Nye VGD er lansert! Mer informasjon

Denne tiden av året er ofte høytid når det gjelder fæle stormer, og etter en høst med mye sol og lite vind, var det vel bare å forvente en heftig julehelg med mye vær!

Lille-julaften knakk juletrær i Vestfold i full storm i kastene og i Rogaland har en trailer blåst av veien. Nå i skrivende stund blåser det kraftig, men det skal bli adskillig verre! Mandag 2.juledag kan det bli sterk storm i store deler av Sør-Norge ! Yr melder om at de holder uværet under overvåkning og at de vurderer å gi det et navn som starter på U. Tipper det blir Ulva. ;)

Benytter forresten anledningen til å ønske dere alle en riktig god jul! :)

1
14 svar

14 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

hrrreminius

Lei av at folk skal klage over at det utstedes ekstremværvarsel. For oss som har opplevd hvor stor skade en full storm/orkan, unormale nedbørsmengder, flom etc. kan gjøre på liv og eiendom, så er vi glade for at folk varsles skikkelig og gis mulighet til å sikre deg selv og sine eiendeler (og naboer). Ikke minst er det viktig at beredskapen er på plass. Her hjelper det ikke å være etterpåklok. Heller varsle en gang for mye enn en gang for lite.

2

xpoolman

Heller varsle en gang for mye enn en gang for lite.

Tommel for dette :-)

1

Vigi

Støtter den selv om kritikerne selvsagt har rett i at man ikke må vanne ut ekstremvær-begrepet. Men det virker på meg som om datamaskiner og beregninger har blitt så treffsikre de siste årene at meteorologene bommer sjeldnere. Dermed gjør det ikke så mye om varslene kommer litt oftere for det er jo alvor når de kommer.

Dessuten er det lokale forskjeller også. Her i distriktet ligger vinden ute på kysten på stabilt sterk kuling-liten storm visstnok akkurat nå. Her hos meg er det gjerne vindstille eller i hvertfall veldig lite vind en stund før det plutselig kommer noen lokale kraftige vindbyger. Hos meg kan gjerne trær blåse ned, men det er absolutt ikke like mye middelvind som f.eks på Sola eller Obrestad. Likevel; vindkastene kan bli ekstreme langt inni landet når stormen kommer så det er flott med ekstremværvarsel.

Men jeg må si at navnet Urd var et meeeeget sær valg. ;)

1

xpoolman

Kraftigste vind så langt Eigerøy fyr med middelvind på 33,5 m/s og vindkast på 42,9.

Det er friskt her vi sitter i bobilen på Bore Strandcamping også. Det rister godt, så det blir sikkert ikke så mye søvn til natta :-)

www.janneogfrank.blogspot.no

1

Vigi

Kvassheim på Jæren 37 m/s!!

1

stormkast

Kl 14 måles orkan, 32,7m/s = 118 km/t ved Kråkenes fyr.

Utsira fyr måler full storm 25,7 m/s.

Elvershei (1370 moh i Hordaland) måler sterk storm 31,1 m/s.

1

return_of_drakkar

Ekstremværvarsel er en gitt definisjon. Det utstedes ved sterk vind, store nedbørsmengder, høy vannføring og høye bølger.

Videre, sitat: "En sjelden gang kan været bli en fare for liv og verdier, dersom samfunnet ikke er forberedt. Sender Meteorologisk institutt ut et varsel om farlig vær i forkant, kan man sette i gang tiltak som reduserer ødeleggelsene. Varsel om "ekstremvær" utarbeides etter er en egen beredskapsplan." Dette betyr at jeg kan oppfatte langre mindre vær som ekstremt, mens andre må ha enda verre vær. Det er greit nok, men altså er det satt en mal for det. Og det er helt greit. Slik må det være.

Det rammer ogsåSverige, og ser i Gøteborgs-posten at militær bedredskap innkalles for å sikre *sjukvården* i Halland-distriktet. Da er det faktisk rimelig ekstremt.

Det er jo heller ikke noe tak på antall ekstremvær. Det skjer jo rimelig sjelden, men kunne jo prinsipielt være hver dag - om så var... Det er de mulige skadevirkningene og omfanget av dette som er malen.

1

Lignende temaer

Bilde

Vitenskap

Vitenskap

Bilde

Datahjelp

Datahjelp

Bilde

Foto og video

Foto og video

Bilde

Fotball - Internasjonal

Fotball - Internasjonal

Bilde

OL

OL

Laster...