Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Spill og barn.

Jeg har en sønn på fem år.Og etter tiårs spillpause etter min forelskelse i Doom, er jeg i gang igjen. Her er det vel flest gutter og få damer i barnehage så da tør jeg spørre. Hvor slavisk mener dere at man må være i forhold til aldersgrense på spill?

Jeg må innrømme at han kjenner til "Nico-spillet." (GTA4) Dvs at han ikke er tilstede når jeg gjør oppdrag, men jeg ser ingenting galt i at han kjører nedover Manhattan i en brannbill med full sirene og spruter en særdeles morsom høytrykks-stråle på folk..

Men noen ganger fikser han å starte opp selv og jeg ser han dytter folk bort og slår på biler med balltre. Hvis jeg lar han stå på toppen av en bygning, så finner han kjapt ut hvordan han hopper ned.

Hovedsaklig spiller vi Lego Star Wars sammen. Vi finner hemmligheter og han liker det. Men selvfølgelig vil han gjerne komme opp å se pappa spille Drak's Fortune eller Call og Juarez.

Hvor farlig er det å se at noen blir skutt på et spill for en fem-åring? Han virker veldig våken, men hvem sier ikke det om sin sønn? Bør jeg konsekvent holde meg til Lego Star Wars, eller kan det å gi han noen utfordringer med andre spill stimulere hans intelligens og fantasi?

1
10 kommentarer

Kommentarer

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å kommentere på dette innlegget!

Gå til innlogging

Husgutt

kjøp minininjas:)

1

antonsen_86

Aldersgrensene burde følges, men det burde vises litt skjønn..

Hadde ikke hatt noen problemer med å la mine unger spille f.eks Skate og Dirt. Jeg spilte selv Resident Evil som unge da det kom ut, og jeg har ikke fått nevneverdige skader (ennå, tror jeg) av det, men hvordan en reagerer etter en slik opplevelse er vel veldig individuelt.

Jeg tror unger flest klarer å skille virkelighet og fantasi, men likevel ser vi spill som blir koblet opp mot hendelser som involverer unger. Unger som har drept kameraten sin fordi han skulle etterligne hovedkarakteren i Manhunt f.eks.

Jeg tror nok ikke at friske, oppegående unger er verst utsatt når de spiller voldelige spill, men at det er unger som har andre personlige problemer som spiller disse spillene som er kapable til dette.

1

Smatti

Jeg tror unger flest klarer å skille virkelighet og fantasi, men likevel ser vi spill som blir koblet opp mot hendelser som involverer unger. Unger som har drept kameraten sin fordi han skulle etterligne hovedkarakteren i Manhunt f.eks.

Det kommer helt an på hva du mener med barn? Det tar en viss tid før vi faktisk kan skille mellom virkelighet og fantasi, og for noen tar det lenger tid enn for de fleste andre. Alle aldersgrenser utenom 18 års-grensen er veiledende, og det tilsier at det skal til en viss vurdering fra foreldrenes side. Med foreldres vurdering kommer også forskjellene, men med litt sunn fornuft kommer man som oftes frem til en fornuftig konklusjon.

Nå er jeg far selv, og har dannet meg et visst bilde av hva jeg kommer til å tillate etter hvert som vesla vokser opp. Det blir ikke slik at jeg skal nekte henne som 9åring å se filmer med 10 årsgrense (f.eks), men jeg kommer til å være skeptisk i utgangspunktet for alt som har 3-5 års høyere aldersgrense enn hennes alder når det kommer til medier. Heldigvis er jeg litt bevandret i medienes verden, og føler jeg har grei oversikt pr nå, hvertfall.

1

Alocc

Hei!

Jeg har en del erfaring med arbeid i barnehage, sfo, barnetrinnene på skole etc. og jeg reagerer ALLTID når en liten gutt kommer å skryter av å spille gta.... samtidig som jeg vet at tvspill kan være med på berolige barna, samt øke konsentrasjons nivået hos dem.

Jeg kaller tvspill for stressmestring, tv spill kan også være med på å lære barna å ta avgjørelser, stimulere finmotorikken, tenke kreativt og "nytt", men som sagt, GTA 4 er et spill jeg spesielt reagerer på.

Så min mening i denne saken, er at barna bare skal spille, men selvfølgelig i begrenset tid, og eventuelt med filter som regulerer saftig innhold, og så klart, spillvalget er kanskje også viktig :)

Jeg kjenner til en gutt som faktisk er 5 år, faren bruker å låne spill av meg, som Cod waw, cod4, RE5, FEAR 1 og 2, og, gutten på 5 år er den som sitter å spiller spillene :)

1

OleDidrik

Drak's Fortune eller Call og Juarez.

Både Drake's fortune, GTA IV og Call of Juarez er relativt vodelige spill som involverer mye skyting og blod. Hold ham unna det og legg spillene en plass han ikke får tak i dem.

Kjøp heller et kjørespill, gjerne 2 player, så dere kan spille mot/med hverandre. (Det blir ikke mye motstand for deg, men han synes sikkert det er gøy likevel). Enkle, arcadebaserte spill er også å anbefale for de yngre.

Og, selvfølgelig, så lenge du spiller med ham og holder deg unna headshots som spruter blod over alt eller actionfylte skytescener, så går det vel greit at han tar med Nico på en helikoptertur eller spiller litt biljard på en pub.

1

Lanista

Han er veldig glad i Nico-bowling:) Takk til dere begge for tips.

1

Mifune

aldergrensen skal følges, hadde holdt meg til Lego Star Wars så lenge han er våken og tatt frem de mer voksne spillene når han har lagt seg eller ikke er til stede. Anbefaler også spill som Burnout om en vil ha mer fart.

Med en datter selv må jeg innrømme at jeg må ta meg selv i nakken, de opplever slike ting annerledes enn oss, og klarer kanskje ikke å tenke rasjonelt, men mer emosjonelt...dette gjelder alt de ser og opplever via alle sanseorganene.

1

Bloodgulch

aldergrensen skal følges

Hvorfor det egentlig?

Hadde jeg f.eks. hatt en kid på 10 år ville jeg fint latt han spille både DiRT og skate som begge har 12-års aldersgrense. Og ingen tullinger fra medietilsynet kunne overbevist meg om noe annet ;)

1

Mifune

Hvorfor det egentlig?

men nå vet jeg ikke hvorfor det er 12 årsgrense på de spillene...sikkert pga banning osv. Men ser jo slingringsmulighetene hvis det er en oppegående 10 åring. Det har jeg ikke problemer med, men en 5 åring som spiller GTA er ikke den beste løsningen

1

Lanista

Med en datter selv må jeg innrømme at jeg må ta meg selv i nakken, de opplever slike ting annerledes enn oss, og klarer kanskje ikke å tenke rasjonelt, men mer emosjonelt...dette gjelder alt de ser og opplever via alle sanseorganene.

Her kan du ha fryktelig rett. Selvfølgelig vil han leke ut alt etterpå. Men ønsker jo at tantene tar feil. Men hva skjer i hodet før søvn? Dette er tynn is:) Tar det til etterretning.

1

Lignende temaer

Bilde

Tipping, Odds, Spill og Poker

Tipping, Odds, Spill og Poker

Bilde

Data og Internett

Data og Internett

Bilde

Sjakk

Sjakk

Bilde

Hus, Hage og Oppussing

Hus, Hage og Oppussing

Bilde

Datahjelp

Datahjelp

Laster...