Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Gnostisisme Vs Kristendom

I 1945 fant en egyptisk bonde tusen eldgamle papyrus-manuskripter, som var begravd nord i Nil-dalen. Disse tekstene var oversettelser fra gresk til koptisk(det språket som ble snakket mellom ca 300 f.kr til 700 e.kr)

I dette området disse skriftene stammer fra, finnes det en by som heter Nag Hammadi. Dette stedet er berømt for et eldgammelt kloster som ble grunnlagt av den hellige Pachomius i år 320 e.kr.

Omkring 370 utstedte Biskopen Athanasius fra Alexandria en forordning der han bannlyser alle skriftene som ikke er godkjent av kirkens autoriteter. Noen av dette klosterets munker fant det lurt å kopiere 45(52+?) av disse skriftene som skulle destrueres. Innenfor disse 45 skriftene finner vi bla.Thomas-evangeliet, Phillip-evangeliet og Valentin-evangeliet(det som kalles for "Gospel of Truth"). Disse papyros-skriftene har heldigvis blitt bevart gjennom 1600 år intill de ble ble funnet i 1945 og finnes i det koptiske museet i Kairo. Forfatteren av Thomasevangeliet regnes for å være en av Jesus Kristus angivelige 12 disipler. I dets skriftlige form er den en samling av utsagn Jesus Kristus skal ha kommet med. den består av 114 lesbare vers og har stort sett form som "-Og Jesus sa...-" Før disse funnene er det eksempler på at Thomas-evangeliet har blitt brukt i oldkirken, men bare som fragmenter. Etter nevnte funn, er den mer eller mindre mer komplett. Disse skriftene tilhører en konkurrerende trosretning til den alminnelige kristendommen og blir kalt for gnostisisme.

Gnostisismen var en konkurrerende religion til ortodox kristendom, som krevde mye mer av tilhengeren enn av den kristendommen vi kjenner, formelt sett. Sett i forhold til vanlig kristendom må man nesten karakterisere gnostisisme som en helt annen trosretning .Gnostisisme lovet en hemmelig visdom om Guddomelighet. Gnister, eller sæd i fra denne guddommen falt ned fra den guddommelige tilstanden i den materielle verden(som blir ansett som ond) og ble innfanget i det menneskelige legemet. Gjennom visdom skulle man kunne gjenoppvekke det gudommelige elementet i menneskeheten og returnere det tilbake til sin urtilstand

I sin mytoligi, så de den uerkjennbare Gud som en "stamfar" til en serie av mindre guddommer som sprang ut av ham(hun?). Den siste av disse var Sofia som skapte et begjær etter å kjenne den uerkjennbare hovedgud. Ut fra dette "illegitime" begjæret, ble det skapt en pervertert ond gud som skapte universum. Gnostikerene identifiserte den onde guden til å være den som forefinnes i det gamle testamentet. Denne gammeltestamentlige guden så de som Han som sørget for at menneskeheten ble holdt i ignoranse og kjempet for at menneskeheten skulle straffes i deres forsøk på å oppnå høyere visdom.

Jesus er jo ikke en frelser i kristen forstand, men blir mer oppfattet som en hjelper til å forstå visdom. Kristus, den hellige ånd, bodde i kroppen til en mann som kalte seg Jesus og døde ikke på korset men steg opp til den gudommelige tilstanden. Gnostikerene nekter å tro på Jesus lidelse, død og oppstandelse samt fornekter de tradisjonelle tolkningene av evangeliene.

Noen som kan komplementere?

EsarHaddon

1
1 svar

1 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

olenor

Hei.

Som historisk dokument er Thomasevangeliet totalt underlegent de bibelske evangeliene, siden det dateres til omkring 150 e.Kr., mens de bilbelske evangeliene gjerne dateres til år 70(Markus) til 100 e.Kr. Thomasevangeliet har derfor mye større avstand til den historiske Jesus, og bør derfor vektes lett i forhold til de fire andre. Det kan heller ikke være skrevet av øyevitner dersom den nevnte dateringen stemmer.

Mvh. Ole Kristian

1

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Politikk - Internasjonal

Politikk - Internasjonal

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Laster...