Vintersport

janesaj

WC langrenn, Davos (10-11/12)

Vi er nå ferdige med Norden for denne gang, og vi skal videre til det som utvilsomt er regnet som mange langrennsentusiasters høydepunkt i løpet av en sesong, nemlig WC-runden i Davos. Dette kommer av at det er her årets lengste intervallstarter arrangeres, med 15 km fri for kvinner og 30 km fri for menn på lørdag. I tillegg skal en skøytesprint arrangeres på søndag.

Davos er en by øst i Sveits, og ligger i den tyskspråklige delen av landet, nærmere bestemt i kantonen Graubünden, og har litt over 11 000 innbyggere. Vi skal opp i høyden her, ettersom byen ligger over 1500 meter over havet, og er faktisk den byen som ligger høyest i hele Europa. I og med at rennet går i høyden, er det ikke unormalt at det forekommer noe overraskende resultater.

Den sveitsiske skimetropolen har arrangert WC siden 1982, med noen oppholdssesonger her og der, og er et av de aller mest ærverdige stedene i hele verdenscupen. Dette blir den 29. gangen byen arrangerer verdenscup, dersom vi teller med begge de to WC-helgene som ble arrangert her i 2014 da La Clusaz grunnet snømangel måtte kaste inn håndkleet og overlate arrangementet til Davos den gangen. Mens 5 km-sløyfa ble brukt i fjor, skal det etter planen være 7,5 km som gjelder i år.

Noe annet å merke seg er at rennene skal sendes på TV 2, som en følge av at de har kjøpt rettighetene til alle WC-renn i nordiske grener som foregår i Sveits.

Program:

Lørdag 10. desember: 11:15: 15 km fristil, kvinner 14:00: 30 km fristil, menn

Søndag 11. desember: 12:00: Sprintprologer, fristil 14:00: Sprintfinaler, fristil

Norges tropp:

Kvinner:

Heidi Weng Ingvild Flustad Østberg Kari Øyre Slind Maiken Caspersen Falla Mari Eide Marit Bjørgen Ragnhild Haga Silje Øyre Slind

Menn:

Anders Gløersen Didrik Tønseth Eirik Brandsdal Emil Iversen Finn Hågen Krogh Hans Christer Holund Johannes Høsflot Klæbo Martin Johnsrud Sundby Martin Løwstrøm Nyenget Pål Golberg Simen Andreas Sveen Simen Hegstad Krüger Sindre Bjørnestad Skar Sjur Røthe

Heidi Weng ble dronningen av Lillehammer, og vant minitouren der etter seier på sprinten, 2. plass på 5 km fri og en solid jaktstart hvor hun også der gikk raskt nok til å både vinne minitouren sammenlagt og i tillegg ende på pallen på tid. Det betyr at hun har vært på pallen i alle rennene så langt denne sesongen - en fantastisk bedrift det skal bli spennende å se om hun kan opprettholde etter denne helgen. Slik formen har vært hittil er det lite som på papiret står i veien for det. Men med en 15 km i beina er det så klart en risiko for at hun er sliten på sprinten, men det gjelder mange løpere på damesiden.

Ingvild Flugstad Østberg klarte å berge en 2. plass i minitouren, og med det tok hun også sin første pallplass i WC for sesongen. Kalasformen har foreløpig ikke kommet, men kanskje trenger ikke det å være noen ulempe - de viktigste konkurransene kommer tross alt etter nyttår. Hun er uansett en naturlig pallkandidat begge dager - og det er ikke umulig at sesongens første seier kommer heller. I fjor ble hun nummer to på 15 km bak Therese Johaug, og hun er jo som vi vet ikke er med i år.

Maiken Caspersen Falla har nok en gang åpnet sesongen meget bra med to andreplasser i de to klassiske sprintene som har vært. Hun har ikke sett like kvikk ut som hun gjorde det meste av sesongen i fjor, men likevel har hun altså kommet seg opp på pallen i begge de to første rennene. Som alltid er hun en av de aller største forhåndsfavorittene når sprint står på programmet, og hun ble nummer to i Davos i fjor.

Ragnhild Haga har hatt en ganske jevnt god sesongstart hvor hun har vaket på plasseringer mellom sju og ti på distanserenn. Dette er også en sannsynlig plassering når vi nå kommer til Davos, der hun ble nummer åtte i fjor. Hun har imidlertid potensial til å være topp fem om hun har en topp dag. Pallen kan bli tøft, men det ser åpnere ut i toppen enn det har gjort på en del år, så hvem vet. På sprinten er kanskje semifinale et mål, men tipper kvartfinale er mest sannsynlig.

Kari Øyre Slind har variert noe mer i sine prestasjoner, men var godt med i årets eneste distanserenn i skøyting så langt, med 9. plass på 5 fri under minitouren. Slind er en stayer som tåler lange løp, og jeg bare minner om at hun ble nummer fem på denne distansen i Davos i fjor. Hun er absolutt en å se opp for her om formen er god.

Mari Eide er også med her. Hun viste brukbar form på den klassiske sprinten på Lillehammer, og kanskje er hun et lite hakk bedre på en skøytesprint, selv om hennes to semifinaleplasser i fjor kom i hver sin stilart. Målet er nok semifinale. Usikker på om hun skal gå 15 km, men det er neppe noen vits, særlig når sprinten går dagen etterpå. Når det kommer til distanserenn er hun bedre i klassisk.

Silje Øyre Slind har fått plass i troppen fordi Astrid Uhrenholdt Jacobsen ikke føler seg helt i form og har valgt å stå over denne helgen. Slind overbeviste ikke på Lillehammer, men grunnet god innsats i nasjonale renn på Beitostølen og Gålå får hun likevel sjansen på 15 km i Davos. Vi får nok ikke se henne helt i toppen her, men hun har gjort det bra på lange løp tidligere og kan kanskje klare topp 20 her.

Også Marit Bjørgen står over i Davos, men det er i skrivende stund så vidt jeg vet ikke tatt ut noen erstatter for henne.

På herresiden stiller vi med en stor tropp til Davos (dog uten Petter Northug), og det ligger an til at de fleste kommer til å gå kun én distanse. Martin Johnsrud Sundby har dog friplass som WC-vinner forrige sesong, og kommer sannsynligvis til å gå begge renn. Sundby har ikke vært like suveren som han var forrige sesong, men likevel har sesonginnledningen alt tatt i betraktning vært meget fin for verdens beste langrennsløper, som var tilbake på topp under minitouren på Lillehammer. Formen hans virker til å være under utvikling, og han er en soleklar seierskandidat på tremila. Han kommer sannsynligvis til å gå sprinten også som trening til Tour de Ski, og der er nok hovedmålet å gå videre fra prologen og så ta det derfra. Men det spørs hvor mye sprut det er igjen i beina etter en tung tremil.

Den andre og antakelig siste som nok skal gå begge renn er Martin Løwstrøm Nyenget, som også har friplass som vinner av skandinavisk cup. Nyenget er best i klassisk, men er ingen dårlig skøyter heller, og kan kanskje greie en topp 20-plassering på tremila. Litt mer usikkert er det med sprint, men det er absolutt mulig at han kan greie en kvartfinale, slik han gjorde under Lahti-sprinten forrige sesong.

Sjur Røthe har dessverre hatt en litt tung sesongstart, og står så langt uten topp ti-plasseringer i WC, selv om han ikke var langt unna på Lillehammer. Han ble nummer fire på tremila i Davos i fjor, og er en løper som trives bra i høyde. Det blir spennende å se om han viser formutvikling denne helgen og hvor langt opp det eventuelt kan gå.

En annen som imponerte kraftig under tremila i fjor, er Anders Gløersen, som den gang ble nummer tre. Han vant også 15 km her i 2014, så dette er et sted han trives. Gløersen har hatt en merkverdig karriereutvikling fra å være sprinter til å nå være klart best på distanse, noe han har klart med bravur med både WC-seier og VM-medalje på 15 fri i 2015. Han har ikke gått i WC så langt i år og er nok således spent på formen, men han er en mann som helt klart kan være med i pallkampen om formen er god nok.

Hans Christer Holund hadde en imponerende fjorårssesong, og gjorde comeback i helgen som var etter skulderskade. Holund viste god form ut fra forutsetningene og endte på en grei 14. plass etter en finfin jaktstart. Tremil intervallstart i skøyting skal på papiret være himmerike for kapasitetssterke Holund, men vi får se hvor god formen er. Topp ti er en grei målsetning for Oslo-gutten, som ble nummer ni på tremila her i fjor.

Didrik Tønseth stod over Lillehammer-helgen grunnet forkjølelse, men skal nå være frisk igjen og er med til Davos. Tønseth imponerte kraftig på Beitostølen med to seire, og fortsatte den fine trenden i WC-åpningen i Kuusamo med 4. plass på 15 klassisk. Tønseth skulle nok aller helst sett at tremila gikk i klassisk, men har også blitt en habil skøyter med årene, selv om han skuffet litt i Davos i fjor med en 18. plass. Normalt skal han iallfall være god nok for topp ti.

Simen Hegstad Krüger er et spennende navn her. Han virker til å ha tatt et solid steg denne sesongen, og satte en solid pers i WC med 5. plass på 10 fri på Lillehammer. Han har generelt hatt en jevn og fin utvikling de siste årene og er nå på vei inn i verdenstoppen. Han gikk også sterkt på Beitostølen med 2. plass bak Tønseth på 15 fri. Er ikke sikker på hvor vant han er med høyde, men takler han den biten kan han fort være med høyt oppe på en god dag.

Navnebror Simen Andreas Sveen er nok den siste som går tremila. Sveen er tilbake i WC etter at han ikke har gått renn siden januar, mye på grunn av sykdom. I den nasjonale åpningen på Beito ble han nummer tre på 15 fri og virker således til å være i rute til sesongen. I 2013 imponerte Sveen med en fantastisk 5. plass på tremila i Davos, som var gjennombruddet hans som skiløper. Han har ikke riktig klart å følge opp det nivået i etterkant, men vi vet hva han har inne, og at han har gjort det bra i Davos før, så vi skal ikke bli overrasket om vi ser et bra løp fra Sveen her.

Når vi kommer til sprinten på søndag blir det igjen spennende å se supertalentet Johannes Høsflot Klæbo, som jo har imponert så kraftig i sesongåpningen. 20-åringen gikk inn til en sensasjonell 2. plass i minitouren, og var på pallen på sprinten i Kuusamo, i tillegg til at han knuste norgeseliten på skøytesprinten på Beito. Han kan fort være en seierskandidat her om han beholder formen, selv om det er mange om beinet her.

Landslagsvrakede Pål Golberg er en annen mann som har imponert i sesongåpningen, og er tilbake i gammelt slag. Golberg vant som kjent sprinten i Kuusamo, og var uheldig med stavbrekk i finalen på Lillehammer, en finale der han helt klart kunne vært med i seierskampen igjen. Formen har sett bunnsolid ut, og om den holder seg, er han en pallkandidat igjen.

Emil Iversen startet sesongen litt tungt, men har siden to pallplasser og en fjerdeplass i minitouren sammenlagt å slå i bordet med. Han har plutselig funnet formen igjen, og kan fort være med og kjempe om høye plasseringer også her. Vi husker at han vant skøytesprinten i Lahti i fjor og i tillegg var i finalen på Beitostølen bare for noen uker siden da han ikke var i sin beste form, så vi vet at han kan det også.

Finn Hågen Krogh har også vært bra i sesonginnledningen så langt. Han mangler pallplassen, men var i finalen på den klassiske sprinten i Kuusamo og ble disket fra minst en semifinale på Lillehammer. I tillegg har han gått gode distanserenn i klassisk, og gikk som ventet solid på 10 fri på Lillehammer. Med unntak av Davos i fjor, da han gikk en knalltøff tremil dagen i forveien, og i Quebec, der han hadde et uhell i kvartfinalen, var han i finalen på samtlige skøytesprinter i fjor (riktig nok uten å vinne). Det sier alt om kapasiteten hans, og at han er en vinnerkandidat her. Krogh kunne nok også bitt greit fra seg på tremila med den formen han har vist, men det er nok alt i alt fornuftig å gå kun sprint her.

Eirik Brandsdal kom tilbake fra sykdom da han stilte på Lillehammer, der han kom til semifinalen på sprinten, men viste ikke uventet litt dårligere form på distanserennene og ble til slutt nummer 50 sammenlagt. Tror vi kan forvente at Brandsdal er i litt bedre slag her, men om det er nok til å ta seg til finalen i dette tøffe selskapet (det har vært bedre nivå på skøytesprint enn klassisk fra utlendingene) skal være usagt.

Sindre Bjørnestad Skar får endelig sin sesongdebut i WC etter å ha blitt vraket til de to første helgene. Han har vist brukbar form i de nasjonale rennene han har deltatt i, så det skal bli spennende å se hvordan han greier seg her. Skar var i finalen i den siste ordinære skøytesprinten forrige sesong, og har også en pallplass å se tilbake på fra 2015. Semifinale er nok målet her, men nåløyet er trangt.

Utlendinger:

Finske Krista Pärmäkoski har hatt sin beste sesongstart noen sinne i år, med pallplass både i Kuusamo og i minitouren sammenlagt på Lillehammer. Hun ble riktig nok kun nummer ni i Davos i fjor, men formen virker nok til å være hakket bedre nå enn den var da. Hun blir nok en av de få som kan utfordre de norske om en pallplass, selv om hun kanskje er et lite hakk bedre i klassisk.

En annen som kan gjøre det er amerikanske Jessica Diggins, som like godt gikk frem og vant 5 fri på Lillehammer. En ting som taler imot Diggins er lengden på løpet - 5 km fri er hennes beste øvelse. Men hun ble nummer elleve i Davos i fjor, og alt tyder på at det er et resultat hun skal kunne forbedre i år.

En spennende utøver her er utvilsomt russiske Yulia Tchekaleva, som i år har kommet fint tilbake etter ett års pause. Hun ble nummer seks i minitouren sammenlagt etter å ha hatt den femte beste tiden på jaktstarten, og i tillegg ble hun nummer sju på 5 fri på Lillehammer. Hun lyktes ikke helt sist hun gikk 15 fri i Davos, da hun ble nummer 13, men formen har sett fin ut og hun kan blande seg inn i topp seks på en god dag.

Også flere finske jenter enn Pärmäkoski kan fort være topp ti her. Laura Mononen har også vært bra i sesonginnledningen, og har faktisk vært topp ti i alle distanserennene hittil, pluss sprinten i Kuusamo. Hun bør kunne være med i kampen om det også her. Riitta-Liisa Roponen var ikke med til Lillehammer, men viste finfin form da hun kom på 11. plass på 10 klassisk i Kuusamo. Hun kan faktisk bli ganske farlig her om formen er bra; skal vi tro Kuusamo-resultatet, er hun i bedre slag nå enn da hun ble nummer 13 for ett år siden. Kerttu Niskanen har derimot hatt en tung sesongstart til henne å være, og selv om hun ble nummer seks på denne distansen i Davos i fjor, kan det bli vanskelig å kopiere det i år. Topp 15 virker mer sannsynlig ut fra det hun har vist.

Hva så med svenskene? Verken Charlotte Kalla (sykdom) eller Stina Nilsson (satser på sprinten) vil være å finne på startstreken, og da er det vanskelig å finne noen svensker som opplagt kan være topp ti. Anna Haag viste stor formbedring på jaktstarten der hun hadde tiende beste tid og endte på 13. plass i minitouren sammenlagt, men løpet hennes på 5 fri vitnet ikke om god skøyteform. Kanskje kan hun likevel være rundt 16. plassen hun hadde i fjor. Ida Ingemarsdotter skal også gå dette rennet, og var greit med på 12. plass på 5 fri på Lillehammer. Men dette er nok anelsen for langt for Ingemarsdotter, som også slet tungt på den klassiske jaktstarten på Lillehammer. Jonna Sundling imponerte på distanserennene på Lillehammer, og ble til slutt nummer 16 sammenlagt. Kanskje kan topp 20 være en mulighet, selv om det muligens er litt for langt også for ungjenta. Kanskje kan Emma Wikén bli beste svenske her. Wikén hadde en ekstremt tung sesong i fjor, men hadde sitt klart beste løp på denne distansen i Davos, der hun ble nummer tolv. Det kan bli spennende å se om hun kan greie noe lignende her.

Av løpere fra øvrige nasjoner skal vi kanskje se aller mest opp for tyske Nicole Fessel, som har hatt en finfin sesong så langt. Hun ble nummer fem på 10 klassisk i Kuusamo og nummer elleve på 5 fri på Lillehammer, før hun stod over jaktstarten der med sykdom. Om hun er tilbake her, kan topp fem absolutt være en mulighet. I fjor gjorde hun ett av sine tre topp ti-løp nettopp i Davos, da hun ble nummer ti, og hun kom også på pallen her i 2014 på 10 fri, så hun trives her. Også hjemmehåpet Nathalie von Siebenthal er spennende på en slik distanse. Hun har ikke lyktes på hjemmebane tidligere, men viste iallfall stigende form på 5 fri på Lillehammer, der hun ble nummer 15.

Andre løpere å se opp for kan være Teresa Stadlober, Petra Novakova, Sadie Bjornsen, Elizabeth Stephen, Anastasia Sedova, Maria Rydqvist, Victoria Carl og Sandra Ringwald.

På sprinten er det fremfor alt én kvinne som kan slå de norske, og det er naturligvis Stina Nilsson. Hun står over 15 km og satser alt på sprinten, og kanskje kan det i seg selv kan være et trumfkort sammenlignet med de norske, som sannsynligvis går begge deler. Hun vant i Kuusamo, og kunne kanskje også vunnet på Lillehammer uten stavbrekket sitt i kvarten. I tillegg skal vi huske på at hun også vant i Davos i fjor. Absolutt alt tyder på at dette blir løperen å slå for de norske jentene.

Men svenskene er sterke i sprint om dagen og har flere kort på hånden. Hanna Falk har vært bra i denne sesongåpningen, og hun kom på pallen på sprinten på Lillehammer, i tillegg til semifinaleplass i Ruka. I tillegg kom hun til finalen i Davos i fjor, noe som det er sannsynlig at hun gjør igjen. Ida Ingemarsdotter har også vært i to semifinaler av to mulige så langt denne sesongen, og det er et sted man som regel kan regne med at hun er. Men hun er også en finalekandidat om hun har dagen.

Det samme kan man si om Jonna Sundling, som riktig nok mislyktes på sprinten på Lillehammer, men det er fremfor alt i skøyting hun har sin styrke. Hun var i semifinalen i Davos så sent som i fjor, og kom også til semien i Planica. Kanskje er det snart på tide at hun tar steget helt opp i finalen. Også de to resterende svenskene er bra på sitt beste. Linn Sömskar var i finalen i Toblach i fjor, og har definitivt et stort potensial. Jennie Öberg vant fristilssprinten i Rybinsk (med noe amputert deltakelse) for to sesonger siden, men har ikke riktig lyktes siden det. Hun kan kanskje greie semifinale her.

Vi må som alltid regne med noen amerikanere i sprint, og Jessica Diggins er kanskje også her deres største håp. Hun viste seg kraftig frem særlig mot slutten av forrige sesong, og var på pallen både i Lahti og i Gatineau. Hun var også i semien i Davos i fjor, og om ikke 15 km sitter for mye i beina, er hun å regne som en av favorittene her. Sophie Caldwell er hakket sterkere i skøyting enn i klassisk, og er en finalekandidat her. Hun var i finalen i Davos i fjor, og etter semifinaleplassen på Lillehammer ser formen ut til å være brukbar. Sadie Bjornsen er sterkest i klassisk, men vi skal heller ikke regne henne helt bort på en skøytesprint. Hun var for eksempel i semifinalen i både i Quebec, Lahti og Lenzerheide forrige sesong. Sikkert ikke umulig at vi får se Kikkan Randall tilbake i sin favorittdisiplin her, selv om sesongstarten hennes har vært svært tung.

De finske jentenes svakeste gren er nok skøytesprint, men Krista Pärmäkoski har vist så solid form at vi skal ikke regne henne bort her. Hun var dessuten i semifinalen på tre skøytesprinter forrige sesong. Russiske Natalia Matveeva viste storform i Kuusamo ved å bli nummer fire, men i fjor var hun klart best i klassisk sprint, og mislyktes iblant med å gå videre fra prologen i skøytesprint. Så får vi se hvordan skøyteformen er i år. De slovenske jentene har ikke vist stort i sesongåpningen, men her får iallfall Vesna Fabjan skøyte, og da vet vi at det kan gå fort. Hun viste seg blant annet frem med en veldig fin 2. plass på Beitostølen, og selv om hun ikke var i noen finaler forrige sesong, kan det godt være at vi får se henne fra en bedre side i år.

Andre folk å holde et øye med kan være Sandra Ringwald, Hanna Kolb, Anne Kyllönen, Katja Visnar, Anamarija Lampic, Laurien van der Graaff, Nadine Fähndrich, Ida Sargent og Gaia Vuerich.

På tremila for herrene er det ett utenlandsk navn som stikker ut om vi ser på de siste årenes resultater i Davos, og det er Frankrikes Maurice Manificat. Han vant tremila i 2013, og var også lenge med i kampen om seieren i fjor, da han til slutt måtte strekke våpen for den gang utilnærmelige Sundby. Han ble også nummer to i 2011. I år har ikke sesongen startet fantastisk for franskmannen, men han er alltid å regne med i Davos.

En annen kar som trives på tremila i Davos er Manificats landsmann Robin Duvillard, som ble nummer seks i 2013 og sju i fjor. Heller ikke hans sesongåpning har vært noe å skryte av, men kanskje kan han våkne til liv nå. Det samme gjelder superveteran Jean Marc Gaillard, som bare ble nummer 61 i minitouren, men som bruker å gå godt i Davos. I fjor ble han nummer fem, og det ble han også på 15 fri i 2014.

Sverige har hatt en enorm åpning på WC-sesongen. Calle Halfvarsson står som ventet over tremila, men de har likevel Marcus Hellner på start. Hellner gikk strålende på Lillehammer da han sikret dobbelt svensk på 10 km og dessuten var med i pallkampen helt til slutt på jaktstarten. Han er i bedre form enn han har vært på mange sesonger, og kan bli spennende å følge her. Johan Olsson åpnet sesongen med en finfin 4. plass på 15 klassisk i Kuusamo, men stod over på Lillehammer og er tilbake her. Han har vunnet i Davos to ganger (riktig nok på 15 km i hver av stilartene i hhv 2008 og 2013) og trives tradisjonelt fantastisk godt her. På en bra dag kan han absolutt være med i pallkampen.

Russerne har slitt i sesongåpningen, men har noen løpere som kan hevde seg på en god dag. Alexander Legkov var på pallen på 15 fri i 2013 og kan kanskje være den sterkeste russeren med tanke på pallkampen her, selv om han mislyktes i WC-åpningen i Kuusamo og ikke stilte på Lillehammer, så formen er usikker. Andrey Larkov ble russernes bestemann i minitouren sammenlagt på 16. plass etter at Sergey Ustiugov sprakk på jaktstarten, og han kan muligens være med på en plassering rundt 10-15, selv om han kanskje foreløpig har vist seg å være best på fellesstarter. Evgeniy Belov ble nummer tolv i Davos i fjor, men også hans form er det spørsmålstegn rundt etter at han ikke var på topp i Kuusamo og ikke med til Lillehammer. Maxim Vylegzhanin ble nummer 19 sammenlagt på Lillehammer og har heller ikke slått til på den måten man kunne forvente fra hans side så langt denne sesongen. Det er heller tvilsomt om han engang tar seg bryet med å dra til Davos med den begredelige skøyteformen han har vist i år.

Det unge kjempetalentet Alexey Chervotkin kunne vært et spennende navn om han får muligheten her. Han slo igjennom i fjor med 6. plass i Nove Mesto, og har ikke blitt sett i WC-sirkuset verken før eller siden. Men han gjorde det bra i den østeuropeiske cupen for et par uker siden og virker til å være i bra form, så det er mulig vi får se ham her. De største russiske stjernene har ikke slått til så langt i sesongen (med unntak av Ustiugov på 10 fri, men han går trolig bare sprinten), så kanskje ville det ikke være så dumt å la andre lovende unggutter som Ivan Yakimushkin og Denis Spitsov få muligheten i tillegg - disse to var nærmest Chervotkin på en 10 km fri i den østeuropeiske cupen.

Av løpere fra andre nasjoner kan finske Matti Heikkinen bli artig å følge med på her. Heikkinen har vist knallform i sesongåpningen og kom på pallen sammenlagt på Lillehammer. Han ble nummer elleve i Davos i fjor, og formen hans virker langt bedre enn den var den gangen. Han kan bli meget farlig i pallkampen. Alex Harvey har også sett frisk ut i sesongåpningen og har vært rundt topp ti i alle distanserenn så langt. Tremil intervallstart i skøyting er nok ikke hans favorittdisiplin, men formen ser iallfall bra ut. Så må man alltid holde et øye med Dario Cologna, og skøyteformen hans så ut til å være brukbar på Lillehammer da han ble nummer sju på 10 fri. Men han må trolig vise en stor formbedring for å klare pallen her.

Andre løpere å se opp for kan være Martin Johansson, Andrew Musgrave, Lari Lehtonen, Toni Livers, Curdin Perl, Sergey Turyshev og Evgeniy Dementiev.

På sprinten så er det én favoritt man skal se ekstra opp for om vi skal ta forrige sesong i betraktning, og det er så klart sprintcupvinner Federico Pellegrino, som rett og slett var knusende overlegen på mange av skøytesprintene forrige sesong. Han vant de fire første sprintene i skøyting i fjor, før han "roet seg ned" mot slutten og noe overraskende ikke kom på pallen i de tre skøytesprintene som fulgte. Likevel viste han at han har et gir ekstra i forhold til de andre når han er i form, og det blir spennende å se om han er i toppform her.

Sergey Ustiugov går nok bare sprinten her, og der er han som vanlig en av storfavorittene. Han vant skøytesprinten i Gatineau under Ski Tour Canada forrige sesong og var jevnt og trutt på pallen når han stilte og i tillegg unngikk uhell. Han har hatt en brukbar start på denne sesongen, selv om han ikke kom til finalen på den klassiske sprinten på Lillehammer, og viste god form på 10 fri - og tilsvarende elendig på jaktstarten. Men nå har han i hvertfall kommet igang, og han kan bli vanskelig å slå her.

God på skøytesprint er så definitivt også Baptiste Gros, som leder et sterkt fransk sprintlag. Han vant sprinten i Quebec under Ski Tour Canada forrige sesong, og ble i tillegg nummer to nettopp i Davos, samt i Planica. Han var imidlertid ganske ustabil, og røk også ut i prologen et par ganger. Men når han er på topp er han en sterk utfordrer her. Også Richard Jouve er en mann å se opp for. Han var på pallen to ganger forrige sesong, i Planica og i Gatineau, og var i tillegg i finalen i Quebec. Franskmennene har også Renaud Jay og Lucas Chanavat som kan gjøre det bra.

Svenskene setter igjen fremfor alt sin lit til Calle Halfvarsson, som rett og slett har vært i kalasform i begynnelsen av denne sesongen. Halfvarsson vant både sprinten og 10 fri på Lillehammer, og hadde det ikke vært for at han hadde dårlige ski, hadde han sannsynligvis maktet å holde greit unna på jaktstarten også. I tillegg ble han nummer to på den første sprinten i Kuusamo. Han er en opplagt pallkandidat. Sverige har også med Teodor Peterson, som også ser ut til å ha funnet gammel form. Han var på pallen på sprinten på Lillehammer, og også i finalen i Kuusamo. Selv om det var klassisk, er han også god i skøyting og kan gå langt. Emil Jönsson er en tredje svensk sprinter som har åpnet sesongen bra, med finale på Lillehammer og semi i Kuusamo. Han er nok kanskje hakket bedre i klassisk enn i skøyting, men skal ikke regnes bort.

Finland har noen raske folk som av og til glimter til, og best er nok Martti Jylhä, som forrige sesong var i finalen i Davos og fikk også med seg noen semifinaler. Også Matias Strandvall, Anssi Pentsinen og Ristomatti Hakola er gode sprintere med mye fart i kroppen. USA har Simeon Hamilton som var på pallen både i Toblach og Gatineau forrige sesong, samt Andrew Newell som i gode stunder har finalepotensial. Britenes Andrew Young var også innom pallen forrige sesong og dessuten i flere semifinaler, blant annet i Davos.

Andre som ikke er nevnt som kan gjøre det bra er kanskje Maciej Starega, Jovian Hediger, Roman Schaad, Bernhard Tritscher, Marcus Hellner, Oskar Svensson, Sebastian Eisenlauer, Gleb Retivykh og Alexey Petukhov.

Resultater, 2015:

Kvinner:

15 km fristil: 1. Therese Johaug (NOR) 2. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 3. Heidi Weng (NOR) 4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (NOR) 5. Kari Øyre Slind (NOR) 6. Kerttu Niskanen (FIN)

Sprint fristil: 1. Stina Nilsson (SWE) 2. Maiken Caspersen Falla (NOR) 3. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (NOR) 5. Hanna Falk (SWE) 6. Sophie Caldwell (USA)

Menn:

30 km fristil: 1. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 2. Maurice Manificat (FRA) 3. Anders Gløersen (NOR) 4. Sjur Røthe (NOR) 5. Jean Marc Gaillard (FRA) 6. Petter Northug (NOR)

Sprint fristil: 1. Federico Pellegrino (ITA) 2. Baptiste Gros (FRA) 3. Sondre Turvoll Fossli (NOR) 4. Martti Jylhä (FIN) 5. Sergey Ustiugov (RUS) 6. Håvard Solås Taugbøl (NOR)

Verdenscupene sammenlagt:

Totalt, kvinner: 1. Heidi Weng (NOR) 459 2. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 369 3. Krista Pärmäkoski (FIN) 357 4. Marit Bjørgen (NOR) 333 5. Stina Nilsson (SWE) 286 6. Maiken Caspersen Falla (NOR) 232

Distanse, kvinner: 1. Marit Bjørgen (NOR) 177 2. Krista Pärmäkoski (FIN) 164 3. Heidi Weng (NOR) 149 4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 133 5. Laura Mononen (FIN) 96 6. Yulia Tchekaleva (RUS) 91

Sprint, kvinner: 1. Maiken Caspersen Falla (NOR) 126 2. Stina Nilsson (SWE) 120 3. Heidi Weng (NOR) 110 4. Ingvild Flugstad Østberg (NOR) 76 5. Yulia Belorukova (RUS) 74 6. Krista Pärmäkoski (FIN) 73

Totalt, menn: 1. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 350 2. Calle Halfvarsson (SWE) 316 3. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 304 4. Emil Iversen (NOR) 281 5. Pål Golberg (NOR) 260 6. Matti Heikkinen (FIN) 229

Distanse, menn: 1. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 140 2. Emil Iversen (NOR) 133 3. Iivo Niskanen (FIN) 130 4. Finn Hågen Krogh (NOR) 110 5. Matti Heikkinen (FIN) 109 6. Calle Halfvarsson (SWE) 96

Sprint, menn: 1. Pål Golberg (NOR) 134 2. Calle Halfvarsson (SWE) 130 3. Teodor Peterson (SWE) 93 4. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 84 5. Emil Jönsson (SWE) 73 6. Emil Iversen (NOR) 48

TV 2s sendeskjema:

Lørdag 10. desember: 10:30-13:00: V-cup, langrenn: 15 km fri teknikk, kvinner 14:00-16:30: V-cup, langrenn: 30 km fri teknikk, menn

Søndag 11. desember: 14:00-17:00: V-cup, langrenn: Sprint fri teknikk, kvinner og menn

Startlister: Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofil: Kan finnes her. (Med litt scrolling - og ja, denne gangen har arrangøren lagt ut profil!)

Værmelding (fra yr.no):

Lørdag: Før kl 13: -1 grad, sol Etter kl 13: 8 grader, sol

Søndag: Før kl 13: 1 grad, sol Etter kl 13: 8 grader, sol

God fornøyelse!

26
361 svar

Også Marit Bjørgen står over i Davos, men det er i skrivende stund så vidt jeg vet ikke tatt ut noen erstatter for henne

Kan jo tenkes at 5 av de 7 uttatte dobler. Siden det er viktige skandinavisk cup renn på Lillehammer til helgen der den beste får friplass til tour de ski, kan det godt tenkes at løpere som for eksempel Harsem prioriterer dette fremfor VC i Davos.

1

Også Marit Bjørgen står over i Davos

Når var sist gang Norge på et distanserenn i Europa (utenom Russland) har stilt uten de 3 store: Northug, Bjørgen og Johaug? Må vel trolig være meget lenge siden og når heller ikke Jacobsen er med, så er det ingen igjen fra VM-laget i Sapporo som reiser til Davos. Storesøster Slind, eneste som er født på 80-tallet blant damene.

1

”Johan Olsson, Stockviks SF, har haft av en lättare förkylning. Han är igång och tränar igen, men väljer att avstå helgens tävlingar i Davos, Schweiz.”

2

Det unge kjempetalentet Alexey Chervotkin kunne vært et spennende navn om han får muligheten her. Han slo igjennom i fjor med 6. plass i Nove Mesto, og har ikke blitt sett i WC-sirkuset verken før eller siden. Men han gjorde det bra i den østeuropeiske cupen for et par uker siden og virker til å være i bra form, så det er mulig vi får se ham her.

Han har lagt opp bilde på instagram fra Davos i hvertfall, så regner med at han skal gå tremila. Spennende å se hvordan han står en så lang distanse. Han vant femmila i det russiske mesterskapet overlegent i fjor, så det burde jo love godt.

1
oddvar_kjempebra Jeg tipper det er det eneste rennet vi får se ham i før VM. Og sannsynligvis blir han ikke å se etter VM heller. Muligens i Falun.

Jeg tipper det er det eneste rennet vi får se ham i før VM.

Han har jo allerede gått to skirenn, perfekt sesongstart det.

Tipper han går verdenscupen i Ulricehamn 21-22. januar og så kanskje ett eller to renn i SM og deretter generalprøven i Otepää. Da bør han være i superform før Lahti.

1

Norges tropp:Kvinner:Heidi WengIngvild Flustad ØstbergKari Øyre SlindMaiken Caspersen FallaMari EideMarit BjørgenRagnhild HagaSilje Øyre SlindMenn:Anders GløersenDidrik TønsethEirik BrandsdalEmil IversenFinn Hågen KroghHans Christer HolundJohannes Høsflot KlæboMartin Johnsrud SundbyMartin Løwstrøm NyengetPål GolbergSimen Andreas SveenSimen Hegstad KrügerSindre Bjørnestad SkarSjur Røthe

Hvilke forventninger er det mulig å ha til disse? Ganske store, vil jeg tro.

Minst like god innsats som i fjor i distanseløpene, er mitt ønske. Aller helst seksdobbelt norsk i kvinneklassen, og fem av de seks beste i herreklassen.

Det bør være mulig selv om de tre beste norske løperne står over, enten på grunn av slapp formutvikling, pinlig utestengelse eller irriterende småsykdom.

I sprint må vi kunne kreve at minst ni av finalistene er norske. Da er vi på det som bør være normalnivå fremover. Lykke til!

2

Surprise med Olsson, men likväl tråkigt. Vi får bara konstatera att han är sådan helt enkelt. Jag är som vanligt övertygad om att han kommer att vara i superform till VM

1
Eksberten Er laget en 6 km lang sløyfe. Så da antar jeg at gutta går den 5 ganger, mens jentene går den 2 ganger og plusser på med en 3 kilometersrunde.

Bra at det er såpass iallfall. Synes det burde vært generelle krav til minimum lengde på trasser i WC og særdeleshet i mesterskap:

10 km kvinner: 2x5 km 15 km kvinner: 2x3,75 km + 2x3,75 km 30 km kvinner: 6x5 km, helst 4x7,5 km

15 km menn: 3x5 km 30 km menn: 3x5 km + 3x5 km, helst 2x7,5 + 2x7,5 50 km menn: 5x10 km eller 6x8,3 km

Og det burde ikke være lov med en 8,3 km som egentlig er 5+3,3 km som i Kollen, eller en 5 km som er 2,2+2,8 km som forrige helg på Lillehammer

1

Det hadde vore interessant dersom det hadde vore stafett no. Dette er nok den svakaste kvinnetroppen på ei stund. Ingen Johaug, Bjørgen eller Jacobsen. Kunne sjølvsagt stilt opp med Falla - Østberg - Haga - Weng. Vil nok framleis vere favorittar, men det ville nok blitt vesentleg jamnare enn før. No er sjølvsagt ikkje Kalla med - noko som svekkar Sverige betrakteleg. Finland er der òg.

Elles blir det kjekt med lengre distansar. Klarar Sundby å finne formen han hadde i fjor? I så fall skal han bli vanskeleg å slå. Klarar Weng å gjenskape suksessen frå førre helg? Følg med, følg med.

1
oddvar_kjempebra Da raserer du det økonomiske grunnlaget mange av arrangørene har. Korte sløyfer i nærheten av stadion genererer mere penger og koster mindre.

Problemet er at det er så kjedelig å se på TV! I endel løyer driver de jo bare og går på et jorde utenfor stadion. Alternativt kunne man stilt et strengere krav til antall høydemeter slik at man var nødt til å legge inn flere bakker i løypa. Er ikke løypene f.eks i La Clusaz temmelig lette?

1
KongOlav2 Bra at det er såpass iallfall. Synes det burde vært generelle krav til minimum lengde på trasser i WC og særdeleshet i mesterskap: 10 km kvinner: 2x5 km 15 km kvinner: 2x3,75 km +...

Synes det burde vært generelle krav til minimum lengde på trasser i WC og særdeleshet i mesterskap:

Særlig på de lengste distansene synes jeg det er viktig med lange nok sløyfer. Vi kommer nok helt klart ikke tilbake til den tiden da sløyfene på en 5-mil var 12,5, eller som i Kollen 16,7- og tidligere 25 kilometer.

Men de bør være lange nok til at man ikke nesten går i surr om hvor mange runder løperne har igjen- slik det f.eks er i Kollen med denne 5+3,3 varianten.

I tillegg synes jeg det er en sjarm med at man ikke runder til stadighet på stafetter også. Kvinnestafettene er greie. Med 5.kilometers etapper blir det gjerne 2 runder á 2,5 km.

Herrestafetten i mesterskap- med etapper på 10 km. Der er det gjerne 3 runder á 3,3 km. Foretrekker derimot 5.kilometersrunder.

Men jeg får vel være fornøyd sålenge OL- og VM-stafetter for herrer er på 4 x 10 km :)

2
KongOlav2 Problemet er at det er så kjedelig å se på TV! I endel løyer driver de jo bare og går på et jorde utenfor stadion. Alternativt kunne man stilt et strengere krav til antall høydemet...

Problemet er at det er så kjedelig å se på TV!

Men at du synes det kan nesten ikke arrangørene ta hensyn til.

Ved korte sløyfer vil de få flere betalende tilskuere (fordi man får sett mer av løpet og er i nærheten av fasiliteter som butikker og toaletter). Det blir billigere å opprettholde god standard på løypene. Sponsorer vil være fornøyde med mer eksponering ved stadion og tv-produsentene vil kunne produsere bildene billigere.

Som jeg har sagt tidligere så kan nesten ikke arrangørene, sponsorer og tv-selskap ta hensyn til en liten klikk av "fanatiske" langrenns-entusiaster (som meg selv) som ønsker lange sløyfer med intervall-start.

1
JODDEMM [sitat…] Særlig på de lengste distansene synes jeg det er viktig med lange nok sløyfer. Vi kommer nok helt klart ikke tilbake til den tiden da sløyfene på en 5-mil var 12,5, eller...

Særlig på de lengste distansene synes jeg det er viktig med lange nok sløyfer. Vi kommer nok helt klart ikke tilbake til den tiden da sløyfene på en 5-mil var 12,5, eller som i Kollen 16,7- og tidligere 25 kilometer.

Men de bør være lange nok til at man ikke nesten går i surr om hvor mange runder løperne har igjen- slik det f.eks er i Kollen med denne 5+3,3 varianten.

I tillegg synes jeg det er en sjarm med at man ikke runder til stadighet på stafetter også. Kvinnestafettene er greie. Med 5.kilometers etapper blir det gjerne 2 runder á 2,5 km.

Det ville jo vært en stor fordel bare man gikk opp fra 2,5 og 3,75 til 5 km-sløyfer på enkelte distanser. Spesielt på duathlon for menn. Det gir mulighet for å komme lengre vekk fra stadion og ha lengre bakker og mindre mulighet for mange mann som spurter om seieren.

1
Laster...