Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Fordi religion er et kraftig våpen innen makt.

Hvis man kan få folket til å tro de er underlagt en mye høyere makt enn kongen selv og at han er guds høyre hånd så har man all makt som tenkes kan.

Les litt om kristningen av europa og hvordan den foregikk...? Spesielt England.

Menneskers personlige tro har aldrig vært en trussel for mennesker.

KUN organisert tro.

3

Fordi vi er dyr som søker etter mønster. Det er en av hovedtrekkene til hvordan hjernen vår fungere og du gjør det hver eneste dag i en eller annen form.

Det er grunnen til hvorfor vi kan bygge ting, kommunisere, danne kunnskap.

Vi ser naturen og vi ser etter en mønster. ok? der har du begynnelsen på religion.. enkelt som det.

Det var et konsept, eller menneskets første forsøk på å prøve å forklare hvordan naturen fungerer.

Se for deg å leve for 10 000 år siden i en liten landsby ved en vulkan. Vulkanen har et utbrudd og du lurer på hva som skjer, hvorfor det skjedde, men viktigst hvordan du kan hindre det å skje igjen.

Så du prøver å forklare det ved at det sitter en inne i vulkanen å styrer den på en måte fordi du danner mønsterer om at ting fungerer fordi mennesker styrer dem. Så for å hindre at vulkanen får et nytt utbrudd så offrer du ting til dette som nå har blitt en vulkan gud. Her er det et nytt mønster. Du vet at mennesker liker gaver og eiendeler så du trekker mønsterer om at guden i vulkanen liker gaver å eiendeler.

Så nå har du etablert en gud. Vanskeligere er det ikke! Og vi ser at dette har skjedd i alle verden sivilisasjoner som ALDRI har hatt kontakt med hverandre, men allikavel så er allid konseptet gud der.

Alt du trenger for å danne den kristne guden er plagiering av eldre skrifter og tid.

5

egentlig?

Fordi (tror jeg) allerede i begynnelsen funderte mennesker omkring liv og død og meningen med livet.

Funderinger som ikke hadde noe klart svar eller ensidig svar - funderinger som førte til tanken om at den som hadde svaret var overmennesklig....

...som igjen førte til mange tanker om hva en slik opphøyet ekstisens egentlig kunne besitte for egenskaper utover overmennesklig kunnskap....

..som igjen førte til tanken om at en slik opphøyet eksistens som kjente svarene og hadde disse overmennesklige egenskapene , hadde det fordi det var han som hadde skapt oss og alt vi ikke kunne forstå i naturen/livet/landskapet rundt oss.

...som igjen førte til konge, Herre, fader -og Gude begrepet

...som igjen førte til tanken på at en slik opphøyet eksistens og skaper måtte man vise respekt og stå på god fot med for å bli sett med velvilje på

..som igjen førte til at man skapte seg ritualer, ofret, lovpriste for å vise sin godvilje

....som igjen førte til at det ble lagt kjøtt til benet - man skapte regler rundt dette

..som igjen førte til at lang tids praksis ble sedvane

...som igjen førte til at dette ble etablerte religioner

Menneskets trang til å lovprise en høyere makt - (for å bli sett på med velvilje) - som mennesket tror sitter på nøkkelen til mysteriet Livet

2

Det er fordi noen ikke møtte opp på stasjonen når toget gikk og derfor dannet de en forening i håp om at toget skulle komme tilbake. Så prises toget og det sies at det skal komme tilbake og hente dem om de bare tror lenge nok og godt nok. Til opplysning...det går nye tog...hver dag...uten at det ser ut til å merkes av togtilbederne..

2

Nå er jeg ateist, og tror ikke at det finnes en bevisst vilje fra en skaper som skapte religioner med en bevisst hensikt.

Historien skapes ikke - den skjer som en følge av enkelthendelser og ulike individers valg.

Men evolusjonsteorien kan forklare hvorfor mennesker er mottakelige for religion. Det å tro blindt på autoriteter kan ha vært et trekk som fremmet overlevelse. Tenk deg en steinalder-ungdom som får høre fra foreldre eller stammens eldste at du ikke skal spise de blå bærene eller de røde soppene og hold deg lang vekke fra Daudmannsmyra. De unge som trosser rådene og insisterer på utforske selv blir forgiftet eller synker ned i myra og dør unge. De som tror på autoriteter overlever og bringer sine gener videre.

Når menneskearten først har utviklet en tendens til å stole på autoriteter, kan dette bli utnyttet av individer som søker makt.

1

Det er fordi store deler av befolkningen er komplett idioter.. I den vestlige kristelige verden øker andelen kloke, fordi de oppdager at de er lurt trill rundt av en gigantisk løgn og stadig flere oppdager at bibelen lyver så det renner når den påstår at gud skapte kloden og resten av universet.. Andelen mennesker som skjønner at dette er løgn, øker stadig og nå er det kun et lite mindretall som enda ikke skjønner at de er lurt..

Noe annet er det blant andre religioner.. Muslimer er til de grader hjernevasket og stokk dumme, så denne lave iq'n vil gå i arv i mange generasjoner fremover..

I alle religioner er det alltid noen glupe individer som vet å utnytte alle de stokk dumme individene de til å tro på hva som helst..

2
stabeis Det er fordi store deler av befolkningen er komplett idioter.. I den vestlige kristelige verden øker andelen kloke, fordi de oppdager at de er lurt trill rundt av en gigantisk løgn...

I alle religioner er det alltid noen glupe individer som vet å utnytte alle de stokk dumme individene de til å tro på hva som helst..

Hva som kalles "denne verden" må i så fall være den største religionen av de alle i følge din beskrivelse her over.. ehe

4

På et generelt grunnlag så kan man si at de fleste produkter på markedet som overlever over tid eksisterer fordi det er et behov for disse.

Rusprodukter, sexsalg og religion er vel de som har overlevd lengst, samt trosset de fleste forbud.

2

egentlig?

Noen som klarer å svare på det?

Religion kommer av ordet religio, eller religare

Re - kan oversetter som igjen/again

ligare - kan oversettes med forbinde/connect

Sett i dette lys betyr religion å igjen forbinde seg(re-connect) med Gud eller Det Naturlige eller Sannheten/essensen av livet.

Grunnen til at noe slik har oppstått er fordi mange har mistet sin forbindelse, sin connection, sin relation til Naturen, til Livet som helhet. Religion har vi derfor som en metode til å hjelpe folk til å finne tilbake til denne helheten, finne tilbake og styrke sin forbindelse med naturen og med Livet. Det handler om å bli en del av helheten igjen. Det handler om å bli hel igjen.

I dette er det stor kraft, faktisk finnes all kraft i dette og denne kraften har jo blitt forsøkt misbrukt for egen vinnings skyld like lenge som mennesker har mistet sin forbindelse med Gud... Ironien er altså stor når mennesker misbruker det verktøy som er deres egen frelse til å styrke sin seperasjon og forvirring - når det i sannhet er et verktøy som skal fjerne skiller, fordommer, frykt og alt som står i menneskets vei for å føle seg hel og elsket og forbundet med sine medmennesker og med naturen og universet som helhet!

Men heldigvis kan ikke sannheten holdes skjult særlig lenge :)

2

Mange interessante svar i tråden. En skal nok heller ikke undervurdere den rollen religion har spilt som sosialt lim mellom vanlige mennesker på det lokale plan og som formidler av kultur. Dette er fortsatt levende mange steder, også i vesten.

2

Det er en grei forklaring på hva religion er som Dawkins skriver: If one man is deluded he is called insane, if several men are deluded it is called religion.

3

Interessant spørsmål, selvfølgelig. Noe av dette er allerede nevnt i svarene foran :

1) Trøst for død (Det blir for vanskelig å innse at når man dør så er alt slutt. Religionene gir et uimotståelig håp om en tilværelse som fortsetter etter døden. - Kanskje ligger også kimen til religion i behandlingen av den avdøde )

2) Forklaring av verden (Eller søke etter mønster som beskrevet av MM over)

3) Regler for "riktig " liv. Etikk. ( Samfunnene trenger definitivt hensiktsmessige handlingsregler. De må finnes et sted.)

Det som står over representerer grunnene til at mennesket til enhver tid " finner opp" religioner. I tillegg representerer religionsutøvelsen definitivt også en arena for sosialt samvær. Mennesket er et flokkdyr. Religionene videreutvikles også s.f. innenfor rammen av fellesskapet.

Så vedlikeholdes religionene kraftig ved at maktmennesker og maktgrupper ser at den som står i spissen for religionsutøvelsen også har makten over folket.

- Derfor ble. f.eks religionsutøvelse forbudt i det tidligere Sovjet Unionen fordi det var en konkurrerende maktfaktor til Partiet. - I USA derimot så er de kristne grunnverdiene innebaket i de styrendes retorikk så der spiller kristnedommen og makten på lag. - Og i mange samfunn var/er religionen og den verdslige makt det samme Dette har vært veldig vanlig i større eller mindre grad.

1
primerab Interessant spørsmål, selvfølgelig. Noe av dette er allerede nevnt i svarene foran : 1) Trøst for død (Det blir for vanskelig å innse at når man dør så er alt slutt. Religionene gi...

3) Regler for "riktig " liv. Etikk. ( Samfunnene trenger definitivt hensiktsmessige handlingsregler. De må finnes et sted.)

Ordet her leder til human etisk forbund som skulle gå imot religioner ,men endte selv opp som en stor religion .

Ellers er det da fullt av normer og regler i samfunnet blant ikke troende .

1
Rockoh [sitat…] Ordet her leder til human etisk forbund som skulle gå imot religioner ,men endte selv opp som en stor religion . Ellers er det da fullt av normer og regler i samfunnet bla...

Ordet her leder til human etisk forbund som skulle gå imot religioner ,men endte selv opp som en stor religion .

Ja dersom det er slik at noen mener at de skjønner og vet så mye at de kan slå en strek over alt de ikke skjønner eller vet så er de nok på villstrå. Vi forstår så lite av alt at det er nesten ikke nevneverdig.

1

Frykten for at alt er meningsløst (bortsett fra å reprodusere vår egen art), og at vi slutter å eksistere når vi dør.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...