Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Språk ødelegges av politisk sminking

Ordet retur er på vei til å miste sin betydning, så også hjemland.

I gamle dager hadde Grete Faremo problemer med å forstå retur, nå er det Sylvi Listhaug som utvanner ordet så mye at det snart kan strykes fra ordlista.

Vi har nå situasjonen at afghanere uten familie eller nettverk i Afghanistan skal få prøve sine saker på nytt. Stortinget stoppet statsråden i å "returnere" dem til sine "hjemland", etterfulgt av dommedagsprofetier fra Frp. Mange av disse er født i andre land av foreldre på flukt, i flyktningeleirer i Iran, Pakistan eller Europa. Noen har kun besteforeldre med tilknytning til Afghanistan. De har aldri vært i Afghanistan og har minimal kunnskap om landet.

Å bruke ordet retur i disse sakene er vanvittig, språklig sett. Man kan ikke returneres til et land der man ikke har vært. Retur forutsetter en reise som vender seg til det punkt der man var da reisen startet.

Det samme gjelder bruk av hjemland. Hvis et land skal være noens hjemland, så forutsettes at vedkommende på et eller annet tidspunkt har hatt sitt hjem i landet. I mange tilfeller er Norge i høyere grad et hjemland for disse.

Språklig korrekt ville vært: Disse personene skal deporteres til Afghanistan.

Dersom det absolutt må brukes en definisjon av landet de deporteres til, så er hjemland feil. Listhaug kunne brukt uttrykk som "et mer etnisk sammenfallende land, som forfedre flyktet fra, historisk opprinnelse", men hjemland, nei. Da måtte de ha hatt hjemmet sitt der.

2
1 svar

1 svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

JudasT

Denne språkbruken er ikke ny. Jødene returnerte til sitt hjemland i stort antall på 1900-tallet, et hjemland der de ikke hadde vært på 1900 år.

1

Lignende temaer

Bilde

Religion og livssyn

Religion og livssyn

Bilde

Historie

Historie

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Musikk

Musikk

Bilde

Filosofi

Filosofi

Laster...