Ganske ekstreme mai-temperaturer i værvarselet nå her.

Har nå nettopp sjekket yrs nye sider for Værnes meteorologiske stasjon. Det er bra med de nye sidene at døgnets maks og minimumtemperatur vises i varselet.

Tirsdag 12. mai varsles maks temperatur på 4 grader.

Onsdag 13. mai varsles maks temp på 4 grader (og minimum 0C).

Torsdag 14. mai varsles maks temp 5 grader. Og så stiger det så vidt til 6 neste dag, så 7 osv.

Kaldeste døgnmaksimum noen gang målt i mai måned på Værnes er 3,8 grader den 3. mai 2010, nest kaldeste er 4 grader 3. mai 1957, og tredje kaldeste er 4,1 grader 8. mai 1949.

Det betyr at både den 12. og 13 mai er det mulighet for en historisk kulderekord. Værnes har målinger tilbake til 1946. Nevner dette for kulderekorder er sjeldne saker nå til dags. Eller så er yr litt for pessimistisk/kald i sine varsler? Ser at weatheronline ikke har noen maks temperaturer lavere enn 6 grader for Værnes i samme periode.

Dette ser ut for å bli en svært kald mai måned. Månedsmiddeltemperaturen for Værnes er 5,9 grader pr nå i mai, men den kommer til å gå ned de nærmeste 5 dagene.

Kaldeste mai noensinne for Trondheim Lufthavn Værnes var mai 1955 med månedsmiddeltemperatur (hele døgnet) på 5,5 grader. Nest kaldeste var mai 1951 med 6,1 grader.

Kaldeste i den nye normalperioden 1990-2020 var mai 1991 med middeltemperatur 7 grader.

Til sammenligning kan nevnes at i mai 2018 var månedsmiddeltemperaturen 13,2 grader. Det var andre boller.

2

Faktisk har ikke all snøen som kom i natt smeltet ennå og vi er nå på ettermiddagen! Har aldri opplevd maken til maivær.. Maks temp på 5 grader på Værnes hittil i dag så rekord er det fortsatt ikke. Ny sjanse i morgen. Til gjengjeldt har drittværet ikke gitt ekstreme nattetemperaturer her, kaldeste natt hittil i mai på Værnes er -0,3 grader.

Men altså kulderekorder både i sør og nord sist natt.

https://twitter.com/Meteorologene/status/1260477306621112320/photo/1

Nesten 6 kuldegrader i sommervarme Nesbyen, 2,5 kuldegrader i Svolvær og 4,2 kuldegrader i lavlandet på Sørvestlandet (Lund)! Oslo ble det ikke rekord, men likevel -2,4 grader på Bygdøy. Dette er ikke bra for mange avlinger.

I Troms og Finnmark og fjellet bare øker snømengden. Flom neste når det snur?

Våren fra Helvete.

Koronavirus, oljepris-stup, økonomisk krise på høyde med 30-tallet avlyst påskeferieutfart og kaldeste mai på gud vet hvor lenge.

Og det iskalde drittværet bare fortsetter, det er jo ekstremt med slik langvarighet.

2

"Lummert" og tett opp mot 20 grader i Oslo i dag. Er vel første gangen med nattetemperatur over 10 grader også i år. Deilig å kunne være ute uten å fryse.

Men i kveld kommer det regn, skal visstnok regne av og på frem til søndag kveld

2

Veldig varm kveld her nå. Kl 20 og fortsatt 27,2 grader på Trondheim-Værnes. Ikke en sky å se, men så noen tidligere i dag.

La merke til at Øverbygd i indre Troms målte 29,1 grader i dag. Men for den som stod opp kl 4 om natta i Øverbygd var det en halv kuldegrad! Kl 14 var temperaturen steget til 29 grader (!), deretter målte stasjonen 29,1 grader både kl 15 og kl 16. Stasjonen har ikke maks/min termometer. Makstemperaturen var trolig høyere enn timesmålingen, siden det var flere timer med rundt 29 grader.

Øverbygd siste 24 timer

2

Ikke langt unna i oslo heller, på tross av regnskurene holdt temperaturen seg på 18-19 grader gjennom natten

2
return_of_drakkar Ellers takk :). Hvordan er 33 grader der sammenliknet med 33 grader i Norge. Noen sier at da er varmen i Norge mye "varmere" enn i Syden.

Noen sier at da er varmen i Norge mye "varmere" enn i Syden.

Ja det er riktig.

Det er mye lavere luftfuktighet sørpå enn i Norge, derfor kjennes ikke varmen så godt.

Her jeg er på Kreta nå var det 32 grader i dag. Det føles omtrent som 24-25 hjemme, slik det var i Sandnes i forrige uke.

2
Rexwiller Sol nå, men mye tyder på at sommeren i år sluttet allerede i juni. Får håpe det blir mulig å tilbringe hele neste sommer i utlandet uten så mange restriksjoner.

mye tyder på at sommeren i år sluttet allerede i juni.

Det begynner å bli en reprise på en mild versjon av "sommeren som ikke er en sommer" fra for tolv år siden. Det begynner å bli ubehagelig for å bli værende i landet, og derfor har mange nå lagt om planene i det siste. Det er for mange lavtrykk fra nord som presser og presser på i Atlanterhavet, og dette har siden presset seg inn i Europa.

De som vil ha en fin ferie, kan åpenbart ikke bli værende i Norge og de som vil feriere i Norge fra andre land, må innse at værgarantien har blitt markant redusert. Været blir mer ekstremt med tiden - og deretter nærmest umulig å forholde seg til. Dermed ser man hvordan de feirende mer og mer blir desperat om å utnytte klarvær og solvær når anledningen byr seg.

Nå er det klart at værmønsteret i Norge har blitt ødelagt; vi har hatt en veldig uvanlig våt vinter med kulde og varme side om side, en vårløsning som rett og slett ikke var vår, med for kort avstand mellom vinter og sommer. Siden hadde vi ekstremsommer i tre uker - og deretter ekstremkulde i de neste to uker. Nå ser det ut at håpet om varig sommervær - klarvær med både sol og opphold - er ved å forsvinne. Alle som husket tilbake på den grufulle sommeren som ødela mye for reiselivet den gang, vil ikke oppleve dette på nytt. Da vil man heller reise ut til sol og klarvær, selv om det skulle være i kaldere land.

Det eneste håpet er nå at været vil snu i begynnelsen på den neste uken. Og det trenges.

2

xpoolman: Jeg tok ikke potten på eurojackpot i går heller, så det ser ut til at jeg må tilbake til jobben etter ferien :)

2

Hele julimåneden er i ferd med bli den verste noensinne. Langtidsvarslene varsler om meget uvanlig sterk kulde, delvis eller sterkt skyet og ustabil vind. Dessuten er det ikke behagelig med høy fuktighet ved 18-20 grader slik at det forbli lunkent. Sola kommer fram i mer eller mindre uberegnelige perioder.

Dette er en gjentagelse av "sommeren som ikke er en sommer" i 2007, som var en så stor katastrofe at landet var nærmest tømt for feirende nordmenn i de etterfølgende årene. Hundretusener fikk deres ferie ødelagt den gang, noe som fulgt til rekordreisning ut til andre land i de neste tre år. Reiselivet i Norge hadde ikke heller mye godt av værforholdene den gang.

En klassisk sommer innbar perioder av regnebygder, klarvær med mye sky og tilstedeværende sol. En sommer som i det forrige året. Så når man ser på aviser og annet om at dette er "klassisk sommervær" - er det ikke annet enn hvitt løgn. For det innbar stabil vær. Ikke ustabilt så man risikere varmvær, kuldegryninger, plutselig sol, grått og skiftende skylag under skiftende vindretninger og regnebygder hele tiden på horisonten. Det er så ustabilt at man ikke kan se lenge enn et par dager på det lengste nå!

Selv 2007-sommeren var mer stabilt i sammenligning. Det snødde ikke den gang.

2

Så måtte de ha et innslag på Dagsrevyen i kveld om folk gruet seg til 30 grader i morgen! Maken til dusteintervjuer.

Folk har da vært i syden før og opplevd både 30 og 35 grader noen dager. Vi snakker ikke Saharavarme.

2

Det er ihvertfall ganske passe her i Fredrikstad akkurat nå. Det er ikke et fnugg av en sky å se, det er 22,9 grader og absolutt vindstille. Dagens sykkeltur var slett ikke verst. Jeg snakka med bonden der borte, han smilte fra øre til øre. Det tegner til at årets slåttonn av høsthvete blir meget bra.

2

Noen like mora, noen liker dattera. Noen liker det varmt, noen ikke. Bør ikke være spesielt vanskelig å forstå og slå seg til ro med. Sa brura.

2

Her nede sitter jeg og følger med på en Medicane, en subtropisk syklon, som er i ferd med å bygge seg opp i havet vest for Kreta og få navnet Cassilda.

https://www.windy.com/?36.800,18.171,6

Denne forventes å gå nordøstover, inn over Peloponnes på fredag, kanskje med vind opp i 200 km/t (55 m/s). Deretter skal den så gå sørøstover i det sørlige Egeerhavet like nord for Kreta på lørdag, noe svekket, men allikevel kraftig nok. Da kan vi nok få kjenne det litt her også ser det ut for. Da blir det å sikre solsenger, stoler og bord, samt ta ned det store solseilet jeg har hengende over terrassen her.

Litt spennende blir det :-)

2

3. helga på rad med typisk innevær på østlandet, så man blir jo litt lei. Fra mandag snur det til nordavær og det blir tørrere og kaldere, med ensifrede temperaturer på dagen og risk for frostnetter fram mot neste helg. En mellomting hadde kanskje vært bedre

2

Her nede på Olivenøya er det fantastiske dager nå, i går og i dag :-)

Helt vindstille, kun noen lette skyer, og 20 grader. Litt kalde netter etterhvert, nede i 12 grader når det er klarvær.

Tirsdag og onsdag hadde vi stiv kuling fra nord og kraftige regnbyger, så høsten er nå kommet hit også. Framover meldes det vekslende med regn noen dager og sol noen dager. 18-19 grader på dagtid er dog ikke verst :-)

2
fargerik Interessant. Jeg ser at temperaturen jeg målte i morges er omtrent det samme som Yr har erklært, men det er et visst avvik mellom det de rapporterte om relativ luftfuktighet og det...

Termometeret er digitalt og nytt, det stoler jeg på. Men jeg lurer litt på det gamle måleinstrumentet.....kanskje litt slitent og upresist

Luftfuktigheten kan måles nøyaktig med et psykrometer.

Det er to vanlige alkoholtermometre der den ene har en fuktig tekstiltube. Forskjellen i temperatur mellom tørt og vått termometer gir den relative luftfuktigheten fra en tabell som følger med termometeret.

https://no.frederiksen.eu/shop/product/psykrometer

Du bruke psykrometeret til å kontrollere om de digitale målerne viser riktig verdi.

2
RazorBoy Vigi har rett. Her i Oslo går sola ned 1 minutt senere på ettermiddagen 17/12 enn 15/12. I den andre enden av døgnet så blir fortsatt dagen kortere fram til ca 1 uke etter vinterso...

Vigi har rett. Her i Oslo går sola ned 1 minutt senere på ettermiddagen 17/12 enn 15/12.

Dere har faktisk rett begge to :-)

Det har å gjøre med hvor man befinner seg innenfor timessonen. Men i Sandnes må Vigi allikevel vente til den 19. før sola er oppe ett minutt lenger enn den 15. Og i Sandnes blir morgenen mørkere helt fram til den 29. Den 30. står sola opp ett minutt tidligere enn den 29. der.

https://www.timeanddate.com/sun/norway/sandnes?month=12&year=2020

2
Vigi Xpoolman. :) Riktig at «minuttmessig» er det 19.12, men allerede nå har den tidligste solnedgangen vært. Solnedgang Sandnes: 15.12: 15:40:36 16.12: 15:40:38 17.12: 15:40:46 18.12:...

Riktig at «minuttmessig» er det 19.12, men allerede nå har den tidligste solnedgangen vært.

Her nede blant olivenlundene hadde vi den seneste solnedgangen allerede den 9. desember. https://www.timeanddate.com/sun/greece/khania?month=12&year=2020

Men vi må faktisk vente helt til 14. januar (!) før sola står opp tidligere... https://www.timeanddate.com/sun/greece/khania?month=1&year=2021

Rart det der, jeg har aldri tenkt på at det var så stor forskjell på soloppgang og -nedgang. Man lærer noe nytt hele tiden.

Takk Vigi :-)

2
Laster...