Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Kalde krigarar gjev seg ikkje

Sterke krinsar i Sambandstatane (og Europa) – med New York Times og Washington post i brodden – gjer alt dei kan for å versna tilhøvet mellom USA og Russland. Truleg har folk krig Trump også hatt kontakt med folk frå japansk, kinesisk, israelsk, fransk, britisk og tysk ambassade før valet – men det er det ingen som skrik opp om. Alle ambassadefolk driv på sitt vis etteretning – dei rapporterer opi eller løynd til heimlandet. Det er berre om ein definerer Russland som ei fiendsleg makt at kontakt med russiske ambassadefolk er ”mistenkjeleg”. Det mistenkjelege i den skitkastinga som no går føre seg, er at nokon i am. tryggingsteneste har lekt om samtalar, og det uheldige er at Trump kan kvia seg for å besna tilhøvet til Russland.

Relasjonane mellom dei to landa kan verta til ein varm potet Trump og administrasjonen hans ikkje vågar ta i. Dei kalde krigarane kan få det som dei vil; rustningkappløpet halda fram og tilhøva Russland- USA gå mot bristepunktet. Ein får vona Trump har styrke nok og harde nervar nok til å gjera alvor av om ynsket sitt om eit godt tilhøve til Russland.. ”Systemet” i USA lukkast som regel med å temja presidentane. Det gjeld dei fleste – også Obama-. Berre Roosevelt er vel eit unntak. Det var først med Truman dei kalde krigarane igjen fekk overtaket – og sidan har hatt det.

1
10 svar

10 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Andropov

Reinaldo-Ebenezer Volkswagen

2

Andropov

Beklager, nok en feilposting. Dette var svaret på en oppgave i underholdningsleken "Historiske Fjes".

1

Homo_Erectus

gjer alt dei kan for å versna tilhøvet mellom USA og Russland.

Siden dette nå engang står på forumet for språk, tillater jeg meg å si at "versna" er et inkoativt verb som i seg selv er intransitivt og ikke kan ta objekt.

1

Langveg

Du har nok rett. Versna er som isna ol. Skulle sjølvsagt ha skrivi gjera verre/dårlegare. Elles gjev eg katten i om ein seier huttaheiti eller huttiheita. Ordet skal visst koma av Otaheiti som skal tyda Tahiti på lokalspråket.

Men evfemismar til politisk propagandabruk vil de ikkje diskutera ....

1

Homo_Erectus

Versna er som isna ol.

Nå ser jeg at VG skriver:

"Tidligere onsdag ble det løsnet skudd i Hässelby, drøyt to mil unna."

Her har vi et inkoativt verb som har mistet sin inkoative og intransitive betydning og blitt transitivt.

Transitivt "Løse"

Inkoativt "Løsne"

Men nå er det blitt så naturlig og selvfølgelig å bruke "løsne" transitivt at ingen lenger reagerer og sier det er feil.

"Løsne skudd" ikke "løse skudd" "Løsne skruer", ikke "løse skruer".

Men i "skruene løsner" er "løsne" fortsatt inkoativt.

2

Homo_Erectus

Skulle sjølvsagt ha skrivi gjera verre/dårlegare.

"Forverra" er det enkleste.

1

Langveg

Når først denne tråden er komen her og ikkje ser ut til å kunna fjernast, kan ein like godt diskutera ymis form for eufemistisk retorikk: rakettskjold for rakettbatteri, 2%-målet for NATO, kjøp av jagerfly ¨til "forsvar" når dei vert brukte til bombeåtak i Libya og andre huttiheitaland. "komplisert virkelighet" (Støres ord på krigen mot Libya). "Kvinnens rett til å bestemme over sin egen kropp" når ein meiner fosterdrap. Fleire døme?

1

Grammofon

huttiheita

Hutaheiti, siden vi stadig er på språkforumet.

1

Langveg

Feilplassert. Veit ikkje korleis denne er komen her. Den står også på Internasjonal politkk der den skal vera.

1

Langveg

Ante ein det ikkje: (Google-omsetjing) *USAs president Donald Trump vil at Russland "gir tilbake Krim" til Ukraina, etter regionens forening med Russland.

Trump, hvis tilbøyelighet for Russland har vært en kilde til press på hans administrasjon, forsøker å virke "tøff" i håndteringen av Moskva.

"President Trump har gjort det veldig klart at han forventer av russiske regjeringen at den de-eskalerer volden i Ukraina og returnerer Krim", sa Det hvite hus' pressesekretær Sean Spicer på den daglige pressekonferanse tirsdag* (Press TV)

Trump er tydeleg nok tvinga tilbake i folden, og alt blir ved det gamle.

1

Lignende temaer

Bilde

Religion og livssyn

Religion og livssyn

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Musikk

Musikk

Bilde

Reisetips

Reisetips

Laster...