Vintersport

Gregor28

Sesongåpning Beitostølen

Til helgen er det klart for sesongåpning i Norges mest populære idrettsgren, langrenn. Fredag er det 10/15km klassisk, lørdag 10/15km fri, søndag sprint fri.

Det er store forventninger til de norske løperne før årets sesong. Jentelaget skal fortsette seiersmarsjen de har hatt de siste sesongene, mens det blir spennende å se om flere herreløpere kan kjempe i toppen.

Av utøvere på startstreken stiller alle nordmennene som har ambisjoner om å hevde seg. Løpene er viktig med tanke på uttak til verdenscuprenn, men som vanlig vil nok landslagsløpere prioriteres til Kuusamo. Kristian Tettli Rennemo og resten av gutta i Team Leksvik Elite mener at rennene på Gålå blir vel så viktig med tanke på verdenscuputtak. Dette noe grunnet at det er nasjonal kvote på verdenscuprennene på Lillehammer 7.-8. desember.

På kvinnesiden får de norske jentene først og fremst måle seg mot amerikanerne og slovenerne. Finnene, russerne og Kowalczyk sesongdebuterte i finske Muonio i helgen, mens svenskene har sesongåpning i Bruksvallarna til helgen. På guttesiden stiller noen slovenere i tillegg til en del tyskere på startstreken.

I starten av sesongen har Norge kvoteplass på 6 kvinner til verdenscuprennene i tillegg har Kari Vikhagen Gjeitnes friplass. I Kuusamo er kvotene utvidet og Norge har 9 plasser. Kvinnelandslaget teller 10 løpere og det er nok 9 av disse som blir tatt ut. Av outsidere er det nok rekruttlandslagsløpere som Ragnhild Haga og Tuva Toftdahl som er nærmest.

På herresiden har Norge en kvote på 8 løpere på sprint og 6 på distanse, til Kuusamo er det derimot mulig å ta ut 9 løpere i tillegg til Tomas Northug som har friplass. Det kan bli et hardt race om topplasseringene til helgen og til Kuusamo, men landslagsløpere vil nok hevde seg der oppe. Chris Jespersen pleier å prestere bra tidlig i sesongen, ellers er det nok mange utenfor landslag som har laget en liten formtopp til helgen.

Petter Northug er iår en mann som står utenfor landslaget. Han er meldt på alle distansene til helgen, men mest sannsynlig stiller han fredagen og søndagen. At han kommer i form til OL tviler jeg ikke på i det hele tatt, men til helgen blir det spennende å se hvilken form han er i.

Påmeldingslister

NRK sitt sendeskjema:

Fredag: 11.15 kvinner 12.45 menn

Lørdag: 10.30 kvinner 13.00 menn

Søndag: 10.30 begge kjønn

5
49 svar

Logg inn med Schibsted

Logg inn med din Schibsted-konto for å skrive et svar.

Gå til innlogging

Til helgen er det klart for sesongåpning i Norges mest populære idrettsgren, langrenn. Fredag er det 10/15km klassisk, lørdag 10/15km fri, søndag sprint fri.

Det er store forventninger til de norske løperne før årets sesong. Jentelaget skal fortsette seiersmarsjen de har hatt de siste sesongene, mens det blir spennende å se om flere herreløpere kan kjempe i toppen.

Ja, det er bare å glede seg.

Vi stiller antagelig like godt forskodd som vi har gjort de seneste årene. Dvs. herrelaget er bedre enn de har vært siden Dæhlies dager, det viste fjorårets sesong med pallplasser på flere løpere. For noen år siden var det bare Petter som presterte, nå er de flere.

Det som etter min mening knytter seg størst spenning til - er herresprinterne. Pilen har pekt rett ned siden 2009, det begynner å bli lenge siden noen av dem presterte i mesterskap. All respekt til Northug, men han burde ikke være vårt største medaljehåp i sprint.

Synes de er litt for mye bajaser. Er de smittet av Pølsas "best på twitter" og andre sosiale medier?

1

På herresiden har Norge en kvote på 8 løpere på sprint og 6 på distanse, til Kuusamo er det derimot mulig å ta ut 9 løpere i tillegg til Tomas Northug som har friplass

Har hørt det blitt sagt flere ganger i høst at Petter Northug har friplass på alle Verdenscuprenn siden han vant i fjor. Så Norge får nok bruke 6 utøvere i Verdenscupen i tilegg til brødrene Northug.

1

Jeg ser at Lars Berger er påmeldt på 15 km fri. Slik konkurransehelgen ser ut i skiskyting med enten IBU- eller WC, så er det vel heller tvilsomt at han går. Synd i så fall - med den gamle, gode råskapen han viste på søndag ville det vært utrolig gøy å se ham måle krefter mot langrennseliten!

At Lars Berger på sitt beste er helt i verdenstoppen er det ingen tvil om. Den sisterunden han gikk på Sjusjøen i helga tror jeg det er få eller ingen skiløpere som gjør etter ham - verken med eller uten børse.

EDIT: Ta en titt på dette løpet fra 35 min ut i sendinga, for de som ikke fikk det med seg (eller vil se et rått løp en gang til) :)

http://tv.nrk.no/serie/skiskyting/mspo30240413/17-11-2013

1

@ultima

All respekt til Northug, men han burde ikke være vårt største medaljehåp i sprint.

....

Det er løypa i Sotchi som favoriserer distanseløperene. Det så vi i prøve OL. Har vel hørt sprinterne uttale nylig at de må trene mere som Northug skal de ha noen sjanse i Sotchi. Etter mitt syns så er det litt feil at det ikke er spesialsprintere som dominerer i sprint men slik har det blitt. FIS vil også ha med de største profilene i sprint og hvis de største profilene ikke hevder seg så gidder de vel ikke stille opp. Så vanskelig å gjøre "alle til lags".

1
Nattsvermer @ultima All respekt til Northug, men han burde ikke være vårt største medaljehåp i sprint. .... Det er løypa i Sotchi som favoriserer distanseløperene. Det så vi i prøve OL. Har ve...

Etter mitt syns så er det litt feil at det ikke er spesialsprintere som dominerer i sprint men slik har det blitt. FIS vil også ha med de største profilene i sprint og hvis de største profilene ikke hevder seg så gidder de vel ikke stille opp. Så vanskelig å gjøre "alle til lags".

Det kan virke som at tendens er slik ja. Begrunnelsen for hvem som er de største profilene hadde jeg imidlertid likt om de tok litt mer åpenlyst. Hvis FIS faktisk tenker som du sier, så er det nemlig ikke så lite urettferdig.

Selv mener jeg man kunne løst problemet med mer variasjon, både innen sprint og distanse - gitt at FIS er fast bestemt på ønsket om å tiltrekke seg utøvere på tvers av disiplinene sprint og distanse. Men da må altså distanserenn også tåle å bli flatere, likhet med at sprint blir mer kupert, slik at de mer storvokste og sluggeraktige sprinterne kan få sin sjanse på distanse, akkurat som de mindre O2snapperne nå får sjansen i sprint.

Alternativt så kan det jo og tenkes at FIS, etter å ha fått tenke seg om, ikke likte sprintøvelsen likevel, dvs slik det endte opp i utseende, og nå ønsker å redefinere øvelsen. Uansett bør det skje med tydelig språk.

1

Til glede for alle "genuint" langrennsinteresserte tipser jeg om en artikkel som tar for seg alle Beito-vinnerne opp gjennom historien:

"- I forbindelse med sesongåpningen på Beitostølen har Skihistorie.no laget en liten sak om tidligere vinnere, hvem som vanligvis vinner og litt om hva vi kan forvente oss utover sesongen av de som vinner, forteller Bjarte Hetland til Langrenn.com."

Og det ser forresten ut som om det blir drømmeforhold på Beitostølen til helgen, så alt ligger til rette for en fantastisk langrennsfest.

1

Jeg har faktisk tro på Martin Johnsrud Sundby i denne sesongen. Han tror jeg får ytterligere framgang og har spesialtrent spurten og vil gå OL-sprintstafetten med Northug.

1

Hmm, ingen tips før morgendagen?

Kvinner: 10km klassisk, intervallstart

1) Therese Johaug 2) Heidi Weng 3) Vibeke Skofterud

Menn: 15 km klassisk, intervallstart

1) Petter Northug 2) Martin Johnsrud Sundby 3) Eldar Rønning

1
finnur Jeg har faktisk tro på Martin Johnsrud Sundby i denne sesongen. Han tror jeg får ytterligere framgang og har spesialtrent spurten og vil gå OL-sprintstafetten med Northug.

Jeg har faktisk tro på Martin Johnsrud Sundby i denne sesongen.

Ja, enig. Det er ikke noe "faktisk" :)

MJS er like god i begge stilarter - en toppløper, og kan vinne medaljer i alle slags valører i OL på alle distanserennene.

Han imponerte stort i fjor og hadde virkelig noe på gang i VM, før han ble syk. Det må ha vært utrolig bittert i den formen han var.

1

MJS vinner garantert 15 km klassisk intervallstart med Rønning som nr.2. Northug har ikke en sjanse foreløpig.

1

Sundby Rønning Jespersen

Spent på hva Gjerdalen kan utrette, når han for en gangs skyld har holdt seg frisk. Tror også Northug kan komme brukbart opp på listene i dag, faktisk. Dyrhaug setter jeg også en stjerne ved, håper han har tatt steg.

1

Det går jo som forventet dette (når Bjørgen ikke er med), Johaug feier alle av brettet (for å bruke et kjent uttrykk i disse sjakktider).

1

Petter Northug; dagens mann!! 61 plass lover veldig bra. Blir moro å følge Coop løpern videre utover sesongen. Men nå må jeg på Obs!...

1

Ja, disse resultatene var jo rimelig oppskriftsmessig. Gledelig løp av Jespersen iallefall. En del løpere som skuffer selvsagt, deriblant Simen Østensen. Og ingen som virker å ha nærmet seg Johaug av de nest beste. Men det er jo tidlig selvsagt...

1

Veldig moro at Chris Jespersen tar opp arven etter Geir Ludvig Aasen - med å toppe formen maksimalt foran sesongstarten på Beito.

Og i ettertid klage over ikke å bli tatt ut til VM/OL-laget på grunn av resultatet på Beitostølen :)

2

Tips for morgendagen.

Kvinner: 10km fri, intervallstart

1) Therese Johaug 2) Marit Bjørgen 3) Astrid Jacobsen

Menn: 15 km fri, intervallstart

1) Martin Johnsrud Sundby 2) Chris Jespersen 3) Sjur Røthe

1

Hvor er Finn Hågen Krogh?

Det blir vel ikke pga resultatet på Beitostølen at Jespersen ev. ikke blir tatt ut.....

Håper han kan holde formen utover, jeg.

1

Hvorfor arrangeres det NM i kombinert på Beitostølen nå ? Hadde ikke de NM i vinteren som var ? Skal det ikke være NM i Molde til våren ?

Noen som vet ?

1
JohnTiger67 Hvorfor arrangeres det NM i kombinert på Beitostølen nå ? Hadde ikke de NM i vinteren som var ? Skal det ikke være NM i Molde til våren ? Noen som vet ?

Skal prøve... Langrenn styrer når ski-NM arrangeres på vinterstid, og kombinert har vært nødt til å følge deres ønsker m.t.p. tid og sted. Dette har ofte ført til at NM kolliderer med WC-renn, og NSF har klar policy om at NM går foran WC. Langrenn velger selvsagt å legge NM enten til en helg de uansett ikke ønsker å stille i WC (eller en frihelg), uten at det har blitt tatt hensyn til kombinert sin terminliste. For å slippe å stå over viktige internasjonale renn, har man derfor plassert NM (første del) til åpninghelgen på Beito i år. Andre del (den som ikke tv-sendes uansett) går som vanlig i Molde etter sesongen. Her går den andre individuelle øvelsen og lag-konkurransen.

Tror det er en vinn-vinn for de to grenene. Kombinert får tv-sendt NM med alle de beste på start (og slipper å droppe renn internasjonalt), mens langrenn i årene fremover slippe å plassere NM i akseptabel avstand fra hoppbakker...

2

Allerede drittlei av å høre kommentatorene snakke om 'motor'. Frykter for at det kan bli en laaaang langrennsesong...

1

Lignende innlegg

Laster...