en guidebok isteden og heller bli kjent med andre turister som kan bedre spansk ;).

Hvis du skal bruke uoffiselle så finn heller noen på forhånd (f.eks via sider som cubajunky), da er du sikret anbefalte guider som ikke koster skjorta og som dere kan ha på egenhånd. Aldri la deg lokke av folk på gata, de har bare et mål og det er å lure mest mulig penger ut av deg. Da ender det fort opp på små drittbarer i bortgjemte gater hvor mojitoene plutselig er dyrere enn de beste hotellbarene o.l.

Forøvrig, med mindre man punger ut så er maten i cuba skuffende, med hederlige unntak dog ;).

1

Takk for response, cuba4life. Vi reiser charter hvor alt er temmelig organsiert, men både mannen min og jeg er av typen som liker å erfare litt på egenhånd allikevel. Men det blir neppe noen "casa particularer"s på oss, det får heller bli neste gang ;) Jeg har allerede kjøpt inn litt shampo, såpe, deodoranter og tannkrem (håper de ikke blir fornærmet for det) som jeg tenkte å la ligge på hodeputa når vi forlater rommet for dagen.

Kan ikke sende pm her, men jeg mottar gjerne tips til hvordan vi kan gi litt til de fattigste av de fattige...

1

Lignende innlegg

Musikk Script Publisert

pathos

Gunnar Kagge i Aftenposten skriver: "Da Elvis måtte i militæret, skal "kongen" gråtende ha sagt til konkurrenten at han kunne overta rocketronen."
1
0 svar
Språk Hansaguden Publisert

Språklige morsomheter.

Bøye seg i hatten.(Heidi Weng) BØYE SEG I STØVET og TA AV SEG HATTEN. Folk står sild som tønne. FOLK STÅR SOM SILD I TØNNE. Koster det hvite i skjorta. KOSTER SKJORTA og KOSTER DET HVITE I ØYA. Han ka...
1
0 svar
Reisetips riveland Siste svar

Kjøre fra Oslo til Alta

Hva er raskeste kjørevei fra Oslo til Alta? Har hørt at det er gjennom Sverige og Finland. Går det greit å kjøre ut og inn av disse landene nå etter covid? Eller er det noen restriksjoner?
1
1 svar
Språk pethfah Publisert

Tur til Danmark

Kan jeg veksle fra norske kroner til danske kroner på danskeferja? Og kan jeg isåfall gjøre det med kontanter? Jeg skal snart dra til Danmark og jeg har ikke bankkort.
1
0 svar
Reisetips Wavy Siste svar

2022

Jeg ser at det har vært svært liten aktivitet her siste måneden/året. Det har vel strengt tatt ikke vært den helt store reisefeberen de siste par årene. Det nye formatet til VGD med total sjøsyk layou...
1
2 svar
Reisetips vif_support Publisert

Gran Canaria 2021

Hjemme etter 14 flotte dager på Granca. Munnbindpåbud i butikker, kollektivtransport og på flyet, noen begrensninger på barer, men ellers helt topp ;)
Bilde

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 | We❤️Canarias

Gran Canaria Puerto Rico Beach Life 11. December 2021 🌞Come with me to the Mountains and the Sea 🏝 We take you through the beautiful Gran Canaria, on foot,...


Bilde www.youtube.com
1
0 svar
Laster...