Jrg trenger å vite været forskjellige steder i helga, men hva er det man får vite: Mindre vind, lavere temperatur osv, men i forhold til hva? I forhold til storm og -10 eller kuling og +3? Disse relative betegnelserne, mindre, lavere osv, må de ha funnet på for å øke treffprosenten. Om klokka er 12 er det jo sant at den er mellom 10 og 14, men usant at den er fem på 12. Likevel er det siste mer opplysende. Meteorologene velger konsekvent første metode for å få riktig x i treffkatalogen sin, og på langtidsvarslet må man så å si beregne seg frem fra stigende temperatur, og litt kaldere, betraktelig varmere og kaldere. Hva er da terperaturen ved sluttpunktet i forhold til nåtid? Bare meteerorologen vet det, og han kan få rett hele veien med en feilmargin på +- 5 grader går jeg utfra. Hva som skiller litt kaldere fra kaldere til kaldt vet de bare selv, vi mandre må holde oss til en tåkete semantikk, forresten ikke tettere enn hos de meteorologiske tåkefyrster.

2
return_of_drakkar Helt hopp og sprett. I løpet av mindre enn 1 døgn har de (Yr) spådd for i dag i denne rekkefølgen: *syndeflodsregn * next to nothing nedbør * masse nedbør Storm har høy trodenfare...

Hos Yr spriker dessuten veldig ofte de statiske timevarslene vs det animerte.

Virker som Storm oppdaterer seg hyppigere (og mer treffsikkert?) enn Yr. Følger en del med på spesielt Torden-varslene, da jeg ikke liker slikt vær i det hele tatt.

2

Storm har hatt tordenvarsel lenge på sine nettsider, mens YR innførte det i år. Storm graderer med slik som ingen - lav -middels - høy, mens Yr vel bare har et symbol.

Dersom du finner ditt bosted her, så har de en avbalansert måte å varsle torden på i sine figurer.(WeatherOnline).

Weather Underground likeså om du finner ditt sted der, men de har varslet i overkant i år, og traff bedre før synes jeg.

Bor du i Vestfold, Østfold,Hedmark,Oslo eller Akershus har du EWP fra Sverige.

Så man kan jo bruke alle og selv vurdere hva man vil tro om de er ulike, noe de ofte er.

Forøvrig er jeg enig med deg at tordenvær ikke er noe særlig. Det er enorme krefter i sving og man bør være forsiktig. Tror et var i New York at man så at lyn som slo ned overraskende mye gikk i bakken og ikke i de høye bygningene og høye naturlige mål, dette fordi lynet når det kommer så langt ned mister mye av styrekraften og "sjangler" en god del.

Her er noen forhåndsregler ok oppsummert. Men et par kommentarer. Bilen må ha helt karosseri, cabriolet av stoff gir ikke trygghet. Dessuten bør man ikke kjøre i kraftig torden, men slå av motor og all strøm og ikke røre metaldeler i bilen når man sitter i den. Lukk vinduene. Hvis et kraftig lyn slår ned i bilen vil man ofte oppleve et kort øyeblikk at døvhet og manglende syn, og da kan man jo kjøre helt galt!

Og - det er mye bedre å sette seg på huk i en slags fosterstilling og gjemme hodet i hendene enn å legge seg ned på bakken. Hvorfor? Jo, fordi når de fleste skades av lyn så er det lyn som slår ned i bakken og som så går opp i personen fra bakken. Ligger man har man mye større kontaktflate med bakken. Akkurat dette om å ikke legge seg flat er bankers.

Om bilen i tordenvær.

Så håper vi at det ikke blir noe torden utover!

2
ekablitvon [sitat…] Helt enig, det satser vi på. Takk for link, den til Weather online, hadde jeg ikke. Ja at en blir midlertidig døv det vet jeg, reddet antagelig livet for endel år siden, v...

Har heldigvis flyttet til mindre belastet sted nå

Ok. for helga såpr Storm en håndfull mm nedbør. Yr varsler opp til 70 mm.

Nei - de kan ha en SMS aksjon hvor man sender inn været som det er...og spare computere sine for jobb og hete.

2

Jaja,

– I Sør-Norge blir det bedre vær mot slutten av neste uke. Det er ikke et stabilt høytrykk men et forbigående. Men det kan gi i hvert fall tre dager med brukbart vær, sier Evensen.

http://www.yr.no/nyheter/1.8266620

Hørt den før, men vi får håpe på det beste.

2

Har lagt merke til at yr konsekvent forskyver langtidsvarselet slik at de før eller siden er garantert å treffe. Kan liksågodt spå været i kaffegrut.

2
Vigi [sitat…] Mja, det sies jo at lynet faktisk slår oppover. Det ser ut som det slår ned, men det er jo slik at lynet går oppover. Det er forsket på akkurat det. Derfor vet jeg ikke om...

Derfor vet jeg ikke om at det sjangler fordi det har kommet så langt ned. Det har jo akkurat begynt på reisen. ;)

Sitat fra en artikkel som er verd å lese: "Blixten slår oftast uppifrån och ned till marken men kan även slå inom molnet..... En blixt slår inte bara "ned",-utan "uppåt" och det ca. 7 ggr per sekund!... Detta beror på att en blixt är överskottsladdning som söker sig tillbaks upp i molnet,som kommit ned på marken via regnet eller fuktiga joniserade partiklar. " http://ewp.se/fakta.php?sida=aska

"Lyn kan gå mellom ulike deler av en sky, mellom to skyer, mellom en sky og den skyfrie lufta omkring og mellom en sky og jordoverflaten under. I det siste tilfellet har vi både sky-til-bakke og bakke-til-sky lyn" https://www.uib.no/gfi/57487/lyn-og-torden

2

Jada.Uværet fortsetter. Nå er alt regn på tirs-ons borte. Varme og tørrvær. Bare elende. Vi trenger regn. Og dette skjer svært ofte når det blir meldt regn. Det blir gradvis redusert til ingen ting. Iallefall her jeg bor i indre strøk Vestland.

2

Egentlig er langtidsvarslene (utover et døgn eller to) "toss of a coin" kan det se ut til.

Men etter å ha samlet mitt materiale over langtidsvarsel over mitt eget område, over flere år, så ser man noe interessant, eller får sine mistanker bekreftet. Gjelder yr (met, altså meterologisk instritutt).

1) Temperaturene synker ofte ettersom man nærmer seg målet. Særlig når man predikerer høyere temperaturer.

2) Dårlig vær i langtidsvarselet stemmer oftere enn finvær.

3) Prediksjonen for litt lang tid framover stemmer ofte forbausende bra ved dårlig vær, selv om man i mellomtiden hopper og spretter.

4) Finvær vs 3). Stemmer sjeldnere og særlig ved hopp og sprett i mellomtiden.

Om vinteren forstår man dog det med temperatur som ikke blir så høy da det er vanskeligere å si hvor langt *varmlufta* når.

1

Onsdag morgen var meterologen i fylkesradioen: onsdag - etter hvert litt regn (ble aldri noe av) torsdag - litt regn etterfulgt av opphold fredag - en brukbar dag

Etter noen hopp- og sprettøvelser: torsdag - mulighet for torden og etterhvert mye nedbør fredag - mulighet for torden og etterhvert mye nedbør...

Jeg er imponert!

1

Selvsagt ble knapt asfalten bløt i går... Store mengder?

Onsdag snakket meterologen om en meget flott søndag med godt varmt nok vær.

Som i ett nu har man halvert gradetallet og lagt ut dråpene sine i stort fleng igjen.

1

For å gjøre det komplett, så meldte meterologen onsdag morgen at lørdagen i mitt fylke ville bli en fæl dag. Ikke noe sted skulle gå over 10 plussgrader og det ville regne stort sett hele dagen.

Observert: klokken 14: 15,8 grader...klokken 17:16,9 grader. Nedbør: null Men skyet før solen tittet fram cirka 18...

En morsom 4-dagersperiodevarsling...

God fortsettelse av helgen!

1
return_of_drakkar Egentlig er langtidsvarslene (utover et døgn eller to) "toss of a coin" kan det se ut til. Men etter å ha samlet mitt materiale over langtidsvarsel over mitt eget område, over fler...

Egentlig er langtidsvarslene (utover et døgn eller to) "toss of a coin" kan det se ut til.

Været er generelt vanskelig å varsle korrekt om sommeren.

Dette kommer av at trykksystemene, lav- og høytrykkene, er mye svakere om sommeren enn om vinteren. Da skal det mindre til for at været forandrer seg "i utakt" med varslene over en lengre periode.

Om vinteren er lavtrykkene som regel så kraftige at de fullfører den banen og den utviklingen meteorologene (les maskinene) forutsier. Om sommeren hender det oftere at lavtrykkene dør ut eller skifter retning i hytt og vær fordi de, og også høytrykkene, er så svake.

Unntaket er når det bygger seg opp et "blokkerende" høytrykk over de britiske øyer/nordsjøen. Da kan godværet holde seg over sørnorge i 7-8 uker i strekk.

Imidlertid, det er som regel DA tordenvær oppstår i sørnorge, da spesielt over indre strøk. Dette kommer jo av soloppvarminga som fører til at varm luft stiger opp over innlandet. Denne lufta må erstattes av annen luft, og det er fuktig luft som kommer fra havet. Etterhvert bygger det seg opp ganske mye fuktighet i atmosfæren etterhvert som den fuktige havlufta også blir varmet opp, og stiger til værs. Dermed dannes det skyer, kraftige skyer, og mer og kraftigere jo lenger utpå dagen. Og showet er i gang, som trådstarter skriver.

1
xpoolman [sitat…] Været er generelt vanskelig å varsle korrekt om sommeren. Dette kommer av at trykksystemene, lav- og høytrykkene, er mye svakere om sommeren enn om vinteren. Da skal det m...

Dette kommer av at trykksystemene, lav- og høytrykkene, er mye svakere om sommeren enn om vinteren.

Høytrykkene kan vel til tider være ganske sterke?

Er i hvert fall tendens til at når et ordentlig høytrykk først legger seg til et sted om sommeren, enten det er til fordel eller til ulempe for oss her på berget, så blir det liggende i ukesvis. Det samme skjer relativt ofte også om vinteren, men sjelden om høsten eller våren.

1
BillB [sitat…] Høytrykkene kan vel til tider være ganske sterke? Er i hvert fall tendens til at når et ordentlig høytrykk først legger seg til et sted om sommeren, enten det er til forde...

Høytrykkene kan vel til tider være ganske sterke?

Ja det skrev jeg også :

Unntaket er når det bygger seg opp et "blokkerende" høytrykk over de britiske øyer/nordsjøen. Da kan godværet holde seg over sørnorge i 7-8 uker i strekk.

1
xpoolman [sitat…] Ja det skrev jeg også : Unntaket er når det bygger seg opp et "blokkerende" høytrykk over de britiske øyer/nordsjøen. Da kan godværet holde seg over sørnorge i 7-8 uker i...

Unntaket er når det bygger seg opp et "blokkerende" høytrykk over de britiske øyer/nordsjøen. Da kan godværet holde seg over sørnorge i 7-8 uker i strekk.

Tja. Her på Østlandet er det vel mer gunstig med blokkerende høytrykk over Bottenviken eller den vestlige delen av Østersjøen?

1

Det blir litt komisk tross alt.

per kl:13:07

For Oslo fredag har tekstmeldingene snakk om byger og utrygt for torden, men lettere vær mot kvelden.

Det såkalte automatisk genererte har en blank gul sol hele dagen. Metoden syens en smule ubalansert. Det er vel ikke første gangen...

1

Hvordan ser det ut fremover...tenker da søndag og ut i neste uke. Leser rundt at sommer er helt over da, og at man får 10-15C og det vil regne som bare det.

Ser man noe lys på dette?

1
Cirrostratus [sitat…] Tja, si det. I morgen ser varslet slik ut for Oslo (maksimumstemperatur): met.no/Yr: 30 grader / pent vær WO: 32 grader / pent vær Søppelstorm: 27 grader / overskyet

Sammenlikn med værmeldinga for mine trakter:

Weatheronline: http://www.weatheronline.co.uk/weather/maps/city?PLZ=_____&PLZN=_____&LANG=en&CEL=C&SI=mph&CONT=euro&LAND=NO&REGION=0003&WMO=01278&LEVEL=52&R=0&NOREGION=1 Yr: http://www.yr.no/sted/Norge/Nord-Trøndelag/Verdal/Verdalsøra/langtidsvarsel.html Storm: http://www.storm.no/vaer/541248

Virker som det er en smule forskjellige definisjoner på 'regn' ute og går i hvert fall... På den annen side innrømmer jo Yr.no selv at de ikke er til å stole på: http://www.yr.no/nyheter/1.6647633 - er det dette man kaller 'bedrifsmessig selvmord' (det er lov å håpe...)?

1

Nå - klokken 19:35 er det Bislett Games. Torden og bøtteregn.

Ifølge yr.no er det blank sol der etter prognosen...

Kanskje meterologene har slått seg sammen og synger

"Meterologenes Sang" ???

1
Laster...