Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM i alpint 2017 - St. Moritz (7/2-19/2)

VM i alpint skal denne gangen arrangeres i St. Moritz, Sveits, og det foregår i perioden 6.-19. februar. Etter en mesterskapsfri sesong i 2015/16, ser utøverne helt sikkert frem til et nytt mesterskap, der vi etter det vi har sett i denne sesongen (og forrige sesong) helt klart kan ha et berettiget håp om norske medaljer. Forhåpentligvis tar vi iallfall flere medaljer enn det ble sist, da vi hadde store forhåpninger, men endte opp med én medalje: Kjetil Jansruds sølv i kombinasjonen. Ingen medaljer i fartsdisiplinene og ingen medaljer i tekniske disipliner, der vi trodde på to gull og kanskje til og med tre med full klaff. Det var med andre ord et fiaskomesterskap, og det er nok utøverne våre meget sugne på å revansjere.

St. Moritz er en alpelandsby sørøst i Sveits, som har litt over 5000 innbyggere og som ligger drøye 1800 meter over havet. St. Moritz arrangerte vinter-OL både i 1928 og 1948, og stadion står fremdeles den dag i dag. Alpelandsbyen har også arrangert VM i alpint tre ganger tidligere, i 1934, 1974 og 2003. Sist VM ble arrangert i St. Moritz, altså i 2003, vant Norge to sølv og én bronse. Lasse Kjus tok sølv i kombinasjonen bak Bode Miller, mens Kjetil André Aamodt tok bronse. Aamodt tok også sølv i utforen, bak østerrikske Michael Walchhofer. Målet denne gangen må være å gå overgå medaljestatistikken fra den gangen, og helst også ta et par gull.

Men da må man gjøre det bedre enn i WC-avslutningen som gikk i St. Moritz i fjor, da det ble null norske seire på ni øvelser. Aleksander Aamodt Kilde og Kjetil Jansrud tok andre- og tredjeplass i super-G og Sebastian Foss Solevåg tredjeplass i slalåm, og det var pallplassene Norge fikk med seg den gangen. Men det skal sies at det var avslutningen av en lang sesong, så noen utøvere var nok mer utladede enn andre.

Det har blitt arrangert WC her nesten hver sesong siden 99/00, men det er mest på damesiden. Herrene har siden 1980 hatt WC kun tre ganger her: 2002, 2014 og altså 2016. Norge har faktisk aldri i hele alpinhistorien vunnet en konkurranse i tradisjonsrike St. Moritz på toppnivå, og det er en horribel statistikk det definitivt er på tide å gjøre noe med denne gangen.

Norges VM-tropp:

Menn:

Leif Kristian Haugen Kjetil Jansrud Aleksander Aamodt Kilde Henrik Kristoffersen Bjørnar Neteland Jonathan Nordbotten Adrian Smiseth Sejersted Sebastian Foss Solevåg

Kvinner:

Kristin Lysdahl Nina Løseth Ragnhild Mowinckel Maren Skjøld Maria Tviberg

Program:

Tirsdag 7. februar: 12:00: Super-G, kvinner

Onsdag 8. februar: 12:00: Super-G, menn

Fredag 10. februar: 10:00: Kombinasjon, kvinner (utfor) 13:00: Kombinasjon, kvinner (slalåm)

Lørdag 11. februar: 12:00: Utfor, menn

Søndag 12. februar: 12:00: Utfor, kvinner

Mandag 13. februar: 10:00: Kombinasjon, menn (utfor) 13:00: Kombinasjon, menn (slalåm)

Tirsdag 14. februar: 12:00: Lagkonkurranse, begge kjønn

Torsdag 16. februar: 09:45: Storslalåm, kvinner (1. omgang) 13:00: Storslalåm, kvinner (2. omgang)

Fredag 17. februar: 09:45: Storslalåm, menn (1. omgang) 13:00: Storslalåm, menn (2. omgang)

Lørdag 18. februar: 09:45: Slalåm, kvinner (1. omgang) 13:00: Slalåm, kvinner (2. omgang)

Søndag 19. februar: 09:45: Slalåm, menn (1. omgang) 13:00: Slalåm, menn (2. omgang)

Utfortreninger: 6.-, 7.- og 9. februar for menn, 6.-, 8.- og 9. februar for kvinner.

Forhåndsvurderinger av de enkelte øvelsene:

Super-G, kvinner (7. februar)

Hjemmefavoritten Lara Gut har vunnet tre av fire super-G'er denne sesongen (i den siste kjørte hun ut) og må derfor stille som klar favoritt. Men Gut har aldri vunnet et mesterskapsgull til tross for at hun har vært en av verdens beste alpinister i flere år, og det blir spennende å se om hun greier å bryte denne forbannelsen i år. Under utkjøringen pådro hun seg også en liten skade, men ifølge seg selv er hun fit for fight til dette mesterskapet.

Ilka Stuhec var den som steppet opp da Gut kjørte ut og vant den siste super-G'en i Cortina, og tok dermed sin femte seier for året i sin tredje disiplin. Stuhec er denne sesongens store åpenbaring, og medalje her ville ikke vært forbløffende, selv om seieren også var den første pallplassen hennes i disiplinen. Tina Weirather har vært nummer to i super-G ved to anledninger denne sesongen, og begge ganger var hun svært nær ved å slå Gut. Hun har også en tredjeplass. Skal VM være der hvor Weirather endelig tar årets første seier? Hun vant iallfall super-G'en i St. Moritz forrige sesong, så minnene skal det ikke stå på. Så spørs det hva Lindsey Vonn kan greie. Vonn har nettopp gjort comeback etter skade, og i de to super-G-rennene hun har kjørt har hun blitt nummer ni og tolv. Imidlertid vet vi hva hun er kapabel til, og medalje er ikke utenfor rekkevidde om hun får et perfekt run.

Sofia Goggia har bøttet inn pallplasseringer i fire disipliner denne sesongen - ni i tallet - men ingen har endt i seier. To av pallplassene har kommet i denne disiplinen. Kanskje skal Goggias første internasjonale seier komme her - det skulle gjort seg for den italienske 24-åringen som i år har kommet inn som et skudd i den ypperste verdenstoppen. Østerrikes Stephanie Venier overrasket med andreplass i super-G'en i Garmisch, og fulgte opp i det siste rennet med sjetteplass i Cortina. Hun har også en sjetteplass fra tidligere denne sesongen i Val d'Isere. Venier har plutselig seilt opp som en medaljekandidat i super-G.

Italienske Elena Curtoni har sin klart beste disiplin her. Curtoni var på pallen i Val d'Isere, og har også vært topp åtte ved ytterligere to anledninger. Hun må ses på som en outsider til medalje, men noen favoritt er hun ikke. Så var Anna Veith (tidligere Fenninger), som jo var ute hele forrige sesong grunnet korsbånsskade og som nettopp har kommet tilbake igjen, tilbake på pallen i siste ordinære WC-renn før VM da hun ble nummer tre i super-G'en i Cortina. Veith har ellers ikke hatt noen suksess etter comebacket, men hun kommer stadig nærmere toppformen, noe den siste super-G'en så til de grader viste. Det skal bli interessant å se hva hun kan stelle i stand i VM, hvor hun er tittelforsvarer både i super-G og storslalåm.

En annen det kan bli spennende å følge (om hun stiller i denne disiplinen) er Mikaela Shiffrin, slalåmdronningen som viste at hun også kan kjøre fart da hun ble nummer fire sist i Cortina. Nå har hun ikke så mange andre resultater bortsett fra det å vise til, men det er et merkverdig skremmeskudd til alle andre alpinister som har ambisjoner om å vinne WC totalt de neste årene - det kan bli en fryktelig vanskelig oppgave om Shiffrin også prikker pallen i fart. Så spørs det om hun kan gjøre det i denne disiplinen allerede i VM. Viktoria Rebensburg har til gode å være på pallen i super-G denne sesongen, og har kjørt ut to ganger, men har vært nummer fem og seks de to gangene hun har kommet i mål. Om hun fullfører og ikke gjør for graverende feil, er hun helt klart en å regne med her.

Nicole Schmidhofer har vært ganske stabil denne sesongen. Hun har riktig nok ikke vært på pallen, men hun har vært topp ti i tre renn (hvor fjerdeplass er best), men det spørs kanskje om hun er god nok til å ta steget helt opp i medaljekampen. Men topp ti kan det uten tvil bli. Svenskenes representant i fart er Kajsa Kling, som i likhet med Schmidhofer har vært topp ti i tre av fire super-G-renn denne sesongen, og også hun har fjerdeplass som best. Hun har vært én gang på pallen i super-G i karrieren, og det var faktisk nettopp i St. Moritz, så hun har gode minner herfra - selv om det skjedde helt tilbake i 2013. Tessa Worley er kjent for å være best i storslalåm, men har også to femteplasser i super-G denne sesongen. Om hun får den rette løypa å boltre seg i, kan hun nok gjøre det ganske så bra.

Andre som kanskje kan gjøre det bra er Francesca Marsaglia, Johanna Schnarf, Federica Brignone (tøff kamp om plassene på det italienske laget), Christine Scheyer, Mirjam Puchner, Ricarda Haaser (og på det østerrikske laget), Corinne Suter og Joana Hählen.

Ragnhild Mowinckel blir nok det største norske håpet her, men super-G-formen har dessverre ikke vært på topp. Hun har en 13. plass fra Val d'Isere som soleklar årsbeste, og i de tre andre rennene har hun to 29.-plasser og en utkjøring. Så noen voldsomme forventninger skal vi ikke ha til moldenseren. Det samme gjelder egentlig Maria Tviberg, som får kjøre sitt andre VM her. Tviberg har jo kommet tilbake denne sesongen etter sin tredje korsbåndsskade, og sånn sett har hun gjort det veldig bra. I super-G har hun tatt poeng i tre av fire renn, med 18. plass som beste resultat. En topp 20-plassering her hadde vært bra av Tviberg.

Slik gikk det i VM 2015: 1. Anna Fenninger [nå Veith] (AUT) 2. Tina Maze (SLO) 3. Lindsey Vonn (USA)

Super-G, menn (8. februar)

Akkurat som i forrige mesterskap, stiller Kjetil Jansrud som favoritt her etter tre seire på fire renn tidligere i sesongen. Jansrud var utilnærmelig før nyttår, og vant da alle tre super-G-rennene som ble arrangert i Val d'Isere, Val Gardena og Santa Caterina. Han mislyktes i Kitzbühel, men forholdene der kan ikke sies å ha vært fordelaktige for Jansrud. Han stiller som favoritt i sin yndlingsøvelse. Så får vi håpe det går litt bedre denne gangen enn det gjorde i 2015, da Jansrud som storfavoritt endte uten medalje i denne øvelsen.

Det som er fantastisk med norske øyne, er at vi (uten Aksel Lund Svindal på start) har to gullkandidater i denne øvelsen. Den andre heter naturligvis Aleksander Aamodt Kilde. Kilde har med unntak av åpningsrennet i Val d'Isere vært veldig jevn og god i denne disiplinen, med en andreplass og to fjerdeplasser å vise til, i tillegg til at han vant super-G'en under kombien i Santa Caterina. I sine beste stunder er han en vanskelig mann å slå for samtlige, og han var på pallen i St. Moritz i fjor.

Det er naturligvis mange gode utlendinger som kan utfordre. Beat Feuz kan bli en artig mann å følge på hjemmebane. Han vant super-G'en i St. Moritz i fjor, og var også på pallen i det seneste rennet i Kitzbühel (hvor han også var i seiersposisjon i utforen før han kjørte ut), så formen er det ingenting å si på. Han er livsfarlig. Også Matthias Mayer er en å se opp for. Mayer er den eneste bortsett fra Jansrud som har vunnet super-G i år da han gjorde det i Kitzbühel. Han har også to fjerdeplasser å vise til, så han har vært god hele sesongen. Med full klaff kan det definitivt bli gull for østerrikeren. Dominik Paris er også en som nesten alltid er å finne oppe i teten i super-G. I år har han to tredjeplasser som best, og han ligger på andreplass i super-G-cupen bak Jansrud. Han har vært jevn og god hele sesongen og er en som kan ta medalje.

Østerrikske Hannes Reichelt ble nummer to i Santa Caterina, og har tidvis sett ut til å være på vei mot toppformen denne sesongen, selv om han ennå har til gode å få ut sitt aller råeste. Det kan kanskje komme når det gjelder som mest. Reichelt er tittelforsvarer, og så gjenstår det å se om han kan leve opp til det. Landsmannen Max Franz gir alltid 100 % når han kjører, og selv om det fører til mange feil, suser han iblant inn til topplasseringer. I de to siste super-G-rennene har han to femteplasser, og får han et perfekt run kan han fort ta medalje. Carlo Janka har ikke hatt sin beste sesong, men han er på hjemmebane, og potensialet hans er det ingenting å si på. Han har en fjerdeplass som best denne sesongen fra åpningsrennet i Val d'Isere. Etter det har han ikke vært topp ti i super-G, men han er en å regne med.

Christof Innerhofer ble nummer to i siste super-G-renn i Kitzbühel, men han er som regel avhengig av isete forhold dersom han skal få ut sitt beste, og det er det ikke sikkert han får i St. Moritz i februar. Bortsett fra Kitz-resultatet er 10. plass det beste han har. Landsmann Peter Fill har gjort det hakket bedre i utfor denne sesongen, men har også vært et par ganger inne i topp ti i super-G. Siste gangen han var på pallen i denne disiplinen var helt i starten av forrige sesong, i Lake Louise da han ble nummer tre, så noe stort medaljehåp er han ikke. Erik Guay er også bedre i utfor, men han kan også kjøre bra super-G når det ikke er altfor svingete. Han ble nummer tre i Val Gardena, som er hans klart beste resultat så langt denne sesongen.

Sloveneren Bostjan Kline slo gjennom med brask og bram i fjorårssesongen hvor han plutselig var på pallen ved et par anledninger i fartsdisiplinene. Et av de rennene var i super-G, i Hinterstoder. I år er femteplass det beste han har, men han er ustabil, og det kan tenkes at han plutselig kan være å finne i toppen her. Tyskerne har faktisk noe på gang i fart om dagen, og både Andreas Sander og Josef Ferstl har vært topp ti denne sesongen. Begge har også vært det ved to anledninger, og begge har femteplass som best, fra henholdsvis Val Gardena og Santa Caterina. Kanskje kan de på en topp dag overraske ved å blande seg i medaljekampen.

Se heller ikke bort fra mesterskapsspesialist (eller kanskje rettere sagt OL-spesialist) Andrew Weibrecht, som jo har to OL-sølv å vise til og har vært best når det gjelder tidligere, selv om han ikke har hatt noen kanonsesong og fremdeles ikke har vært topp ti. Også Dustin Cook har vist seg frem i mesterskap tidligere, da han tok sølv i forrige VM. Han har sjetteplass som best denne sesongen. Amerikanske Travis Ganong er best i utfor, men gjør også ett og annet bra resultat i super-G, der han har sjuendeplass som best denne sesongen. Adrien Theaux har hatt en svak super-G-sesong til seg å være, men har tilhørt verdenstoppen i mange år, og kanskje kan han finne følelsen når det gjelder som mest. Han tok bronse sist VM, rett foran nesa på Jansrud.

Så har vi jo også storslalåmspesialistene Marcel Hirscher og Alexis Pinturault som jokere. Hirscher har ikke fått det til i super-G denne sesongen, men ble nummer to i super-G'en under kombien i Santa Caterina, som viser at han kan. Han ble fem i fjorårets St. Moritz-super-G. Pinturault hang også veldig godt med i den nevnte kombi-super-G'en i Santa Caterina der han ble nummer tre, og bortsett fra det er 10. plass i seneste renn i Kitzbühel det beste franskmannen har å vise til i denne disiplinen.

Andre kjørere som kan slå til er Thomas Biesemeyer, Vincent Kriechmayr, Romed Baumann, Blaise Giezendanner, Thomas Dressen, Patrick Küng og Mauro Caviezel.

Vi har én nordmann til som er med i super-G, og det er Adrian Sejersted, som virkelig har vist at han er å regne med denne sesongen. I enkeltpartier henger 22-åringen med de aller beste i verden, men han gjør foreløpig litt for mange feil. Likevel har han satt nytt karrierebeste med 9. plass i Santa Caterina, og han var også nummer 11 i Val Gardena. En topp 15-plassering vil være bra, men det er lov til å håpe på topp ti på en topp dag. Medalje blir nok dog litt tøft i år, men fortsetter han å utvikle seg er det ikke lenge til han er helt der oppe.

Slik gikk det i VM 2015: 1. Hannes Reichelt (AUT) 2. Dustin Cook (CAN) 3. Adrien Theaux (FRA)

Kombinasjon, kvinner (10. februar)

For kvinner er det bare avholdt én kombinasjon før VM, og det var før jul i Val d'Isere. Opprinnelig skulle det også vært kjørt en i Altenmarkt-Zauchensee, men den ble avlyst grunnet dårlig vær. Trolig blir kombinasjonen en ganske jevn affære.

I Val d'Isere vant Ilka Stuhec, som jo har fått et stort gjennombrudd i fartsdisiplinene denne sesongen. Hun er også habil i slalåm, noe hun ikke minst viste i spesialslalåmen i Maribor, der hun faktisk ble nummer ti. Hun er helt klart en av favorittene. Det er også Lara Gut, som kjørte ut i Val d'Isere, men som ble nummer to i kombicupen i fjor. Hun ble bare nummer fem i denne disiplinen forrige VM, og målet denne gangen er nok medalje. Wendy Holdener vant kombicupen i fjor, og ble nummer fire i Val d'Isere. Holdener har sin største styrke i slalåm, der hun er i topp sju-gruppa, men kjører også bra nok i fart til å henge med i kombinasjonssammenheng.

En av de aller mest spennende om hun kommer til start, er Mikaela Shiffrin, som denne sesongen har vist at hun har løftet seg i utfor, og slalåmkapasiteten hennes kjenner alle til. Hun har kjørt én kombi i karrieren, i Soldeu-El Tarter i fjor, og da ble hun nummer åtte. Men alt tyder på at hun kan gjøre det mye bedre enn det dersom hun velger å stille opp her. Michelle Gisin fra Sveits ble nummer to i Val d'Isere. Hun har også sin store styrke i slalåm, men kan også kjøre utfor, som bevist da hun ble nummer sju i spesialutfor i Semmering. Uten tvil en medaljekandidat. Den siste pallplassen i Val d'Isere ble tatt av italienske Sofia Goggia, som har vært på pallen i fire disipliner denne sesongen og som har vist stor allsidighet. Hennes klart svakeste øvelse er slalåm, men hun kan kjøre habilt også der. Skal absolutt ikke glemmes.

Østerrikske Michaela Kirchgasser ble nummer tre i kombicupen i fjor, tok bronse i VM sist, og var igjen helt der oppe i Val d'Isere, der hun ble nummer fem. Hun er best i slalåm, og kjører som regel ikke fart utenom i kombinasjoner. Men hun bruker å henge godt med i utfor (og super-G) i kombisammenheng, og er en spennende kjører med tanke på medalje. Marie-Michele Gagnon er også en som hyppig hevder seg i denne disiplinen. Gagnon er en god slalåmkjører, men var langt bak i Val d'Isere, og har også vært litt opp og ned i år. Men på sitt beste er hun utvilsomt en type som kan kjempe om medalje.

Andre kjørere som kanskje kan gjøre det bra er Tina Weirather, Federica Brignone, Johanna Schnarf, Denise Feierabend, Anne-Sophie Barthet, Marusa Ferk, Laurenne Ross, Kajsa Kling, Anna Veith, Rosina Schneeberger og Christine Scheyer.

Norges største håp er Ragnhild Mowinckel, som vi nok må innrømme fremfor alt har sine største styrker i de to disiplinene som ikke blir kjørt her, men som har kjørt veldig bra i kombinasjoner tidligere. Hun ble nummer seks i OL i Sochi og ni under VM i Vail, så hun pleier å levere i mesterskap. Formen har også virket som den er på vei oppover. En ny topp ti-plassering her vil være greit.

I tillegg vil vi antakelig få både Maria Tviberg og Kristin Lysdahl på start her. Tviberg er best i fart, men hun har også kjørt bra i slalåm tidligere i karrieren, og om hun kan få et godt utgangspunkt etter utforen, kan hun kanskje greie en fin plassering. Lysdahl har prestert godt i storslalåm denne sesongen, men er egentlig en glimrende allrounder vi helt sikkert får se mye fra i opptil flere disipliner i årene fremover. Hun har flere ganger vært på pallen i utfor i EC, og kjører også greit slalåm. Hun kan være en meget spennende start om hun får sjansen. Så får vi se om man også kjører inn Maren Skjøld her, mest for å få renntrening inn mot slalåmen. Hun er nok imidlertid for dårlig i utfor til å kunne hevde seg helt i toppen.

Slik gikk det i VM 2015: 1. Tina Maze (SLO) 2. Nicole Hosp (AUT) 3. Michaela Kirchgasser (AUT)

Utfor, menn (11. februar)

I år er herreutforen meget åpen på forhånd. Men også her har vi gode norske medaljemuligheter, og kanskje også gull på en toppdag. Kjetil Jansrud er nummer to i utforcupen, og står med én seier og en andreplass så langt denne sesongen. Det har vært litt mer sprik i prestasjonene hans enn vi hadde satt pris på, men Jansrud har nok det høyeste maksnivået av samtlige, så dersom han får det til, blir han vanskelig å slå. Han ble nummer fire i St. Moritz i fjor i denne disiplinen, så han mistrives ikke i bakken.

Leder av utforcupen er Peter Fill, som ikke setter de råeste utforomgangene, men som er utrolig stabil. Han har to andreplasser som best, i tillegg til en tredje- og en fjerdeplass. Kanskje kan seieren komme i VM. Sveitsiske Beat Feuz er trolig hjemmenasjonens største håp her. Jeg vet jeg påstod at Jansrud antakelig har det høyeste maksnivået i WC-sirkuset i utfor, men Feuz er ikke langt unna. Han er helt rå i sine beste øyeblikk, og han kjørte ut fra en klar seier i Kitzbühel. Som best har han en tredjeplass fra seneste renn i Garmisch. Bronsevinneren fra 2015 er i knallform inn mot VM.

Dominik Paris smalt til med å vinne i Kitzbühel, hans eneste pallplass så langt i sesongen, men ble også nummer fire sist i Garmisch og er i form. Han satser alltid det remmer og tøy kan holde, og ofte lykkes det. En klar medaljekandidat. Det er også Hannes Reichelt, som gradvis har kommet i bedre og bedre form utover i sesongen. Han var svak de første rennene, men fra og med Kitzbühel har det gått bedre og bedre. Han vant det seneste rennet i Garmisch, og var trolig en feil fra å gjøre det samme dagen i forveien. Så her har vi en kar som har funnet tilbake til sitt sanne jeg.

Travis Ganong kom plutselig frem og vant i det første rennet i Garmisch (som jo var en utsatt utfor), etter at det tidligere årsbeste han hadde var en sjuendeplass. Dermed viste han at han også i år innehar et nivå som potensielt kan ta sølvmedaljøren fra Vail helt opp i medaljekampen også i dette VM. Han gjorde det også bra i St. Moritz i fjor, da han ble nummer seks. Det gjorde også Erik Guay, som den gangen ble nummer tre. Canadieren har ikke vært på pallen i utfor denne sesongen, men har vært nær flere ganger, og står en femte- og to sjetteplasser som best. Guay falt stygt i det første rennet i Garmisch og måtte stå over dagen etterpå, men pådro seg ikke noen alvorlige skader (i motsetning til et par andre, som ikke var fullt så heldige) og er trolig klar til VM. Kanskje kan han ta medalje på en god dag.

Blant de største outsiderne finnes Max Franz, som vant i Val Gardena, men som gjør altfor mange graverende feil som gjør at han ikke er oftere i toppen. Han er ekstrem til å satse, og får han til et perfekt run kan han være med, men det spørs. Adrien Theaux har stort sett vært å finne inne i topp ti denne sesongen, men har ingen pallplasser. Han har en fjerdeplass som best fra Val Gardena. Kun én gang har han vært utenfor topp åtte denne sesongen, så han er stabil. Kanskje har han marginene på sin side her og tar en medalje? Matthias Mayer har hatt noen bra resultater i super-G, men i utfor har han slitt denne sesongen. Han har to åttendeplasser som best. Men vi skal ikke avskrive olympiamesteren i denne disiplinen fra 2014. Plutselig er han oppe og snuser på medalje, selv om ikke mye har talt for det så langt i år.

Bostjan Kline er en spennende kar som iblant får til toppresultater. I fjor var han plutselig med og kjempet om pallplasser, og i år har han ikke vært på pallen, men iallfall nær ved et par anledninger. Han har en fjerdeplass som best fra Val d'Isere før jul, samt en sjetteplass fra siste renn i Garmisch. Carlo Janka kjører på hjemmebane, og kanskje kan han dra nytte av det. Noen imponerende utforsesong har ikke sveitseren hatt til seg å være, men femteplassen i Kitzbühel viser at han kan fremdeles. Han ble også nummer ni i første renn i Garmisch. Johan Clarey var på pallen i Kitzbühel, men har ellers ikke vært i nærheten av det nivået. Men i St. Moritz i fjor ble han nummer fem, så han liker seg tydeligvis i den sveitsiske alpelandsbyen. Regjerende verdensmester er sveitsiske Patrick Küng, men han er trolig ikke i den formen nå. Han har vært topp ti én gang denne sesongen, da han ble nummer sju i Val d'Isere. Selv om han kjører på hjemmebane blir det nok vanskelig å forsvare tittelen.

Så skal vi heller ikke glemme at vi har Aleksander Aamodt Kilde som også i sine beste stunder er helt i toppen. I år har det imidlertid som oftest blitt litt vilt fra Kilde, og han gjør for mange feil, noe som også kjennetegnet ham i starten av WC-karrieren. Sine eneste to topp ti-plasseringer i utfor (seks i Val Gardena og ni i Val d'Isere) oppnådde han før jul. Men får han ting på plass til VM er han spennende. Også Adrian Sejersted kjører her. Han har en 15. plass som beste å vise til i denne disiplinen, og topp 15-20 er vel realistisk her.

Andre kjørere som kan gjøre det bra er Romed Baumann, Vincent Kriechmayr (den av de to som får starte), Christof Innerhofer, Manuel Osborne-Paradis, Brice Roger, Bryce Bennett, Andreas Sander og Josef Ferstl.

Slik gikk det i VM 2015: 1. Patrick Küng (SUI) 2. Travis Ganong (USA) 3. Beat Feuz (SUI)

Utfor, kvinner (12. februar)

Akkurat som i herreklassen ser det ganske jevnt ut på papiret mellom de beste. Ilka Stuhec har riktig nok vunnet tre av fem utforrenn denne sesongen, men de to siste har hun vist seg noe mer menneskelig med en femteplass og en tredjeplass nå sist. Men hun har vist storform hele sesongen og er nok kanskje hovedfavoritten her. Men det er et stempel hun nok må dele litt med Lara Gut, som vant det siste rennet og som har kommet i storform. Hun har også vært på pallen ved to andre anledninger denne sesongen, og er nok sulten på ytterligere suksess på hjemmebane.

Så blir det spennende å følge Lindsey Vonn i hennes spesialdisiplin. Vonn vant i Garmisch, i sitt andre renn etter comebacket sitt, og viste sin enorme storhet der. Hun kjørte ut i Cortina, men kommer nok sterkere tilbake i VM, der hun nok en gang stiller som en av favorittene. Det gjør også Sofia Goggia, som har tre pallplasser også i utfor denne sesongen uten å vinne. Hun ble to i Cortina sist, og var fem skarve hundredeler seieren da. Hun kan utmerket godt greie å snu det til sin fordel i VM. Dette er de fire som jeg først og fremst tror kan ta gull, selv om det selvfølgelig kan komme andre som kan tukte dem på en enkeltdag.

I outsidergruppa finner vi blant andre Tina Weirather har hatt en hakket mer ustabil sesong i utfor enn i super-G, men hun har en andreplass fra Altenmarkt å vise til, og formen skal være grei. Viktoria Rebensburg var tilbake på utforpallen i Garmisch, der hun ble nummer tre. Bortsett fra det har hun også en fjerde- og en femteplass, så hun er ofte å se i toppstriden, noe vi også selvfølgelig vet fra tidligere sesonger. Det er slett ikke utenkelig at hun kan ta medalje på en god dag. Christine Scheyer overrasket ved å ta seieren i det nevnte rennet Altenmarkt. Hun viste da at hun på sitt beste har medaljenivå inne, men spørsmålet er om hun kan ta det frem nå når det gjelder som aller mest. Hennes nest beste plassering er en niendeplass, så noen stor medaljefavoritt er hun ikke.

Italias nest beste utforkjører denne sesongen har vært Johanna Schnarf, som riktig nok ikke har vært på pallen, men hun har vært utrolig stabil og kanskje bedre enn noen gang i en alder av 32. Hun har vært topp ti i alle utforrennene som har vært kjørt (bortsett fra Garmisch der hun kjørte ut), med en femte- og to sjetteplasser som best. Hun er ikke den største medaljefavoritten, men kan være med i en medaljestrid på en god dag. Det kan kanskje også Kajsa Kling, som tok sin første pallplass i utfor i karrieren denne sesongen da hun ble nummer tre i Lake Louise. Der ble hun også nummer fem dagen etter, så sesongen hennes startet fantastisk. Etter det gikk det dessverre tråere, men hun var i det minste tilbake i topp ti da hun ble nummer åtte i Garmisch, der hun jo også gjorde det bra i super-G. Så kanskje vi kan få se Kling fra hennes beste side i VM. Jeg nevnte Nicole Schmidhofer under super-G-seksjonen, og hun må i høyeste grad nevnes her også. Utforformen hennes har bokstavelig talt vært stigende, om enn marginalt - hun har rekken 7-6-5 på de siste tre rennene. Hun håper kanskje på en enda høyere plassering i VM, selv om hun da virkelig skal ha full klaff.

Elena Fanchini, som er søster til Nadia som jo skadet seg i Garmisch, har en sjetteplass som best og kan også være en å regne med her. Det amerikanske stortalentet Breezy Johnson (som nettopp har fylt 21 år) tok sin første topp ti-plassering forleden i Cortina, og er en utøver på full fart oppover listene. Stephanie Venier er best i super-G, men har også en sjuendeplass som årsbeste i utfor, og har også et par andre plasseringer rett bak topp ti. Jacqueline Wiles var på pallen i Altenmarkt, men det er et resultat hun ikke har vært i nærheten av å matche i de andre rennene. Så gjenstår det å se hva Anna Veith kan få til om hun kjører dette rennet - hun ble nummer 19 i Cortina i sitt første utforrenn etter comebacket.

Andre å holde et øye med kan være folk som Stacey Cook, Laurenne Ross, Corinne Suter, Ramona Siebenhofer, Verena Stuffer og Fabienne Suter.

Ragnhild Mowinckel har heller ikke i utfor vist sin råeste form så langt denne sesongen, men satte i det minste sesongbeste sist i Cortina, der hun ble nummer 15. Hun har tatt poeng i samtlige utforrenn, men har som regel ligget som rundt nummer 20. Det er ikke utenkelig at det blir i det sjiktet også her, selv om vi selvsagt håper på en høyere plassering. Maria Tviberg imponerte i sesongstarten i Lake Louise, da hun satte karrierebeste i sin WC-karriere med 13. plass. Hun har ikke helt klart å følge opp det, men har iallfall tatt poeng i ytterligere tre renn. Rundt topp 20 er vel forventet for Tviberg her. Hun er fortsatt bare 22 år og har forhåpentligvis mange mesterskap foran seg.

Slik gikk det i 2015: 1. Tina Maze (SLO) 2. Anna Fenninger [nå Veith] (AUT) 3. Lara Gut (SUI)

Kombinasjon, menn (13. februar)

Det har vært arrangert to kombier denne sesongen; i den første ble det kjørt super-G først (mot utfor her), mens i den andre ble det kjørt slalåm først, og så en skandaløs utfor hvor forholdene avgjorde hele rennet (der Niels Hintermann vant foran Maxence Muzaton og Frederic Berthold, men de skal vi ikke vente altfor mye av, om de i det hele tatt blir tatt med på sine respektive lag). Så kanskje skal vi ikke legge den altfor store vekten på de resultatene, men noe må man jo gå ut fra.

Den store kombikongen de siste sesongene har vært Alexis Pinturault, som har vunnet åtte kombinasjonsrenn i sin karriere, hvorav to av dem var forrige sesong, og én av dem i Santa Caterina denne sesongen. Utforen er som vanlig den store bøygen for franskmannen; så lenge han ikke taper altfor mye der, vil han stort sett være favoritt. At det som regel blir enklere slalåmløyper enn for spesialistene er også til hans fordel i forhold til det som kanskje blir hans største utfordrer, Marcel Hirscher. Hirscher er regjerende verdensmester i denne disiplinen etter at han så vidt klarte seg med blant de tretti beste etter utforen den gangen, og så knuste til i slalåmen, og han vant til slutt knepent foran Jansrud og Ligety, mens Pinturault "bare" ble nummer fem. I år har Hirscher en andreplass fra kombi, men da ble det kjørt super-G først, en klar fordel for østerrikeren. Men klarer han å holde seg rundt tre-fire sekunder fra teten (og kanskje et halvt sekund fra Pinturault) og i tillegg holde seg inne i topp 30 etter utforen, kan han ha en mulighet for nok et gull. Slalåmformen er det ingenting å si på.

De to største norske håpene er igjen Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde. For dem blir naturligvis utforen ekstra viktig, og de må ha mange sekunder til gode på Pinturault og Hirscher før slalåmen. Kilde kom på pallen i Santa Caterina, og var også en av de få "usual suspects" som tok seg inn i topp ti i bingorennet i Wengen. Utforen hans har ikke helt stemt like godt som super-G'en, men det er nok bare et spørsmål om tid. Jansrud kjørte ut i Santa Caterina og var ikke helt på topp i Wengen, men på en normal dag skal han være med helt i toppen her. Han viste i fjor med tredje- og fjerdeplass i fartsdisiplinene at han trives bra i St. Moritz, så han kan utmerket godt være med i medaljekampen i tre disipliner.

Carlo Janka kan bli hyperfarlig her. Som sagt tidligere - han er på hjemmebane, han kjører knallbra utfor på sitt beste, og er nok minst på nivå med de to norske (og særlig Jansrud) i slalåm. Janka var blant dem som ble felt av forholdene i Wengen, og i Santa Caterina kjørte han ut, men likevel er han en å regne med i denne øvelsen. Det er også Dominik Paris, som er i form om dagen, og selv om han ikke er noen stor slalåmkjører, har han mange gode resultater i kombi. I fjor ble han for eksempel nummer to i Chamonix da Pinturault vant. Også Adrien Theaux er en flittig løper å se oppe i toppen i kombisammenheng. I fjor var han på pallen i Wengen, og han har også mange andre topp ti-plasseringer gjennom karrieren. Kanskje ikke blant de ypperste medaljekandidatene, men må regnes med. Matthias Mayer har vært i strålende form i fartsdisiplinene denne sesongen og kan kanskje henge med. Peter Fill bruker også å være en å se opp for i kombi, og utforformen hans har vært bra.

Justin Murisier, Sveits, har kjørt seg opp i verdenstoppen i kombinasjon med fjerdeplass i Santa Caterina og sjuendeplass i Wengen. Hans beste disiplin i kombisammenheng er nok slalåm, men han er ingen superspesialist sånn som Hirscher og Pinturault, og er nok avhengig av å skaffe seg et visst forsprang i utforen. Men medalje kan det bli på en god dag. Det samme gjelder i stor grad Victor Muffat-Jeandet, som i det hele tatt har hatt en svakere sesong enn i fjor. Men han ble femtemann i Santa Caterina og har mange ganger vist i kombi at han kan henge med teten.

Erik Read ble nummer seks i Santa Caterina, og det er en mann som har tatt kjempesteg denne sesongen. Han er nå inne i topp 30 i begge de tekniske disiplinene, og har vist at han har farten inne til å henge med de fleste der. Han er riktig nok sønn av Ken Read, som var i verdenstoppen i utfor i sin tid, men fartsdisiplinene er likevel hans store svakhet. Må sikte på å komme seg inn i topp 30. Det samme gjelder Luca Aerni, som ble nummer sju i Santa Caterina, og som er en strålende slalåmkjører på sitt beste, men som er ustabil. Men kommer han seg inn i topp 30 etter utforen er han farlig.

Andre kjørere som kanskje kan gjøre seg gjeldende er Romed Baumann, Mauro Caviezel, Adam Zampa, Krystof Kryzl, Vincent Kriechmayr, Klemen Kosi, Martin Cater, Ivica Kostelic og Bryce Bennett.

Adrian Sejersted gjør trolig sin tredje start i VM her, og på sitt beste er han en meget god kombiløper. Han var med i Santa Caterina, der han gjorde en dårlig super-G, men kjørte en glimrende slalåm - stikk motsatt av hva vi forventet. Greier han å få til begge øvelser på det nivået han kan, kan han være med høyt oppe. Bjørnar Neteland er nok også med her. Neteland har vist seg som en meget sterk allrounder på EC-nivå, men har slitt med å slå gjennom i WC. Men han er en bra kombikjører og kan sikkert bite bra fra seg her om han har en god dag. Han skulle nok likevel ønske at første disiplin var super-G, der han nok er litt bedre enn i utfor.

Slik gikk det i VM 2015: 1. Marcel Hirscher (AUT) 2. Kjetil Jansrud (NOR) 3. Ted Ligety (USA)

Lagkonkurranse (14. februar)

For de uinvidde, består lagkonkurransen i at lagene kjører parallellstorslalåm mot hverandre i et utslagningssystem. Det er tillatt med seks utøvere på hvert lag, men kun fire kjører hver runde (to av hvert kjønn), og man kan bytte underveis. I forrige VM var det nok lag til å kjøre åttedelsfinaler, og da er det naturlig å tro at det vil være det også i år. Forrige VM i 2015 ble som i 2013 vunnet av Østerrike, som den gangen kjørte med Brem, Hosp, Kirchgasser, Hirscher, Nösig og Schörghofer. Av disse har Hosp lagt opp og Brem er skadet, men de skal likevel ha et såpass slagkraftig lag at de har fullgode erstattere for dem.

Det er jo i det hele tatt ganske vanskelig å si hva de forskjellige lagene stiller med. Noen vil nok også prioritere å ha utøvere med friske bein til de siste konkurransene. Men Østerrike har såpass mange bra utøvere at de nok er med i gullkampen igjen. Sverige bruker å være gode på denne øvelsen, og tok bronse sist. Canada tok sølv den gangen, hvilket var en stor overraskelse, men de har en del utøvere som passer til denne øvelsen. Italia har fått frem mange gode og bør være slagkraftige nær sagt uansett hvem som stiller. Frankrike, Tyskland og USA er andre lag som bør stille greit.

Hos Norge har jo Kristoffersen uttalt tidligere at han helst står over denne øvelsen, og det er like greit, siden vi har andre utøvere som er bedre akkurat i denne øvelsen. Forrige VM kjørte Løseth, Mowinckel, Solevåg og Haugen, så får vi se om de gjør det denne gangen også. Vi har også Jansrud, Kilde, Nordbotten, Skjøld og kanskje Lysdahl som kan steppe inn og gjøre en god jobb. Norge kom til kvartfinalen sist, og det bør være en naturlig målsetning nå også, selv om sjansene finnes til å gå enda lenger. Det kommer vel litt an på trekningen.

Slik gikk det i 2015: 1. Østerrike 2. Canada 3. Sverige

Storslalåm, kvinner (16. februar)

Dette er en i utgangspunktet ganske jevn øvelse - her er det mange jenter som kan vinne på en god dag. Tessa Worley leder storslalåmcupen, og er dermed naturligvis en av de aller største favorittene her. Hun har ikke vært suveren slik som Shiffrin ofte har vært i slalåm, men hun har vært ekstremt stabil, og har vunnet tre renn så langt denne sesongen, i tillegg til tre andreplasser. Hennes største utfordrer er kanskje nettopp nevnte Mikaela Shiffrin, som virkelig har fått sving på sakene i storslalåm denne sesongen. Etter jul har hun vunnet to renn og har én fjerdeplass. Hun var ikke helt på topp i siste renn i Kronplatz, men det skyldtes en dårlig første omgang. Hun er uten tvil en gullkandidat.

Men vi kan heller ikke komme utenom Lara Gut. Gut har riktig nok ikke vunnet i denne grenen siden åpningsrennet i Sölden, men hun har vært stabilt inne i topp seks når hun har kommet til mål, og hun har også to tredjeplasser å slå i bordet med. Italienske Sofia Goggia har kommet som et skudd denne sesongen. Det hendte at hun var sporadisk med oppe i toppen tidligere også, men nå er hun der relativt stabilt. Bortsett fra at hun har kjørt ut i to renn, har hun tre pallplasser i denne disiplinen. Seieren sitter foreløpig langt inne - hun venter foreløpig på den første i WC-sammenheng. Men det er ikke helt utenkelig at den kommer her i VM. Hun kjørte dog dårlig på hjemmebane i Kronplatz, og hun må håpe at det var et arbeidsuhell og at det ikke er representativt for formen.

Viktoria Rebensburg er normalt en meget sterk storslalåmkjører, men denne sesongen har hun bare én pallplass. I år har hun vært veldig ustabil, og har i tillegg til et par svake renn (19.- og 23. plass) også stått over et renn, så hun ligger et stykke bak de beste i storslalåmcupen. Men hun er en god mesterskapskjører normalt sett, og har tre medaljer i denne disiplinen fra tidligere OL og VM. Vi skal ikke se bort fra at hun kan klare det igjen. Den unge italieneren Marta Bassino er på sitt beste helt oppe i teten, men gjør også en del feil. Hun har to pallplasser (blant annet i det seneste rennet i Kronplatz) og ytterligere tre topp fem-plasseringer, så på en god dag er hun en medaljekandidat.

Det er også Nina Løseth, som i storslalåm har vært svært variabel. Hun har en pallplass fra Killington, men bortsett fra det har hun bare vært topp ti én gang denne sesongen. Hun har utvilsomt potensialet som skal til for å ta medalje, men da må hun luke ut feilene hun har hatt for mange av i det siste. En annen norsk outsider som har stått frem særlig de siste ukene er Ragnhild Mowinckel, som plutselig har fått det til etter jul og som har tre topp ti-plasseringer med en fjerdeplass som best. Mowinckel har vist at hun i enkeltomganger er helt på høyde med de beste i verden, og får hun til to slike omganger er hun livsfarlig for alle og enhver. I det siste har det føltes som et tidsspørsmål før hun er på pallen for første gang i karrieren - skjer det i VM? Vi skal ikke forvente det, men hun er en utfordrer. Men hun må kjøre bedre enn hun gjorde i Kronplatz, der hun blant annet gjorde en stor feil og ble nummer 17.

Italienerne har et godt storslalåmlag for tiden. Federica Brignone slet riktig nok litt innledningsvis på sesongen, men gikk frem og vant sist renn i Kronplatz, og viste seg plutselig som en medaljefavoritt her. Manuela Mölgg har vært innom pallen denne sesongen, og har også flere andre plasseringer innenfor topp ti. Noen medaljefavoritt er hun ikke, men palløpet viser at på en god dag kan hun være med der oppe.

Slovenske Ana Drev er en type som sjelden er oppe på pallen, men som du som regel kan regne med at sniker seg inn i topp ti og enkelte ganger også topp seks. Hun er ikke den ypperste medaljekandidaten, men hun var på pallen et par ganger forrige sesong, så at potensialet er der, vet vi. Når det gjelder Tina Weirather, har hun med unntak av en fjerdeplass i Sestriere vært helt ute av det, og hun har faktisk ikke vært topp ti bortsett fra det. Hun var ikke stabil i storslalåm i fjor heller - hun er best i fartsdisiplinene - men hun var høyere oppe flere ganger enn hun har vært denne sesongen. I det siste rennet i Kronplatz kom hun ikke engang til finaleomgangen, så her blinker det et knallsterkt blått lys med tanke på VM-form.

Svenske Frida Hansdotter har hatt en meget svak storslalåmsesong, men kanskje kan hun ta med seg godfølelsen hun har fått i slalåmløypene i det siste over til storslalåmen også. Hun kjørte bra i første omgang i Kronplatz, men falt da nedover i andre. Svenskenes største håp er nok alt i alt Sara Hector, som nettopp er tilbake fra skade, og i siste renn i Kronplatz kjørte hun seg helt opp fra 25.- til 6. plass. Den andreomgangen luktet det faktisk medaljeklasse av. Men så spørs det om hun er stabil nok ennå - det gjenstår å se. Hector var jo en av de beste storslalåmkjørerne i verden før hun ble skadet, så nivået vet vi hun har inne.

Østerrike sliter litt i denne disiplinen for tiden. Deres beste i storslalåmcupen er Stephanie Brunner, som tidvis har vist at hun holder følge med teten, men hun er ustabil. I tillegg til tre topp åtte-plasseringer har hun også tre utkjøringer. Ikke en het medaljekandidat, men om østerrikerne skal håpe på noen, må det nok være Brunner. Ellers har de Michaela Kirchgasser, men hun har ikke vært topp ti siden åpningsrennet i Sölden, og det vil være en stor skrell om hun er i medaljekampen. Bernadette Schild viste seg plutselig frem i siste renn i Kronplatz med en sjuendeplass, men det blir nok likevel for drøyt å håpe på medalje for henne her. I tillegg skal vi ikke glemme tittelforsvarer Anna Veith, men hun har nettopp kommet tilbake fra skade, så det spørs vel om vi ikke må tøyle forventningene på henne.

Andre løpere som kanskje kan hevde seg bra er Marie-Michele Gagnon, Petra Vlhova, Coralie Frasse Sombet, Adeline Baude Mugnier, Katharina Truppe, Wendy Holdener, Melanie Meillard og Simone Wild.

Norges siste deltaker må også nevnes - Kristin Lysdahl har hatt et aldri så lite gjennombrudd i WC i år, og har en 17. plass som best. Det er utrolig hvilket steg hun har tatt i storslalåm - bare for noen måneder siden ville VM vært fullstendig utenkelig for hennes del, og i hvertfall i denne grenen, siden hun tidligere nok var hakket sterkere i fartsdisiplinene. Det er vanskelig å si hva vi kan forvente av henne i VM-debuten, men topp 15 er ikke utenkelig på en god dag. Hun har vært helt fantastisk i EC i år, og leder den cupen i skrivende stund foran Kristina Riis-Johannessen, som ikke er i VM.

Slik gikk det i VM 2015: 1. Anna Fenninger [nå Veith] (AUT) 2. Viktoria Rebensburg (GER) 3. Jessica Lindell-Vikarby (SWE)

Storslalåm, menn (17. februar)

Her er det nær sagt sensasjonelt om det blir en annen enn Marcel Hirscher eller Alexis Pinturault som stikker av med gullet. Det har vært seks WC-renn i ordinær storslalåm, og Pinturault har vunnet tre og Hirscher to. Pinturault har imidlertid kjørt ut i ett renn, i tillegg til at Hirscher alltid blir nummer to når han vinner, og det gjør at østerrikeren har et forsprang på 96 poeng i storslalåmcupen. Hirscher har også sett ut til å være i kanonform de siste ukene, så jeg holder ham for å være favoritt, selv om Pinturault helt klart kan utfordre. Det er en spennende duell.

Om den siste plassen på pallen er det jevnere. Mathieu Faivre vant det rennet som ikke Pinturault eller Hirscher har vunnet, og han er sånn sett en het kandidat. Han har også en andreplass fra Alta Badia. De to siste rennene har imidlertid endt med to femteplasser, så kanskje er han ikke helt i samme form som han var før jul. Vanskelig å si. Henrik Kristoffersen har hatt vanskelig for å finne toppgiret i storslalåm denne sesongen, men han har vært veldig stabil, og har vært innenfor de åtte beste i hvert eneste renn denne sesongen. Så han kjører sjelden ut - sist gang i storslalåm var før jul forrige sesong. Men det har kun blitt én pallplass, så han må nok steppe opp noe for at det skal bli edelt metall.

Felix Neureuther er en du kan regne med er i toppen når han stiller til start, og han har mange likhetstrekk med Kristoffersen: Han er stabil, men er sjelden på pallen i storslalåm. Han har også én pallplass, og det var i sesongåpningen i Sölden. Han har vært nære etter det også, men har altså vanskelig for å ta det siste steget. Landsmannen Stefan Luitz er ustabil, men har en enorm toppfart inne, og det viste han blant annet i Garmisch sist, der han tok seg opp på pallen. Han har også en femteplass fra tidligere denne sesongen. Om han får til to bra omganger er han farlig med tanke på medalje.

Så meldte også svenske Matts Olsson seg på i medaljediskusjonen da han kjørte inn til en imponerende andreplass i Garmisch, hans første pallplass i karrieren. Han har en femteplass fra forrige VM også, så han har vist tidligere at han er kapabel til å gjøre det bra i mesterskap. Han er en av ytterst få svenske medaljehåp i dette mesterskapet, iallfall på herresiden - men han må vise at nivået han viste i Garmisch ikke var et blaff. Phillip Schörghofer har også vært på pallen; det var han i Adelboden i starten av januar. Han har også et par andre bra plasseringer, så på sitt beste er han kapabel til å ta medalje, men han er ustabil, så det er vanskelig å si hvor vi har ham. Men han gjorde det bra i St. Moritz i fjor, da han ble nummer fire. Videre i rekken over folk som har pallplass, har vi Florian Eisath, som klarte det på hjemmebane i Alta Badia da han ble nummer tre. Han ble også topp ti i Garmisch sist, så han er i form.

Leif Kristian Haugen har funnet formen i det siste, og selv om han faktisk har kjørt best i slalåm den siste tiden, er det absolutt mulig at han drar med seg den formen over i storslalåm, som jo egentlig historisk sett har vært hans beste disiplin. Han har én topp ti-plassering, en sjuendeplass i Val d'Isere før jul, men han har vært rett utenfor topp ti de to siste rennene, så stabiliteten er der. Så spørs det om han finner den potensielle medaljefarten også i storslalåm. Victor Muffat-Jeandet har hatt en skuffende sesong, og har bare vært topp ti to ganger, med femteplass i Val d'Isere som best. Han virker ikke til å finne godformen han hadde i fjorårssesongen, da han var på pallen flere ganger og kjørte seg opp i topp sju-gruppa. Luca de Aliprandini har kjennetegnet seg selv ved at han ofte gjør gode andreomganger, og det har ført ham inn i topp ti hele fire ganger denne sesongen, med sjetteplass i Val d'Isere som best. Den dagen han får til to bra omganger kan sluttresultatet bli bra.

Justin Murisier har vært topp ti ved tre anledninger denne sesongen, og er kapabel til det også i VM. Kanskje er ikke medaljehåpet det største, men han viser til stadighet at han holder følge med mange av de beste i sine beste stunder. Zan Kranjec har faktisk to fjerdeplasser denne sesongen, men han er ustabil, og har ingen andre topp ti-plasseringer bortsett fra det. Så på sitt beste kan han henge med, men det er uvisst hvor vi har ham på forhånd. Manuel Feller er en kar som kan kjøre fort i e

22
1,1k svar

1091 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

janesaj

Fortsettelse (det er tydeligvis en grense på hvor langt et innlegg kan være):

Alexis Pinturault er en veldig uforutsigbar kar i slalåm. Han kan iblant levere omganger i toppklasse, men som oftest gjør han en eller annen feil som sender ham ut av toppstriden. Men får han til to perfekte omganger er han definitivt å regne med. Michael Matt så i starten ut til å kunne ta over brødrestafettpinnen etter Mario, da han tok en pallplass i Levi og to topp seks-plasseringer i Val d'Isere og Zagreb, men de siste rennene har han slitt mer igjen. Det er usikkert hva vi kan vente oss her av østerrikeren, men bakken skal passe ham greit. Det samme gjelder trolig for landsmann Manuel Feller, som i Zagreb ledet etter første omgang, men gjorde en av sine sedvanlige feil og kjørte ut i andre. Men Feller har vært topp sju ved tre anledninger denne sesongen, og får han til to topp omganger, er han en medaljekandidat.

Når vi snakker om slalåmveteraner, kommer vi ikke utenom Julien Lizeroux, som i en alder av 37 fremdeles henger med i ypperste verdenstopp. Han har fire topp ti-plasseringer i år, med fjerdeplassen i Schladming sist som årsbeste. Det er rett og slett ekstremt imponerende, og det blir spennende å se hva han kan få til her. En annen superveteran er tittelforsvarer Jean-Baptiste Grange, men det ser vanskelig ut å ta noe nytt gull denne gangen. Grange har fremdeles ikke vært topp ti denne sesongen i WC, og har i stedet stabilisert seg på plasseringer mellom 14 og 21 når han har kommet i mål. Det vil være en sensasjon av de sjeldne om Grange forsvarer tittelen med den formen han har hatt denne sesongen. Veteran kan vi ikke kalle 21 år gamle Marco Schwarz, som imponerte stort i fjorårssesongen, da han tok sine to første pallplasser og kjørte seg inn i topp sju-gruppa. Denne sesongen har vært tyngre, og han har bare (får vi si) vært topp ti to ganger, med åttendeplass som best. I utgangspunktet er han ingen medaljekandidat per i dag, men finner han tilbake til fjorårsformen, kan han kanskje bli det igjen.

Norge har et svært sterkt slalåmlag på start i år, hvor også de andre tre har alle muligheter til gode plasseringer. Sebastian Foss Solevåg tok seg opp på pallen når man kjørte WC-avslutning i St. Moritz i fjor, og denne bakken passer ham ypperlig. Det gjelder bare at han er mer aggressiv enn han har vært tidligere i år og tør å slippe på, så kan dette bli veldig bra. Det har vært bedring å spore i kjøringen hans de siste ukene. Leif Kristian Haugen har plutselig at han er en kar å regne med i slalåmverdenstoppen i det siste. Han lå på en sensasjonell andreplass etter første omgang i Wengen, men da kjørte han ut. Han tok imidlertid en solid revansje allerede uka etterpå i Kitzbühel med karrierebeste fjerdeplass, og fulgte opp et par dager senere med 11. plass i Schladming. Haugen er i form, og den håper vi holder seg i VM. Jonathan Nordbotten har vært topp ti tre ganger denne sesongen, og viser i enkeltomganger at toppfarten, den er det ingenting i veien med. Det gjelder bare å unngå disse feilene han gjør. Greier han det, kan han fort være med i topp ti også her. Det gjelder også de andre nordmennene, og har de en topp, topp dag og marginene på sin side (for jeg kan love at det blir jevnt), kan det kanskje til og med bli enda høyere.

I denne øvelsen har ikke Norge tatt VM-medalje siden forrige årtusen (1999), da Lasse Kjus tok sølv i Vail. Dette er absolutt noe som bør kunne rettes på i år, med den formen Kristoffersen har vist. Og kanskje kan vi få en norsk overraskelse på pallen?

Slik gikk det i VM 2015: 1. Jean-Baptiste Grange (FRA) 2. Fritz Dopfer (GER) 3. Felix Neureuther (GER)

Verdenscupene sammenlagt:

Super-G-cup, kvinner: 1. Lara Gut (SUI) 300 2. Tina Weirather (LIE) 256 3. Ilka Stuhec (SLO) 190 4. Stephanie Venier (AUT) 165 5. Sofia Goggia (ITA) 140 6. Elena Curtoni (ITA) 139 ... 26. Maria Tviberg (NOR) 29 31. Ragnhild Mowinckel (NOR) 24

Super-G-cup, menn: 1. Kjetil Jansrud (NOR) 329 2. Dominik Paris (ITA) 192 3. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 189 4. Matthias Mayer (AUT) 167 5. Max Franz (AUT) 152 6. Beat Feuz (SUI) 142 ... 14. Aksel Lund Svindal (NOR) 80 19. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) 53

Utforcup, kvinner: 1. Ilka Stuhec (SLO) 437 2. Lara Gut (SUI) 360 3. Sofia Goggia (ITA) 300 4. Tina Weirather (LIE) 206 5. Johanna Schnarf (ITA) 183 6. Viktoria Rebensburg (GER) 171 ... 26. Ragnhild Mowinckel (NOR) 56 28. Maria Tviberg (NOR) 43

Utforcup, menn: 1. Peter Fill (ITA) 279 2. Kjetil Jansrud (NOR) 247 3. Dominik Paris (ITA) 218 4. Hannes Reichelt (AUT) 200 5. Adrien Theaux (FRA) 170 6. Travis Ganong (USA) 169 ... 8. Aksel Lund Svindal (NOR) 140 14. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 102 37. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) 19

Kombinasjonscup, kvinner: 1. Ilka Stuhec (SLO) 100 2. Michelle Gisin (SUI) 80 3. Sofia Goggia (ITA) 60 4. Wendy Holdener (SUI) 50 5. Michaela Kirchgasser (AUT) 45 6. Federica Brignone (ITA) 40 ... 16. Ragnhild Mowinckel (NOR) 15 23. Maria Tviberg (NOR) 8

Kombinasjonscup, menn: 1. Alexis Pinturault (FRA) 111 2. Niels Hintermann (SUI) 100 3. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 92 4. Justin Murisier (SUI) 86 5. Marcel Hirscher (AUT) 80 5. Maxence Muzaton (FRA) 80 ... 21. Kjetil Jansrud (NOR) 24 32. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) 12 33. Bjørnar Neteland (NOR) 10

Storslalåmcup, kvinner: 1. Tessa Worley (FRA) 580 2. Mikaela Shiffrin (USA) 460 3. Lara Gut (SUI) 360 4. Sofia Goggia (ITA) 289 5. Marta Bassino (ITA) 265 6. Federica Brignone (ITA) 190 ... 10. Ragnhild Mowinckel (NOR) 162 12. Nina Løseth (NOR) 137 37. Kristin Lysdahl (NOR) 24

Storslalåmcup, menn: 1. Marcel Hirscher (AUT) 533 2. Alexis Pinturault (FRA) 439 3. Mathieu Faivre (FRA) 360 4. Henrik Kristoffersen (NOR) 268 5. Felix Neureuther (GER) 245 6. Stefan Luitz (GER) 186 7. Leif Kristian Haugen (NOR) 173 ... 23. Kjetil Jansrud (NOR) 75 31. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 43 32. Bjørnar Neteland (NOR) 43 50. Rasmus Windingstad (NOR) 5

Slalåmcup, kvinner: 1. Mikaela Shiffrin (USA) 660 2. Veronika Velez Zuzulova (SVK) 515 3. Wendy Holdener (SUI) 415 4. Frida Hansdotter (SWE) 372 5. Nina Løseth (NOR) 362 6. Petra Vlhova (SVK) 311 ... 14. Maren Skjøld (NOR) 133 52. Kristine Gjelsten Haugen (NOR) 5

Slalåmcup, menn: 1. Marcel Hirscher (AUT) 635 2. Henrik Kristoffersen (NOR) 575 3. Manfred Mölgg (ITA) 395 4. Alexander Khoroshilov (RUS) 310 5. Dave Ryding (GBR) 306 6. Felix Neureuther (GER) 280 ... 16. Jonathan Nordbotten (NOR) 128 20. Leif Kristian Haugen (NOR) 98 24. Sebastian Foss Solevåg (NOR) 82 34. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) 40

NRKs sendeskjema:

Alt går på NRK 1.

Tirsdag 7. februar: 11:30-12:00: VM alpint: VM-studio 12:00-13:30: VM alpint: Super-G kvinner 17:50-18:30: VM alpint: VM i dag 20:25-20:55: VM-kveld

Onsdag 8. februar: 11:30-12:00: VM alpint: VM-studio 12:00-13:40: VM alpint: Super-G menn 17:50-18:45: VM alpint: VM i dag 20:25-20:55: VM-kveld

Torsdag 9. februar: 12:30-13:30: VM alpint: Utfortrening menn 19:45-20:25: VM-kveld

Fredag 10. februar: 09:45-10:00: VM alpint: VM-studio 10:00-11:15: VM alpint: Kombinasjon utfor, kvinner 12:45-13:00: VM alpint: VM-studio 13:00-14:00: VM alpint: Kombinasjon slalåm, kvinner 17:50-18:45: Sport i dag: VM i dag 22:25-23:00: VM-kveld

Lørdag 11. februar: 11:00-12:00: VM alpint: VM-studio 12:00-13:30: VM alpint: Utfor menn 16:20-16:30: Vinterstudio: VM-studio 19:45-20:25: VM-kveld

Søndag 12. februar: 11:30-12:00: Vinterstudio: VM-studio 12:00-13:15: VM alpint: Utfor kvinner 13:15-13:45: Vinterstudio: VM-studio 19:45-20:25: VM-kveld

Mandag 13. februar: 09:30-10:00: VM alpint: VM-studio 10:00-11:15: VM alpint: Kombinasjon utfor, menn 12:30-13:00: VM alpint: VM-studio 13:00-14:00: VM alpint: Kombinasjon slalåm, menn 17:50-18:45: VM alpint: VM i dag 20:25-20:55: VM-kveld

Tirsdag 14. februar: 11:30-12:00: VM alpint: VM-studio 12:00-14:00: VM alpint: Lagkonkurranse, kvinner og menn 17:50-18:45: VM alpint: VM i dag 19:45-20:15: VM-kveld

Torsdag 16. februar: 09:30-09:45: VM alpint: VM-studio 09:45-10:45: VM alpint: Storslalåm 1. omgang, kvinner 12:45-13:00: VM alpint: VM-studio 13:00-14:10: VM alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner 19:45-20:25: VM-kveld

Fredag 17. februar: 09:15-09:45: VM alpint: VM-studio 09:45-11:00: VM alpint: Storslalåm 1. omgang, menn 12:30-13:00: VM alpint: VM-studio 13:00-14:15: VM alpint: Storslalåm 2. omgang, menn 17:50-18:45: Sport i dag: VM i dag 22:25-23:00: VM-kveld

Lørdag 18. februar: 09:30-09:45: VM alpint: VM-studio 09:45-10:45: VM alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner 12:45-13:00: VM alpint: VM-studio 13:00-14:00: VM alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner 19:45-20:25: VM-kveld

Søndag 19. februar: 09:00-09:45: VM alpint: VM-studio 09:45-10:45: VM alpint: Slalåm 1. omgang, menn 12:40-13:00: VM alpint: VM-studio 13:00-14:00: VM alpint: Slalåm 2. omgang, menn 17:00-18:00: VM alpint: Høydepunkter 19:45-20:25: VM-kveld

Startlister: Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Hva tror folket? Hvor mange medaljer tar Norge? Hvilke utøvere (norske såvel som utenlandske) tror/håper dere gjør det bra? Hvem blir VM-konge/dronning, og hvilken nasjon tar flest gull og medaljer? Kjør debatt!

God VM-fornøyelse!

23

ParadiseDK

Hva tror folket? Hvor mange medaljer tar Norge? Hvilke utøvere (norske såvel som utenlandske) tror/håper dere gjør det bra? Hvem blir VM-konge/dronning, og hvilken nasjon tar flest gull og medaljer? Kjør debatt!

5.

Kristoffersen tar gull i slalom. Jansrud på pallen i utfor og super g. Kilde på pallen i utfor. Løseth tar medalje i slalom.

Kanskje også i lagkonkurransen.

Nå er jeg kanskje en smule optimistisk, men jeg håper på mange norske medaljer.

Takk for fantastisk førstepost forresten, @janesaj!

Tror beste nasjon blir USA på damesiden, og Østerrike på herresiden.

Tror Sverige og Tyskland flopper i dette mesterskapet.

2

lok1

Tror Sverige og Tyskland flopper i dette mesterskapet

Syns ikke Sverige kan floppe noe spesielt, da de omtrent bare har Hansdotter som mulighet i en øvelser (ikke spesielt god form i år), pluss noen som kan være outsidere som Kling og Holmner (som er heeeeeelt ute).

1

fenni

Hva tror folket? Hvor mange medaljer tar Norge? Hvilke utøvere (norske såvel som utenlandske) tror/håper dere gjør det bra? Hvem blir VM-konge/dronning, og hvilken nasjon tar flest gull og medaljer? Kjør debatt!

Utfor og kombien vet vi mye mer om når vi får sett utforløypa, men et tidlig tips på herresiden:

Super-G:

Gull: Feuz

Sølv: Jansrud

Brunse: Kilde

-------------

Utfor:

Gull: Feuz

Sølv: Reichelt

Bronse: En italiener Fill/Paris /Innerhofer

...................................................

Kombinasjonen:

Gull: Pinturault

Sølv: Janka

Bronse: Murisier

(Hirscher utkjøring)

----------------------

Storslalåm:

Gull: Pinturault

Sølv: Hirscher

Bronse: Kristoffersen

---------------------

Slalåm:

Gull: Kristoffersen

Sølv: Khoroshilov

Bronse: Neureuther

---------------------

Sveits 2-1-1

Frankrike 2-0-0

Norge 1-1-2

Østerrike 0-2-0

Russland 0-1-0

Italia 0-0-1

Tyskland 0-0-1

2

janesaj

Slalåm:

Gull: Kristoffersen

Sølv: Khoroshilov

Bronse: Neureuther

Dristig med Hirscher utenfor pallen i slalåm :-) OK, får vel komme med et tips, jeg også. Tar med damene i tillegg.

Super-G, kvinner:

Gull: Lara Gut Sølv: Sofia Goggia Bronse: Ilka Stuhec

Super-G, menn:

Gull: Kjetil Jansrud Sølv: Aleksander Aamodt Kilde Bronse: Beat Feuz

Utfor, kvinner:

Gull: Lindsey Vonn Sølv: Ilka Stuhec Bronse: Lara Gut

Utfor, menn:

Gull: Beat Feuz Sølv: Kjetil Jansrud Bronse: Hannes Reichelt

Kombinasjon, kvinner:

Gull: Mikaela Shiffrin Sølv: Ilka Stuhec Bronse: Lara Gut

Goggia tar bronsen hvis ikke Shiffrin er med.

Kombinasjon, menn:

Gull: Alexis Pinturault Sølv: Marcel Hirscher Bronse: Aleksander Aamodt Kilde

Lagkonkurranse:

Gull: Østerrike Sølv: Tyskland Bronse: Sverige

Storslalåm, kvinner:

Gull: Tessa Worley Sølv: Mikaela Shiffrin Bronse: Lara Gut

Storslalåm, menn:

Gull: Marcel Hirscher Sølv: Alexis Pinturault Bronse: Mathieu Faivre

Slalåm, kvinner:

Gull: Mikaela Shiffrin Sølv: Veronika Velez Zuzulova Bronse: Frida Hansdotter

Slalåm, menn:

Gull: Henrik Kristoffersen Sølv: Marcel Hirscher Bronse: Manfred Mölgg

Medaljestatistikk:

USA 3-1-0 Norge 2-2-1 Østerrike 2-2-1 Frankrike 2-1-1 Sveits 2-0-4 Italia 0-1-1 Slovenia 0-2-1 Slovakia 0-1-0 Tyskland 0-1-0 Sverige 0-0-2

2

tooommm

Hva tror folket? Hvor mange medaljer tar Norge? Hvilke utøvere (norske såvel som utenlandske) tror/håper dere gjør det bra? Hvem blir VM-konge/dronning, og hvilken nasjon tar flest gull og medaljer? Kjør debatt!

Tipper 3 medaljer, en av hver valør. Kristoffersen er gull favoritt i slalåm, og jeg tror og håper han innfrir. Jansrud og Kilde er medalje kandidater i fart, da først og fremst i super-G, og tipper sølv og bronse der.

Pinturault eller Hirscher kan bli VM-kongen. Begge er blant favorittene i storslalåm og kombi'n. Hirscher kan også klare 3 gull med full klaff.

Blant damene står det mellom Shiffrin og Gut. Vanskelig å tippe beste nasjon, men må jeg tippe sier jeg Sveits.

1

Barks

Flinke til å lære seg norsk, de østerrikske trenene våre. Nesten Stöckl-klasse på Mitter.

1

Puttemans

Hva er poenget med 40 minutter pjatt foran hvert eneste skiskytingsrenn når man heller kunne vist slalåm?

3

CrazyHorse

NRK skal få et tips av meg, gratis tom. Når dere intervjuer kjør det opp i venstre hjørne, og mannen i løypen som hovedbilde

3

Biff_Byford

Makan til klaging da gitt. Ja, er litt stang ut for Norge i dette VM (også). Men sånn er det. Sveitserne gjør det bra og det var ingen bombe, men de har flyten og da går det stang inn. Men hadde ikke forventet medalje her, men Kilde var jaggu meg nær nok. På en annen side så er det ikke garantert han hadde kjørt like bra slalom om han han for eksempel hadde hatt 50 hundredeler bedre utfortid. 4 plassen er bra den. Taperen er jo Pinta. Blir jo feil å kalle Hirscher for en taper i dag, men tipper han føler at han "rotet" bort en gullmedalje. Klarer ikke helt å mobilisere den store følelsen for lagkonkurransen, men mulig det endrer seg med medalje he he. Forventer dog ikke det. Tipper vi har en medalje igjen og den kommer i slalom. Dog ikke sikker på at det bli gull, men hadde vært fett da. Føler faktisk slalomen er mer åpen en storslalomen i denn løypa. Mange som er gode på flaten.

3

fenni

Blir jo feil å kalle Hirscher for en taper i dag,

Som en av de som liker Hirscher så skjønner ikke jeg heller noe av det, strålende medalje for Hirscher i dag, ett hundredel er jo selvfølgelig litt bittert, men i alpint som er så jevnt, så synes jeg forskjellen mellom bronse og fjerdeplass er mer bittert enn gull og sølv. Dessuten er de snøforholdene som er nå fordel for de som kjører mye på følelse, er mye kraft i Hirscher'n, så er ingen fordel for han.

Synes synd på Kilde, isolert sett et supersterkt VM, er bare at medalje-ikke medalje er mye større i mesterskap enn i world cup.

1

Eksberten

Synes synd på Kilde, isolert sett et supersterkt VM, er bare at medalje-ikke medalje er mye større i mesterskap enn i world cup.

140 poeng på 3 renn er jo knallbra om det er WC, men i VM er det medaljene som teller.

1

ErnestMangnall

Jadda! Halve flyet skåler i GT!!

3

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...