Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Språklig selvransakelse.

Det føles som om man mister grepet på sitt eget språk, slik jeg en gang lærte det og siden praktisert. Selvsagt skjønner og merker jeg at tiden går, men føler meg ikke komfortabel med tidens tastesamfunn. Som diktskriver (rimsmed), prøver jeg å bruke språket som en kilde til opplevelse. Uten alt for mye elektroniske forkortelser. jeJg ble jo litt overrasket da jeg fikk følgende melding: S M N. Som på min forespørsel ble oversatt til: Spiser middag nå.

Men her er i hvert fall en utgave, (av et tusentall) skrevet slik som er vanlig for meg.

Språklig selvransakelse.

Av og til kan veien bli litt trang og det kan være vanskelig å komme i gang når vi plages av en bremsekloss med en slags motvilje som da vil styre oss.

Og som regel er du lett irettesatt på noe som du synes selv er rimelig glatt der hvor andre ikke finner veien vil dette ties så du nesten sjakkes matt.

Hver og en med dette sterke ego har vel alltid en følelse av at det er prego da dette for oss er riktig og rett og alltid er vi den som har det beste vett.

Men om kommentarene stilnet og jeg tolket de stumme svar som villet holder kanskje ikke dette mål i en verden fylt opp av elektronisk skrål.

Selvfølgelig er det ikke slik men rett og slett en form for språklig svik med et press på tekstens ord som nå på død og liv skal inn i nye spor.

Noen vil vel kalle dette bråk når en rimet gubbe kjemper for sitt språk og kaller det et fåfengt strev at vår neste generasjon ikke skriver brev.

Heldigvis så finnes det fremdeles gode språkskribenter, men når vi råd skal hente, er det som oftest hos de gamle vi dette henter.

Per Kaarud. 19.10.16

1
3 svar

3 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

peka

Ser vi litt på sjakksidenes resultater, brukes ofte uttrykket «sjakkes matt» Litt annerledes blir det med ordet «prego» som egentlig er et uttrykk for at alt er bra på (italiensk). Så her har jeg vel gjort den store brøleren da, mot vårt språk. Derfor skriver jeg om denne biten som et alternativ.

Hver og en med egoismens styrke har vel alltid følt at denne vil vi dyrke da dette for oss er riktig og rett* og alltid er det vi som har det beste vett.*

Takk skal du ha Langved for at du leser og kontrollerer.Men jeg er jo ikke enig at vi ofte kommer i nød for rimalternativer, men lett er det selvsagt ikke.

Ha en fin dag hilsen peka.

1

peka

jeJg

Jeg

1

Langveg

Set pris på folk som framleis skriv dikt i bunden form. Problemet er at dei ofte kjem i rimnaud, som her:

Og som regel er du lett irettesatt på noe som du synes selv er rimelig glatt der hvor andre ikke finner veien vil dette ties så du nesten sjakkes matt. (settes matt?)

Hver og en med dette sterke ego har vel alltid en følelse av at det er prego (???) da dette for oss er riktig og rett og alltid er vi den som har det beste vett.

Heldigvis så finnes det fremdeles gode språkskribenter, **men når vi råd skal hente, er det som oftest hos de gamle vi dette henter. (unaturleg ordstilling)**

Men elles er diktet greitt nok det.

1

Lignende temaer

Bilde

Religion og livssyn

Religion og livssyn

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Musikk

Musikk

Bilde

Filosofi

Filosofi

Laster...