Været esc

Innlegg

Været

Vigi

Høstens første frostnatt - Oversikt

Da er det snart den tiden. Høsten der det blir kaldere netter og lettere å sove. Den tiden der krystallklar frisk luft treffer oss når vi kryper ut av hus og hjem tidlig om morgenen, samtidig som det gjerne er godt og mildt i solen på dagtid. Høsten er tiden der det er nattemperaturen som er først ute med å varsle om en vinter i emning. I denne tråden kan vi holde oversikt over når første frostnatt inntreffer og vi kan kanskje komme med tips til når det skjer? Generell informasjon om prognoser og andre ting kan også være aktuelt å skrive i denne tråden.

MEN jeg trenger litt hjelp til å finne de andre stedene i tråden som vi ikke har hatt før. Har dere forslag til andre steder så hadde jeg satt pris på om dere kom med innspill. Nord-Norge f.eks er et langstrakt land, kanskje et par steder mellom Tromsø og Bodø på kartet? Jeg synes riktignok vi bør holde oss til litt kjente steder der det faktisk bor en del folk, og ekstreme innlandsstasjoner som gjerne har frost både i juli og august tror jeg vi dropper.

Høstens første frostnatt - Oversikt:

Longyearbyen: ????

Kirkenes: ????

Hammerfest: ????

Tromsø: ????

Bodø: ????

Mo i Rana: ????

Trondheim: ????

Molde: ????

Ålesund: ????

Bergen: ????

Haugesund: ????

Stavanger: ????

Kristiansand: ????

Oslo: ????

Hamar: ????

Lillehammer: ????

----------------------------------

Ingen av disse stedene har hatt frost enda. I Longyearbyen skulle det i følge yr.no bli frost både tirsdag og onsdags natt, men minimum stoppet på 0,2. Det er uansett neppe lenge til Longyearbyen får årets første frostnatt.

Prognosene tyder på at sommervarmen i deler av Sør-Norge denne uka blekner i neste uke, i nord er det allerede ganske kjølig og det skal bli enda en del kjøligere fremover. Kanskje kommer høsten og kulda tidligere enn i fjor da det var mildt og fint veldig lenge.

Ok folkens, dette er en en god tradisjon! Kjør debatt! :)

Vigi

1
37 svar

Longyearbyen har ikke hatt nattefrost ei eneste natt de tre sommermånedene i år, og det var det heller ikke forrige sommer. Natt til mandag kommer trolig den første.

Mens vi venter på nattefrost oppe på tundraen på Svalbard er det interessant å registrere at mange steder på fastlandet har hatt nattefrost for lenge siden. Til og med ganske langt ned i lavlandet i Sør-Norge er det steder som har hatt nattefrost både juni, juli og august! For eksempel Rena (255 moh). Allerede 12. august var det -2,6 grader der. 7. juli var det -0.9C.

Leirflaten i Sel er litt opp i høyden (599 moh) men har da også hatt frost hver eneste sommermåned, og hele 3 kuldegrader 12. august.

Og nattefrost har selvsagt kommet til indre og høyereliggende deler av Midt- og Nord-Norge.

Namsskogan (140 moh) i indre Trøndelag målte -0,9C natten til 24. august. Juli var eneste måned uten nattefrost der.

Karasjok unnslapp nattefrost både juni og juli, men fikk første frostnatt 14. august med en kuldegrad.

2

Mellom Bodø og Tromsø er Harstad den største byen (25 000 i kommunen), og met.no har værstasjon i Harstad by, oppe ved stadion, 40 moh. Narvik er også et alternativ.

Kanskje Trøndelag skal få mer enn en by med? Forslag: Namsos eller Ørland, siden Steinkjer ligger langs samme fjord som Trondheim. Røros kan vi knapt ha med for der oppe på fjellet har de hatt masse frostnetter allerede.

Hva med indre fjordstrøk på Vestlandet? Førde er mitt forslag.

Sørlandet: Kanskje også Mandal, som har værstasjon? Eller kanskje Grimstad, som har Landvik værstasjon.

Østlandet: Hva med kystnær by, som Sarpsborg? Eventuelt Larvik?

Så er det vel greit å bli enige om hvilke værstasjoner som er godkjent for de ulike byene. Gardermoen kan ikke representere Oslo, men Sola og Værnes er med?

Evenes kan ikke representere Harstad eller Narvik. Hva med Ålesund - der er det nå en værstasjon (Nørve), så teller Vigra? Er vel også slik at om en av de godkjente stasjonene måler nattefrost så er byen på lista.

1

Stormkast:

Harstad eller Narvik kan være aktuell. Da kan jeg kanskje skjære igjennom og bestemme Harstad? ;)

Namsos er med! DDE jubler! :)

Førde skal selvsagt være med, de bare glemte jeg da jeg satte opp listen for de har vært med før.

Sørlandet: Tja, Mandal.. Noe usikker på om det er vits da vi jo har Kristiansand. Hva tenker dere andre?

Østlandet: Larvik kan være bra, vi prøver på den.

Ja, dette med hvilke stasjoner som er godkjente for hvilken by må vi være enige om. Bergen og Stavanger får ofte frost lenge før bystasjonene Florida og Våland. For Bergens del pga at Florida ligger i bykjernen, for Stavangers del fordi Våland ligger i et høydedrag. Vi har tidligere godkjent Flesland og Sola, det bør vi gjøre igjen. Men Gardermoens klima er ganske mye annerledes enn Oslo, og bør ikke være med for Oslos del synes jeg.

Ålesund og Nørve ble godkjent i sommertråden, bør vel inn i denne tråden også?

--------------------------

Jeg plotter inn de nevnte byene her snart og så kan kanskje du Stormkast eller andre tenke mer på dette med Mandal eller ei og hva dere tenker om Ålesund? Er faktisk litt usikker på Ålesund når jeg tenker meg om. Ligger Nørve på et veldig "sært sted"?

Vigi

1

I fjor kom årets første frostnatt i Longyearbyen akkurat den 1.september, og det tyder på at så skjer også i år faktisk! I kveld melder yr for natten at det skal klarne og at temperaturen skal ned mot 3 minus. Litt spesielt at det er første høstdag man får frost to år på rad.

1

Fortsatt ikke frost i Longyearbyen tross at de har hatt litt hvit nedbør som delvis la seg forleden. Nå er det sol og 4 pluss og snøen er kun på fjellet mens den har smeltet rundt Longyearbyen.

I ny-Ålesund, lengre nord på øygruppen, er det nå vinterlig med snø overalt og frostnetter flere netter.

1

Nesten frost i Tromsø i natt, og det ble sikkert målt frost lokalt enkelte steder i Troms. Er ikke det svært tidlig?

1

Teller stasjonen Tromsdalen for Tromsø? Den målte i hvertfall -1,1 grader i går (03.09).

Tromsø (Holt) og Værvarslinga målte ikke temperaturer under 0.

Edit: Ser at stasjonen Tromsø (Stakkevollan) også var under 0 grader igår, med -0,7.

1
Rexwiller Nesten frost i Tromsø i natt, og det ble sikkert målt frost lokalt enkelte steder i Troms. Er ikke det svært tidlig?

Det finnes statistikk på to stasjoner i Tromsø på det. Tromsø-Langnes, der var det 0,0 i natt. Første frostnatt vanligvis 23/9. Tromsø, vervarslinga hadde 0,7 grader. Første frostnatt normalt 3/10.

En del steder i Sør Norge, som Rena i Østerdalen har også vært tidlig ute med frostnatt i forhold til det normale.

1

Oi oi! Så da slo Tromsø til gitt! Før Longyearbyen altså! Veldig spesielt og uvanlig tidlig ja.

Oppdaterer listen i kveld.

1

Høstens første frostnatt - Oversikt:

Tromsø: 3.september

Longyearbyen: ????

Kirkenes: ????

Hammerfest: ????

Harstad: ????

Bodø: ????

Mo i Rana: ????

Namsos: ????

Trondheim: ????

Molde: ????

Førde: ????

Ålesund: ????

Bergen: ????

Haugesund: ????

Stavanger: ????

Kristiansand: ????

Larvik: ????

Oslo: ????

Hamar: ????

Lillehammer: ????

----------------------------------

To frostnetter faktisk på målestasjonen i Tromsø, Tromsdalen. Allerede 3.9 satt den første og dermed er vi i gang. Longyearbyen har hatt en dag med 0.2 og en dag med 0.1, men fortsatt altså ikke frost. Yr antyder frost i natt, men yr har bommet så mye på akkurat det at vi får vente og se bare.

Ellers så har dette vært en sommerlig uke, særlig østpå. Godt over 20 grader ved flere anledninger, også på Vestlandet har vi pyntet på sommerdag-statistikken. OG I NESTE UKE tar det jo helt av igjen med varmen! Godt vær med sol og nærmere 25 grader meldt i vest i den guddommelige sørøsten som blir til når lavtrykk ligger over UK og høytrykk ligger øst for landet! Den motorveien av varme blir deilig å ta i mot. Ser at Weatheronline spår 28 grader i Stavanger på onsdag!! Selvsagt en totalt overdrivelse, men 24-25 er fullt mulig!

Med andre ord: frosten er langt borte alle andre steder enn eventuelt på Svalbard de neste 10 døgn!

1

Høstens første frostnatt - Oversikt:

Tromsø: 3.september

Kirkenes: 10.september

Longyearbyen: ????

Hammerfest: ????

Harstad: ????

Bodø: ????

Mo i Rana: ????

Namsos: ????

Trondheim: ????

Molde: ????

Førde: ????

Ålesund: ????

Bergen: ????

Haugesund: ????

Stavanger: ????

Kristiansand: ????

Larvik: ????

Oslo: ????

Hamar: ????

Lillehammer: ????

----------------------------------

Kirkenes greide det såvidt 10.9 med -0,1 som minimum gjennom døgnet. Dermed er altså Kirkenes på listen!

Longyearbyen har også trolig hatt frost i natt, men plutselig kommer jeg ikke inn på e-klima her så jeg må bare få bekreftet dette før jeg legger til Longyearbyen. Da jeg var inne på yr i går kveld var det 0,0 grader i Longyearbyen så det har nesten garantert vært frost.

Vigi

1

Høstens første frostnatt - Oversikt:

Tromsø: 3.september

Kirkenes: 10.september

Longyearbyen: 11.september

Hammerfest: ????

Harstad: ????

Bodø: ????

Mo i Rana: ????

Namsos: ????

Trondheim: ????

Molde: ????

Førde: ????

Ålesund: ????

Bergen: ????

Haugesund: ????

Stavanger: ????

Kristiansand: ????

Larvik: ????

Oslo: ????

Hamar: ????

Lillehammer: ????

---------------------------------

Jepp, der funket e-klima igjen og minimumstemperaturen i Longyearbyen i natt var -0,4. Dermed er altså Svalbards største tettsted på listen. Jeg tar en råsjans og tipper at dette ikke er den siste frostnatten i Longyarbyen denne høsten! ;)

1

Sognefjellshytta har PR 20.9 ikke hatt frost i september. Sitter ikke med statistikk på det, men jeg vil anslå at det er sjelden at frost utgår i en høstmåned i høyfjellet. Mye tyder faktisk på at det ikke blir frost i september der oppe!

1

0,6 grader sist natt i Hamar, og 0,8 grader i Førde.

Med det høytrykket som nå bygger seg opp blir det kalde netter, så vi får nok flere på lista snart.

1

Hamar - 2 grader nå. Lillehammer 0,1 og trolig frost der også. I Oslo har Blindern 3,1, men Bygdøy er helt nede på 0,3! Det kan bli tre steder på listen i dag altså.

1

Våknet opp til frost i Bergens-området i dag, men neppe i nærheten på målestasjonene helt ennå. Uansett ser det ut til å bli en nydelig væruke.

1

Oppdaterer når yr har oppdatert sine lister på nettsiden. Gidder ikke å sjekke e-klima for hvert eneste sted. Mye tyder på frost i mange byer natt til 3.10!

1

Høstens første frostnatt - Oversikt:

Tromsø: 3.september

Kirkenes: 10.september

Longyearbyen: 11.september

Trondheim: 3.oktober

Hamar: 3.oktober

Lillehammer: 3.oktober

Mo i Rana: 4.oktober

Oslo: 4.oktober

Hammerfest: ????

Harstad: ????

Bodø: ????

Namsos: ????

Molde: ????

Førde: ????

Ålesund: ????

Bergen: ????

Haugesund: ????

Stavanger: ????

Kristiansand: ????

Larvik: ????

---------------------------------

Flere byer er altså på listen i dette flotte høytrykket som regjerer over landet. Særlig Sør-Norge vil kunne nyte godt av dette superhøytrykket i overskuelig fremtid!

1
Vigi Høstens første frostnatt - Oversikt: Tromsø: 3.september Kirkenes: 10.september Longyearbyen: 11.september Trondheim: 3.oktober Hamar: 3.oktober Lillehammer: 3.oktober Mo i Rana: 4...

Da var det frost i Førde (64 m) i natt/morges.

September:

Tromsø: 3.september

Kirkenes: 10.september

Longyearbyen: 11.september

Oktober:

Trondheim: 3.oktober

Hamar: 3.oktober

Lillehammer: 3.oktober

Mo i Rana: 4.oktober

Oslo: 4.oktober

Førde: 5.oktober

Hammerfest: ????

Harstad: ????

Bodø: ????

Namsos: ????

Molde: ????

Førde: ????

Ålesund: ????

Bergen: ????

Haugesund: ????

Stavanger: ????

Kristiansand: ????

Larvik: ????

1

Da har det sneket seg inn litt nattefrost i Namsos.

Oppdatert liste:

September:

Tromsø: 3.september

Kirkenes: 10.september

Longyearbyen: 11.september

Oktober:

Trondheim: 3.oktober

Hamar: 3.oktober

Lillehammer: 3.oktober

Mo i Rana: 4.oktober

Oslo: 4.oktober

Førde: 5.oktober

Namsos: 6. oktober

Hammerfest: ????

Harstad: ????

Bodø: ????

Molde: ????

Ålesund: ????

Bergen: ????

Haugesund: ????

Stavanger: ????

Kristiansand: ????

Larvik: ????

Fortsatt ikke nattefrost på værvarrslinga i Tromsø, Tromsø-Holt eller Oslo-Blindern -selv om Oslo-Bygdøy har vært nede i 2,3 kuldegrader.

Av byene på lista uten nattefrost har det vært nærmest i Molde (0,5 grader), Harstad (0,6) og Haugesund (0,8).

Hammerfest har ikke vært under 2,2 grader ennå, men har jo heller ikke fått mye glede av det fantastiske høytrykket vi har lenger sør. Husker nesten ikke sist jeg så en sky på himmelen over Trondheim.

1

Flott du har oppdatert storm og jeg likte oversikten du lagde med månedene. :)

Får se om ikke byer som Hammerfest kan få frost fremover, men som du sier har været vært mye gråere lengst nord enn i vest og midt-norge. Lavtrykket som såvidt gir litt nedbør tirsdag varer ikke lenge før et nytt høytrykk slår rot over Sør-Norge. Det fører dog til mer dårlig vær i nord på kort sikt, men så vil det senere blir bedre vær også der oppe med nattefrost som sannsynlig resultat.

1

Såvidt jeg har sett kan man legge til Molde på 13.10 mens Haugesund Lufthavn og Vigra fikk frost i går 14.10.

1

Jeg var ute på sykkel mandag ettermiddag/kveld, og da var jeg obs på at det hadde frosset i dette krysset som jeg linker til. Men i går morges var det bortimot 30 syklister som ikke var like obs.

1

Interessant at det ble frost på Vigra men ikke inne i Ålesund. Flyplasser er nok ekstra utsatt for frost siden det er flatt der de ligger, slik at kaldlufta blir liggende på stille netter. Dessuten har jo byene noe UHI.

Flesland nede i 1.2 grader men unnslapp altså frost

Av byer som ikke er på lista ser jeg at Sarpsborg og Kristiansund fortsatt ikke har hatt nattefrost. Det samme gjelder Ørland, og Honningsvåg lufthavn har ikke vært lavere enn 3,8 plussgrader ennå.

Oppdatert:

September:

Tromsø: 3.september

Kirkenes: 10.september

Longyearbyen: 11.september

Oktober:

Trondheim: 3.oktober

Hamar: 3.oktober

Lillehammer: 3.oktober

Mo i Rana: 4.oktober

Oslo: 4.oktober

Førde: 5.oktober

Namsos: 6. oktober

Molde: 13.oktober

Haugesund: 14. oktober

Ålesund: 14. oktober

Venter fortsatt på nattefrost:

Hammerfest: ????

Harstad: ????

Bodø: ????

Bergen: ????

Stavanger: ????

Kristiansand: ????

Larvik: ????

1

Lignende innlegg

Ordstjernen egar Publisert

Fasit 24/11

BELJ BELJE BELJER BELÆR BELÆRE BELÆRER BERBER BERBERE BEÆR BEÆRE BEÆRER BJELL BJELLE BJELLER BLÆR BLÆRE BLÆRER BREER BRER BÆRE BÆRER BÆRERE EBBE EBBER HEBREER HEBREERE REBELL REBELLER REBELLERE REBELL...
2
0 svar
Ordstjernen thingelstad Publisert

Løsning 20/11

ANDA DADDA DANDY DANN DANNA DODO DONA DONNA DOPA DOPP DYDD DYNA DYNN DYNNA DYPA DYPP DYPPA DÅNA NADD NYDANN NYDANNA NÅDA NÅDD ONDA OPPAD OPPNÅDD PADDA PANDA PODA POND PONDA YDDA YNDA ÅNDA
2
0 svar
Laster...