Tennis esc

Innlegg

Tennis

Skraevadottir

Casper Ruud

Norges eneste virkelig store tennistalent siden nittenhundre-og-pil-a-bue fortjener da sin egen tråd? Her har vi en fyr som har herja i juniortennisen i flere år, og nå begynner han å spise kirsebær med store.

Så, Casper, her har du din egen tråd. Det setter du nok pris på, tenker jeg. Ja, men seriøst; hadde du lest dette, ville du jo blitt litt "kær", eller hva?

Uansett, her kan vi rapportere resultater, lese og diskutere om ham. Vi får diskutere Davis Cup, Fed Cup, Eikeri og Helgø i den andre tråden.

9
11,4k svar

Tennis er en herlig sport. Jeg er glad vi har fått opp noen tennistråder, og spesielt denne tror jeg mange vil følge i tiden som kommer. Tråden har fått en pangstart nå, og vi får ønske Casper lykke til videre. Han er vel innafor topp 300 etter seieren i går (tok et byks nå), og kan fort komme inn i topp 100 allerede neste år, om han fortsetter utviklingen. Og da får han fripass inn i alle Grand Slam-turneringene, hvor de virkelige pengene og rankingpoengene ligger.

Min tennisinteresse startet på badestranda i Løkken i Danmark, som guttunge. Fatter`n hadde kjøpt to billige tennisracketer, som selvsagt måtte prøves. Vi skrittet opp så godt vi kunne, streket opp der vi trodde de skulle være, etter mange års tennistitting på TV, med Finn Søhol som kommentator. En fryktelig irriterende sådan, han skulle alltid forklare reglene. Og for oss som hadde fulgt Borg, Connors, Gerulaitis, Nastase, Vilas, McEnroe og co, var det bare en pest og plage. Shit, jeg så til og med Borg og Nastase spille en oppvisningskamp i Drammenshallen. Showmannen Nastase mot maskinen Borg. Det var kamp det!

Til og med Christian Nilssen hos NRK måtte forklare noen regler for noen få år siden. Det blir et lite gufs fra fortiden for meg. Man kommer fort inn i reglene selv, så det å forklare reglene i flere tiår, virker helt unødvendig, og holder i grunnen sporten litt tilbake. Joda, det kommer nye seere, men asså, forklarer man offsidereglene i fotballkamper?

Stranda i Danmark var perfekt for tennis. Vi brukte et badmintonnett som nett, i det vi trodde var riktig høyde. En racketlengde og en halv hadde jeg lært. Og jeg fikk grundig juling av fatter`n, før jeg hadde fått summa meg. Men det var nok til at basillen bet meg for fullt, og før jeg visste ordet av det, hadde jeg meldt meg inn i min lokale klubb.

Jeg startet som banemann i klubben, valset banene om våren, reparerte skader, vannet om natta, og holdt det hele i gang. Sykla noen kilometer hver vei, hadde med niste, og tennisbanene var mitt andre hjem. Spilte selvsagt ellers når jeg kunne.

Litt coaching kom godt med underveis, og jeg begynte å bevege meg rundt i landet, for å få kommet meg opp i C-, B-, og A-klassen, som det het den gangen. Og inn på juniorrankingen. Rankingpoengene kom litt senere. Som junior kom jeg meg fort oppover, og det hele kulminerte i etpar NM-medaljer som 18-åring.

Men det skulle vise seg å bli min idrett, og mitt levebrød i lang tid framover allikevel, i ulike sammenhenger. Ikke som spiller, men med mye som hører med rundt sirkuset. Fram til i dag faktisk.

Derfor synes jeg det er vannvittig gøy å se Casper få et aldri så lite gjennombrudd, med seieren i Challengeren i Sevilla. Jeg har fulgt både ATP-, WTA- og Challenger-tourene tett i mange, mange år, og kan gå god for at dette var en prestasjon mange ikke helt forstår omfanget av. De spillerne som ble slått her, holder et meget godt nivå. Mange etablerte spillere bruker Challenger-touren til å bedre rankingpoengene sine, så det er ofte gode spillere med der.

Anbefaler å se endel tennis fra Challengerne også, det er lett å la seg imponere over spillet der til tider. Batmanstream viser nesten alt som er av interesse, i god kvalitet.

Casper har nok fått en solid boost nå. Har han slått de han slo i denne turneringen, så vet han selv at det er mulig. Avstanden mellom disse, og spillere ned til rundt nummer 30-40 i verden, er faktisk ikke stor. Både Daniel, Martin og Cervantes, er spillere som har tatt ned mange gode skalper. Det er bredden som er enorm, ikke nødvendigvis forskjellen i kvaliteten.

Det Casper trenger er litt flyt i noen turneringer, som han hadde her, så kan han fort bli bedre enn Christian var, om ikke så altfor lang tid. Det Christian oppnådde var den sterkeste prestasjonen innen norsk tennis noensinne. Rankingen hans var egentlig mot alle odds. Han slo igjennom alene, og til tross for vanskelige forhold. En unik spiller, som dessverre ikke har fått nok oppmerksomhet. La oss håpe at Casper vil få det, om han innfrir.

Sverige fikk mye gratis etter at Borg slo igjennom. I ettertid kom det fram flere Grand Slam-vinnere (Wilander og Edberg). En utrolig prestasjon. De gjorde hverandre gode. Og med all respekt, forbundet deres var mye mer profesjonelt enn vårt, og i Sverige har alltid forutsetningene for tennis vært enorme. Mange flere haller etc.

Jeg er veldig spent på de neste stegene til Casper og teamet hans nå. Hvilken vei de velger å gå, hvilke turneringer han vil spille framover. Men jeg vet at teamet rundt Casper er godt, så jeg har full tiltro til dem. Dette blir veldig interessant framover!

18

Selvsagt var seieren i Buenos Aires svært gledelig for norsk tennis og Casper selv. Men kanskje enda mer gledelig, er det faktum at denne seieren ikke var overraskende for de som følger Casper eller tennis tett. I det ligger det at Casper allerede i karrieren har skaffet seg et navn, en posisjon, og fått, helt fortjent, den respekten fra de andre spillerne vi og teamet ønsker. Der ligger det en svært viktig psykologisk fordel framover.

For eksempel, i denne turneringen var han relativt klar oddsfavoritt i alle kampene han spilte. Det har aldri skjedd før på ATP 250 (eller bedre) - nivå for en norsk tennisspiller. Jeg/vi satt all oddsen fra 1.50-ish og nedover. Både mot Londero (kanskje ikke så rart), men også mot Lajovic (nr.23 i verden og grusspesialist). Og det har han gjort seg fortjent til, i sin første turnering på grus siden Kitzbuhel i august i fjor. Der han for øvrig slo bl.a. Carreno Busta og Pablo Cuevas. Meget sterke grusspillere (men tapte for Ramos dog). Det vil igjen si at han har gjort seg fortjent til denne oddsen også på bakgrunn av hardcourt-prestasjonene sine fra høsten og fram til nå. Og bare det, er et stort steg i riktig retning for Snarøya-gutten.

Nå møtte han aldri Schwartzman, som mange forventet, men vi hadde gitt han en relativt lav odds mot Diego også. Oddsen hadde vært overraskende jevn (Schwartzman hører til blant de beste grusspillerne i verden på gode dager), og igjen, det har Casper gjort seg fortjent til.

Det kanskje mest gledelige allikevel, er forbedringspotensialet Casper har. Vi vet at han kan forbedre angrepsspillet sitt. Nå har han blitt flink til å utnytte sin gode serve og sette bort andreballene, men har fortsatt mer å gå på. Det handler om å ta de riktige valgene, når han bør inn og sette bort poengene. Vi vet at han kan forbedre volleyen sin, men han har også tatt et godt steg der det siste halvåret (også takket være godt doublespill). Han kan ytterligere forbedre backhanden sin, og bruke den oftere som et angrepsvåpen. Mot de beste må han det, han kan ikke bare forsvare seg da. De beste vet hvor de skal presse Casper.

I tillegg har jeg aldri vært fan av å stå såpass langt bak grunnlinja på serven. Jeg møtte alltid serven tidlig selv, og synes jeg profiterte på det. De som server best, vil ikke ha store problemer med å vinkle ut Casper når han står så langt bak. Synes godt han kan møte ballen tidligere, eller i det minste variere litt mer, selv om det kan bety at han får serven i en høyde han ikke er mest komfortabel med.

For meg har det også vært fantastisk å se forehanden hans nå, hvordan han bygger opp spillet når han får tid nok, og ikke minst lengden han har på den. Om han, som vi ofte så i denne turneringa, kan sette den toppede forehanden sin innafor en meter fra grunnlinja, så er det fint lite motstanderen kan gjøre med den. Det som kommer tilbake er ofte mat for Mons. Å få kontroll under ballvekslingene, har vært Caspers store framgang det siste året. Med god lengde, har han fått bedre tid til å bruke den meget skarpe forhanden sin. Ikke bare inside out, men også crosserne.

Dette ble et langt innlegg, men jeg gleder meg stort på Caspers vegne. Jeg har jobbet med tennis på et eller annet nivå i mer enn 20 år, så for meg personlig er det gull å få være med på denne reisen. Deilig at vi endelig får resultater igjen, det begynner å bli lenge siden Christian var på sitt beste nå. I min ungdom hadde vi et enormt talent i Morten Rønneberg, men han rotet det dessverre til for seg selv. Der så jeg et potensial til topp 30. I Casper ser jeg en gang i framtida topp 10. Men veien dit er tøff. Er han ikke 100% skjerpet i dag, kan han tape for mange innafor topp 150.

13

Det er så klasse av Ruud. I en tid der norsk idrett nærmer seg bunnivå på nærmest alle fronter foruten nisseluekategorien, så er det godt med den gutten der. Gleder meg til døgeniktene kommer inn i denne kvalitetstråden og preiker om hvor elendig Ruud er dersom han skulle ryke tidlig i neste turnering, slik at man kollektivt kan be dem sykle vannrett inn i helvete.

11
vasherion Og selv her ble spillet hans lett plukket fra hverandre av en 37 år gammel Federer i RG. Men enig, det er på grus han har vist tendenser til å kunne bli en verdensklassespiller.

Og selv her ble spillet hans lett plukket fra hverandre av en 37 år gammel Federer i RG.

Hvor mange 20 åringer er det egentlig som har slått Federer de siste 15 årene? Det er veldig få i den alderen som i hele tatt er inne på topp 100. Han er 8-10 år fra å være i beste tennisalder og han er allerede å snuser på topp 50 i verden.

11
startelver Nei , nytter ikke med topp 20 motstand for en gutt som så vidt har begynt karrieren inne i topp 200 . Nå må han vel snart få matche seg mot jevngode spillere isteden .

Nytter ikke? Merkelig påstand.

Her er ATP-resultatene på grus i år

Ruud - Silva, seier 6-3, 6-4. Silva p.t. ranket 69

Ruud - Carballes Baena, seier 6-7, 6-4, 7-6 Carballes pt. 127

Ruud - Monteiro, seier 6-2, 7-6 Monteiro p.t. 81

Ruud - Carreno Busta, tap 6-2, 5-7, 0-6. Carreno p.t. 21

Ruud - Santillan, seier 6-4, 6-4. Santillan p.t. 173

Ruud - Delbonis, tap 5-7, 3-6. Delbonis p.t. 122

Ruud - Struff, tap 4-6, 4-6. Struff p.t. 48

Ruud - Roca (ATP500-kval), seier 6-4, 6-1. Roca p.t. 279

Ruud - Masur (ATP500-kval), seier 6-0, 6-2. Masur pt. 209

Ruud - Albot seier 6-2, 6-2. Albot p.t. 82

Ruud - Ramos tap 6-7, 4-6. Ramos p.t. 19

Ruud - Kohlschreiber tap 4-6, 3-6. Kohlschreiber p.t. 39.

12 kamper på ATP-nivå, 6 seier, 6 tap. Alle vet at det ikke gis stilkarakterer i tennis, men ikke en eneste gang har han blitt feid av banen. Han hadde matchball i ATP500 mot Carreno-Busta, en svært solid grusspiller. Han hadde settballer mot Ramos (en annen svært solid grusspiller), som nylig spilte Master-finale, og tapte mot Murray i kvartfinalen i den påfølgende 500-turneringen. Han møtte den vanskeligste motstanderen han kunne trekke idag, og "startelver" snakker om "nytter ikke". Forøvrig samme debattant som på lørdag skrev "får håpe han kan vinne noen games ihvertfall".

Tennis er en brutal sport. For hver turnering reiser ca halvparten hjem med 0 seire (kval ikke inkludert), mens 50% av den andre halvparten reiser hjem med 1 seier 1 tap. Vi har en 18åring som i 2017 har spilt på høyeste nivå, med en seiersprosent på 50, og så mases det om at han snart må møte jevngode spillere. HALLO!!!! Viser ikke resultatene at det er akkurat det han har gjort?

Derimot hadde det vært deilig om fotball-landslaget vårt kunne fått matchet seg mot jevngode lag snart. Concacaf-kvaliken, eller noe.

10

Hadde lite å gjøre en kveld, så jeg satte meg ned for å lage et fiktivt kampprogram med spådommer og analyser på Caspers vegne ut sesongen, pluss noen tanker rundt 2018.

Etter noe finpuss har jeg bestemt meg for å dele det med dere som følger Casper tett og kanskje har interesse for slikt. Dette er likevel spådommer på amatørnivå, så ta meningene mine med en klype salt.

https://docs.google.com/document/d/1NwLHjjQ2P6yaWvoegSeiQcv4MRGvWdATfimlF6xtek8/edit?usp=sharing

10

''Just got kicked out of a casino for watching a friend of mine playing some blackjack.. in the states you’re allowed to drive a car when you’re 16 and buy a long gun when you’re 18, but not allowed to watch some blackjack at 19. Seems reasonable''

Ruud rapporterer fra USA.

10

Skrev ned tankene mine rundt Caspers kommende turneringsprogram, sjansene hans i Monterrey og generell informasjon om Har-Tru.

Les her den som ønsker det.

9
lavskrika DennisB og Il-Pirata: Så ikke kampen og er heller ingen tennisekspert. Synes det er interessant det dere sier. Kan en av dere bare utdype litt til om hvorfor det var en dårlig matc...

Hei lavskrika! Beklager sent svar, men jeg kan godt utdype litt om matchups.

I hovedsak er en matchup hvordan spillerne står til hverandre. I tennis spiller man kun mot motstanderen på den andre siden av nettet, og det kan bety at tidligere bragder, kamper tidligere i turneringen og form, kan kastes ut av vinduet et øyeblikk. Nettopp fordi spillerne er så forskjellige i spillestil og styrker, lefties mot righties etc.

En god matchup for Casper, er når han kan få spille sitt eget spill, gjerne på sitt favorittunderlag, og spille på det han kan best. I dag betyr det å hamre på med sin forehand, og få spillet inn i sitt spor i kampene. Grunnlinjedueller, helst mot litt monotone spillere.

I gårsdagens match mot Dzumhur så vi hvor flink Dzumhur tidvis er til å endre taktikk underveis. Han besitter et stort register, og kan variere med lengde, spinn og dropshots. Han har et godt treffpunkt og mestrer alle spillets sider godt.

Når Casper møter slike spillere, som finner ut av Caspers sterke sider og presser han på det han er svakere på, så får han en dårlig matchup. Det er veldig mange spillere på touren som har et bredere arsenal i sin portefølje enn Casper.

Samtidig kan man ikke slå Casper utelukkende på det. Man må beherske spillet til Casper også, ellers kommer man sjelden dit at man klarer å legge kampbildet til sin fordel.

I lagidretter er situasjonen en helt annen selvsagt. Også i individuelle idretter hvor de taktiske mulighetene ikke er så mange som i tennis. I tennis vet vi jo selv hvor vanskelig det er å møte gamle ringrever, fordi taktikk i tennis spiller så enormt stor rolle. Det er veldig mange måter å vinne kamper på i tennis, og et trent øye spotter disse greit.

Vil også nevne betydningen av lefties-spillere mot righties. Altså høyrehendte mot venstrehendte. Det er en stor overvekt av høyrehendte spillere på touren, og de trener da også hovedsaklig med hverandre. Det kan gi en edge for lefties i en matchup, fordi det blir et ganske annet spill når en leftie presser deg på din backhand (som jo normalt er din svakeste side). En inside out forehand biter også godt mot en rightie.

Også det å ta imot en serve ut mot backhandsiden, som skyter fart ut av banen, kan være tricky.

Nå kan man si at dette forholdet også gjelder for en høyrehendt spiller mot en leftie. Men forskjellen er jo i seg selv at dette er lefties vant med, siden de hovedsaklig møter og trener mot righties.

Er man ikke komfortabel nok med å møte en leftie på bakgrunn av dette, eller har man ikke nok erfaring eller treningsgrunnlag mot disse, så får man også en dårlig matchup.

Håper dette var litt forståelig. Jeg utdyper gjerne mer, om ønskelig.

8

Få dette pisspreiket og sammenligningene av små og store idretter bort fra denne tråden; det er tross alt jeg som har laga den. Har dere ikke noe fornuftig å komme med angående Casper Ruud, får dere holde dere unna.

6

Roger - Ruud i neste runde da (regner med at jeg neppe er den første som har kommet med det ordspillet).

6

Gleder meg til Ruud eventuelt ligger under ett sett mot Goffin, og det kommer random folk inn og sier Ruud alltid skuffer når de ser ham og at han er overhypet.

6

Ser at ingen av de store nettavisene har noe om at Casper spiller ATP-match, men samtlige har sak om at Brækhus har veid inn til en boksekamp mot et svensk slakteoffer.

5
notlob La merke til at det var flere som fikk kastet seg på dette Casper Ruud-toget før det forlot perrongen – med fare for å bli akterutseilt i debatten. Folk som jeg vel ikke kan huske...

Er det problematisk? Er det ikke moro at flere fatter interesse for tennis fordi en nordmann gjør det bra? Er jo sånn interessen for sykling blomstret også, og de eneste som kan begrense dette er jo de som "alltid" har fulgt med og tror de eier diskusjonen om idretten av den grunn.

Nå er ikke tennis min favorittidrett, og jeg har aldri skrevet i denne tråden før, selv om jeg er en hyppig leser av den. Mine tenniskunnskaper begrenser seg til de store Grand Slam finalene og spesielt de intense finalene mellom Federer og Nadal som jeg har elsket å se, men nå blir det jo noe helt annet å følge med ettersom Casper Ruud avanserer på rankingen, og da vil jo også flere melde seg på i diskusjoner som dette og booke tid på tennisbaner landet rundt. Forhåpentligvis til stor glede for alle som elsker tennis?

5

Jordan Thompson har ikke benyttet tida før FO til å spille kamper på grus i Europa. Det kan fort være et minus for aussien. Han har spilt i Asia siden Australian Open, de to siste turneringene på hardcourt. Han har spilt to grusturneringer i år i Kina, og grusen der er faktisk litt annerledes enn den europeiske. Han har slått motstanden han skulle slå der, men tapte litt overraskende for egypteren Safwat i tre, og franskmannen Halys i to strake. Han har èn kamp på grusen i Houston også, som også er litt annerledes, tap for Fratangelo i strake sett. Dette er ikke sterke saker.

I fjor i FO gikk Thompson ned for Isner i fire sett i 1.runde. Men da hadde han to kamper i beina i Lyon uka før FO, og slo Benoit Paire der, som ikke er noen dårlig spiller. Så det er absolutt kvalitet i aussien. Røk for Khachanov den gangen.

Casper vil bli knapp favoritt mot Thompson, rett og slett fordi kampen går på grus, og antatt form. Dette er ikke Thompsons beste underlag. Han liker å spille seg fram til nett, er aggressiv og lever godt på serven sin. Dette burde passe Casper, for Thompson får ikke like mye ut av verken serve eller volley i FO som han er vant med, og om Casper holder god lengde og godt trykk, kan Thompson fort gå i grunnlinjedueller. Der har Casper overtaket. Dette kan og bør Casper grinde ut.

Det er en perfekt inngang for Ruud til FO, og jeg tror han vil klare dette. Gjør han det, så kan alt skje mot Ramos. Tror den kampen er ganske åpen, men Ramos blir nok relativt grei oddsfavoritt.

5
LittleSteven [sitat…] Klassisk NRK-kommentering av sporter de antar nordmenn ikke ser jevnlig. Har mange ganger opplevd grusom kommentering av både tennis, golf, cricket, osv. Så glad for at Wi...

Men ikke overraskende da, NRK har jo alltid vært tilpasset nasjonalromantiske nordmenn som ønsker at Norge enda var som Tidemann og Gude-malerier, og at langrenn og hopp enda var de eneste sportene på TV :P

Ja, rart det der. Vi er et folkeslag med lange tradisjoner i så måte.

Tennissendingene på NRK kunne sammenlignes med undervisningen på skolen, dersom man skulle startet på nytt igjen for hver nye elev som ankom.

Det har selvsagt bedret seg, men det henger fortsatt igjen. Jeg fikk en gang Christian Nilssen i tale etter at han hadde forklart hvordan tiebreak fungerer for ørtende gang på NRK. Han forklarte meg at dette gjorde NRK bevisst for å få med seg det brede lag av befolkningen.

Joda, svarte jeg, men tror du ikke at man setter seg inn i slikt etterhvert som spillet farer fram? Det gjorde vi i vår barndom på SVT. Og at det er en større fare for at dere mister de som har sett tennis tidligere, og har andre kanaler å velge mellom?

Han så den, men dette var nå en gang slik NRK ville fremstå.

Så da vet vi det.

5
DennisB I tennis er det en type skade som kalles tennisalbue. Dette er en skade som stort sett kommer av overbelastning av spillearmen. Ellers er tennisspillere ikke så voldsomt utsatt for...

I tennis er det en type skade som kalles tennisalbue. Dette er en skade som stort sett kommer av overbelastning av spillearmen.

Ellers er tennisspillere ikke så voldsomt utsatt for skader, men overtråkk, og ankelskader er vel de vanligste. Og skulderen og ryggen kan være utsatt ved serving. Håndleddskader forekommer også.

Jeg har tennis-sko, for tennis-haller,

Jeg har tennis-albu, og tennis-baller,

også jeg som aldri har satt mine ben i en racket.

5
LittleSteven Helt herlig seier i går! :D Utrolig gøy, og håper på mer inn mot sommeren. Dere som følger mer med, hva er realistisk å håpe på i år? Topp 20 og 1-2 titler til? Virker jo å være bl...

Dere som følger mer med, hva er realistisk å håpe på i år? Topp 20 og 1-2 titler til? Virker jo å være blant de 10 beste grusspillerne i verden nå, så med så mange grusturneringer burde det kanskje være gode muligheter :)

Jeg sa vel i denne tråden da Casper spillte i St. Petersburg i høst, at jeg så store forbedringer i HC spillet hans (først og fremst serve-returer og backhanden) og jeg tror jeg sa da at når det blir vinter og grusturneringene i Sør-amerika kommer i gang så vil det forbedrede HC-nivået virkelig slå ut på grusspillet hans. Jeg spådde da at Casper ville ta en tittel i år og være topp 30 på rankingen innen utgangen av året. Nå sammenfaller jo dette med Caspers egne målsettinger, så selvsagt ikke så mye å skryte av å spå akkurat det, for Casper har stort sett klart å oppnå sine målsettinger.

Når vi ser vet hvilke målsettinger han har for fremtiden, lover jo det godt, for han har uttalt at han sikter mot nummer en på rankingen og å vinne en GS. Men det er et meget langt stykke dit ennå og nivået topp ti er så skyhøyt, at foreløpig er jo det drømmer og ikke realisme.

Men en spiller jeg liker å sammenligne Casper med, er den noen år eldre Thiem, begge favoriserer i utgangspunktet grus men blir bedre og bedre også på HC. Det beste eksempelet på at Casper har forbedret seg på HC, er måten han spillte mot Medvedev i ATP cup, samt at han slo Isner og Fognini på det underlaget. At han etterhvert skulle kunne ta Isner på grus var jeg sikker på, spesielt etter at han slo ut Opelka i Houston i fjor, men matchen mot Medvedev, tross tapet, den var magisk på det underlaget.

Men for i år så skal jeg være kjempefornøyd om han holder seg stabilt inne topp 50, for formen går i bølgedaler og så tror jeg vi vil på se en ranking et sted på -20 tallet en gang i løpet av året, men målet er topp 30 ved utgangen. Da sikrer han jo også en ny deltagelse i ATP-cup (som virkelig er bra, for poengene de tjener der kommer i tillegg til de 18 tellende beste turneringene). Så da gjelder det bare at en av de håpefulle norske (i tillegg til Viktor), f.eks Lilleengen klarer å karre til seg noen ATP poeng også i år, slik at vi kan stille lag der.

5
KTBFFH Goingkroons fordi jeg har en annen mening enn feg? Fordi jeg mener folk hyper han opp? Fordi jeg mener han ikke er så god? Fordi jeg mener at han har en lang vei å gå ? Makan til p...

Angående Mager så har ikke akkurat fyren levert noe særlig, osv. Han ryker mot en så ikke altfor god spiller. Det er ikke første gang i år, og vi har sett det siste 12-18mnd, taper jevnlig mot ikke så altfor gode spillere.

Vel hvis du hadde fulgt tourene tett, så hadde du sett at dette gjelder alle spillere i dette sjiktet. Alle sammen. Ingen unntatt. Det er slik tennisverden framstår i dag, fordi nivået er skyhøyt og jevnt, og fordi man alltid møter motstanderen på den andre siden av nettet. Man spiller ikke mot en ranking. Og enhver motstander er annerledes. Ingen er identiske.

I tennis betyr matchup betydelig mer enn i de aller fleste andre idretter. En spiller kan slå de beste, men tape for spillere ranket 100 plasser bak. Dette skjer nærmest hele tiden i denne idretten. Både på dame- og herresiden.

Hvis dette er vanskelig å forstå, så ta en titt på tapene alle spillere ranket mellom 20 og 100 har hatt det siste året. Mange av dem er uforståelige for en utenforstående. Men for tenniskjennere, er de helt naturlige, og nærmest uunngåelige. Hvis du ikke taper for lavere ranket spillere, så spiller du på et nivå som nærmest ikke eksisterer.

Kampene på dette nivået er normalt veldig jevne. Det skiller ofte bare et break eller to, noen ursmå poeng i løpet av en hel kamp, og et break kan i noen tilfeller komme ut av det blå. En nettruller, en dobbeltfeil, eller bare en helt plutselig endring av taktikk i ETT game. Det er umulig å garantere seg mot. Vi ser ofte at spillere med en drøss av breakballer som ikke konverteres, ender opp med brudd i mot, og tapt kamp isteden. Man kan tape kamper selv om man vinner flest baller/poeng.

Hvorfor tror du vi som oddssettere gir odds på kamper som i utgangspunktet skal være bankers (som noen tror)? Er det fordi vi/bookiene ønsker å tape penger? Det er det definitivt ikke. Det er fordi at bøkene skal balanseres, og favoritter er ofte gull for en bookie, fordi favorittene relativt ofte feiler. De feiler oftere enn oddsen tilsier. Tro det eller ei, men det kan være penger å tjene for en gambler som i utgangspunktet spiller på underdogs.

Og slik kan man holde på. Matchup er helt essensielt i tennis. Hvis du lurer på hva jeg mener med det, så er det hvordan to spillere står til hverandre. Hvordan deres spillestil passer til hverandre. Og det kan gi mange uventede resultater for noen. Dette er det mange som ikke forstår. En ranking (bygd på det siste året) viser derimot hva man har prestert over tid, og hvor stabil man har vært. Det er her Casper har hatt en flott utvikling, og forventes å ta nye steg. Tross tap for lavere rankede spillere, har han vært relativt stabilt god, i forhold til mange av sine konkurrenter.

5
lok1 [sitat…] En pekepinn

En win/loss-oversikt sier dessverre ganske lite. Det vil selvsagt bero på hvilke turneringer man spiller, alt fra Challengers, ATP250, 500, Masters 1000, til Slams, og hvem man møter der.

Det har lenge vært ønsket at atptour.com splitter opp rankingpoengene på respektive underlag, men de ønsker ikke en slik løsning. Man ønsker ikke å ha flere offisielle eller uoffisielle rankinger. Men de innførte i hvert fall "Race"-rankingen, som er en ren løpende ranking for inneværende år.

Jeg vet at enkelte nettsider har utarbeidet sine egne helt uoffisielle rankinglister basert på siste 52 ukers poeng på grus, noe som ikke er særlig vanskelig, men tidkrevende. Har man regneark på det, går det selvsagt fort å oppdatere. Men de siste jeg har sett går tilbake til 2018, og starten av 2019. Før Caspers store gjennombrudd altså.

Jeg har derimot en egen oversikt som jeg bruker i min jobb, som jeg må påpeke kan mangle noe data. Der har jeg Casper som nummer 16 på grus for 2019 og 2020. Verdt å merke seg er at det er flere spillere som nok kan slå Casper på grus, men som spiller betydelig færre grusturneringer, og ligger bak i poeng.

Ellers ble rankingen fryst i mars, og en spesiell regel iverksatt. Den lyder slik at man ikke kan miste rankingpoeng inneværende år, selv om turneringene nå spilles ut året. Man kan forbedre poengene sine (fra samme turnering i 2019), men ikke miste dem, dersom man ryker ut tidlig. Slik kan altså spillerne velge å ikke spille årets turneringer, uten å miste poeng. Nadal spiller ikke US Open i år, men mister altså ikke poengene sine fra i fjor av den grunn.

Isolert sett benyttes altså deres beste resultat for en og samme turnering fra de to siste årene, 2019 og 2020.

5
KingAnderson Jeg er litt i flyten (selv om jeg ikke har tid til å spille all verden), så da satser jeg på at flyten fortsetter og setter et lite spill på Casper. https://i.gyazo.com/7e13adc8c55...

Enkelt når man kan det :)

Det er noen som må takkes for denne prestasjonen. Først og fremst meg selv, som heppet knallhardt for å få kampen inn, og selvfølgelig Oddsgudene som igjen var villige til å gi meg den medvinden jeg trengte. Gir også hederlig omtale til Casper Ruud, som tross alt måtte gjøre resten av jobben, selv om det strengt tatt ikke var mye igjen når jeg og Oddsgudene hadde gjort vårt.

4

Herlig å se mange nye brukere i denne tråden som blir engasjert i tennis pga. Casper! Artig for alle på tennis-forumet her på VGD, håper det fortsetter :)

4

Lignende innlegg

Laster...