Været esc

Innlegg

Været

BorisA

Vinterværet 2020/2021

Såvidt jeg kan se så har det ikke blitt startet en tråd om vinterværet 20/21 ennå, så da flesker jeg til. Foreløpig er det bare mildvær i hele landet som er meldt fremover.

Men på et nettsted leste jeg dette:

*«For Europa har NOAAs eksperimentell**e numeriske modell (CFSv2) nylig predikert en lang og kald vinter i store deler av Europa, særlig fra januar 2021 til mai 2021*»

Så da får vi se, jeg har sett prognoser feile grovt tidligere.

1
46 svar
Memelli Ingenting på vei de neste 2 ukene hvertfall: http://wxmaps.org/pix/temp4 Har knapt sett et kart med så entydig mildvær over Europa. Og det har vært helt likt i over en måned nå. Me...

Ingenting på vei de neste 2 ukene hvertfall:

Nå hopper kulda over til Europa ser du: http://wxmaps.org/pix/temp4

Mens USA, som har hatt det kaldt både i oktober og så langt i november får det litt varmere: http://wxmaps.org/pix/temp1

Det viser seg igjen at er kaldt vær enten i USA eller i Europa, sjelden eller aldri på begge kontinentene samtidig. Dette har jo sin naturlige forklaring i at med utstrakt lavtrykksvirksomhet i Atlanteren så pumpes varm luft fra sørvest inn over Skandinavia og (nord)Europa, mens kald luft fra Arktis strømmer ned over Canada og USA.

Det samme mønsteret finner vi igjen sør og nord i Europa. Når det er høy lavtrykksaktivitet nord i Atlanterhavet og drittvær i nord så er det fint og varmt rundt Middelhavet. Motsatt, når kulda og høytrykket setter seg fast i nord så går lavtrykka inn mot Middelhavsområdet. Det er jo dette vi kjenner som NAO-indeksen, Den NordAtlantiske Oscillasjonen, som forventes negativ framover, altså mindre lavtrykksaktivitet i nord-Atlanteren.

Jeg, som er her nede på Olivenøya for tiden, ser ikke fram til det :-)

2

Ingenting på vei de neste 2 ukene hvertfall: http://wxmaps.org/pix/temp4

Har knapt sett et kart med så entydig mildvær over Europa. Og det har vært helt likt i over en måned nå.

Men får håpe spådommen om kulde fra januar slår til. Slik været er nå er bare trist.

1

Det nyeste sesongvarselet fra dansk meteorologisk institutt (https://www.dmi.dk/danmark/) varsler en vinter full av lavtrykk fra sørvest, altså mildt, vått og grått.

Heldigvis er langtidsvarsler fortsatt ikke så treffsikre, så det er fortsatt håp om en vinter hvor det knaker godt i snøen. I Oslo må vi tilbake til 2012/13 for å finne en vinter som var kaldere enn normalen, så nå synes jeg det er på tide.

1

Vi kan i hvert fall konstatere at november kommer til å bli en av de mildeste som er målt i Norge. Oslo kommer til å ende ~5°C over normalen, og flere stasjoner i innlandet og på finnmarksvidda ender sikkert 7-8°C over normalen. Jeg har ikke helt oversikt, men det er sikkert noen målestasjoner som kommer til å sette ny rekord for middeltemperatur.

1

Det meldes fortsatt om lavtrykk fra sørvest i DMI sitt sesongvarsel, men samtidig antyder noen værmodeller at vi kan få en SSW i starten av januar. Tiden vil vise hva resultatet blir.

1

Det ligger i alle fall an til et markant værskifte fra (etter) neste helg.

Etter et meget kraftig lavtrykk som kommer inn fredag til søndag ser det ut til å stabilisere seg med høytrykk både i øst og vest, negativ NAO og kaldere vær.

1

Nedbør hittil i mnd og prosent av normalen (data hentet ut pr 22. desember):

Kristiansand-Kjevik: 330,9 mm (285 %)

Oslo: 89,2 mm (162 %)

Stavanger: 113,7 mm (92 %)

Bergen: 181,6 mm (77%)

Trondheim-Voll: 4,9 mm (6 %)

Kristiansand har fått mer enn 60 ganger så mye nedbør som Trondheim så langt i desember. Blir nok solide nedbørsrekorder mange steder.

1

Ja, nå blir det en omlegging til kulde, særlig på nyåret. Der all nedbøren østpå har falt som snø har sikret seg en god gammeldags vinterstemning i januar.

1

Jeg har begynt å fyre litt med ved, jeg. Har planer om å bruke ved når strømprisen er høy, og nå har prisen gjort et hopp.

Tviler på at det er spesielt mye å spare, men det er greit å få brukt opp veden før den går ut på dato ;-)

Det er jaffal effektivt, det blir intenst varmt med vedfyring sammenlignet med varmepumpe.

1
fargerik Jeg har begynt å fyre litt med ved, jeg. Har planer om å bruke ved når strømprisen er høy, og nå har prisen gjort et hopp. Tviler på at det er spesielt mye å spare, men det er grei...

Det er jaffal effektivt, det blir intenst varmt med vedfyring sammenlignet med varmepumpe.

God varme også det :-)

Men om du sparer så mye er vel tvilsomt. Jeg tror strømprisen må over en krone dersom du skal spare penger på (kjøpt) ved. Og varmepumpa gir vel fra seg 3 kW for hver kW den bruker, så da må strømprisen opp i tre kroner for å spare noe med vedfyring.

Men det er jo koselig da, og lukter godt :-)

1
xpoolman [sitat…] God varme også det :-) Men om du sparer så mye er vel tvilsomt. Jeg tror strømprisen må over en krone dersom du skal spare penger på (kjøpt) ved. Og varmepumpa gir vel fra...

God varme også det :-)

Men om du sparer så mye er vel tvilsomt. Jeg tror strømprisen må over en krone dersom du skal spare penger på (kjøpt) ved. Og varmepumpa gir vel fra seg 3 kW for hver kW den bruker, så da må strømprisen opp i tre kroner for å spare noe med vedfyring.

I utgangspunktet er det nok ganske dyr ved, siden jeg kappet opp og kløyvde alt av reisverksmaterial-kapp når vi bygde på huset her.

Tørkede materialer, 2x4 og 2x6 som ellers måtte ha blitt kjørt bort. Det koster jo pæng å kjøpe fine materialer.

Har sikkert nok til denne vinteren.

Til sommeren skal det kappes trær og greiner, og dette kapper jeg også opp og klyver, så det blir sikkert en batch med ved også neste vinter. Det er faktisk enklere å kappe det opp til ved enn å få det borkjørt og levert til avfallsmottaket.

1

Det er 12 minus i plankebyen, men det blåser ikke. Knallblå himmel og strålende sol, og snøen ligger. Noen går sikkert på ski i dag.

Fyrer med ved, så det er veldig varmt inne. Barbeint og i T-skjorte med 25 grader og litt vedlukt. (puh...blir nesten litt svett)

1

Ved 7-tiden var det minus 20 grader. Det betyr nok minus 25 i kuldehøl rundt omkring. Absolutt vindstille og nå kommer sola fram.

1

14,9 blå på mårrakvisten her i fredrikstads utkant. Jepp...strålende sol og vindstille også her. Slett ikke verst!

1

Lignende innlegg

Ordstjernen Gunleiv Publisert

Tirsdag

BIDD? 1 BLID? 1 BLOD? 1 BLØDD? 5 BODD? 1 BOLD? 1 BUDD? 1 BUDO? 1 DILDO? 5 DILL? 1 DOBB? 1 DOBL? 1 DODO? 1 DOLL? 1 DUBB? 1 DULL? 1 DØDD? 1 DØLL? 1 IDOL? 1 ILBUD? 5 LIBIDO? 6 LIDD? 1 LODD? 1 LUDO? 1 LØD...
2
0 svar
Ordstjernen Gunleiv Publisert

Mandag

AGGA? 1 BAGG? 1 BAGGE? 5 BAUG? 1 BEGA? 1 BEGGE? 5 BUGG? 1 EGGA? 1 EGGE? 1 GAGG? 1 GAKK? 1 GAKKA? 5 GAKKE? 5 GAKKGAKK? 8 GAUK? 1 GAUKA? 5 GAUKE? 5 GJEKK? 5 GJEKKA? 6 GJEKKE? 6 GUBB? 1 GUBBE? 5 JAGA? 1...
2
0 svar
Ordstjernen Øivind_ Publisert

Fasit 25/9

ALBA? 1 BABL? 1 BABLA? 5 BALA? 1 BALJA? 5 BALL? 1 BALLA? 5 BØLA? 1 BØLL? 1 BØLLA? 5 JABB? 1 JABBA? 5 LABB? 1 LABBA? 5 MAMBA? 5 MØBLA? 5 VABB? 1 VABBA? 5
2
0 svar
Ordstjernen Gunleiv Publisert

Lørdag

ADAM? 1 ADJØ? 1 ADJØA? 5 AMMA? 1 AVDØD? 5 DADDA? 5 DAMA? 1 DØDA? 1 DØMA? 1 JAMMA? 5 MADA? 1 MADAM? 5 MAMMA? 5 MJØDMA? 6 MØDA? 1 VADA? 1 VADD? 1 VÅDA? 1 ØMMA
2
0 svar
Laster...