Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Kvikt og godt førsteprogram, blid programleder med deilig i-mål. Kan vel også bidra med en tolkning av et stadnamn. Mannen rører på seg i Rauma, hva kommer Rauma av? Til Rauma skal det føyes en indoeuropeisk såkalt s-mobile, imidlertid er staum umulig på indoeuropeisk og det settes til en t imellom s og r, altså straum, da skjønner vi at det er bekker eller elver på Romerike, gammelt Raumarike. Og hva sa gamle Heraklit: Panta rei, alt flyter (rei uttales visstnok egentlig re-e), det greske rei er det samme som rau i Rauma

1
26 svar

26 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Script

NTNU har døpt et bygg i bydelen Elgeseter for Helgasetr. En innsender i Adressa innvender at Elge- kommer av heilag. Dette er antagelig feil, det korrekte er et opprinnelig Elveseter, jfr at ulver i mosen er blitt til ugler i mosen..

1

Langveg

Uttrykket er en forvanskning av det jyske «der er uller i mose", dvs ulvar i myra. Ingen v i det opphavlege uttrykket altså. Overgang v til g er dessutan den motsette av den som har gått føre seg i dansk der torg vart til torv, magi til mave osb. Det er såleis mykje meir sannsynleg at elg vart til elv enn elv til elg.

1

Script

Program fra Shetland på NRK, navnet kommer av Hjaltland, norrønt hj-lyd uttales nå sj, jf nynorsk hjå som egentlig uttales sjå, jf fransk chez, preposisjon hos har sammenheng med ordet hus, casa på spansk.

1

JudasT

Skeid: Etter ordboka er skeid et ord for kappritt i Agder-Telemark-V. Buskerud. Det passer også veldig godt for det nokså vanlige stedsnavnet Skeimo: en mo der det har foregått hesteskeid. De to stedene jeg kommer på i farten er ikke vegdeler.

1

Script

I Morgenbladet er det en som sier at stadnamnet Skei(d) betyr møteplass, visstnok også den gjeldende forståelsen. Det tvert motsatte er tilfellet, navnet kommer av det samme som tysk scheiden, å dele, jfr ski - trestykke som er delt. På eller ved et skeid deles stien eller vegen, altså et vegkryss.. Møteplass er sekundært, folk møtes der vegene møtes.

1

Script

For en ekspert(som jeg ikke er) er sammenhengen mellom Rauma og straum helt elementær, jf også re i diare. - I DN i dag spør Carl I. Hagen : "Heter det ikke Grønland fordi det en gang var så frodig der?". Svaret er nei, grønn i slike sammenhenger (Grønnlia, Grønningen) betegner visstnok udyrket område.

1

Lignende temaer

Bilde

Religion og livssyn

Religion og livssyn

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Musikk

Musikk

Bilde

Filosofi

Filosofi

Laster...