Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Varför är HEF större än sina systerorganisationer?

Human-Etisk Forbund har cirka 87 000 medlemmar. Svenska Humanisterna har drygt 5 000 medlemmar (detta i ett land vars befolkning är nästan dubbelt så stor som den norska). Danska Humanistisk Samfund har cirka 800 medlemmar.

I dessa tre kulturellt och värderingsmässigt liknande länder, hur kommer det sig att HEF är så pass mycket större än sina systerorganisationer?

1
506 svar

506 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

RickiBK

Svært enkelt:

Kirken står utrolig myte sterkere i Danmark og Sverige, enn hva den gjør i Norge.

jenji: Du fremstiller noe så forskrudd som ingen i HEF noensinne vil kunne kjenne seg igjen i.

3

Zalmoxis

Svært enkelt:

Kirken står utrolig myte sterkere i Danmark og Sverige, enn hva den gjør i Norge.

Stämmer verkligen detta? Enligt vad jag kan hitta så är Norge mer religiöst än Sverige, och religion (kristendom) har mer samhällsinflytande.

Konfirmation är på kraftig nedgång i Sverige (se http://www.op.se/jamtland/ostersund/konfirmation-pa-nedgang ), i Norge är det fortfarande stort även om det minskar. (Humanistisk konfirmation är inte alls stort i Sverige utan nästan helt okänt, 25-50 personer årligen deltar.) I Sverige betalar man heller inte kyrkoskatt om man inte är med i kyrkan eller annat samfund. (Humanisterna, till skillnad från HEF, räknas inte som ett samfund och får inga bidrag på samma sätt som trossamfunden.)

Hittade en artikel på danska där Kristin Mile själv tror att de icke-religiösa i Norge har haft större behov av att organisera sig än de icke-religiösa i Sverige, för att debatten är "skarpare" i Norge: http://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/norske-humanister-giver-danske-ateister-baghjul

1

RickiBK

Konfirmation är på kraftig nedgång i Sverige

Her overlever konfirmasjonen grunnet sitt enorme kommersielle preg.

Handelsstanden holder "tradisjonen" i gang og sørger for at foreldre går av skaftene for å skape tidenes inflasjonsbølge på kostbare selskaper, pengegaver over alle støvleskaft og ikke minst at nabobarna i det minste skap gruses ned støvlene ad verdier på gavene.

Ikke annet enn sekulære interesser i grunnen, selv om forbausende mange mener at det å konfirmeres i kirke er "rett" i henhold til tradisjonen.

Borgerlig konfirmasjon kom som et sekulært alternativ, og passer nok egentlig bedre inn i de ville pengefester dette er blitt.

1

puma1

Kirken står utrolig myte sterkere i Danmark og Sverige, enn hva den gjør i Norge.

Nærmest motsatt av min teori altså. Skal ikke motsi deg, fordi jeg vet fint lite om kirkens stilling i Sverige og Danmark.

Håper at du eller andre kan utdype dette. Det var en interessant problemstilling.

1

RickiBK

Håper at du eller andre kan utdype dette. Det var en interessant problemstilling.

Nordmenn flest er "komfortkristne".

Med det mener jeg at de gjerne benytter kirken til å gifte seg i, døpe sine barn i og ellers besøke den i finværet.

Med slekt i både Danmark og Sverige får jeg via disse sterke inntrykk av at de tar dette med kirken langt mer seriøst, og at det Danske og Svenske folket generelt er "mer kristne" enn det Norske.

Samtidig så er vel finansieringen av frie "trossamfunn" langt mer liberal her i Norge enn i våre naboland.

1

Jenji

jenji: Du fremstiller noe så forskrudd som ingen i HEF noensinne vil kunne kjenne seg igjen i.

Jeg har jo en sterk følelse av at alle dere Gudsfornektere har samhørighet i H.E.F. Da dere anvender de samme påstandene i det uendelig

1

sanila

Det kan du på sin vis ha rett i.

Halleluja eksistere mange steder.

Og halleluja gjør blind.

1

RickiBK

Lille speil på veggen der.

Men det er svært så vanskelig å se når man er blind på begge øynene. Det er vanskelig å høre når begge ørene er proppet igjen.

HEF er en organisasjon som bygger på et DEMOKRATISK humanistisk livssyn. Her understrekes det hele av at man fremmer kritisk tenkning, verner om ytringsfriheten og yter respekt ovenfor andres meninger og tro.

Du kan jo lese litt om det HER?

1

puma1

Jeg har jo en sterk følelse av at alle dere Gudsfornektere har samhørighet i H.E.F.

Det er en kjerne av sannhet i det. Og jeg har vært medlem i HEF i 39 år. Det er jo det å ikke ha en gudstro som gir grunnlag for organisasjonen.

Men for øvrig: Folk i HEF kan være veldig forskjellige, og vektlegger også forskjellige ting innad i organisasjonen. Noen vektlegger tro- og livssynsfrihet og like vilkår, noen vektlegger seremoniene ved livets overganger og noen vektlegger religionskritikk.

Og så: HEF er en relativt liten organisasjon med 1,6 % av befolkningen. "Gudsfornektere" finnes det mange andre steder. F eks blant de 15 % som ikke er med i noen tro- eller livssynsorganisasjon. Innad i DnK er det også mange av de. Det er til og med ikke umulig at "gudsfornekterne" er i flertall i DnK.

1

dyratorium

I dessa tre kulturellt och värderingsmässigt liknande länder, hur kommer det sig att HEF är så pass mycket större än sina systerorganisationer?

Egentlig et godt spørsmål. Noen grunner har vært nevnt allerede som sikkert er en del av forklaringen, men kanskje ikke den hele. En skal nemlig ikke se bort i fra at stifteren Kristian Horn var en smart fyr, og at hans etterfølgere i generalsekretærrollen heller ikke har vært borte vekk når det gjelder å skape en såkalt "livssynsorganisasjon". Påfallende mange akademikere har vært generalsekretærer (t.o.m. Lars Gule :) og det begynte vel som en 'akademikerklubb' også. Og er nå landets tredje største tros/livssynssamfunn.. Slett ikke verst når en tenker på at dens fundament er å "ikke tro på gud". Det blir som å stifte en forening for oss som har det å ikke samle på frimerker som hobby.

Latterlig? Ja i høyeste grad. Så svaret er kanskje kort og godt at nordmenn flest er mer naive og lettlurte enn svensker og dansker.

Burde kanskje til slutt sagt litt om organisasjoner, penger, og makt/samfunnspåvirkning i Norge, men det er egentlig en annen skål..

2

200

For det er én Gud og én mellemmann imellem Gud og mennesker, mennesket Kristus Jesus (1 Tim 2:5)

1

Finnsannhet

Ja, Jesus er fortsatt et menneske i himmelen. Vil alltid være så.

Det første mennesket som stod opp.

Slik lærer Bibelen i alle fall.

1

200

Dette gjorde han til og med frivillig, for å kunne hjelpe oss ut av elendigheten: han som, da han var i Guds skikkelse, ikke aktet det for et rov å være Gud lik, men av sig selv gav avkall på det og tok en tjeners skikkelse på sig, idet han kom i menneskers lignelse, og da han i sin ferd var funnet som et menneske, fornedret han sig selv, så han blev lydig inntil døden, ja korsets død. (Fil 2:6-8). Det korset det er snakk om her, ikke korset på Golgata, men det Jesus snakker i Luk 9:23, er det aller, aller fleste fiender av (Fil 3:18)

1

jakoline

Katolikker har en annen tilnærming til dette ,og har stor glede av at det finnes troende der har gått i forveien og som vi kan be om å gå i forbønn for oss. (Dvs man "tilber" ikke en helgen!!)

På samme måte som vi mennesker hjelper hverandre her på jorden for å komme nærmere vår Gud. Det er ikke anderledes.

http://www.katolsk.no/tro/tema/helgener/artikler/helgener

1

200

Antar dette er det samme vi kaller, de fullendte rettferdige ånder. Man kan høre de ånden, hvordan de heier på de som står i løpet. Oppmuntrer og styrker oss til å holde ut i forholdene, lidelsen og kampen.

Det med mellommann, er også ifb det å ha direkte kontakt med Jesus og ikke via prester og prelater. Et personlig forhold, der man søker Guds visdom og hjelp.

1

Finnsannhet

Katolikker har en annen tilnærming til dette ,og har stor glede av at det finnes troende der har gått i forveien og som vi kan be om å gå i forbønn for oss. (Dvs man "tilber" ikke en helgen!!)

Du får ha meg unnskyldt, men slikt er rimelig hårdt "å svelge".

At dere gjør slikt, altså.

En kan også spørre: hvorfor i all verden gå veien om mennesker når man skal be Gud om noe?

Gud har jo tydelig gitt tilkjenne at man kan og skal be direkte til Ham.

Jesus sa jo også det.

Når Gud har puttet seg inn i oss, hvorfor i all verden gå veien om "helgener"?

Han man ingen tro?

"Be for hverandre, at dere kan bli legt". På jorden styrker man troen til hverandre når man er sammen i troen (altså i Jesu Navn).

"Der to og tre er samlet i mitt navn, er jeg midt iblant dem".

Men dere har jo tradisjonsoppfatninger fra tidligere tider i deres kirke i tillegg til Bibelen.

Veldig realt det, i motsetning til alle de sekter ol, som manipulerer Bibelen i sin ønskede retning.

Dere står åpent fram.

Men for meg virker dette helt galt innenfor Gud. Allikevel kjenner jeg at slikt kan og bør være innenfor kristenfellesskapets toleransegrenser.

Vi må i så målte ligne litt på apostlene, som ganske sikkert modent og sterkt hadde akseptert slik.

Mange kristne i dag er umodent neglebiterske for slike "forferdelige avvik". Slik blir det når man ikke forstår forskjell på sentrum og periferi, men setter ALT på EN linje.

Men ville selv aldri kunnet være med på slik helgenhenvendelse.

1

Annananas

Slaveri går langt tilbake i vår historie. Slik jeg ser det så har religioner vært et forsøkt å demme opp mot disse kreftene hos makt gale mennesker, vi snakker slik jeg ser det om begjær. I norrøn mytologi finner vi det som der kalles det meget berømte drapet på Tjatsi, slavebinderen. Som blir drept av Tor og eller Odin ved Valhalls murer, etter at Loke har triksa litt.

Dette er et slags kompromiss hvor den første guden Ty, med aner til den vediske Tvastr og er den samme som Odins oldefar Yme, må ofre sin handlefrihet. Altså sin høyre hånd til Fenrisulven. Ty representerte lov og orden. Dette er slik jeg ser det en periode som ender. For etter dette er det tordenguden som skal ralle mellom europeiske åser, men bare som et minne om tillit til at muligheten fins. For Ty betyr også tillit, som i å ty til noe.

Litt artig er det at repet som bandt Fenrisulven heter Gleipnir og betyr åpen glipe. Slik jeg ser det er det denne åpenheten (ydmykhet) i mennesket som da binder ulven, eller begjæret i mennesket. For begjær kan mates av alle slags forestillinger og ideer som kan slavebinde mennesket. Slavebinderen Tjatsi hadde faktisk to brødre som heter Ide og Gang. Og alle menneskets ideer har gått sin gang gjennom historien med mye tullball og elendighet. Ty sies å ha ofret sin arm, og Jesus sies å ha ofret sitt liv for noe de hadde tillit til. Og det de hadde tillit til var nok svært så humant tenker jeg. Også andre har i vår historie hevdet at human tankegang er å foretrekke . Human = det pustende mennesket. Hehe

Da Moses drøyde på fjellet Hermon var det hos folket som ventet nede på sletten igjen begjæret som ble hyllet i form av gullkalven Mammon. Di ti bud er slik sett en slags bibelsk parallell til Frøys inngjerdning i den norrøne mytologien. Og Skirne er den norrøne Moses. Folket ble blendet av Moses og hans lover, på samme måte som Frøy og hans folk ble blendet av av synet på sin inngjerdning som het Gerd, som nok var den muntlige tradisjon og bestod av tinget og en kosmologi kalt den poetiske edda. Noe Tacitus skriver om etter møte med germanere ca 90 etter kristus.

Men når det er sagt så hadde vikingene treller, på samme måte som den etterhvert kristne romerhæren og likeså Karl den Store og hans galmannsgjerninger. Og enda finnes slaver i våre dager, det vi tradisjonelt ser på slaver og slaver av eget begjær.

Litt alternativ historie skriving fra meg her, bruk en klype med salt…

1

jakoline

Slaveri går langt tilbake i vår historie.

Slaveri har man funnet i nær sagt ALLE sivilisasjoner globalt og kulturelt.

Dessverre er selv idag slaveri vanlig mange steder ,selv om det brukes ofte andre navn på fenomenet.

Så det problemet er dessverre endel av en felles menneskelig historie der vel dypest sett handler om grådighet: man utnytter de svakere til å arbeide for seg.

Ang at ulike religioner ,også vår Åsatro ,hadde blitt påvirket utenfra ,er nok sikkert riktig.

Vi mennesker har jo hatt felles "startsted" ,så annet skulle vært rart.

2

Lignende temaer

Bilde

Aktuelt

Aktuelt

Bilde

Politikk - Norsk

Politikk - Norsk

Bilde

Koronaviruset

Koronaviruset

Bilde

Politikk - Internasjonal

Politikk - Internasjonal

Bilde

Amerikansk politikk

Amerikansk politikk

Laster...