Språk esc

Innlegg

Språk

Sir-Abbas

Fordypningsemne Norsk VG3

Hei, jeg er en VG3 elev som har som oppgave å lage en powerpoint utifra to bøker jeg har lest. Sliter litt med å forme Problemstillingen, men har valgt og fordype meg i hvordan familien til de to hovedpersonene påvirker deres identitet.

Her er kort handlingsreferat om bøkene:

Leve, Overleve (Forfatter: Mohamed Razane)

Leve, overleve handler om en gutt på 18 år som heter Mehdi, som er opprinnelig fra Midtøsten men er bosatt i Paris. Han føler at samfunnet forfølger han på mange måter, og at han ikke blir behandlet rettferdig. I den byen av paris han befinner seg, finnes det mange utlendinger som ikke integrer seg i samfunnet og blir bare i én kultur. Bøka handler på en måte om kulturkræsj, der folk med innvandrer bakgrunn blir sett ned på, mens den opprinnelige franskmannen lever godt.

Mehdi opplever noen familieproblemer, men ikke som en vanlig ungdom fra Norge. Oppveksten hans er preget av dop, og en sint far med aggresjonsproblemer. Faren hans er en mann uten tålmodighet, som kan finne på å gjøre mange ting ut av en situasjon. Mens moren til Mehdi ikke ser virkeligheten, men oppfatter mannen hennes som en god far, vi får høre i løpet av teksten at Mehdi får bedre kontakt med moren sin. De har et godt forhold med hverandre. Mehdi er en sensitiv mann, det får vi øye på i løpet av teksten. Denne ensomheten Mehdi føler mange ganger i boka, er fordi han manglet til tider støtte fra foreldrene sine og en farsfigur en gutt ønsker.

Vi får øye på at han og faren etter hvert får dårlig kontakt, selv om de ikke hadde det beste forholdet fra før. Det var en episode der Mehdi fikk djevelen i seg ut, og dette gikk utover faren hans. Mehdi tålte ikke at faren hans skulle komme hjem fra jobben og direkte begynne å skrike til moren sin. Dette har konsekvenser uttalte Mehdi veldig sint. Og angrep faren sin med en gaffel. Moren ble så frustrert at hun tilkalte lege og amubalanse, men det var for seint til å få hjelp.

Det er en eldre kvinne han får øye på etter hvert, Marie. Denne kvinnen får fram den siden av Mehdi vi ikke har sett før, en sensitiv mann. Mehdi hadde en god grunn til å leve nå, han har nå noe å leve for en lengtet kjærlighet fra et menneske.

Kaoskrigeren (forfatter: Annette Munich)

Spenningsromanen Kaoskrigeren er skrevet av Annette Münch, og handler om en gutt som heter Tobias som kjemper mot alle og alt. Handlingen begynner når Tobias blir slått ned på åpen gate av noen ungdommer og møter realiteten. Handlingen tar for seg de forskjellige problemene Tobias opplever gjennom hverdagen, mangel av støtte fra foreldrene. Det er en situasjon han opplever når familien går i full oppløsning, faren stikker av med en ny kjæreste som han ikke liker. Moren er alkoholiker, og har ikke kontroll på sønnen sin. Men storebroren Sondre er den som prøver å holde familien sammen, sånn at det kan kalles familie på en måte.

Et stort problem foreldrene kan møte, er når barnevernet kommer på banen. Moren til Tobias ble veldig bekymret når hun fikk vite at barnevernet vil gripe inn på barna hennes. Det hun ikke vet er at barnevernet vil jakte på de ungdommene som slo til Tobias.

I løpet av møtene med barnevernet virket alt enkelt, men Tobias vikler seg inn i dop miljøet. Han får mer kontakter med kriminelle mennesker. Når Tobias møter en som heter Cato, som etter hvert blir en viktig person i Tobias liv. Kunne den mystiske Cato hjelpe Tobias å unngå det umulige?

Tobias og Mehdi virker som to veldig like personer, de er aggressive og tåler veldig lite. Men en ting er at Mehdi føler seg veldig dårlig behandlet av samfunnet, og lar det gå utover andre mennesker. Mens Tobias holder det for seg selv. Hva har de to til felles egentlig? Barndommen deres er veldig preget av vold og dop, foreldrene deres har ikke helt kontroll på sønnene deres.

Trenger en god problemstilling. Takk på forhånd :)

1
4 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Sliter litt med å forme Problemstillingen, men har valgt og fordype meg i hvordan familien til de to hovedpersonene påvirker deres identitet.

Av di ingen andre ser ut til å reflektera på innlegget ditt, vil eg freista gje deg ei hjelpande hand (om du no finn så mykje hjelp i henne):

Problemstillinga di verkar grei nok, men burde ha vori betre formulert: Korleis familiebakgrunn/etnisitet og vanskelege vilkår i oppvoksteren verkar inn på ein ungdom.

Elles har eg ein del innvendingar når det gjeld val av bøker. Norskfaget er også eit språkfag. Ein bør såleis kunna vurdera språklege kvalitetar. Det er vanskeleg når det gjeld Razane av di boka er omsett frå fransk. Annette Münch har skrivi ei bok for born/ungdom - slik at språket vel er lagt opp til den aldersgruppa og nok fortel lite om forfattarens språklege evner generelt sett.

At du bør interessera deg for det språklege, er det ikkje tvil om. Innlegget ditt er fullt av feil og dårlege formuleringar: valgt og fordype (skal vera å), problem med da/når osb. Unngå uttrykk som føler at, opplever at, særskriving av ord (innvandrer bakgrunn) og visvas som "handlingen tar for seg".

Det er vanskeleg å vurdera den litterære kvaliteten av bøker av denne typen av di ein får inntrykk av at hovudsaka er å skriva eit partsinnlegg for vanskelegstilt ungdom, men i tillegg til problemstillinga bør du også vera oppteken av forfattarens evne til å skildra, byggja opp forteljinga/avsnitt, gjera personar levande og truverdige, ikkje berre til stive karikaturar osb.

Er det noko poeng at det dreier seg om ein "power point"- oppgave?. Er dette ei oppgåve i norsk (litteratur og språk) eller dreier det seg i hovudsak om å meistra tekniske hjelpemiddel og om å finna fram til ei fiks framstillingsform?

1

Trenger en god problemstilling.

Du presenterer jo en god problemstilling allerede i åpningen i innlegget: "hvordan familien til de to hovedpersonene påvirker deres identitet"

Prøv å lage noen punkter med emner som kan være interessant å se på i denne problemstillingen, og diskuter hvordan bøkene behandler disse punktene.

2

Lignende innlegg

j(ordplanet)

Hvis nå universets essens er bevissthet, "en stor tanke fremfor en stor maskin" (noe tidligere kvantefysikere forsiktig antydet) og at vi står på et plan i det åndelige og fysiske rom som vi beskriver...
1
0 svar
Historie vif_support Publisert

17. mai til ettertanke

Kongen hilser det norske folk 17. mai 1940 Kongens hilsen leses opp i Tromsø radio, den eneste frie radiostasjonen i Norge https://www.nrk.no/skole-deling/12165 London Radio 17. mai 1945 Siste 17. mai...
1
0 svar
Vitenskap Script Publisert

Minoriteter

Minoriteter vil gjerne fremme at de har en særlig tilgang til den vitenskapelige sannheten utenom den vitenskapelige. Kvinnelige forskere som hevder at når en erkejennelsesfilosof gjetne tar trivielle...
1
0 svar
Vitenskap Aztalon Siste svar

Genier

Genier oppstår fra tid til annen. Da mener jeg de som skiller seg ut blandt folkemengden betraktelig og kan anses som geni altså geni begavet. Det er en skala fra 160 IQ og oppover til supergeni som e...
1
8 svar
Historie mar_ette Siste svar

Ukraina - en historisk allegori.

Siden vgd driver med lite annet enn sensur/kontrollert kupping av innlegg... Ingenting her i dette innlegget er ment som faktiske påstander jeg kommer med, det er kun utsagn som leseren selv kan tolke...
2
5 svar
Historie VESTMAN Publisert

Harald Hårfagre

Nå har jeg lest Tormod Torfæus' saga om Harald Hårfagre. Islendingen Torfæus (1636-1719) var Kongelig historiker av kongedømmet Danmark-Norge. Som islending hadde han tilgang og ikke minst en særegen...
1
0 svar
Laster...