Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Hei der Messier.

Jeg heter joplina - og jeg er ikke-troende når det kommer til religioner og religiøse skrifter. Alt annet er jeg åpen for på grunnlag av at jeg ikke med sikkerhet vet.

Men alle vet at det er mennesker som har ført religiøse skrifter i pennen, og at det er mennesker som har grunnlagt våre verdensreligioner med alle sine retninger og skapt forskjellige kirkesamfunn,menigheter, religiøse organisasjoner og sekter (bare kristendommen har 22 000 forskjellige registrerte retninger) - og alt dette menneskeskapte kan jeg ikke tro på som åndelige ,himmelske sannheter fra en allmektig enerådende og dømmende skaper "fra evighet til evighet".

- Mulig at jeg har en noe skral fantasi - men jeg får det seriøst ikke til....og jeg vet ikke om manglende tro - spesifikt på religioner og religiøse skrifter har noen egen benevnelse, slik fravær av gudstro kalles ateisme.

Er det noen som vet hva det kalles, så ville jeg likt å få vite det.

- Når det er sagt så skjønner jeg godt at andre kan tro på menneskeskapte religioner og skrifter - jeg tror slettest ikke at jeg er noen "mal" for resten av menneskeheten - enn mindre at jeg burde vært det heller. Folk er forskjellige - og der min logikk sier "stopp" så er det andres som sier "Ja, dette gir virkelig mening"...

...så min logikk og mine tankebaner ville jo bli helt feil hos noen annen, slik en annens logikk og tankebaner ville bli helt feil hos meg - og da regner jeg med at vi alle har det best når noe gir mening for oss og vi slår oss til ro med det - på vårt eget nivå, med vår egen logikk og slik vi evner og ønsker. Og slik må det være.

- Jeg debatterer alltså ikke for å få andre til å snu ryggen til troen sin, jeg har ingen drivkraft som tilsier at jeg er ute etter å "avsløre" troende eller religioner....men jeg har mitt livssyn og jeg legger ikke skjul på hva jeg ikke forstår, hva jeg finner ulogisk, hva jeg tar avstand fra og hva jeg finner så selvmotsigende at det er meningsløst ; for meg.

Jeg har skjønt at flere troende debattanter kun oppfatter det som en flom av kritikk - men da har de kanskje fått om bakfoten hva et forum for livssyn er ,og hvems meninger som har plass der. Det er i hvertfall det inntrykk jeg sitter igjen med.

Som ikke-troende (når det kommer til menneskeskapte etablerte religioner og skrifter), så mener jeg allikevel at religion og religionshistorie hører skolen til. Jeg har ingen forståelse for dem som fritar sine barn fra slik læring eller deltagelse på arrangement med religiøst tilsnitt.

Skal barn lære noe om det og være istand til å danne seg et eget bilde og en egen mening, så kan de ikke skjermes for det. Disse fritakene og denne skjermingen er bare et uttrykk for foreldrenes "ekstremisme" kan man si..

Jeg har heller ingen problemer med å imøtekomme eller legge til rette for andres åndelige behov (ikke at jeg havner i den situasjonen ofte) - men f.eks når min mor gikk bort og jeg og min søster satt hos henne , så kom den lokale presten innom og spurte om vi ønsket at han skulle lese for vår mor og velsigne henne (hun var bevisstløs).

Jeg svarte ja uten å trenge noen tid til å tenke meg om...for min mamma hadde sin barnetro - og både jeg og min søster tenkte øyeblikkelig at mamma ville satt pris på det.

- Og det har hendt mere enn en gang at selv jeg har trøstet sørgende som har ytret tvil om Gud i sin fortvilelse (som jeg vet har en gudstro i utgangspunktet), med at selv om det føles så fortvilende uforståelig i sorgen, så vil Gud bære sorgen sammen med dem slik at de kommer igjennom den.

- Kanskje gjør det meg til en hykler - men da er jeg en hykler i beste mening...for jeg ser ingen grunn til å "rasere" eller legge kjepper i hjulene for folk som tror - spesielt ikke når de er i en situasjon der de åpenbart har behov for sin tro. For de har i hvertfall ikke bruk for min manglende tro på religioner og skrifter eller at jeg skal begynne å dosere om mitt livssyn i en slik situasjon...tenker jeg.

Med vennlig hilsen joplina

*som bare er seg selv*

Hun trodde ikke på noe

Bare hennes tvil hindret henne fra å bli ateist

J-P Sartre

2

Jeg vil gjerne gripe fatt i et par av de replikkene vi som ateister får fra religiøse mennesker – og som du har sitert. Ser du dette utsagnet her:

"alle som ikke setter en Gud over seg selv, er noen egoister"

I sammenheng med dette:

"om man ikke kommer til et paradis, hva er da vitsen med å leve? Hvilken motivasjon kan man ha?”

– er det vel helt unødvendig å si HVEM det er som er egoister. Religiøse mennesker er egoister i den forstand at de er religiøse fordi de tror det er en belønning som venter på dem i det hinsidige. Vi som er ateister vet at vi har bare dette ene livet – og vi prøver derfor å gjøre det beste ut av det her og nå, men ikke fordi det å være god mot andre skulle medføre en belønning.

Når vi ser hvorledes enkelte religiøse på disse nettsidene eksponerer både egoisme og forakt for andre – så er jeg glad for at jeg tidlig i ungdommen fikk kastet av meg det religiøse åket som jeg ble pådyttet som barn.

Se bare på hvorledes religiøs fanatisme er årsaken til de mange blodige konflikter som i dette århundre preger forholdene mellom mennesker i Midt-Østen.

2
aicat Jeg vil gjerne gripe fatt i et par av de replikkene vi som ateister får fra religiøse mennesker – og som du har sitert. Ser du dette utsagnet her: "alle som ikke setter en Gud over...

– er det vel helt unødvendig å si HVEM det er som er egoister. Religiøse mennesker er egoister i den forstand at de er religiøse fordi de tror det er en belønning som venter på dem i det hinsidige.

Omtrent som mennesker som betaler skatt.

1
shaukat23B Hei, jeg heter Shaukat og er muslim. Men jeg er ikke alkoholiker.

Hei, jeg heter Shaukat og er muslim.

Støtter du disse koran-versene?

Quran (8:12) - "I will cast terror into the hearts of those who disbelieve. Therefore strike off their heads and strike off every fingertip of them."

Quran (4:76) - "Those who believe fight in the cause of Allah"

Quran (61:4) - "Surely Allah loves those who fight in His way"

Quran (4:74) - "Let those fight in the way of Allah who sell the life of this world for the other. Whoso fihteth in the way of Allah, be he slain or be he victorious, on him We shall bestow a vast reward."

Quran (48:29) - "Muhammad is the messenger of Allah. And those with him are hard (ruthless) against the disbelievers and merciful among hemselves"

Quran (5:33) - "The punishment of those who wage war against Allah and His messenger and strive to make mischief in the land is only this, that they should be murdered or crucified or their hands and their feet should be cut off on opposite sides or they should be imprisoned; this shall be as a disgrace for them in this orld, and in the hereafter they shall have grievous chastisement"

Lemuren

2

Howdy! Jeg kalles deFORD og jeg er kveker. Hvorfor kan du lese her.

Men siden ingen gidder det så er kortversjonen slik:

Forklaringen på eksistensen er nødt til å være en av tre tilsynelatende umuligheter hvor en likevel må være mulig. Dette i kombinasjon med personlige opplevelser tilsier for meg en gudommelig skapt og påvirket virkelighet.

Den religiøse teksten som passer best med min subjektive, men forsøksvis bevis-baserte oppfattelse av virkeligheten, er boksamlingen kjent som Bibelen. De sammenfallende hovedpunktene for meg er menneskets uunngåelige egoisme, eksistensen av ondskap og kristendommens helt unike Tilbud om et botemiddel for egoismens skadevirkninger, uten noe krav om andre gjerninger en et - Ja takk!.

Med vennlig hilsen fra deFORD - En stolt teist

1
samsu88 Ateister tror på vitenskapsmennene og de er guder

Det er bare dine bastante og ignorante påstander. Vitenskapsfolk er mennesker, akkurat som deg og meg. Selvsagt besitter de ikke med noe overmenneskelige egenskaper. Forskjellen er at de dedikerer mesteparten av sitt liv på sine fagfelt, derfor man tar til betraktning hva de har klart å forsket frem på, nettopp på grunn av alle timers arbeid vedkommende har lagt ned på sitt felt.

Hvordan i alle dager klarer du å trekke frem en så tåpelig beslutning?

1
deF0RD Howdy! Jeg kalles deFORD og jeg er kveker. Hvorfor kan du lese her. Men siden ingen gidder det så er kortversjonen slik: Forklaringen på eksistensen er nødt til å være en av tre ti...

Den religiøse teksten som passer best med min subjektive, men forsøksvis bevis-baserte oppfattelse av virkeligheten, er boksamlingen kjent som Bibelen. De sammenfallende hovedpunktene for meg er menneskets uunngåelige egoisme, eksistensen av ondskap og kristendommens helt unike Tilbud om et botemiddel for egoismens skadevirkninger, uten noe krav om andre gjerninger en et - Ja takk!.

Men hvordan kan du la deg tiltrekkes av bibelens Gud? Om det finnes en overnaturlighet, så hvorfor skulle den Guden vise seg frem for mennesker, så vi kunne lage en bok og beskrivelse om den Guden? Universet er et gigantisk sted og planeten Jorden er ikke engang en mikrobefjert i kosmisk forstand.

Menneskeskapte Guder har menneskelig egenskaper, som grådighet, selvhøytidelighet og narssissisme. Den bibelske Gud oser av de dårlige egenskapene. Om en slik åndelig makt hadde eksistert, så hadde den ikke vært påvirket av slike primitive egenskaper.

2
Messier33 [sitat…] Men hvordan kan du la deg tiltrekkes av bibelens Gud? Om det finnes en overnaturlighet, så hvorfor skulle den Guden vise seg frem for mennesker, så vi kunne lage en bok og...

Hvorfor skulle den IKKE åpenbare seg, men bare vise seg for de godt muligens zillyardene av andre livsformer det kanskje er der ute?

Og DITT inntrykk av Bibelens guddom er - som de fleste ateister - KUN basert på løsrevne sitater (har du i det hele tatt lest HELE Blekka?) "anmeldelser" på ateistiske nettsteder, krigerske YouTube-snutter fra militante ugudelige og alt sammen grundig fyra oppunder med et genuint, dyptfølt og skyhøyt ønske om at denne guddommen ikke skal eksistere. Vil jeg tro er årsaken - siden eksistensen av en guddom for mange som ikke har helt skjønt ting føles skremmende, nedgraderende (mennesket er ikke Det Fremste Vesen ( Åh huff da!) og noe bare dumme mennesker befatter seg med så dette vil en ikke tro på og skylder på at en ikke klarer det.

1
BlackAdda [sitat…] Husk på at der egentlig ikke finnes bibelens gud. Alle guder er fantasifigurer til de troende og det er fantasiene de tiltrekkes av.

Alle guder er fantasifigurer til de troende og det er fantasiene de tiltrekkes av.

Skal du ta en kjapp gjennomkjøring av foredraget ditt før vi ringer Nobel-komiteen? For du kan sikkert bevise denne påstanden så du ikke står der oppe på talerstolen og med flakkende blikk og røde ører må erkjenne at: - ...eeeh, nei...altså, det tja, det vil si at...atte...jo

Isåfall er det bedre å ta den smellen her i trygge og mindre omgivelser :o)

1

Lignende innlegg

Fortsatt flertall for høyresiden . . . . . .

Ingen regjering har mistet popularitet så raskt som den sittende . . . . . . Og det er skremmende. Nå har vi en regjering som overhode ikke har "vanlige folks" tillit. Og som fortsetter å ta upopulære...
Bilde

KrF får boost på ny måling

KrF får sin høyeste oppslutning siden den opprivende retningsstriden i 2018, viser en ny måling. Arbeiderpartiet går også mye fram.


Bilde www.msn.com
3
4 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
15 svar
Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
12 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...