Været esc

Innlegg

Været

BorisA

Vinterværet 2019/2020

Da er vi igang med sesongvarsler og spådommer om vinterværet. Hørte på NRK-Dagsnytt i går kveld at CICERO spådde mild og våt vinter. Nå kommer der ikke som noen bombe på meg at CICERO gjør det, det ligger vel nærmest innbakt i modellene deres at vintrene skal bli milde og våte fremover.

1
104 svar
Vigi Xpool. ja, jeg stusset også over artikkelen og at de nevnte den vinteren som eksempel på at de har truffet med varsler. De bommet jo så bare det den gang. Jeg håper i det lengste p...

Jeg håper i det lengste på en vinter alla 10 år siden, hvis ikke kan jeg godt ta en vinter som 2017/2018 da vi i øvre Sandnes så ganske så mye til snøen. F

Helt enig med deg der Vigi. Her oppe hos meg, ved Buggeland Skole, er det i kveld is på bilene, så da blir det å skrape i morgen tidlig, dersom det ikke blir mildere i løpet av natta.

Langtidsvarselet varsler også om ganske kjølig vær framover, så det er lov å håpe :-)

2
Vigi https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-attack-stratospheric-warming-winter-fa/ hmmm... dette kan da være en lovende greie. I alle fall for senvinteren og for god...

Mener å huske at en svekkelse i polarvortex betyr

En svekket "Polar Vortex" betyr som regel kaldere vær her hos oss, i og med at kulden "slipper unna" nordområdene og finner veien nedover mot oss. Dersom disse prognosene slår til kan vi altså se fram til en fortsatt kald værtype framover, noe dette også antyder: http://wxmaps.org/pix/temp4

Dette tyder enda mer på at sesongvarselet vi fikk for to uker siden bommer fullstendig.

Som vanlig :-)

2

Har også lagt merke til den mye brukte formuleringen om at været er snudd på hodet når nedbøren kommer Østafjells. Det er faktisk ikke så sjelden at været er "snudd på hodet".

Ellers er det jo veldig vanlig når lavtrykkene kommer fra vest eller nordvest og nedbøren havner i vest/midt å høre uttalelsen om at Østlandet eller det Østafjeldske ligger i le. Det er mye sjeldnere å høre det uttalt at Vestlandet/Trøndelag ligger i le når nedbøren kommer fra øst/sørøst. Ordene "ligge i le" ser det ut til at man er usikker på om man kan bruke sammen med Vestlandet/Trøndelag. Men fjellene virker begge veier.

Og de nye soltime-målerne i Bergen og Trondheim har i disse fire årene siden de startet opp registrert mange hundre timer mer sol enn den gamle statistikken for Bergen og Trondheim viste. De gamle målerne var plassert slik at de "målte" også terrengskygge i for stor grad. Og skyggen er ikke skyer.

2

Yr har fjernet all oppsummering ved månedsslutt, så man må klippe vekk tekst og lime inn tallene i excel fra tabellene de presenterer for å finne månedstemperaturer. Fatter ikke at de har laget et sånt makkverk av sider. Fant at novembertemperaturen for Oslo (Blindern) var 0,3 grader over normalen. Nord i landet har den ligget rundt 1 grad under, så for hele landet var november litt kaldere enn normalt. Litt merkelig var været med sammenhengende nordøst og østavind hele måneden og tåke og nedbør for oss på østlandet.

2

Det har vært varme eller kalde vintre i Norge, men det er ekstremvær som rett og slett gjør det altfor livsfarlig med stadige temperatursvingninger, mye nedbør i form av snø som varslet varmvær med etterfølgende hurtig nedsmelting og råketilstander - på mange steder er det simpelt ikke mulig å i det hele tatt.

Det svinger for mye, det er ikke lenge mulig å ha godt snøføre fordi snøvær nå etterfølges med sterk varmvær - tidlig i desember opplevd jeg i sjokk over å se tjue til tretti cm snø omgjort til høye og meget ubehagelige sørpe på meget liten tid. Is dannes hele tiden, så meget at det er umulig å ta forholdsregler, selv erfarne sjåfører som har levd i Norge hele sitt liv fant dette meget vanskelig å takle.

Dette er ikke vintervær. Dette er ekstremvær.

2

Vinterværet begynner å bli meget illevarslende. Vi har opplevd kalde og varme vintre i århundrer, det hendt jo rett vekk at milde vintre med lite snø ikke var uvanlig. Men her ser man ekstrem ustabil vær med voldsomme temperatursprang mellom 10 plussgrader og 10 kuldegrader på få dager og ekstremt mye nedbør, hvis som snø, varslet det bare at det blir varmt. Der jeg bor, er det oppstått uholdbare tilstander med gangveier, tilkjøringsveger og parkeringsplass ikke i bruk helt islagt - det blir bare mer og mer grus som bare strakk for en stakket stund.

Alle nedbørrekordene i vintertid har blitt satt i de siste årene enten i form av mye snødybde eller i konstant regn. Dette tyder på at det dannes regnvær raskere og lettere enn normalt, da betyr det at havet er blitt varmere og lettere å fordampe i vintertid - noe som ikke er vanligkost.

2
drunk_muslim slår prognosene til så begynner vinteren ved utløpet av januar...med minus 6 til minus 12 utover hele februar..litt , men ikke mye snø... på østlandet.. det er da heldigvis bare 29...

Elendigheten bare fortsetter... uten snø, som er blitt umulig fordi det innbar varmvær, vil man sliter med is, barmark og grus - dessuten er naken kulde ofte mange ganger verre enn tradisjonell vinterkulde med snø. Den meget lange og kalde vårløsningen fra februar til april i det forrige året var en kraftig påkjenning på folk flest.

2

storm.no/oslo , til uka som kommer opp mot yr.no/oslo

to forskjellige verdener..og som vanlig umulig å planlegge noe som helst..

accuweather ligger et sted midt imellom de to ploariserende varslene...

2

Så vidt jeg kan se får Oslo ny varmerekord for januar med snittemperatur på 2,7 grader. Deilig for folk som ikke liker kulde, men frustrerende for oss som vil ha snø. Jeg krysser fingrene for at dette bare er et eksepsjonelt enkelttilfelle, men jeg frykter at denne vinteren har gitt oss en smakebit på hva fremtidens klima vil bringe.

2

storm.no meldte -5 til - 10 i drammen og oslo mandag til torsdag denne uken... intet slo til... yr.no meldte samme høytrykksrygg til å gi 0 til -3 gr .

accuweather.com holdt storm.no med et par grader varmere enn storm...

fortsatt er det helt totalt umulig å kunne planlegge to dager frem i tid pga vinglete og helt sprikende varsler fra meteorologene...

de samme meteorologene som står i klimadebatten og forteller oss hvordan klimaet på jorden blir om hundre år...

2

Da er vi igang med sesongvarsler og spådommer om vinterværet.

Jada, det er selvfølgelig samstemt om at det skal bli 2-3 grader over normalen i hele Nord-Europa: https://www.nrk.no/sognogfjordane/ekspertane-er-samde_-vinteren-i-noreg-blir-mild-og-vat-1.14757899

Og så bruker de vinteren 2009/10 som "sannhetsvitne" på at disse prognosene treffer godt, sitat: "Den vinteren var det beinkaldt i Noreg, men også i andre deler av Nord-Europa som til dømes i England. Det hadde også prognosen synt på førehand." Javel, stemmer dette da ?

Jeg husker de meldte om en mild vinter også i 2009, her fra VG: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/ag5zO/vinteren-blir-mild

Aldri har vel et sesongvarsel bommet mer enn det gjorde i 2009/10, da vi fikk den kaldeste vinteren på 40 år, og ny rekord for snødekket bakke i Stavanger med over 80 dager.

De bommet faktisk med 5 hele grader: https://www.yr.no/artikkel/langtidsvarsel-gir-trobbel-1.6954336

http://www.verogvind.net/readmore.asp?readmoreid=2450

1

Xpool.

ja, jeg stusset også over artikkelen og at de nevnte den vinteren som eksempel på at de har truffet med varsler. De bommet jo så bare det den gang.

Jeg håper i det lengste på en vinter alla 10 år siden, hvis ikke kan jeg godt ta en vinter som 2017/2018 da vi i øvre Sandnes så ganske så mye til snøen. Får jeg ingen av de tar jeg gjerne en vinter som i fjor: mildt, tørt og åpne golfbaner. ;)

Det siste jeg vil ha er en kaosvinter med snø en dag som smelter neste morgen, fryser på til kvelden når solen går ned, og skaper isdekke på veiene.

Enten eller altså! :)

1

glatte partier på veien natt til i dag og imorgentimene i drammen og omegn..entrer med forsiktighet den årstiden der det er like mangen minus om natten som plussgrader om dagen..

1

Mennesket spår mens stormannen rår.

For min del ønsker jeg meg minst mulig snø. Om det er + 10 og regn eller minus ti+ og isete spiller mindre rolle.

1

I dag tidlig så jeg på Yr at målestasjonen i Bardufoss viste 24,1 kuldegrader. Sikkert ikke rekord, men jeg innbiller meg at det må være uvanlig kaldt så tidlig i november.

1

Siste 30 døgn i Longyearbyen: 0,3 grader under normalen.

Kan Svalbard fortsette kulden slik at temperaturen holder seg under normalen hele november. Jeg tviler sterk. Vi må tilbake til 2010 for å finne en måned der oppe der middeltemperaturen har vært lavere enn det som er normalt.

ellers mildvær på gang i sør i neste uke.

1

Så kom det bra med snø, og mer skal komme. Men så - kommer varmegrader og regn. Så igjen kaldere, men opphold. Det betyr is og glatte veier og fortau.

Måtte man ta feil med varmegradene og regnet.

1

snør i oslo og omegn..går over i regn tirsdag og utover..første oppholdsdag meldes torsdag..håper det kommer før..

snøen blir ihvertfall ikke liggende, og bra er det..

1

vet ihvertfall en ting ...disse meteorologene som bedyrer oss om hvordan klimaet blir om hundre år IKKE er istand til å treffe med været to dager frem i tid..

denne uka som gikk var det storm.no som var mest nøyaktig med temperaturene for oslo og omegn.. yr.no var helt på jordet , accuweather.com var også på jordet , så 2 av 3 meldt mye kaldere enn det det ble.. så får vi se i uka som kommer...for dem som er mye ute og liker å planlegge , så er det umulig i 2019 selv om vi har en masse teknologi og mangen bedrifter som har værmelding som tjenesteyting..

1

Ellers er det sikkert 145 positive ting å si om klimaet på Østlandet, men gud bedre som gråvær kan settes i system der borte i ukesvis av gangen når østavinden dominerer. Ser ikke ut til å bli et fnugg av sol de neste ti dagene heller i følge yr der borte. Senhøsten og vinteren kan jammen være en grå suppe på Østlandet. Nå har vi nettopp hatt flott vær i vest og midt-Norge mens det var grått østpå. Fra Torsdag og fremover skjer det samme: blågrått i øst, mye sol ellers.

jaja, Østlandet tar som sagt hevn 145 andre ganger, men sannheten er at høytrykk øst for landet i vinterhalvåret har en lei tendens til å gjøre Østlandet til «skylandet».

1

Lignende innlegg

Ordstjernen Gunleiv Publisert

Torsdag

HAHA? 1 HATA? 1 HATE? 1 HATET? 5 HATETE? 6 HATT? 1 HAVA? 1 HAVET? 5 HEAT? 1 HEATA? 5 HEATET? 6 HETA? 1 HETE? 1 HETET? 5 HETETE? 6 HETT? 1 HETTA? 5 HETTE? 5 HEVA? 1 HEVE? 1 HEVET? 5 HEVETE? 6 HVETE? 5...
4
0 svar
Ordstjernen Gunleiv Publisert

Mandag

BODD? 1 BODY? 1 BUDD? 1 BUDO? 1 BUNNBÅND? 8 BYBUD? 5 BYDD? 1 BÅND? 1 BÅNDBY? 6 DOBB? 1 DODO? 1 DUBB? 1 DYDD? 1 DYNN? 1 NUDD? 1 NÅDD? 1 UDYD? 1 UDÅD
2
0 svar
Ordstjernen Øivind_ Publisert

Fasit 2/10

AGAT? 1 AGGA? 1 AVGA? 1 AVGAV? 5 BAGG? 1 BØGG? 1 GAGG? 1 GATA? 1 GATT? 1 GATTA? 5 GAVA? 1 GJØA? 1 GJØT? 1 GJØV? 1 JAGA? 1 TAGG? 1 TAGGA? 5 VAGG? 1 VAGGA? 5 VAGT? 1
2
0 svar
Ordstjernen Gunleiv Publisert

Fredag

ALFA? 1 ALNA? 1 ANAL? 1 ANFALL? 6 ANFALLA? 7 ANLA? 1 ANNA? 1 ANNAL? 5 FALL? 1 FALLA? 5 FANA? 1 FLYA? 1 FLÆA? 1 FLÅA? 1 FYLLA? 5 FÆLA? 1 LALA? 1 LALL? 1 LALLA? 5 LYNA? 1 LYNNA? 5 LÅNA? 1 NYNNA? 5 NÅLA
2
0 svar
Laster...