Vintersport

george_hincapie

Langrenn 2013/2014: generell tråd

Regner med at det blir egne tråder for hver verdenscup-runde, men det kan være ok å ha en samletråd, der vi kan ta diskusjonene nå før sesongen begynner og mellom de ulike verdenscuprundene.

Terminliste verdenscupen:

Kuusamo, Finland (minitour) 29/11: Sprint klassisk kvinner og menn. 30/11: 5 km klassisk kvinner og 10 km klassisk menn. 1/12: 10 km fri teknikk kvinner og 15 km fri teknikk menn.

Lillehammer 7/12: 10 km klassisk kvinner og 15 km klassisk menn. 8/12: 4 x 5 km (K/F) kvinner og 4 x 7,5 km (K/F) menn.

Davos, Sveits 14/12: 15 km klassisk kvinner og 30 km klassisk menn. 15/12: Sprint fri teknikk kvinner og menn.

Asiago, Italia 21/12: Sprint klassisk kvinner og menn. 22/12: Lagsprint klassisk kvinner og menn.

Oberhof, Tyskland (Tour de Ski) 28/12: Prolog 2,5 km fri teknikk kvinner og 3,75 km fri tekikk menn. 29/12: 1. etappe jaktstart, 10 km klassisk kvinner og 15 km klassisk menn.

Lenzerheide, Sveits (Tour de Ski) 31/12: 2. etappe, sprint fri teknikk kvinner og menn. 1/1: 3. etappe fellesstart, 10 km klassisk kvinner og 15 km klassisk menn.

Toblach, Italia (Tour de Ski) 3/1: 4. etappe jaktstart, 15 km fri teknikk kvinner og 30 km fri teknikk menn.

Val i Fiemme, Italia (Tour de Ski) 4/1: 5. etappe, 5 km klassisk kvinner og 10 km klassisk menn. 5/1: 6. og siste etappe jaktstart, 9 km fri teknikk kvinner og 10 km fri teknikk menn.

Nove Mesto, Tsjekkia 11/1: Sprint fri teknikk kvinner og menn. 12/1: Lagsprint klassisk kvinner og menn.

Szklarska Poreba, Polen 18/1: Sprint fri teknikk kvinner og menn. 19/1: Fellesstart, 10 km klassisk kvinner og 15 km klassisk menn.

Toblach, Italia 1/2: 10 km klassisk kvinner og 15 km klassisk menn. 2/2: Sprint fri teknikk kvinner og menn.

Lahti, Finland 1/3: Sprint fri teknikk kvinner og menn. 2/3: 10 km fri teknikk kvinner og 15 km fri teknikk menn.

Drammen 5/3: Sprint klassisk kvinner og menn.

Holmenkollen 8/3: 50 km klassisk fellesstart menn. 9/3: 30 km klassisk fellesstart kvinner.

Falun, Sverige (minitour) 14/3: Sprint klassisk kvinner og menn. 15/3: Skiathlon, 7,5 km klassisk og 7,5 km fri teknikk kvinner og 15 km klassisk og 15 km fri teknikk menn. 16/3: Jaktstart, 10 km fri teknikk kvinner og 15 km fri teknikk menn.

Hvem tar med seg seieren i den totale verdenscupen hjem? På damesiden står det nok mellom Bjørgen og Kowa, ettersom Johaug sannsynligvis ikke vil samle nok poeng på sprint. Om Bjørgen dropper TdS blir det fort polsk seier ettersom Kowa gjerne stiller opp i alle løp.

På herresiden må Northug regnes som favoritt, selv om han har slitt i sommer/høst. Den andre naturlige favoritten, Dario Cologna, er satt ut av skade og kjemper en desperat kamp mot klokken for å rekke OL. Med en mulig redusert Northug og Cologna på sidelinjen, kan det tenkes at Aleksander Legkov kan ta seieren, men hvor hardt prioriterer russerne TdS og verdenscupen når det skal være OL på hjemmebane?

Skader og sykdom: - Petter Northug har slitt med mystisk sykdom hele høsten, og hvordan formen hans blir før jul er usikkert. - Dario Cologna har operert ankelen, og forventes tidligst å være tilbake i midten av januar. Ryker OL? - Emil Jönsson har slitt mye, og mister trolig sesongstarten. - Johan Olsson har vært mye syk siste tiden, usikker til sesongstarten.

Og så noen spørsmål til slutt: Hvem kommer til å overraske i årets sesong? Hvem kommer til å skuffe mest? Kan noen vinne TdS og likevel dominere i OL? Vil vinneren av TdS også vinne verdenscupen? Hvor mange forskjellige norske løpere vil vinne internasjonale renn i år? Hvem blir OL-kongen?

9
278 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Vil bare innledningsvis si at dette er OL-sesong, og det betyr at alle nasjoner er ekstra på hugget. OL pleier å bety at det alltid vil dukke opp noen overraskelser. Noen av det mistenkelige slaget også, dessverre.

For Norges del gjelder det å ha lært av Torino OL, hvor Norge ankom lekene breddfull av selvtillitt, men uten å være så skjerpet som idrett på dette nivået krever. Vi så hvordan dette gikk. Jeg bare håper de norske lederne og utøverne har Torino i minne, så kan dette gå riktig bra.

Og så noen spørsmål til slutt: Hvem kommer til å overraske i årets sesong? Finske damer. De har mange på høyt nivå, og konkurransen om OL-plassene vil gjøre at de tar steget helt opp. Tror også russere i begge klasser vil gjøre det godt på hjemmebane.

Hvem kommer til å skuffe mest? Tror de tyske og italienske dame -og herreløperne vil fortsette å skuffe totalt sett. Dessverre, for vi trenger dem.

Kan noen vinne TdS og likevel dominere i OL? Therese Johaug :)

Vil vinneren av TdS også vinne verdenscupen? I herreklassen kan det fort skje. Men ser ikke bort i fra en reprise fra i fjor. Legkov vinner TdS og Nortug tar WC er mitt tips. I kvinneklassen taper Johaug for mye på sprintene, så Kowa og Bjørgen vil slåss om denne.

Hvor mange forskjellige norske løpere vil vinne internasjonale renn i år? Blant menn: Northug og Sundby.Blant kvinner: Bjørgen og Johaug, Ser da bort i fra sprint, Men det er en viss "fare" for at Northug og Bjørgen blir våre beste, også i sprint.

Hvem blir OL-kongen? Konge: Johan Olsson. Dronning: Therese Johaug.

1

Hvem tar med seg seieren i den totale verdenscupen hjem?

Vanskelig å si men setter noen kroner på Alexey Poltoranin. Tror han er en type som stiller i de fleste konkurranser om han er frisk, og gjør han er god TdS kan han godt ende opp på toppen. Han ser forresten ut til å være i ok form allerede, vant både sprint og 10 km klassisk i Muonio, ikke umulig han også vinner 15 fri i dag.

1

For de som mener fellesstart har overtatt intervallstart, og synes det er uheldig, så må denne sesongen være en god seier. I verdenscupen teller jeg 3 fellesstarter og 6 intervallstarter.

1
Ultima Poltoranin er klassisk-spesialist av rang. Om han skulle vinne 15km fri, så er ikke konkurransen stor :)

Om han skulle vinne 15km fri, så er ikke konkurransen stor :)

Vel, han kom jo på 2.plass på 15-fri under WC-åpningen i Gällivare i fjor, litt usikker på om det skyldes flaks med forholdene men konkurransen i det løpet var det ikke så mye å klage på i alle fall. Han er bedre i klassisk, enig i det.

(Forresten vant Petr Sedov 15-fri i Muonio i dag, alle resultatene er ikke offentliggjort enda, så jeg aner ikke hvor Poltoranin havnet.)

1

Ellers er årets verdenscup veldig tynn suppe. Merkelig at FIS tilsynelatede insisterer på at alle skal gå alt fra sprint til 50 km. Det er kanskje så lite som 15% av alle utøverne som stiller på startstreken i både sprint og distanse.

Alt i alt virker programmet å være ganske utelukkende, i den forstand at det er lite tilbud for de ulike typene utøverne. Programmet klarer på en merkelig måte å gjøre en lang vinter til kort.

1

Er jeg blind, eller har "programmet" 1 (!!) intervallstart i fristil (Lahti) i løpet av hele sesongen?

Derimot flust med sirkusøvelser uten verdi. Tulltourer, sprinter, fellesstarter osv. De som har komponert dette "programmet" er syke i hodet og enorme motstandere av langrenn.

1

Me kan jo skrive opp stafettlag me trur/håpar på i OL og sjå kor vidt dei stemmer:

Kvinner:

Jacobsen - Weng - Johaug - Bjørgen (Eigentleg hadde det vore interessant dersom Weng og Bjørgen byta plass, men det vil vel aldri skje).

Menn:

Rønning - Sundby - Røthe - Northug

1

Sedov med seier i Mounio i dag, det er meget interessant! Han var jo borte hele fjorårssesongen på grunn av hjerteproblemer, men de virker å være under kontroll nå. Kan bli en farlig man til OL, han hopper lett i bakkene om han er i form.

1

Hva med Kalla iår, hun har vel øket treningsdosene i OL-sesongen. Kan hun leke med de norske i skøyting...?

1

Neppe! Kalla er for "feit". Hun har for mye muskler og for lavt o2-opptak. Teknisk har hun også blitt dårligere med årene.

1
utvilsomt [sitat…] Det var ikke det jeg mente

Usikker på hva du egentlig mener når du slenger inn en kommentar som "Selv Rønning kan gå fort i friteknikk hvis det er flatt." Eh, mener du at "flate" baner ikke skiller gode fristilsløpere fra mindre gode fristilsløpere? Selv har jeg inntrykk av at det nettopp er på flater de beste skiller seg ut, der kommer jo teknikken virkelig til sin rett. Å pumpe opp en bratt motbakke vet jeg ikke om er så veldig utslagsgivende. Se Northug f.eks, han vinner jo stort sett sine løp nedover og på flater. (kun et inntrykk altså, jeg er ingen ekspert på dette.)

1
george_hincapie Neppe! Kalla er for "feit". Hun har for mye muskler og for lavt o2-opptak. Teknisk har hun også blitt dårligere med årene.

Kalla har gått ned noen kilo før sesongen;

http://www.tv2.no/sport/vintersport/sjekk-charlotte-kallas-nye-look-4142501.html

Nei, hun har ikke blitt dårligere. Men har ikke greid å følge med i utviklingen, i likhet med flere av de andre stjernene fra 2009/2010. Det spørs i år da. Hvis hun økt utholdenheten og gått ned noen kilo, så kan Kalla blir farlig på duathlon og 30 km.

1

Det er vel den samme Khazova som en gang ble utestengt for doping, ja. Husker ikke helt - het hun det samme da?

Vet ikke, Ultima, om du håper at hun skal slå de norske?

Ser at du fortsatt har null respekt for alle som ikke deler ditt syn på langrenn. "syke i hodet", "sirkusøvelser, helt uten verdi", osv. Greit nok at DU synes dette. Men har du svart på hvordan du vet så sikkert at DU har fasitsvaret? Og at alle annerledestenkende ikke er genuint interessert i langrenn?

1

Var et intervju med Cologna fra sykesenga på sporten i dag. Han er ganske deppa for ankelskaden. Veldig kjedelig rett før sesongstart. Forhåpentligvis så ødelegger det ikke alt for mye frem til OL. Sånn er toppidretten, det går opp og ned...

1

11 dager til WC-sesongen starter med denne minitouren i Kuusamo. Kjedelig at sesongen starter med en slik tour og ikke med vanlige verdenscuprenn i intervall enten på Beitostølen eller Gällivare. Men spennende blir det åkke som

LANGRENN- MENN: 188 WC-SEIRE

46: Bjørn Dæhlie 18: Petter Northug jr. 13: Thomas Alsgaard

12: JA.Svartedal 11: Ola Vigen Hattestad, TA.Hetland 9: V.Ulvang 8: OB.Hjelmeset 7: Eldar Rønning 5: A.Aukland 4: F.Estil, PG.Mikkelsplass 3: Eirik Brandsdal, Anders Gløersen, H.Bjerkeli, E.Jevne, B.Næss 2: Martin Johnsrud Sundby, M.Brørs, O.Brå, TH.Holte, T.Iversen, J.Kjølstad, T.Langli 1: Ole Einar Bjørndalen, John Kristian Dahl, O.Aunli, E.Bjervig, LE.Eriksen, RA.Hafsås, T.Hofstad, J.Lindvall, S.Sivertsen, K.Skjeldal, JJ.Verdenius

Totalseire: 10

6: Bjørn Dæhlie (92,93,95,96,97,99) 2: Petter Northug jr. (10,13) 1: Thomas Alsgaard (98), Vegard Ulvang (90)

Northug har nå i alle fall inntatt den klare 2.plassen bak Dæhlie på begge de ovennevnte listene. Kan Ola Vigen Hattestad også nærme seg "topp 3" i løpet av sesongen?

LANGRENN- KVINNER: 163 WC-SEIRE

59: Marit Bjørgen 42: Bente Skari 10: Brit Pettersen

8: A.Bøe, T.Dybendahl 5: Therese Johaug 4: B.Aunli, M.Dahlmo, IH.Nybråten 3: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kristin Størmer Steira, A.Moen 2: Maiken Caspersen Falla, A.Jahren, M.Mikkelsplass, GI.Nykkelmo 1: E.Gjømle, H.Pedersen

Totalseire: 9

4: Bente Skari (99,00,02,03) 3: Marit Bjørgen (05,06,12) 1: Berit Aunli (82), Anette Bøe (85)

Marit Bjørgen er 3 verdenscupseire bak den østerrikske alpinisten Anne-Marie Moser Pröll som i sin tid tok 62 WC-seire- det bør vel gå i løpet av sesongen? Og kan hun utligne det siste forspranget Bente Skari fortsatt har: nemlig antall totalseire? Eller blir det Therese Johaug sitt store år dette her? Johaug som i tillegg bare er 3 WC-seire bak damene Bøe og Dybendahl- samt 5 seire bak Brit Pettersen- som har hatt denne 3.plassen siden 04/05-sesongen

Fant et nesten 10 år gammelt intervju med Marianne Dahlmo- en utøver som virkelig fikk sitt gjennombrudd i 1986-sesongen med 2.plass i WC sammenlagt 1 fattig poeng bak Marjo Matikainen- Finland.

Hun ble sett på som vår neste skidronning- som en slags rød tråd fra Berit Aunli til Anette Bøe og videre til nevnte Dahlmo. Det gikk imidlertid ikke helt slik- men hun oppnådde likevel OL-Sølv fra Calgary, samt VM-Sølv fra 87 og Bronse fra 89: alle i stafett. 4 verdenscupseire og totalt 13 pallplasseringer.

Men noen ny skidronning ble hun dessverre aldri!

3

Lignende innlegg

Laster...