Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Hei og velkommen til tråden for friidrettssesongen 2021! Norsk friidrett er i vinden for tiden, og det føles rett og rimelig, både med tanke på prestasjonene deres på banen og den økte interessen, at VGD oppretter egne tråder for hver friidrettssesong fremover, og på den måten gjøre det litt mer oversiktlig enn å "gjemme bort" alt inni én hovedtråd som har tusener på tusener av innlegg som strekker seg flere år tilbake. Var inne på tanken allerede i fjor, men da hadde jeg så mye annet å gjøre, og plutselig gikk tiden fra meg og sesongen var allerede godt igang (pluss at viruset gjorde sitt inntog), så det var liksom ingen vits. Men nå er den iallfall her for sesongen 2021.

For ordens skyld: Det er bare å fylle på med nyheter, resultatoppdateringer og meninger, uansett hva det måtte være, bare det er saklig og det har noe med friidrett å gjøre. Som åpningsinnlegget i den opprinnelige tråden så fint sier: Ingen begivenhet er for liten, ingen for stor. Her er det absolutt rom og anledning for å nerde litt for oss som ønsker det.

Sjelden har vi vel gått inn i en ny sesong med mer optimisme i norsk friidrett. Ikke bare er det OL-sesong - men vi går faktisk inn i mesterskapet med oppriktige gull- og medaljefavoritter, og det er første gang på en stund (vi må nok tilbake til Thorkildsens storhetstid). Vi har også (forhåpentligvis) et U23-EM på hjemmebane i Bergen å se frem til (med mange medaljekandidater), og juniortalentene våre kommer garantert til å gjøre seg gjeldende i diverse juniormesterskap. Vi har mye å glede oss til.

Først og fremst, selvfølgelig OL i Tokyo, som (tross virusrestriksjoner) kommer til å bli en glede å følge for oss friidrettsfans - friidretten er alltid et stort høydepunkt i OL. Og i år har vi altså også store forventninger til vår egne, noe som ikke er hver gang. Ut fra fjorårssesongen har vi en gullfavoritt i Karsten Warholm på 400 meter hekk (som hevder han er bedre enn noen gang), pluss at Jakob Ingebrigtsen i vinter ser ut til å ha tatt enda et steg, som gjør ham fryktelig spennende på muligens opptil flere distanser i Tokyo. I tillegg har vi mange kandidater til å kvalifisere seg og forhåpentligvis også hevde seg bra. For ikke å snakke om alle de store prestasjonene som kommer til å bli gjort også av utlendinger under lekene. Som over gjennomsnittet friidrettsinteressert får man vann i munnen bare av tanken. Kanskje var det greit at det ble utsatt ett år - nå gleder vi oss bare enda mer til det som skje i Japan om noen måneder.

Vi har ti utøvere som kvalifiserte seg via krav allerede i 2019 (2020 ble strøket som kvalifiseringsår av World Athletics), og forhåpentligvis får vi en del flere. De som allerede er kvalifiserte er: Jakob Ingebrigtsen (1500 meter og 5000 meter), Filip Ingebrigtsen (1500 meter og 5000 meter), Sondre Nordstad Moen (10000 meter og maraton), Karsten Warholm (400 meter hekk), Sondre Guttormsen (stav), Ola Stunes Isene (diskos), Eivind Henriksen (slegge), Håvard Haukenes (50 km kappgang), Karoline Bjerkeli Grøvdal (5000 meter og 3000 meter hinder; sistnevnte øvelse kommer hun ikke til å delta på) og Amalie Iuel (400 meter hekk).

Flere her bør kunne henge seg på, kanskje fremfor alt Hedda Hynne, som jo var blant verdens aller beste 800 meter-løpere i fjor, men som ble et offer for virussituasjonen. Tror dog ikke hun skal ha altfor store problemer med å kvale - greier hun seg ikke på tid, er sjansene store for å komme inn via ranking. Marcus Thomsen var én centimeter unna å kvale for noen uker siden da han støtte 21.09 innendørs; det er ingen tvil om at han bedre lengder enn det inne. Om Isabelle Pedersen finner formen, bør kravet på 100 meter hekk også være innenfor rekkevidde. Henrik Ingebrigtsen kan finne på å ta kravet på 5000 meter (det er vel mye som tyder på at 1500-dagene hans er talte, selv om jeg ville elsket å ta feil her). Line Kloster har vært under kravet på 400 hekk tidligere. For ikke å snakke om talentene våre som tar stadig flere steg, som Markus Rooth og Henriette Jæger, som jeg oppriktig tror har sjanse på kravene i mangekamp tross ung alder, og Pål Haugen Lillefosse som ikke ligger så altfor langt unna i stav. Og enda flere outsidere finnes. Så her er det muligheter.

I de yngre rekkene vet jo de aller fleste om nevnte Jæger, Rooth og Lillefosse etter deres bravader forrige sesong og forsåvidt før det også, men vi har flere som utmerket godt kan ta gode steg. Sander Aae Skotheim (02) har satt den nest beste sjukamppoengsummen innendørs av en junior noensinne nå nettopp. Tobias Grønstad (02) er kvalifisert for innendørs-EM for seniorer på 800 meter og ser ut til å ha tatt vanvittige klyv siden i fjor. Andrea Rooth (02) føles det som gjør det bedre og bedre for hvert løp hun gjør på både 100 og 400 hekk. Henrik Flåtnes, Fabian Weinberg, Moa Abounnachat Bollerød og Andreas Haara Bakketun (alle fra det enormt lovende 01-kullet, som det har vært snakk om i mange år) skal alle over i seniorklassen denne sesongen og bør ha muligheter på medalje i U23-EM om de har treffer med trening og form inn mot sesongen. Vi har også et par kjempetalenter som ser ut til å ha stagnert litt i Martine Hjørnevik og Kaja Mørch Pettersen i samme årgang, men vi får håpe at de får sving på karrieren igjen snart.

Steffen Melheim (03) er enormt talentfull i diskos, og vi har flere i 03-kullet i Fredrik Gullachsen, Ole Jakob Høsteland Solbu og Thomas Strønstad-Løseth som er svært lovende løpere. Ser vi enda yngre har vi ekstremt spennende folk som Malin Hoelsveen, Sebastian Berntsen, Andreas Fjeld Halvorsen, Simen Gløgård Stensrud, Bastian Elnan Aurstad, osv. (alle 05) som det blir enormt interessant å se hvordan har utviklet seg til denne sesongen. Og da har vi bare nevnt noe av det som rører seg blant våre mest talentfulle. Kan godt legge inn en liten talentliste også for i år, bare for å holde oversikt, for det er mange som gjør det bra av våre yngre for tiden, og det har kommet noen nye navn siden i fjor (det kommer det nok til å gjøre hver eneste sesong, etterhvert som folk tar nye steg, og noen stagnerer jo også).

Ja, norsk friidrett er i vinden, og vi har trolig aldri hatt flere talenter med potensial som vi har nå. Så det er bare å glede seg til friidrettssesongen 2021.

Så til den litt mer praktiske delen av dette åpningsinnlegget.

Interessante stevner i 2021:

Seniormesterskap:

5/3-7/3: Innendørs-EM, Torun 19/6-20/6: Lag-EM, Cluj-Napoca (First League) 30/7-8/8: OL, Tokyo 13/8-15/8: NM, Kristiansand

Internasjonale juniormesterskap:

8/7-11/7: U23-EM, Bergen 15/7-18/7: U20-EM, Tallinn 17/8-22/8: U20-VM, Nairobi 26/8-29/8: U18-EM, Rieti

Diamond League:

23/5: Rabat 28/5: Doha 4/6: Roma 10/6: Oslo 4/7: Stockholm 9/7: Monaco 13/7: London 14/8: Shanghai 21/8: Eugene 22/8: Ett eller annet sted i Kina, men uvisst hvor, om man skal tolke terminlisten 26/8: Lausanne 28/8: Paris 3/9: Brüssel 8/9-9/9: Zürich

Diverse andre stevner:

29/5-30/5: NM/UM mangekamp, Hamar 12/6-13/6: Nordisk mesterskap mangekamp, Seinäjoki 24/6: Trond Mohn Games, Bergen 1/7: Boysen Memorial, Oslo 30/7-1/8: Junior-NM, Askøy 16/8-27/8: Universiaden, Chengdu 24/8-5/9: Paralympics, Tokyo 3/9-5/9: Ungdomsmesterskapet, Trondheim 12/12: EM terrengløp, Dublin

Ellers finnes det mye bra stevner på terminlisten til World Athletics. Se også terminlisten til Norges friidrettsforbund.

Nyttige lenker:

World Athletics' hjemmeside European Athletics' hjemmeside Norges friidrettsforbunds hjemmeside Årsstatistikker og topplister Verdensranking Norsk årsstatistikk Verdensrekorder m.m. [Europarekorder](<https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_records_in_athletics%20Norske rekorder https://www.friidrett.no/aktivitet/statistikk/rekorder/>)

Og da gjenstår det bare å ønske alle et riktig godt friidrettsår!

15
1,4k kommentarer
Trådvisning
Hele diskusjonen

HarryH

Bør være mulig å få inn noen spreke utlendinger da.

1

Lignende temaer

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

OL

OL

Bilde

Vintersport

Vintersport

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Ishockey

Ishockey

Laster...