Været esc

Innlegg

Været

Vigi

Julestorm!

Denne tiden av året er ofte høytid når det gjelder fæle stormer, og etter en høst med mye sol og lite vind, var det vel bare å forvente en heftig julehelg med mye vær!

Lille-julaften knakk juletrær i Vestfold i full storm i kastene og i Rogaland har en trailer blåst av veien. Nå i skrivende stund blåser det kraftig, men det skal bli adskillig verre! Mandag 2.juledag kan det bli sterk storm i store deler av Sør-Norge ! Yr melder om at de holder uværet under overvåkning og at de vurderer å gi det et navn som starter på U. Tipper det blir Ulva. ;)

Benytter forresten anledningen til å ønske dere alle en riktig god jul! :)

1
14 svar

2.juledag kan det bli sterk storm i store deler av Sør-Norge ! Yr melder om at de holder uværet under overvåkning og at de vurderer å gi det et navn som starter på U. Tipper det blir Ulva. ;)

Fortsatt god jul !

Navnet ble Urd ! Sterk storm med vindkast på 35-45 m/s og signifikant bølgehøyde på 13-15 meter, med maks bølgehøyde på 25 meter blir tøffe greier på Jærkysten.

Vi står nå med vår bobil på Bore Strandcamping her vi skal stå til ca. 1. mai. For interesserte så blogger vi fremdeles: www.janneogfrank.blogspot.no

Det blir nok reportasje fra stormen også.

1

Ekstremvær er utvannet. Full til sterk storm er ikke ekstremvær men en normal nordatlantisk storm.

1

Det er ikke bare vindstyrken som er ekstrem. Vindretningen gjør at også Østafjells vil merke vinden godt. Når det er slike vindstyrker er det alltid små marginer som kan skille en vanlig storm og en storm som gjør stor skade. Da er det greit å sende ut ekstremvarsel i dette spesielle tilfellet.

1

Lei av at folk skal klage over at det utstedes ekstremværvarsel. For oss som har opplevd hvor stor skade en full storm/orkan, unormale nedbørsmengder, flom etc. kan gjøre på liv og eiendom, så er vi glade for at folk varsles skikkelig og gis mulighet til å sikre deg selv og sine eiendeler (og naboer). Ikke minst er det viktig at beredskapen er på plass. Her hjelper det ikke å være etterpåklok. Heller varsle en gang for mye enn en gang for lite.

2

Ekstremværvarsel er en gitt definisjon. Det utstedes ved sterk vind, store nedbørsmengder, høy vannføring og høye bølger.

Videre, sitat: "En sjelden gang kan været bli en fare for liv og verdier, dersom samfunnet ikke er forberedt. Sender Meteorologisk institutt ut et varsel om farlig vær i forkant, kan man sette i gang tiltak som reduserer ødeleggelsene. Varsel om "ekstremvær" utarbeides etter er en egen beredskapsplan." Dette betyr at jeg kan oppfatte langre mindre vær som ekstremt, mens andre må ha enda verre vær. Det er greit nok, men altså er det satt en mal for det. Og det er helt greit. Slik må det være.

Det rammer ogsåSverige, og ser i Gøteborgs-posten at militær bedredskap innkalles for å sikre *sjukvården* i Halland-distriktet. Da er det faktisk rimelig ekstremt.

Det er jo heller ikke noe tak på antall ekstremvær. Det skjer jo rimelig sjelden, men kunne jo prinsipielt være hver dag - om så var... Det er de mulige skadevirkningene og omfanget av dette som er malen.

1
hrrreminius Lei av at folk skal klage over at det utstedes ekstremværvarsel. For oss som har opplevd hvor stor skade en full storm/orkan, unormale nedbørsmengder, flom etc. kan gjøre på liv og...

Støtter den selv om kritikerne selvsagt har rett i at man ikke må vanne ut ekstremvær-begrepet. Men det virker på meg som om datamaskiner og beregninger har blitt så treffsikre de siste årene at meteorologene bommer sjeldnere. Dermed gjør det ikke så mye om varslene kommer litt oftere for det er jo alvor når de kommer.

Dessuten er det lokale forskjeller også. Her i distriktet ligger vinden ute på kysten på stabilt sterk kuling-liten storm visstnok akkurat nå. Her hos meg er det gjerne vindstille eller i hvertfall veldig lite vind en stund før det plutselig kommer noen lokale kraftige vindbyger. Hos meg kan gjerne trær blåse ned, men det er absolutt ikke like mye middelvind som f.eks på Sola eller Obrestad. Likevel; vindkastene kan bli ekstreme langt inni landet når stormen kommer så det er flott med ekstremværvarsel.

Men jeg må si at navnet Urd var et meeeeget sær valg. ;)

1

Kl 14 måles orkan, 32,7m/s = 118 km/t ved Kråkenes fyr.

Utsira fyr måler full storm 25,7 m/s.

Elvershei (1370 moh i Hordaland) måler sterk storm 31,1 m/s.

1

Lignende innlegg

Vitenskap TerjeRasmussen Siste svar

TOLLTULL

Har sett litt på TV2 serien om de norske tollerne. En av tollerne sa på bakrommet at "han bare måtte skjelle ut harryhandlern". Dette var svært uprofesjonelt av vedkommende, han burde hatt en skikkeli...
2
1 svar
Været Langorm Siste svar

En sommer er over.

I dag er det årets siste sommerdag. I morgen er det Barsok. Årets første høstdag. I følge Alma Nakken skal morgendagens vær fortsette høsten ut. Jau jau. :-)
1
1 svar
Været TURBRA Siste svar

Våtere, villere og varmere vær..

Oversvømmelsene i Europa bør være en vekker for oss alle, hvor vi må forberede oss på ekstreme nedbørsmengder lik noen av de vi har sett for eksempel i Tyskland og Belgia i det siste, og noe som slett...
4
8 svar
Vitenskap PUK Siste svar

Blåse ett hus til himmels.

Hvordan kan man blåse ett hus til himmels med forbruk av strøm for 1 Kr. nettleie inkludert? Vi sier 1 kWt. Jeg mener dette burde gå fint men har ikke forsøkt det enda :-)
1
5 svar
Laster...