Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Rett og galt - finnes det?

Hva er rett og hva er galt? Og hvem har bestemt at det du mener er rett virkelig er rett og det du sier er galt er galt? Kanskje det er omvendt? Og i så fall hvorfor er det ikke det? Jeg mener at ingenting er rett og ingenting er galt.

Hva mener du?

1
43 svar

43 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Abstinent_Presence

ocai skrev: "Hva er rett og hva er galt? Og hvem har bestemt at det du mener er rett virkelig er rett og det du sier er galt er galt? Kanskje det er omvendt? Og i så fall hvorfor er det ikke det? Jeg mener at ingenting er rett og ingenting er galt.

Hva mener du?"

Jeg er litt todelt når det gjelder det her. På en måte er jeg enig med Planeswalk når det gjelder "årsak - virkning" teorien (altså, at alt er et resultat av hvordan ting virker inn på hverandre, og at reaksjons - og handlingsmønstre er preget av dette), på en annen side er vi faktisk beviste (selvbeviste) mennesker, med muligheten til å velge (innenfor visse rammer) hvordan vi agerer og reagerer.

Jeg synes det er litt for naivt og ansvarsfraskrivende og si at ingenting er rett eller galt. Det vil innebære å si at voldtekt, drap, blind vold etc er helt ok i praksis.

1

Biril

ocai skrev: Hva er rett og hva er galt? Og hvem har bestemt at det du mener er rett virkelig er rett og det du sier er galt er galt? Kanskje det er omvendt? Og i så fall hvorfor er det ikke det? Jeg mener at ingenting er rett og ingenting er galt. Hva mener du?

Biril : Det er bare ord som uttrykker følelser. "Vi" har jo klart det selv å få frem hva som er "rett" og hva som er "galt".

1

Tashi

ocai skrev: Hva er rett og hva er galt?

Tashi svarer: Det er en erkjennbar og observervar virkelighet at alle sansende, levende vesener har én ting felles: ingen av oss setter pris på ufrivillig å bli påført slikt vi opplever som fysisk eller psykisk vondt.

Villede handlinger som ikke tar hensyn til denne virkeligheten, er gale. De er ikke i henhold til den virkeligheten levende vesener opplever, og derfor gale i henhold til erkjennbar og observerbar virkelighet.

Villede handlinger som tar hensyn til denne virkeligheten, er nøytrale eller gode.

acai skrev: Og hvem har bestemt at det du mener er rett virkelig er rett og det du sier er galt er galt?

Tashi svarer: Ingen har "bestemt" dette. Det er rett og slet slik det er fordi vi som lever og sanser er slik sammensatt fysisk og mentalt at vi kan oppleve ting som vonde og lidelsesfulle -- og motsatt :-)

1

Shadower

ocai skrev: Hva er rett og hva er galt? Og hvem har bestemt at det du mener er rett virkelig er rett og det du sier er galt er galt? Kanskje det er omvendt? Og i så fall hvorfor er det ikke det? Jeg mener at ingenting er rett og ingenting er galt.

--------------------------------

Hvem som har bestemt at d e t er rett og d e t er galt er uvesentlig. Evnen til å skille mellom rett og galt beror på dine egne instinkter og normer. En liten nøtt: Robin Hood stjal fra de rike og ga til de fattige. Han stjal, men han brukte det han stjal for å hjelpe de som virkelig trengte det. Rett? eller galt?

1

Batucada

ocai skrev: "Jeg mener at ingenting er rett og ingenting er galt.

Hva mener du?"

- Jeg ser ikke noe godt argument for at det skulle eksistere rett og galt, utenfor menneskers tenkning om det.

Når det er sagt, så har jeg oppfatninger om hva som må til for at mennesker skal kunne leve sammen, hvilket jeg ser på som et greit mål.

1

Thunderball

Basert på hva? På hva som er rett og hva som er galt selvfølgelig...

1

Batucada

Thunderball skrev: "Basert på hva? På hva som er rett og hva som er galt selvfølgelig..."

- Nei, jeg tok utgangspunkt i egne preferanser, ikke absolutt rett og galt.

Jeg vet du er opptatt av absolutt moral, som skal ha legitimitet overfor alle mennesker, men for at jeg skal tro på det, så må du hoste opp beviser for eksistensen av noe slikt, hvilket jeg vet du ikke evner. Og det er ikke fordi du er dum.

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Politikk - Internasjonal

Politikk - Internasjonal

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Laster...