Religion og livssyn

Jaddadu

Har Jesus virkelig levd ?

Mange her inne, også vitenskapen, har betvilt at Jesus virkelig har levd, og det til tross for at vi nå går inn i den lengste om mest høytidelige høytid basert på en lang og dyp tradisjon om at denne Jesus ble født i slutten av Desember... og at de / fortsetter å tro på en person som var et vanlig menneske, men som ble Gud den allmektige... Men, har nå denne Jesus virkelig levd ? - og hvorfor fortsetter ikke-troende med disse tradisjonene om det ikke hadde levd en Gudesønn, spesielt når en ser hvor stor motstand ikke-troende ønsker å føre ovenfor troende...

XD

2
333 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Så lenge noen mener at Jesus ikke har eksistert, så forteller det at man ikke vet. Så enkelt er det. Hadde Jesus faktisk eksistert, så hadde ikke disse debattene rullet og gått. Man stiller vel ingen spørsmål om Napoleon har levd eller ikke? Nei det gjør man ikke. Der ser der du! Vel, sorry, kanskje for mye forlangt det. :-) Det er bare her i Norden vi feirer jul eller julablot. En gammel norrøn skikk. Den tradisjonen er det flott å ivareta i mørketida.

1

Nå er det vel godt mulig at Jesus faktisk har levd uten at det automatisk gjør ham til en sønn av en gud. Kun en vanlig karismatisk person (som i 2016 ville ha vært leder av en sekt eller innesperret på galehus).

Nå er det vel også slik at svært mange (spesielt i Nord-Europa) feirer ikke jul for å feire Jesus fødsel.

Bibelen nevner aldri når Jesus evt ble født, men i følge beskrivelsene av været er det tydelig at det er tidlig på høsten, i september/oktober. At Jesus visstnok ble født i slutten av desember ble bestemt lenge etterpå av prester som ønsket å bli kvitt hedningenes populære feiring av vintersolverv (juleblot) - if you can't beat them, join them.

Så vi ikke-troende kan selvsagt feire jul, det er jo egentlig vår høytid/feiring som senere ble stjålet av de kristne.

4
Tortro Så lenge noen mener at Jesus ikke har eksistert, så forteller det at man ikke vet. Så enkelt er det. Hadde Jesus faktisk eksistert, så hadde ikke disse debattene rullet og gått. Ma...

Vel, historikere og vitenskapen har konkludert med at det faktisk har levd en Jesus Kristus... helt uavhengig av kristen spekulasjons teorier... ren og skjær historie, på lik linje med at Napoleon også har levd.

Så om en tror at nazistene drev Jødeutryddelse eller at mennesker har godt på månen, er det akkurat like sannsynlig at Jesus har levd, for det finnes mennesker som nekter for alt uansett.

XD

2
RedRover Nå er det vel godt mulig at Jesus faktisk har levd uten at det automatisk gjør ham til en sønn av en gud. Kun en vanlig karismatisk person (som i 2016 ville ha vært leder av en sek...

Bibelen nevner aldri når Jesus evt ble født, men i følge beskrivelsene av været er det tydelig at det er tidlig på høsten, i september/oktober. At Jesus visstnok ble født i slutten av desember ble bestemt lenge etterpå av prester som ønsket å bli kvitt hedningenes populære feiring av vintersolverv (juleblot) - if you can't beat them, join them.

Så vi ikke-troende kan selvsagt feire jul, det er jo egentlig vår høytid/feiring som senere ble stjålet av de kristne.

Du har helt rett i at ingen vet når Jesus egentlig ble født, og at det mest sannsynlig var i begynnelsen av oktober en gang.

At ikke-troende i den kristne verden feirer Jul er jo selvsagt opp til hver enkelt, men det danner seg noen humoristiske tanker når en tenker at ikke-troende feirer Jul med nisser og bukker, i om med at alle vet at nissen IKKE finnes, og at Julebukker er de som raver rundt i fylla og banker kjærring og unger på selve kosekvelden...

Hva med å bare kose seg med god mat, øl, vin, og akevitt med måtehold, spille brettspill, eller surfe på nett etter åpningstider i romjula... ikke noe mas og kjas, i ukes vis for bare å overvære 5 til 7 timer en ettermiddag / kveld, der ingen egentlig vet utfallet av kveldens "kos"...

XD

3

MEGET mulig at en person ved navn Jesus har levd.

NTs Jesus er også relativt sannsynlig.

Men: Han ble IKKE født i vår tidsregnings år 0. Ei heller ble han født i Desember.

Bebreider ingen, da det neppe var vanlig med nøyaktige nedtegninger av slike data den gang..........

Ad tradisjonene: Det ble feiret JOL her i landet lenge før man fikk høre om noen hvitekrist. Samme sak med vårjevndøgn, midtsommer, høstjevndøgn og aller mest aktuelt i disse dager: Midtvinternatt.

Kan det være noen som har valgt å legge "hendelser" til allerede eksisterende høytider for å få kart og terreng til å passe sånn noenlunde?

2
Jaddadu Vel, historikere og vitenskapen har konkludert med at det faktisk har levd en Jesus Kristus... helt uavhengig av kristen spekulasjons teorier... ren og skjær historie, på lik linje...

Vel, historikere og vitenskapen har konkludert med at det faktisk har levd en Jesus Kristus

Nei, vitenskapen har ikke konkluder med det. Hva enkeltmennesker har konkludert med er noe helt annet.

En vitenskapsmann som uttaler seg som privatperson representerer ikke vitenskapen som sådan. Den Jesus som er omtalt i evangeliene mangler historisk forankring. Kristus er ikke et navn....det er et adjektiv (christus) som betyr den eller de salvede, noe som var en vanlig betegnelse på de kristne.

1
Tortro Så lenge noen mener at Jesus ikke har eksistert, så forteller det at man ikke vet. Så enkelt er det. Hadde Jesus faktisk eksistert, så hadde ikke disse debattene rullet og gått. Ma...

Det finnes fortsatt enkelte som debatterer i det uendelige om 911 egentlig var en CIA-operasjon. Det betyr ikke det samme som at ingen egentlig vet om det var slik, om vi skal følge din logikk. Sannheten er vel egentlig at det bare er en liten klikk som tror på en fullstendig mytisk Jesus.

En mer fruktbar problemstilling er: Hvor mye av evangelienes fortellinger er myter? Og hvor mye er halvmyter etc.

1
Jaddadu [sitat…] Du har helt rett i at ingen vet når Jesus egentlig ble født, og at det mest sannsynlig var i begynnelsen av oktober en gang. At ikke-troende i den kristne verden feirer Ju...

Du har helt rett i at ingen vet når Jesus egentlig ble født, og at det mest sannsynlig var i begynnelsen av oktober en gang.

Det finnes ovehodet ikke noe pålitelig belegg for noe slikt. Fødselsfortellingene hos Matteus og Lukas motsier hverandre på nesten alle punkter og må betraktes som legender.

1
Remiel [sitat…] Det finnes ovehodet ikke noe pålitelig belegg for noe slikt. Fødselsfortellingene hos Matteus og Lukas motsier hverandre på nesten alle punkter og må betraktes som legende...

Joda det finnes det belegg for, fordi Jødene hadde sin kalender, slik som i dag, og i deres historie feiret de påske, rundt den 14 nisan og det var da Jesus ble drept, han var da 33 og et halvt år gammel, og går en tilbake seks måneder fra den 14 nisan, havner en i begynnelsen av oktober, sånn ca. - men ingen vet nøyaktig... Hvilke motsigelser sikter du til da... ?

XD

1
Tortro [sitat…] Nei, vitenskapen har ikke konkluder med det. Hva enkeltmennesker har konkludert med er noe helt annet. En vitenskapsmann som uttaler seg som privatperson representerer ikk...

Joda det har de så absolutt, for både vitenskapelige historikere og vitenskapen har klare bevis for at det var en person med en spesiell tittel og navn, som kongen, eller fra Nazaret, det er dokumentert mange ganger, og da er spørsmålet, hvorfor ?

XD

2
Jaddadu Joda det har de så absolutt, for både vitenskapelige historikere og vitenskapen har klare bevis for at det var en person med en spesiell tittel og navn, som kongen, eller fra Nazar...

Av omtrent samme grunn som at mange i flere hundre år trodde at det fantes én eller flere ungdomskilder. Men det finnes mange vannkilder rundt omkring - det er imidlertid intet som tyder på at noen av dem fortjener betegnelsen "ungdomskilde".

Av omtrent samme grunn som at mange i flere hundre år trodde at alkymister var gullmakere ved at de kunne lage gull av uedle metaller. Man har bearbeidet metaller og laget legeringer mange steder rundt omkring - det er imidlertid intet som tyder på at noen alkymist fortjener betegnelsen "gullmaker".

Av omtrent samme grunn som at mange i flere hundre år trodde det fantes noe slik som "Den vises sten". Det finnes mange steiner rundt omkring - det er imidlertid intet som tyder på at noen stein fortjener betegnelsen "De vises sten".

2
BlackEagle Av omtrent samme grunn som at mange i flere hundre år trodde at det fantes én eller flere ungdomskilder. Men det finnes mange vannkilder rundt omkring - det er imidlertid intet som...

"De vises sten".

Det finnes noe som kan kalles kristen mytologi. Utover den mytologien som Bibelen selv kan sies å representere. Et eksempel: https://no.wikipedia.org/wiki/Den_hellige_gral

Man spiller videre på Bibelens fortellinger. Et annet eksempel er "De tre vise menn". Det står ingenting i Bibelen om at de var 3. Bare at det kom vise menn og at de kom med 3 gaver. Ettertiden har også, som alle vet, gitt de navn.

1

også vitenskapen, har betvilt at Jesus virkelig har levd,

Her sier du at vitenskapen har betvilt at Jesus har levd, og her sier du: ""for både vitenskapelige historikere og vitenskapen har klare bevis for at det var en person med en spesiell tittel og navn, som kongen, eller fra Nazaret, det er dokumentert mange ganger""

Man kan jo ikke ta noe som helst seriøst fra deg. Bare rør og tullepreik hele veien.

2

Mange her inne, også vitenskapen, har betvilt at Jesus virkelig har levd

Her skrøner du fælt. Med den enkleste metode, vil man kunne finne at navnet Jesus er anvendt både i hytt & gevær, gjennom et flertall av år.

Derimot så har INGEN av disse Jesus'ene gjennom verdenshistorien.., på noen måte underbygget sin tilstedeværelse (og evt. handlinger) med årsak av en allmektighet.

Det er garantert mengder som har forsøkt (og det selv om de ikke var navngitt Jesus..). Men -dessverre, vandrehistorier, tryllekunstner, svovelpredikner, tungetaler, tilbakestående oppførsel..., klassifiserer nok ikke til å kunne å påvise at man handler på vegne av en allmektighet (snarere tvert imot).

Man klart, føler man at man lever i desperasjonens.. tider, så tror man jo mer enn gjerne på julenissen, om det får en stakkar til å føle seg bedre.

1

Lignende innlegg

Politikk - Norsk erdetslik Siste svar

Den enes brød . . . .

I et uttrykk heter det; Den enes død er andres brød. Med de høye strømregningene vi vil få til vinteren, vil dette kanskje bli en bitter "pille" a svelge for noen strømsjefer. Får vi en vinter tempera...
1
5 svar

Trond Giske redder AP

Støre har gjort AP til Ansvarsløst Parti, og siste meningsmåling der AP ligger på 19% og Sp på 6% og Høyre på 29%, har ikke hatt særlig stor interesse for mediene. (Jeg bare tenker på hvordan aviser o...
Bilde

Kraftopprørere i Ap strømmer til Giske

Trond Giskes lokallag har i sommer passert 800 medlemmer og er suverent størst i Arbeiderpartiet. Misnøye med regjeringens energipolitikk er hovedforklaringen, sier han.


Bilde www.nrk.no
2
2 svar
Politikk - Norsk MorganBlueKane Siste svar

Helt enig med Ap og Sp

Den forrige Regjeringen gikk jo på et «knusende nederlag» og ble instruert av Stortinget til å opprettholde fødetilbudet i AP bastionen Kristiansund til nytt sentralsykehus for regionen står klart. St...
Bilde

Ledelsen ved Sykehuset Nordmøre og Romsdal trekker seg: – Det totale kaos

Tre ledere for sykehusene i Molde og Kristiansund trekker seg på dagen grunnet bemanningsproblemene på fødeavdelingen i Kristiansund.


Bilde www.vg.no
1
4 svar

Nytt forslag om strøm . . . . .

Etter mange idiotiske uttalelser om strøm og priser har jeg et nytt forslag . . . . Øystein Olsen (tidligere sjef for Norges Bank) sier: "Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi" - j...
Bilde

Øystein Olsen mener tiden for lave strømpriser er forbi

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen mener vi bare kan glemme å få billigere strømpriser i fremtiden.


Bilde www.msn.com
2
2 svar
Laster...