Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Er´ke, vi´kke, må´kke, ska´kke..

Snart økonomiserer vi oss inn i apevrøvel...gnfuffhg..vrøvrl..gnrfagf.

Alvorlig - hvor tøyelig er språket? Skjønner du alt hva den andre sier, snart? Går det an å si, uten å skylde på dårlig hørsel og fremskreden alderdom, at "jeg forstår deg f*** ikke!"?

Åse

1
18 svar

18 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Noob_Saibot

Når jeg skriver dialekt går det i ska'kke (skal ikke), tru'kke (tror ikke), træng'kke (trenger ikke) osv. enkelt og greit fordi det er slik jeg uttaler ordene. Skriver ikke slik når jeg skriver på bokmål.

1

Gullskruen

ase skrev: Snart økonomiserer vi oss inn i apevrøvel...gnfuffhg..vrøvrl..gnrfagf.

At språk økonomiseres er et svært vanlig utviklingstrekk. Språk er i utvikling hele tiden, og akkurat som at vi ville hatt vanskeligheter med å forstå noen som snakket 1500-tallsnorsk, vil også folk 500 år frem i tid ha vanskeligheter med å forstå dagens norsk. Ikke bare på grunn av økonomiseringen selvfølgelig, men også blant annet på grunn av forvanskninger som vel er et (ihvertfall nesten) like vanlig utviklingstrekk.

Ta kinesisk for eksempel. En gang i tiden var det et mye mer lydrikt språk enn dagens (mandarin) kinesisk, men pga. språklig økonomisering har de etterhvert fått veldig mange homofoner (ord som uttales likt, men som har forskjellig betydning). Selv om vi tar i betraktning de 4 tonene (+ den nøytrale) så er det mange ord som kun kan tolkes ut ifra kontekst, og noen ganger kun utifra tegnet det skrives med. Dette gjør at mange (de aller fleste?) klassiske kinesiske tekster vil høres helt uforståelige ut om de blir lest på moderne kinesiske dialekter. Likevel, Kina eksisterer fortsatt..

1

Henrik88

måkke, ække.

dette er ekempler på praktisk sammensetning av ord. hvis dere tenker over det så gjør dere slike hele tiden..'.så gjør dere slike hele tiden' vil du kanskje si:så gjø'dere sjlike hele tiden*

1

MuteWeirdo

Jeg finner det helt naturlig å si "ække, måkke, bøkke, skakke, hakke, kanke, vikke" osv. Det er jo mye enklere, som nevnt før i tråden. Det blir som dette: "trudderuderantan"... (Trudde du det rant av han)

1

n0rdlys

Språket endrer seg da! Hadde språket aldri endret seg hadde vi vel snakket norrønt eller noe i den dur?

1

Keva

n0rdlys skrev nesten bare i gamle tråder.

Hva er dette for noe? Du gjør meg nysgjerrig:

8 av dine 11 innlegg er opphenting av til dels _veldig_ gamle tråder. Hvorfor det?

Keva

1

Nydelig

Synkope heter slik sammentrekning på fagspråket. Forhåpentligvis kommer det inn i det norske skriftspråket snart. Talespråk og skriftspråk bør være så likt som mulig.

1

ase

A propos økonomisering av språket, så kan man jo starte med å legge av seg 'vis' i 'forhåpentligvis'. Det holder lenge med forhåpentlig...

Åse ;-)

1

Lignende temaer

Bilde

Religion og livssyn

Religion og livssyn

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Musikk

Musikk

Bilde

Filosofi

Filosofi

Laster...