Religion og livssyn

kristenbloggennet

Var det plass til alle dyrene i Noahs ark?

Jeg vil si et bestemt ja, så kan vi ta diskusjonen videre. La oss se hva Bibelen forteller. Bibelen forteller at vannet flommet over jorden i førti dager og at alle høye fjell under himmelen ble skjult (1. Mos 7, 17-19).

Arken I Første Mosebok (1. Mos 6, 9-22) sa Gud til Noah at han skulle bygge en ark av sypresstre. Den skulle være 188 meter lang, 31 meter bred og 19 meter høy. Dette tilsvarer 110.732 kubikkmeter fordelt på tre etasjer. Arken var seks ganger lenger enn den var bred. Dette utgjorde en optimal konstruksjon for bølger opp til 60 meter og rotasjon opp til 90 grader.

Dette tilsvarer 569 store, amerikanske moderne jernbanevogner for biltransport. 110.732 kubikkmeter delt på 569 er 194 kubikkmeter med rom.

Noah var 480 år da han begynte å bygge arken, og de brukte 120 år. Han fikk i tillegg hjelp til å bygge den. Gjennomsnittsstørrelsen på et dyr på jorden er på størrelse med en katt. La oss for sikkerhetsskyld øke størrelsen til noe større, som en sau. En gjennomsnitts dobbeltdekker biltransportvogn har plass til 240 sauer.

569 dobbeltdekkere x 240 sauer tilsvarer rom til 136.560 dyr. Siden de fleste reptiler og fugler er mye mindre, så kan enkelte av boksene inneholde opp til 480 dyr. Blant insekter er det plass til enda mer i arken. Av alle levende skapninger skulle Noah ta med sju par av alle rene dyr, og et par av alle urene dyr.

Av alle pattedyr (3700 par), fugler (60200 par) , amfibier (2500 par), reptiler (6300 par) og insekter (umulig å kalkulere pga. størrelsen), vil det være plass til 72700 arter.

3700 par med pattedyr er 7400 dyr. 7400 pattedyr delt på 240 transportvogner tilsvarer 31 transportvogner. Da har vi 538 transportvogner igjen. 120400 fugler delt på 480 tilsvarer 250 transportvogner. Da har vi 288 transportvogner igjen. Når vi regner sammen 2500 amfibier pluss 6300 reptiler får vi 8800 dyr. Siden vi skal ha par ganger vi dette med to, og får 17600 dyr. 17600 dyr delt på 480 blir 37 transportvogner. Da har vi 251 transportvogner igjen til overs.

Dette betyr at kun 56% av arken ble antagelig benyttet til dyrene. Ikke alle dyrene trengte å være i voksen størrelse. Fisker, havpattedyr og annet marineliv var ikke nødvendig å ha med i arken.

Det har også ofte blitt henvist til at det finnes over 1.3 millioner dyrearter, men det skeptikerne glemmer å fortelle er at over 1 million av de 1.3 millionene kun er insekter. Flytende vegetasjonsmatter fra flommen, med oppfattende lavbunnet rotsystemer ville også være et sted hvor mange insekter kunne overleve flommen, spesielt i egg og larve stadiet.

Rovdyr var heller ikke et problem i arken, ettersom tilstanden mest sannsynlig var som det var før syndefallet i edens hage. I tillegg kunne mange av dyrene ha blitt satt i dvale av Gud, for det som mennesket ikke får til, det sørger Gud for.

Hvordan kunne plantene overleve den store flommen?

Mange frø kan overleve lange perioder i forskjellige konsentrasjoner av salt vann. På den tiden kan man også gå ut i fra at saltinnholdet var annerledes enn i dag. Faktisk så kan saltvann sørge for at frøene holder seg lenger bevart enn i fersk vann.

Opplagt, så ble noen planter begravet i flomsedimenter og dermed fossilet. Man har funnet petrifiserte trær jorden rundt. Ofte så finner man fossilet grener, blader og bregner, men disse er ganske sjeldne. Så hvor er resten?

Kulldepoter har lenge blitt identifisert som de forandrede rester av vegetasjonen. Det store volumet av kull og dens oppdagelse i polarstrøk gir oss et bilde av hvor frodig og annerledes vegetasjonen var før flommen.

Det er beviser for at treerne som typisk har blitt fossilet i karbonholdig kullfløts, til og med kan ha vokst på en slags flytende vegetasjonsmatte fra flommen, med oppfattende lavbunnet rotsystemer. Når de så ble begravet, så ble de metamorfoset til kull.

Noen av disse vegetasjonsmattene kan ha vært utenkelige store, mye større enn moderne torvsvamper, for kullet som ble liggende igjen dekker hele land. Flytende vegetasjon ville også være et sted hvor mange insekter kunne overleve, spesielt i egg og larve stadiet.

Andre planter kunne ha overlevd i flytende pimpstein fra vulkan aktivitet og som en del av planlagt matoppbevaring i arken. Mange frø har mekanismer for å feste seg til dyr, og noen kunne ha overlevd flommen på denne måten.

Oljebladet som duen kom tilbake med til Noah, viser at plantene ble regenerert lenge før Noah og hans følge forlot arken.

Det finnes mange enkle, rimelige forklaringer til hvordan planter kunne ha overlevd flommen. I tillegg så må vi ikke glemme at Gud alltid sørger for det som mennesket ikke får til.

Kilde: http://kristenbloggen.net/?p=2139

Hvilke tanker gjør dere opp angående dette?

2
66 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Hvilke tanker gjør dere opp angående dette?

Slik jeg ser det, så har det brent seg så fast i alle at historien om Noah handler om en båt og om en vannflod, at oversetterne har tilpasset budskapet deretter.

Historien om Noah handler ikke om en flod av vann i det hele tatt, men om en flod av synd.

Arken er ikke en båt, men et Gudshus - en "kirke".

1
Sanyasin [sitat…] Slik jeg ser det, så har det brent seg så fast i alle at historien om Noah handler om en båt og om en vannflod, at oversetterne har tilpasset budskapet deretter. Historien...

Arken er ikke en båt

Ifølge bibelen beskrivelse var arken en stor, flytende kiste eller kasse, som hverken hadde baug eller akterstavn. Den trengte ikke noe slikt for hensikten var bare at den skulle flyte på vannet. Den var 300 alen lang, 50 alen bred og 30 alen høy.

1

Den kunne vært trill rund, for formen har ingenting å si for dens evne til å holde beboerne hevet over en flod av synd.

1

Hvilke tanker gjør dere opp angående dette?

Først av alt - velkommen til VGD R&L - stedet der galskapen er normal og det normale er galskap :o)

Imponerende utregning - det skal du ha. Men det første som slår meg er dette med rovdyrene. Hvilke indikasjoner har vi på at de var som før syndefallet? Og hvordan var de før syndefallet? Og jeg regner med du også godtar den etter min mening høyst tvilsomme utregningen av tidspunket for dette - som da vil ligge 3-4000 år tilbake i tid. Det er ingen mulighet - whatsoever - uten radikale mirakler at rovdyr kan ha utviklet seg til kjøttetere på det lille utviklingsmessige øyeblikket. Det tok oss ti tusen år med bevisst avl og forandre ulv til tamme husdyr, men de er fremdeles kjøttetere.

Så det første vi må gjøre er å klarlegge ditt syn på tidsperspektivet her. Er du reindyrka ung-jord kreasjonist eller går det an å diskutere reelt tidsforløp med deg?

1

Det jeg lurer på er hvordan det var plass til Argentinosaurus og T-Rex. Eller er det derfor dinosaurene døde ut? Fordi det ikke var plass til dem? Eller har dinosaurene aldri vært tilstede ifølge Bibelen?

1

Av alle pattedyr (3700 par), fugler (60200 par) , amfibier (2500 par), reptiler (6300 par) og insekter (umulig å kalkulere pga. størrelsen), vil det være plass til 72700 arter.

Var det insekter med?

1

Hvilke tanker gjør dere opp angående dette?

At hele idéen er sinnsvak.

Deres verdensbilde stakk seg ikke stort lenger enn nesa til Pinocchio, så den omtalte flommen var nok av lokal karakter.

1

Jeg vil si et bestemt ja, så kan vi ta diskusjonen videre

Du har i hvert fall klart å overbevise deg selv, men hvorfor har du som kristen et så stort behov for å underbygge bibelens påstander? Er ikke bibelen sann pr definisjon? For en kristen?

1
svinpelsen Det jeg lurer på er hvordan det var plass til Argentinosaurus og T-Rex. Eller er det derfor dinosaurene døde ut? Fordi det ikke var plass til dem? Eller har dinosaurene aldri vært...

Dette tilsier et vanvittig samensurium av tidsepoker uten samenheng. Dinosaurene døde vel ut for rundt 50 - 60 millioner år siden. Men denne "syndefloden" skjedde vel i samenheng med siste istid for rundt 10 000 år siden. Kanskje fordi et stort himmellegeme passerte for nært jordkloden e.l? Mange skulle vel også anta at ingen mennesker levde på jorden da. Så dukker spørsmålet opp; for hvem var det da som byggde arken?

-Noah, vil utvilsomt de fleste svare. Men hvem var han? Levde han alene på jorden da, lenge før den moderne menneskerasen dukket opp for rundt 6 000 år siden?

Jeg er sikkert vrang, men jeg er personlig ikke overbevisst om dette fenomenet Gud. Jeg heller helst til den muligheten at mennesket sto i forening med en fremmed intelligens fra rommet. Derfor kan arken faktisk ha vært et romskip, og Noah en fremmed fra rommet?!

Fordi jeg tror ikke det er mulig med steinaldersk teknologi å bygge et sånt skip, som atpåtil skulle være sterkt nok til å motstå disse kjempebølgene som måtte ha oppstått, skulle de ha klart å dekke fjellene osv.....?!

1
pekåve Dette tilsier et vanvittig samensurium av tidsepoker uten samenheng. Dinosaurene døde vel ut for rundt 50 - 60 millioner år siden. Men denne "syndefloden" skjedde vel i samenheng m...

Vel, mtp at Bibelen sier at Gud skapte jorden for 6000 år siden så virker egentlig hele greia som noe stort piss. Jeg prøvde egentlig å stille ett komisk spørsmål, men ble avkledd når en kar sa at de faktisk kunne ha vært egg. Det forandrer selvsagt ikke det faktum at jeg tror hele historien er bullshit, noe den mest sannsynlig er.

Bibelen lærer oss at menneskene har vært til stede fra starten av. Vitenskapen har bevist at det finnes dinosaurer. Men Vi vet også at mennesker og dinosaurer aldri har levd i samme tid.

Og ja, nå kommer sikkert noen med piss ala "en dag for Gud kan være 1000 år for ett menneske". Og versegod, alle skal få lov til å tro hva de vil, men for min del så er mye av bibelhistorien er historieløst vissvass.

1
svinpelsen Vel, mtp at Bibelen sier at Gud skapte jorden for 6000 år siden så virker egentlig hele greia som noe stort piss. Jeg prøvde egentlig å stille ett komisk spørsmål, men ble avkledd...

Og ja, nå kommer sikkert noen med piss ala "en dag for Gud kan være 1000 år for ett menneske". Og versegod, alle skal få lov til å tro hva de vil, men for min del så er mye av bibelhistorien er historieløst vissvass.

Jeg vil heller satse på at noen kommer for å si at menneske godt kan ha levd med dinosaurer, med tanke på at i de fleste kulturer så er det tradisjon med drager. Og med tanke på at innen cryptozoologien så virker det som om det faktisk er flere forskjellige dinosaurer fremdeles i live i dag.

1

Jeg vil si et bestemt ja, så kan vi ta diskusjonen videre

Du mener det var plass til alle dyrene i arken...

Arken ble bygget på land - og byggetiden var i underkant av 70 år.

På tørre land. Ja, der var det jaggu mye uttørret og glissent treverk gitt....

Og arken lå aldri til vanns for å trutne heller....hmmm..hvordan tror du det endte når arken var fyllt opp med eksemplarer av alle verdens dyr og mat/for til både folk og fe ; Og så kom flommen.

Ja, den arken var i hvertfall IKKE flytedyktig!

1
joplina [sitat…] Du mener det var plass til alle dyrene i arken... Arken ble bygget på land - og byggetiden var i underkant av 70 år. På tørre land. Ja, der var det jaggu mye uttørret og g...

Ja, den arken var i hvertfall IKKE flytedyktig!

Wait. Sier du at om man har en båt i lengre tid så mister den sin flyteevne? Det finnes ingen metoder for å konservere båter? De bare synker når de blir gamle? Akkurat som den 100 år gamle Statsraad Lehmkuhl som bare falt fra hverandre og sank helt uten videre?

1
MarlinMr [sitat…] Wait. Sier du at om man har en båt i lengre tid så mister den sin flyteevne? Det finnes ingen metoder for å konservere båter? De bare synker når de blir gamle? Akkurat som...

Sier du at om man har en båt i lengre tid så mister den sin flyteevne?

Jeg sier at en båt av tre, som aldri har vært i berøring med vann (fått anledning til å trutne) fordi den bygges på tørre land - og vars plank har tørket og trekt seg sammen i 5-10-15-20-30-40-50-60 og 70 år , BLIR SÅ GLISSEN at vannet trenger rett inn...og sammen med tung last så går båten ned - fordi flyteevnen blir lavere enn tyngden av den dyr-og fór-og vanntyngede skuta.

1

Hvilke tanker gjør dere opp angående dette?

At dette er en legende - som er bevist rent matematisk er og blir en umulighet:

Matematisk er vannflommen en umulighet:

http://www.youtube.com/watch?v=5svTzxVa-xQ

Mer data om det umulige her:

http://www.talkorigins.org/faqs/faq-noahs-ark.html

Denne legenden kan ha sitt opphav i en vannflom i elvene Eufrat og Tigris - eller den gang Middelhavet ble dannet når Atlanterhavet brøt gjennom ved Gibraltar - eller når Middelhavet brøt gjennom ved Bosborus og Dardanellene.

Men at folk i 2013 kan få seg til å tro på slikt vås - forundrer meg ikke, når vi vet at en stor del av USAs befolkning tror at Jorden ble skapt for 6000 år siden og at det aldri har foregått en evolusjon.

2
Viracocha [sitat…] At hele idéen er sinnsvak. Deres verdensbilde stakk seg ikke stort lenger enn nesa til Pinocchio, så den omtalte flommen var nok av lokal karakter.

lokal karakter.

Hvis vannflommen hadde vært en lokal flom, hvorfor sa ikke da Gud til Noah at han skulle dra til et annet sted. Hvorfor skulle Noah ha alt arbeidet med å bygge en stor for at mennenesker og dyr skulle kunne overleve.

Hvis vannet ikke dekket hele jorden. Hva var da hensikten med å føre dyr og fugler av forskjellige slag inn i arken. Dyr kunne jo ha overlevd andre steder. Og fuglene kunne lett ha unnsloppet ved å fly til et annet område.

Vi kan derfor ikke komme forbi at hvis vi godtar denne beretningen, må vi også tro at vannflommen var verdensomfattende.

1
Viracocha [sitat…] At hele idéen er sinnsvak. Deres verdensbilde stakk seg ikke stort lenger enn nesa til Pinocchio, så den omtalte flommen var nok av lokal karakter.

En flod er et godt bilde, og forteller oss mer enn tusen ord hvordan hat og forestillinger sprer seg i en befolkning og gjør stor skade på både mennesker, dyr og planeten selv.

Vann er brukt som et bilde på å vaske bort synd i alle år. Religiøse døpes blant annet i vann, for å markere slutten på synd - og begynnelsen på et nytt liv, fra starten av.

Bildet er rikt, men å tro at dette handler om en bokstavelig vannfarkost, er å strekke sin bokstavtro tolkning ekstremt langt.

1

Hvilke tanker gjør dere opp angående dette?

Facinerende historien om Noah slik eventyr gjerne er.

1
joplina [sitat…] Jeg sier at en båt av tre, som aldri har vært i berøring med vann (fått anledning til å trutne) fordi den bygges på tørre land - og vars plank har tørket og trekt seg samm...

BLIR SÅ GLISSEN at vannet trenger rett inn...og sammen med tung last så går båten ned - fordi flyteevnen blir lavere enn tyngden av den dyr-og fór-og vanntyngede skuta.

Ja selvsagt. Vannet ville fylt opp båten innenfra i takt med at flommen steg. Og en ting til, siden det er en verdensomspennende flom dette eventyret forteller om så kan man lure på hvor vannet kom i fra og hvor den ble av? Om alt vann(damp) som i dag befinner seg i luften jorden rundt skulle falle ned som regn så ville havet steget med ca 1 mm.

1
samsu88 [sitat…] Ifølge bibelen beskrivelse var arken en stor, flytende kiste eller kasse, som hverken hadde baug eller akterstavn. Den trengte ikke noe slikt for hensikten var bare at den...

Ifølge bibelen beskrivelse var arken en stor, flytende kiste eller kasse, som hverken hadde baug eller akterstavn. Den trengte ikke noe slikt for hensikten var bare at den skulle flyte på vannet.

En kjøl og ballast ville den nok uansett trengt. Wasa, som bare var 69 meter langt, hadde 120 tonn ballast, og det viste seg å være for lite, så skipet kapseilte og sank. Det var riktignok et mye høyere skip enn Arken skal ha vært, men en viss ballast hadde de nok trengt likevel. Eller fungerte dyrene også som ballast?

1

Lignende innlegg

Aktuelt silas Siste svar

Polens statsminister mener...

...at Norge profiterer på krigen og at vi bør kanalisere pengene tilbake til dem som rammes hardest. Energiprisene har steget kraftig men det skyldes corona-lockdown og vestlige sanksjoner. Europeiske...
1
6 svar
Aktuelt frode57 Siste svar

Når atomtrusselen ikke biter..

Det var selve grunnpilarene til Nato.avskrekkingen stomvåpemet gir. Myrphys lov gjelder. Når et våpen såvidt er brukt i den ene krigen vil den blir brukt stort i den neste. Dette viser hvor såre Russl...
1
14 svar

Har APs Næringsminister mistet forstanden??

Er dette en Ministers holdning? AP?? Seriøst??? Dette er jo tildels lignende radikalt tankesett som vi ser hos ODA, som jeg av prinsipp ikke handler hos. Arbeiderpartiet pusher Vestre og ODA som prakt...
Bilde

Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.


Bilde www.dagbladet.no
1
8 svar
Aktuelt silas Siste svar

Falske følgere på Twitter

Newsweek melder... NEW YORK (Nettavisen): Nesten halvparten av presidents Joe Bidens 22,2 millioner følgere på Twitter, skal være falske, viser en undersøkelse foretatt av selskapet SparkToro og som e...
Bilde

Half of Joe Biden's Twitter followers are fake, audit reveals

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.


Bilde www.newsweek.com
2
7 svar

Skjønner Vedum og Støre hverdagen ?

Jeg lurer på om den nye regjeringen med Vedum og Støre skjønner hverdagen til svært mange (kanskje de fleste) barnefamilier i Norge nå. Neppe . . . . . Og når rentehevinger planlegges, så er det ikke...
Bilde

Fikk betalingsvansker etter strømpris-smell: – Vet mange kjenner seg igjen

SLEMMESTAD (VG) Stadig flere sliter med regningene. Inkassobyråer opplever pågang fra en ny gruppe: Småbarnsfamilier med trang økonomi.


Bilde www.msn.com
1
4 svar
Laster...