Vintersport

Milano3

Tour de Ski 2010

Om 10 dager er det klart for et av årets høydepunkt for langrennsinteresserte. Nytt av året er at de venter til over nyttår med å gå i gang, men deretter blir det 8 harde renn på 10 dager.

1. januar: 2,5/3,75 km prolog fristil, Oberhof 2. januar: 10/15 km klassisk jaktstart, Oberhof 3. januar: 1,3 km sprint klassisk, Oberhof 4. januar: 1,2 km sprint fristil, Praha 6. januar: 16/35 km fristil jaktstart, Cortina-Toblach 7. januar: 5/10 km klassisk individuell start, Toblach 9. januar: 10/20 km klassisk fellesstart, Val di Fiemme 10. januar: 9/10 km fristil jaktstart (slalåmbakken), Val di Fiemme

Det første som slår meg er at det også i år er ekstremt mye klassisk, og programmet favner så bredt at jeg tror nesten man kan tillate seg å ha en litt dårlig dag uten å være hektet av fullstendig i kampen om tetplassene. De færreste behersker alle grener på dette programmet.

Den norske troppen ble i dag tatt ut:

Kvinner Astrid Øyre Slind Vibeke Skofterud Kristin Størmer Steira Therese Johaug Marthe Kristoffersen Astrid U. Jacobsen Celine Brun-Lie

Herrer Petter Northug Simen Østensen Martin Johnsrud Sundby Eldar Rønning Roger Aa Djupvik Tord Asle Gjerdalen Petter Eliassen

Det første som slår meg er hvor tynt dette kan bli bortsett fra Northug, som må finne seg i å være storfavoritt. Bak vil ham tror jeg vi skal få det tøft med å oppnå plasseringer bedre enn rundt nummer 10, men spesielt Sundby må det være lov å ha litt forventninger til. Hva Østensen vil prestere blir spennende å se, men jeg klarer ikke ha de store forventningene lenger.

I kvinneklassen er det nok bare Steira vi kan ha berettiget håp til, men hun bør klare en plassering rundt nr 5-6. Resten av laget ser svakere ut enn på lenge, og jeg må få lov til å være litt bekymret 10 dager før OL. Håper å se løpere som Kristoffersen og Skofterud gjøre gode enkeltetapper. Stiller lite spørsmålstegn ved hva Johaug gjør der nede, men håper ledelsen har en plan og vil konkurrere henne i form.

Skinstad åpner også muligheten for at en del løpere vil stå av underveis, en av de viktigste endringene i år er at løperne ikke lenger mister poeng de har oppnådd dersom de bryter underveis. Spesielt i årets OL-sesong tipper jeg mange vil gi seg etterhvert.

Favorittene:

I herreklassen skal Petter Northug være stor favoritt, og jeg tror kun uhell, sykdom eller en vanvittig formutvikling hos konkurrenter kan hindre den første norske sammenlagtseieren. Petter kan være i toppen i alle renn, og med såpass mye jaktstarter vil det være umulig å skaffe luke på Petter, og mulighet for å hente inn det han evt måtte ha tapt en dag i starten.

Nærmeste utfordrer er slik jeg ser det Maxim Vylegzhanin, som har vært imponerende i år og også behersker alle grener. Tobias Angerer og Alexander Legkov virker også å være i rute, og har vist god formstigning de siste ukene. Spørsmålet er om de er stabile nok over tid til å matche Northug.

Dario Cologna, Axel Teichmann og Lukas Bauer har alle kapasitet til å vinne, men om formen på nåværende tidspunkt er god nok, er jeg veldig usikker på. Det blir spennende å se. Andre navn jeg tror kan ha sjanse på plasseringer blant de 4-5 beste inkluderer Georgio di Centa, Jean Marc Gaillard, Sami Jauhojarvi og Matti Heikkinen. Mulig også Marcus Hellner og Pietro Piller Cottrer.

I kvinneklassen mener jeg Justyna Kowalczyk er en minst like klar favoritt som Northug i kvinneklassen. Polsketrollet viser flott form, men kan gå på en monstersmell, og det vil være overraskende om hun ikke kløner og faller eller skaper andre problemer minst en dag.

I tilfelle kan kanskje Aino Kaisa Saarinen dukke opp, som jeg mener er eneste reelle utfordrer. Det blir spennende å se om Virpi Kuitunen og Kristina Smigun vil vise mer av gammel storhet, spesielt Virpi har vært en stor skuffelse hittil i år. I kampen om pallplasseringer må også Petra Majdic, Arianna Follis og kanskje Marianna Longa regnes inn.

Dessverre mangler både Marit Bjørgen, Charlotte Kalla og Anna Haag, og det vil nok dempe interessen for kvinneklassen her hjemme betraktelig. Deres fravær åpner også for noen andre outsidere, muligens Natalia Korosteleva, Kristin Størmer Steira eller Valentina Shevchenko vil være med blant de 4-5 beste.

Hva tenker dere om troppen vår? Har vi sendt mange turister til Tour de Ski? Hvem kan stoppe Northug og Kowalczyk? Og hvilken etappe vil bli årets nøkkeletappe mtp sammendraget?

6
1,1k svar

Vi ønsker å legge til rette for en god debatt på nettsidene våre, og for å kunne sikre god moderering holder vi nattestengt mellom klokken 00.00 og 08.00.

Har absolutt tro på Northug jeg også, eneste spørsmålstegnet jeg stiller er om han følger de aller beste motbakkeløperne opp slalombakken i Val Di Fiemme. Tror uansett det kan bli ganske jevnt i Herreklassen, en del av de som er gode på lengre distanser vil antagelig tape en del på sprintene, men hente inn igjen mye av dette på jaktstartene og de individuelle lengre løpene. Northug er uansett favoritt, mens de andre norske har jeg mindre forventninger til. Rønning skal vel bare delta i halve touren så Johnsrud Sundby og kanskje Djupvik blir nok de beste norske etter Northug selvsagt. Eliassen, Gjerdalen og Østensen har jeg ingen forventninger til, jeg tviler på at de greier en plass blant de 15 beste.

I kvinneklassen holder jeg Kowalczyk og Saarinen som de to største favorittene, mens Størmer Steira nok er den klart beste norske. Skofterud er nok for dårlig på sprintene, mens Johaug og Kristoffersen foreløpig ikke har vist form nok til å kunne være av de heteste kandidatene. Uhrenholdt Jacobsen i slag kunne gjort det bra i touren, men det er for mye forlangt at det skjer i år.

1

På den 35 km lange jaktstarten kan vi riskere at Northug starter minutet foran nestemann. Det kan bli interessant..

1
george_hincapie [sitat…] Ja, 3/8 er ekstremt mye...

Gjorde en stygg feil i åpningsinnlegget, sprinten i Oberhof er også i klassisk. Det lar seg dessverre ikke endre lenger.

Det jeg mente men mye klassisk, er at det er mye klassisk mot slutten, når Touren skal avgjøres. Etter en lang jaktstart i fri, ser jeg for meg det vil bli veldig samlet. Deretter kommer 10 km individuell klassisk, fulgt av 20 km fellesstart i klassisk med innlagte spurter, som vil gi klassiskløperne et stort fortrinn inn mot den siste etappen.

Og den avgjørende jaktstarten kan vel knapt kalles skøyting, der er det rå kapasitet som avgjør.

Men målt i kilometer er det omtrent så jevnt det kan bli.

1

Bare jeg som synes Tour de Ski-nettsiden er fullstendig ubrukelig? Hvor får jeg oversikt over reglene i TdS? Poenggrensene, bonussekundene etc.?

Er enig med george_hincapie i at det kan bli meget interessant dersom Northug får et stort forsprang i en jaktstart. Vi har vel aldri før sett han i den posisjonen. Jeg har ingen grunn til å tvile på at Northug takler det også, men det kan bli interessant å se.

Når det skal sies, er jeg overhodet ikke sikker på at Northug vil ha et slikt forsprang før jaktstarten. Han vil jo ikke ta så mange sekunder fra de beste motstanderne på den klassiske jaktstarten. Så spørs det hvor godt han gjør det i sprintene.

Forøvrig enig i at det er for mange jaktstarter!

1

Northug bør ha noen sekunder på Legkov før denne slalombakken i Val di Fiemme, etter hva jeg kan erindre er Legkov en jævel på slalom i oppoverbakke...

1

Ganske tøft program utøverne har her, men det er vell også meningen det skal være. Den "etappen" som ser ut som skal skille mest, utenom alpinbakken da selvfølgelig, er etappen 6.januar. Da tenker jeg spesielt for herrene. 35 kilometer er langt, men det blir vell litt lettere for noen ettersom det garantert blir dannet smågrupper underveis i løpet.

For herrene anser jeg som Petter Northug som den største favoritten, både på grunn av den mentale biten og den formen han har vist i det siste. Han må nok finne seg i å konkurrere hardest mot Lekgov og Cologna. Jeg vet ikke hvordan ståa er med Tobias Angrer, han viste ganske så fin form på sprinten på lørdag i Rogla.

På kvinnesiden er det mer åpent, men i realiteten står det vell mellom 2 stykker. Aino Kaisa Saarinen og Justyna Kowalczyk. I bakhånd har vi Arianna Follis blant annet. Steira er for svak på sprinter til å hevde seg.

1

Vylegzhanin kommer til å bli sterk i år. Northug skal se opp for ham. Han har hatt en usedvanlig sterk sesongåpning. Han kan absolutt prestere bra i alle øvelser.

1

Det blir nok mange som vil droppe Tour de Ski i år....

I allefall blir det tynt på slutten, ikke mange av de OL-uttatte eller "sikre" som vil presse seg unødig vel 1 mnd før OL starter...

Norge bør derfor ta ut flest mulig av sine - helst før - og uavhengig av prestasjoner i Tour de Ski.

1
drazyc Bare jeg som synes Tour de Ski-nettsiden er fullstendig ubrukelig? Hvor får jeg oversikt over reglene i TdS? Poenggrensene, bonussekundene etc.? Er enig med george_hincapie i at de...

Bare jeg som synes Tour de Ski-nettsiden er fullstendig ubrukelig? Hvor får jeg oversikt over reglene i TdS? Poenggrensene, bonussekundene etc.?

Helt enig....møkkaside!!

Under Tour Overview 2009/2010 kommer resultatene for 2008/2009 frem....

Har sendt de en klage og samtidig spurt om hvor jeg finner detaljerte regler for sprintene, evt bonussekunder, sprinter underveis i de lange løpene osv.

1
svixen Det blir nok mange som vil droppe Tour de Ski i år.... I allefall blir det tynt på slutten, ikke mange av de OL-uttatte eller "sikre" som vil presse seg unødig vel 1 mnd før OL sta...

Er spent på Tord Asle Gjerdalen, han har ligget veldig lavt i vinter. Årsaken er at han gikk på en kjempesmell etter å ha ofret seg 100 prosent for Petter Northug på 5-mila i fjorårets VM. Dere husker kanskje at han var med nesten helt inn til mål, men slapp like før, da Petter dro til.

Som følge av dette har han måttet ta det veldig rolig i årets oppkjøring, kroppen gjør motstand og han kan ikke kjøre hardt.

Slike smeller sitter lenge i og jeg er skeptisk om han kan få noe særlig ut av årets sesong. Tanken er vel at man skal teste ham under Touren.

1

Regner med Petter vinner de 4 første etappene og leder med godt over to minutter på neste seriøse utfordrer (noen spesialsprintere ligger nok nærmere) før 5.etappe. Blir en lite spennende Tour i år med andre ord :)

1
JohnTiger67 Hehehe...like etterpå fant jeg selvsagt reglene :) http://www.tour-de-ski.com/fr/tour-in-nutshell/rules/basic-rules.html

Det er enda mer nøyaktig beskrevet her:

http://www.fis-ski.com/data/document/rules-cc-0910-eall.pdf

Gå nedover til du finner Tour de Ski. Ser at de med tiden har økt den ene jaktstarten fra 30 til 35 km for menn. Sprintdistansene er også justert noe.

Jeg tror Cologna og Vylegzhanin vil bli de tøffeste utfordrerne for Northug i år. Legkov og Di Centa blir outsidere.

1

Jag förstår inte varför de ska ha det där tramset varje år. Hade räckt med mästerskapsfria säsonger.

1

Ikke rart svenskene er skeptiske til opplegget når Kalla, Haag og Olsson velger å prioritere det bort. Litt rart synes jeg. Tror Tour de Ski har en positiv effekt for å promotere langrennssporten også utenfor norden, og jeg ser helt klart verdien i å kåre en komplett skiløper, ikke bare spesialiserte løpere nærmest for hver enkelt gren på programmet.

Forøvrig takk til Mod for å ha rettet opp feilen min i åpningsinnlegget.

1
eagle54 Jeg blir alltid skeptisk når løpere har usedvanlig framgang. Hvor er fjorårste sveitsiske sensasjon blitt av?

Hvor er fjorårste sveitsiske sensasjon blitt av?

Han hadde en skade som satte han et et stykke tilbake tidligere i høst, men hvis du så på 30 km fellesstart sist søndag så var han bare 9 sekunder bak Northug. Så til OL så er han nok tilbake som Northugs fremste konkurrent, hvis han ikke blir det i Touren da.

1

Dette arrangementet fenger ikke mer enn curling og burde avvikles

1

Ei uke til det starter i dag. Skal bli artig det, med mange renn å følge med på få dager. I tillegg starter vell hoppuka om noen dager, i tillegg til masse Premier Leauge. Så her går vi noen fine dager i møte.

1

Lignende innlegg

Tennis drazyc Siste svar

US Open 2021

Ser at dette forumet omtrent er blitt et forlatt sted, men her er mine tanker etter gårsdagens finale: Jeg har ventet i ganske mange år nå på at den yngre garde skal slå toppgutta i en Grand Slam-fina...
3
1 svar
Sykkel All-Equal Siste svar

Fremtiden

Hei, sykkelelskere, er dette slutten på diskusjonene? Den lille time outen de tok for å fikse litt har ikke gjort særlig utslag på brukervennligheten her på vgd. -hjerte-
6
9 svar
Sykkel luchs Siste svar

Mikuni Pass

Er kanskje så bratt at det kan være fordel A. Yates eller Woods, men håper på en uthvilt og nå skadefri Rogla eller en rutinert Bala. Umulig å si, egentlig, avgjørelsen kan også falle tidligere eller...
3
3 svar
Laster...