Sykkel esc

Innlegg

Sykkel

Felice_Gimondi

Rittråd OL fellesstart 6.aug 2016

Ol-fellesstart menn lørdag 6. august 2016

Så er det endelig klart for tråden om rittet i organisasjonen hvor inntil 1996 kun amatørene kunne delta mens lederne var proffe, det er tilsynelatende nå helt motsatt etter kompetanse, antidopingkamp og slikt å dømme.

Apropos amatører, så setter Tv2 for øvrig opp «Finale» Landeveissykling i sendeskjemaet sitt kl 14:30 så det er bare å glede seg til de innledende kampene…kremt. Målgang er forventet rundt kl 21:00 etter det jeg skjønner.

Noen harde eller ikke fullt så harde stats:

Hvor lang er løypa? Burde være en smal sak egentlig, men det har vært en del frem og tilbake og fremdeles så viser de fleste profiler på løypa et noe unøyaktig bilde med litt for langt til mål fra bunnen av siste utforkjøring.

253km har OL-organisasjonen i Rio opprinnelig sagt, vi kutter 7km av flata på slutten sier UCI og sier løypa er 256,4km(!). Grunnen skal være at det var opprinnelig foreslått en løype som gikk gjennom tunnel på slutten så at den ble kutta er helt ok. Oppdaterte målinger sier dessuten 241,5km, det er langt nok i alle 3 tilfeller.

Det blir ca. 40km med klatring

Garantert mer enn 8km brostein, noen steder sies det at brosteinspartiet er 2km, andre steder er det 2,6km så i alle fall 8km brostein kan vi regne med, dvs. før man asfalterte ene siden av veien for ITT’n, hipp hurra.

Om løypa:

Rittet starter på Copacabana, Fort Copacabana, og fortsetter bortover den ene strand-severdigheten etter den andre så her er det bare å forvente at brasilianske tv-producere dytter kvota full av alt annet enn tv-bilder av syklistene slik at vi er sikre på å ikke få med oss morrabruddet med kjente og kjære mesterskapsnasjoner som Iran etc. Av nasjoner vi faktisk savner vil ikke Russland være blant disse, men det har alltid vært en viss sjarm over land ala Jomfruøyene som har vært til stor glede i tidligere mesterskap.

Skulle de norske kommentatorer dra en henvisning til en og annen kjent sang/musikkstykke med felles navn som en av severdighetene underveis, er det bare å krysse av for dette i bingoen. Skulle de finne på å synge noe av dette er det bare å skru av tv’n eller krysse av på hele bingobrettet da høyest mulig score for bingoen denne kvelden må sies å være oppnådd.

Etter syklinga langs strendene venter 4 runder i en av to nasjonalparker vi skal innom underveis denne dagen.

Stigningene i denne første runda er:

Gurimari: 1,7km 7% (setter en tier på at noen kaller den gurimalla i løpet av oppholdet)

Grota Funda: 2,1km 4,5%

Ettersom vi går inn i en nasjonalpark er det bare å forvente tv-bilder av alskens «artige» saker og ting som en og annen kommentator har lest fryktelig mye om til ingen sportslig nytte og insisterer på dra seg gjennom notatene til tross for at det muligens samtidig skjer spennende ting i feltet f.eks. opp den famøse «Gurimari». Det er da jeg vedder min tier. Men, såpass langt fra mål skal det noe til at favoritter rører på seg selv om litt testkjøring i bakkene nok kan forventes. «Grota Funda» med maks% på 6% finnes også på denne runden, men det er lite trolig at det kommer til å gå annet enn kontrollert i den stigningen, vi får håpe jeg tar feil.

På denne runda er også brosteinspartiet på 2,6km som nå altså er asfaltert på ene skulderen av veien slik at det ikke skal riste i bøyla til ITT-folket når de ferdes her noen dager i forkant. Det er litt uklart om man har asfaltert skulderen eller halve veien og sånn sett et lite spørsmål om brosteinspartiet er spolert. Ellers er tilstanden på brosteinen rimelig bra, men hvis man kan dunke på for plassering på riktig side av veien så spørs det om dette partiet fortjener å bli nevnt i det hele tatt. Det er vel for mye forlangt at det evt. sperres av på ene siden med «kravalstaket» i 2km slik at alle måtte ha syklet på brosteinen så kudos til arrangøren hvis de har ødelagt et moro-moment i løypa.

Etter 4 runder med rikelig med reportasjer, anekdoter og naturparkbilder bærer det tilbake langs strendene vi passerte akkurat for en stund siden, denne gang motsatt vei og som oftest med motvind her sies det. Anledningen for å vise hvordan det hele ser ut fra denne vinkelen for verdens turister vil nok ikke producer la gå fra seg. Dessuten har nye deler av verden stått opp, kommet hjem fra shopping osv. og kommet til foran tv-skjermene så forvent ekstra turistminutter på veien tilbake.

Så kommer vi inn i nok en naturpark hvor det kjøres 3 runder og hvor det venter en 8,9km lang bakke av 5,7% i snitt som egentlig er 2 bakker. Litt merkelig at dette opplyses om som en bakke, men det er altså 2:

Estrada das Canoas: 3,8km med 9,2% iflg Strava

Vista Chinesa hvor 2,1km er den reelle stigningen og den er 5,1% iflg Strava før det flater ut og går ganske langt på rundt 2% mot toppen. Her krysses det vilt av for ”falsk flate” i bingoen.

På denne falske flata på toppen vil det bli anledning til å se mange ryttere grave det dypeste de kan, særlig siste og nest siste runde for deretter satse livet utfor bakken etterpå.

Akkurat det at det flater ut mot toppen i stedet for å gå rett inn i utforkjøring er også som skapt for å gjøre rittet til en veldig tøff affære. Her blir det om å gjøre å holde trykket over toppen på den siste stigningen så gutta med trøkk kan støte over krønet på vei opp og inn i utforkjøringen på hele 6km hvor det er relativt teknisk. Man skal ikke være mye bakpå i feltet oppover nest siste og siste gang opp Chinesa før man er kjørt ut av rittet fullstendig.

Utforkjøringen ja, regner det denne dagen skal det noe til at ikke det skjer ett og annet velt idet ryttere som har kommet bakpå skal stunte ekstra for å komme opp igjen.

Etter siste gang over Chinesa venter 20km flatt fra bunen av utforkjøringen og til mål sier OL-organisasjonen i Rio, målinger viser 12,2km før det hele skal avgjøres inn på Copacabana. De ca 8 km forskjell på lengden fra bunnen av utforkjøringen til mål er viktige så vi får håpe det er 12,2km eller kortere som stemmer. Finishen går i en retning hvor det sies at det blåser motvind 75% av tiden så her må man ikke gå tidlig i vinden. Valverde gleder seg helt sikkert til å wheele litt innover her.

Det er en ok gjennomgang av løypa, så er det som kjent flere ting som avgjør om dette blir den festen det har potensiale til å bli.

Lagene og favoritter får vi gå igjennom i innleggene nedover her, men la oss alle krysse fingrene på at det ikke blir et "waiting-game".

Sees i Norge på Tv2-Sportskanalen fra kl 14:30 og fra kl 17:00 på hovedkanalen.

21
844 svar

Har hatt ett prosjekt de siste dagene:

Alejandro Valverde - Spania

Valverde stiller med et av de definitivt sterkeste lagene på papiret. Joaquim «Purito» Rodriguez og Ion Izagirre hadde vært klare kapteiner på mange andre lag, men stiller seg under OL bak årets Fleche Wallonne-vinner. På flatene kan den Alejandro Valverde støtte seg på beinharde Imanol Erviti, og temposterke Jonathan Castroviejo. Valverde har hatt en sålangt hatt en tøff sesong med to Grand Tours, Tirreno-Adriatico, Vuelta a Andalucia, Vuelta a Castilla y Leon, og et lass med større og mindre klassikere. Derimot er han relativt i rute i forkant av prøven i Rio, hvilket han viste med en 3. plass i Clasica de San Sebastian bak Mollema og Gallopin. På grunn av hans spurtegenskaper må han finne seg i å være favoritt i OL. Ulempen for Valverde er at han har Rodriguez på laget sitt, og det er grunn til å sette tvil til samarbeide mellom de to. I VM i Firenze i 2013 ble «den lille sigaren» rasende på ham når han mente at Valverde ikke hadde hjulpet ham når han først kunne vinne regnbuetrøya.

Chris Froome - Storbritannia

Den suverene vinneren av årets Tour de France virker mer komplett en noen gang. Hvem hadde trodd at den til dels utforsvake briten skulle angripe over toppen på Col de Peyresourde, og skaffe seg en luke som var stor nok til å vinne etappen og ikle seg den gul e trøyen? Hvem hadde trodd at han som skulle ligge beskyttet midt i hovedfeltet, skulle ende opp med å jakte Peter Sagan og Maciej Bodnar på vei mot mål i spurternes paradis, Montpellier? Hvem hadde trodd at mannen som alltid taper tid til Quintana i sluttfasen av Touren, skulle fullstendig parkere nettopp Quintana i den tredje uken?

Ventoux-løperen får med seg både alltid lojale Geraint Thomas og råsterke Ian Stannard fra hans Sky-hoff, mens etappevinner Steve Cummings og årets 4. mann i Tour de France, Adam Yates, har også fått sine plasser på OL-laget til Storbritannia. Britene vil gå all in for at Froome står med gullmedalje på Copacabana på lørdag kveld, men man vet aldri hvis Cummings har en god dag.

Bauke Mollema - Nederland

Den formsterke 29-åringen virker til å være i sitt livs form. Hadde det ikke vært for en krasj i den siste utforkjøringen mot bunnen av bakken opp til Le Bettex, ville sannsynligvis Mollema stått på Froomes høyre side på podiet på Champs-Elysées. Mollema bevarte storformen til helgen etter ankomsten i Paris, og vant Clasica de San Sebastian i ensom majestet.

Groningen-rytteren har et veldig sterkt lag i ryggen, med tempokongen fra Tour de France, Tom Dumoulin, årets fjerdemann i Giro d’Italia, Steven Kruiswijk, og seierherren fra Liége-Bastogne-Liége, Wout Poels. Det er ingen tvil om at dette er et sterkt lag, og med formen til Bauke Mollema virker det som at gull i Rio virker innen rekkevidde. Dessuten er Mollema kjapp i en eventuell spurt mellom de klatrerne som kunne danne en tetgruppe inn mot Copacabana.

Romain Bardet - Frankrike

Det franske laget er fullt av gode ryttere. Vuillermoz vant landeveisrittet i prøve-OL, foran Serge Pauwels og helgens lagkaptein, Romain Bardet. Den franske rytteren som vant på Mûr de Bretagne i fjorårets Tour de France, kunne vært kaptein hadde det ikke vært for sine lagkamerater på det franske landslaget, Bardet, Alaphilippe og Barguil. Alexis Vuillermoz fikk plassen på OL-laget etter at Thibaut Pinot trakk seg, etter sykdommen og den dårlige formen han viste i Tour de France.

Bardet er den mest meriterte av de fire, med to etappeseire i Touren, og han tok også plassen bak Chris Froome sammenlagt i år, etter en meget god siste uke. Han er av de beste oppover og nedover, og har en helt okay avslutning sammenlignet med de beste. Julian Alaphilippe er rytteren som har vært nr. 2 opp Mur de Huy på to forsøk, og ble også andremann i Liége-Bastogne-Liége i fjor bak Alejandro Valverde. Det er altså ingen tvil om at dette er en sterk rytter når det går oppover. Sistemann på det franske laget er Warren Barguil. Man kan sette spørsmålstegn til hans form, for det han viste under Tour de France var langt under pari. Vanligvis kunne han vært topp 10, og kjempet om den hvite ungdomstrøyen, men årets franske rundtur endte med en 23. plass sammenlagt, og skuffende nok ingen topp 10-plasseringer på noen etapper. Det er usikkert om han kan yte noen stor hjelp for Bardet i Rio, men han stiller i det minste til start.

Philippe Gilbert - Belgia

Verdensmesteren fra 2012 har hatt en skuffende sesong så langt, med 81. plass i Amstel Gold Race, 91. plass i Fleche Wallonne, og uten deltakelse i La Doyenne, Liége-Bastogne-Liége. Nylig ble han nr. 58 i Clasica de San Sebastian, 3.48 bak Bauke Mollema. Av oppturene hans i år, er seieren på fellesstarten under det belgiske mesterskapet det som henger høyest, hvor han slo Tim Wellens i spurten, med en ukjent kar med navn Van Avermaet halvminuttet bak. Både Wellens og denne Van Avermaet er tatt ut til å kjøre fellesstarten sammen med Gilbert, og med dem kommer også Serge Pauwels og Laurens De Plus. Det hadde vært moro å se denne Van Avermaet utrette noe på den brasilianske landevei. Tim Wellens er god nok til å vinne rittet hvis han har en god dag, Serge Pauwels kjenner vi fra Tour de France, hvor han befinner seg i bruddet på så og si alle fjelletappene, og mange er spente på hva den unge klatreren, Laurens De Plus, kan få til.

Derimot er nok alle mest spent på hva «Fast Phil» har å komme med i Rio. Hvis du setter pengene dine på ham, og han skulle mot all formodning vinne rittet, vil du ha tjent en pen sum, fordi det er ikke veldig sannsynlig at vi får se Gilbert på toppen av seierspallen i Rio på lørdag.

Vincenzo Nibali - Italia

Han klarte å vinne Giro d’Italia, etter en bra innspurt på de siste fjelletappene, men etter det har det gått rett vest. Han klarte ikke å hjelpe Fabio Aru til en god plassering i Touren, han klarte ikke å skaffe seg en etappeseier, eller en nevneverdig plassering i klatrekonkurransen. Formen virket å være totalt fraværende hos «Haien fra Messina», og fjorårets Vuelta-vinner har heller ikke vært noe å skryte av i det siste. Vincenzo Nibali håper nok på en ny vår hos Bahrain, mens Aru kanskje «endelig» er kvitt rivalen fra Astanas rekker. I Rio får vi håpe at samarbeidet fungerer bedre, fordi Tour de France var en fiasko for de to italienerne.

Med seg til Brasil får de sin venn fra det kazakhstanske laget, Diego Rosa, og BMC-rytterne Damiano Caruso og Alessandro De Marchi. Laget må spille på sin offensivitet, og sette de andre under press i de siste bakkene skal de ha noen sjanse, fordi Nibali kan, men man vet ikke om han er i stand i den formen han er i nå.

Det finnes mange andre lag som er gode nok for medaljer, men dette er de heteste kandidatene. Ta med Esteban Chaves, Jarlinson Pantano, Michal Kwiatkowski, Rafal Majka, Richie Porte, Simon Špilak, Dan Martin, og Louis Meintjes har vi en rekke favoritter som burde kunne kjempe om edelt metalll rundt Rio de Janeiro. De største navnene vi kommer til å savne er Nairo Quintana og Thibaut Pinot. Tejay van Garderen tar ikke sjansen på å kjøre i Rio de Janeiro, i frykt for å bli smittet av Zika-viruset. Våre norske håp kommer i form av Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen, men det er ikke forventet at de kan gjøre det helt store i dette selskapet. Laget deres er kjøresterkt, i form av Vegard Stake Laengen og Sven-Erik Bystrøm. La oss håpe at de får masse TV-tid i brudd og angrep.

Årets store idrettsfest ser iallefall ut til å bli interessant sett med sykkeløyne, og med de navnene startlisten gir oss, er det grunn til å tro at dette blir et endagsritt av de sjeldne.

12

Savner denne mannen på favorittlista:

78 Mirsamad Pourseyedi

Lang liste med gode resultater i asiatiske ritt. Det er vel omtrent like godt som europeiske ritt, når løpet går i søramerika?

3

Dette er jo drømmen for Kaggestad. "En meget god temposyklist" kan jo brukes om alle som starter nå...

3

Startliste her

Ser at Russland har to deltakere med, men dette kan vel ikke stemme? Lurer også hvor mange av lagene med en deltaker som klarer å komme seg til mål. Gøy at Norge har dobbelt så mange deltakere som USA, selv om man ikke bør forvente seg for mye her. Iran og Marokko har som vanlig mange på laget.

2

Flere som tror man får samme vinnertyper som i Adriennerklassikerne og de andre endags klassikerne. En vesentlig forskjell mellom de løypene og OL-løypa er at det er ca 18km flate inn til mål. Det betyr at vinneren i OL trolig må ha en god spurt på flatene. Flere av de som vanligvis er med og kjemper om toppen i klassikerne, må gjøre en del før siste fjell. F.eks vil Rodriguez og Alaphilippe være 50/50 opp mur de hey, men i den avslutningen vi får under OL er det 99-1 i favør franskmannen.

Jeg ser for meg at man kan vinne på hovedsakelig to måter.

1: Angrep over siste bakketopp, øker ledelsen nedover den tekniske nedkjøringen og har tempegeskaper til å holde unna for de andre. Dette krever at rytteren er god til å klatre, er flink utfor og har tempostyrke.

2: Sitter i gruppa som kommer over siste fjell som jobber inn mot mål og skal avgjøre seg i mellom. Her blir det garantert taktisk spill. Denne løsningen krever at man er god til å klatre og kan spurte på flate samtidig som man ikke må tape tid nedover til de andre.

3: En tredje mulighet er å gå hardt til i alle bakkene så man opparbeider seg et forsprang over sise bakketopp som ingen vil hente inn. Ser ikke på dette som veldig sannsynlig.

En av fordelene til Frankrike er at de har to stykker (Bardet og Alaphilippe) som fint bør klare å sitte med i vinnergruppa over klatringen alle ganger. Det betyr at de har to ulike kort å spille på, noe som bør gjøre sammarbeidet enklere. Alaphilippe kan vinne spurten, men det kan ikke Bardet (noe han og sikkert vet). Bardet bør derfor stikke over siste fjelltopp for å tvinge de andre til å gjøre jobben for flatene, så Alaphippe kan gå kontra. Eventuelt kan de sitte sammen der Bardet henter inn alle støteforsøk, slik Matthews vant etappe 10 under årets TDF.

Spania vil f.eks trolig ikke få samme type samarbeid mellom Rodriguez og Valverde, da de er for like som ryttertyper.

Italia sliter med noe av det samme som Spania, men er det en som er god nok nedover og som har tempoegenskaper til å holde unna inn til mål, så er det Nibali.

2

Sitter på hytta, hvor det regner, og ser på rittet. Ca. hvert 10. minutt må jeg ut og tørke regndråper av lesehodet på parabolen for at bildene ikke skal forsvinne. Sørger i hvert fall for at jeg ikke gror fast i godstolen.

2

Lignende innlegg

Laster...