Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM på ski 2017: Duathlon (25/2)

Lahti-VM fortsetter med en annen "ny" øvelse sett i historisk perspektiv, nemlig duathlon. Eller skiathlon eller fellesstart med skibytte eller dobbel jaktstart. Kjært barn har mange navn. Hva man enn foretrekker å kalle øvelsen - dette er en prestisjetung øvelse å vinne, fordi man må være allsidig for å kunne vinne den. Det er kanskje gjerne viktigst å være en god skøyter siden dette kommer til slutt, men man må også kunne holde følge med de beste i klassisk for å kunne ha mulighet til å kjempe om medaljene.

Duathlon ble innført for første gang på VM-programmet i Val di Fiemme 2003, da estiske Kristina Smigun og svenske Per Elofsson tok seg av gullene. Tore Ruud Hofstad tok også Norges første medalje i duathlon (eller bare jaktstart som det ble kalt den gangen) da han tok sølv i herreklassen.

Det første norske gullet kom ikke før i 2009, da Petter Northug knuste sine motstandere på slutten og tok hjem gullet. Han gjentok den bedriften i Oslo 2011, og da vant Norge også dameklassen ved Marit Bjørgen. Bjørgen forsvarte senere gullet sitt i 2013, mens Therese Johaug vant i 2015. I herreklassen har det blitt med de to gullene til Northug. Totalt har Norge vunnet fem gull, seks sølv og seks bronse i duathlon/skiathlon/fellesstart med skibytte/dobbel jaktstart-historien.

Marit Bjørgen er også her den med flest gull på damesiden gjennom tidene, med sine to gull. Det har også Petter Northug, så disse er så langt historiske i denne øvelsen. Det litt spesielle med årets utgave er at det ikke er noen tidligere VM-vinnere på øvelsen som er på plass på herresiden - Northug har ikke prestert bra nok, regjerende mester Vylegzhanin er utestengt, og Cologna sliter med en skade som gjør at han muligens mister hele VM.

Uansett, Norge har startet mesterskapet bra med gull og bronse på sprinten, og utsiktene for ytterligere suksess er gode her. Det er bare å sette seg godt til rette og nyte det første distanserennet i årets VM.

Program:

Lørdag 25. februar: 11:00: Duathlon (7,5 km kl+7,5 km fri) - kvinner 13:30: Duathlon (15 km kl+15 km fri) - menn

Norges utvalgte:

Kvinner: Marit Bjørgen Astrid Uhrenholdt Jacobsen Heidi Weng Ingvild Flugstad Østberg

Menn: Finn Hågen Krogh Sjur Røthe Martin Johnsrud Sundby Didrik Tønseth

Marit Bjørgen begynte ikke mesterskapet spesielt bra, men så har ikke sprintformen vært den beste denne sesongen heller. På lengre distanser, derimot, ser den ut til å være like god som da hun var på sitt beste før fødselen. Hun har siden comebacket kun gått én duathlon, men da var hun til gjengjeld helt overlegen under NM. Hun har vunnet alt hun har stilt opp i på distanse etter nyttår, og er selvfølgelig storfavoritt på mesterskapets første distanseøvelse.

Heidi Weng har vært utrolig stabil denne sesongen, og har vært på pallen hele 14 ganger i WC-sammenheng, hvorav fire av pallplasseringene er seier. Hun har gått to duathlonrenn denne sesongen, og ble nummer tre både i NM og i Oberstdorf under Tour de Ski. Hun så ikke veldig sprek ut på sprinten, hvor hun røk ut i semifinalen, men hun har vært i bra form i det siste, og er i høyeste grad en medaljekandidat.

Det er også Ingvild Flugstad Østberg, men hun var helt ute av det på sprinten, hvor hun ble nummer 25 i prologen og aldri var i ordentlig posisjon til å gå videre fra kvartfinaleheatet sitt. Men i likhet med Bjørgen har Østberg gått bedre på distanse enn sprint denne sesongen, og vi får håpe på at distanseformen fortsatt er intakt. Hun ble nummer fire i Otepää i generalprøven, men på den ene duathlonen hun har gått denne sesongen gikk det ikke så bra: 13. plass i Oberstdorf under Tour de Ski. Likevel må vi si at hun er en medaljekandidat.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen stod over sprinten for å forberede seg til duathlon, og dette er en distanse hun liker. Hun tok sølv i forrige VM, og forrige duathlon hun gikk endte også med en pallplass da hun ble nummer tre i Canmore under Ski Tour Canada. I år har formen mildt sagt vært opp og ned, men det har vært en viss formbedring å spore i det siste, så forhåpentligvis har hun kommet i god VM-form. Medalje blir det neppe med mindre hun har en superdag og er tilbake i sin absolutte toppform, men hun kan nok være med i kampen om topp seks.

Martin Johnsrud Sundby knuste all motstand i Otepää, hvor han endelig viste frem toppformen igjen. Sundby har vært med i toppen i hele år, men vi har helt klart sett at han har hatt et gir til å gå på, og det ble så til de grader bevist i Otepää. Han er en fantastisk duathlonløper og har vært på pallen de siste fem gangene distansen har blitt gått i WC, og tok også medalje både i VM 2013 og OL 2014. Det er ingen tvil om at han stiller som en av de store favorittene her.

Didrik Tønseth er en løper man ofte ser helt oppe i teten i duathlon, der han blant annet har en fjerdeplass fra sist VM å se tilbake på. Han ble også nummer fire da distansen ble gått forrige sesong i Lahti og fem i Canmore. Han er først og fremst kjent som en god klassiker, men har også blitt en solid skøyter med årene, og takler normalt denne distansen bra. Formen hans har vært litt opp og ned denne sesongen, men har han en bra dag kan han være i med i kampen om sin første individuelle mesterskapsmedalje.

Sjur Røthe har trøblet litt denne sesongen, men har funnet VM-formen i grevens tid, noe som sikret ham plass på denne distansen som han tok medalje på tilbake i 2013. Han ble nummer fire på fellesstarten i Falun og åtte på 15 klassisk i Otepää, så det skal bli spennende å følge ham i dette mesterskapet for å se om formen har utviklet seg ytterligere. Han er ustabil, men kan fort finne på å blande seg inn i toppen her om alt stemmer.

Finn Hågen Krogh kom med som sistemann på laget. Han har hatt litt problemer med langdistanse i sin karriere, men i duathlon fikk han til et par bra løp forrige sesong, med pallplass i Lahti og fjerdeplass i Canmore. Han er den norske løperen med klart mest spisskompetanse i spurten (som har vært enorm i det siste), og dersom det skulle bli en spurt mellom mange løpere, er han et meget godt kort å spille. Så får vi se om også kroppen spiller på lag.

Utlendinger:

I dameklassen er nok Charlotte Kalla den største utfordreren etter det hun har vist de siste rennene. NRK-kommentatorene driver fremdeles og tjater om svakhetene hennes i duathlon som hun hadde tidlig i karrieren, men det er nå en sannhet med modifikasjoner. Hun tok sølv i OL 2014 og bronse i VM 2015, og kom også på pallen på Lillehammer i 2015. Hun har vist meget god form de siste ukene og er en medaljeutfordrer.

Det kan kanskje også Stina Nilsson være. Hun viste ekstreme fellesstartegenskaper under Tour de Ski, hvor hun kunne henge med for så å dra fra mot slutten. Hun ble også nummer fire på fellesstarten i Falun, som var samme distanse som her. Hun har imidlertid vist at hun på distanse er hakket sterkere i klassisk enn skøyting, og derfor kan det kanskje blit litt tøft med medalje. Men muligheten er der, for ikke alle de norske har vist optimal form i det siste. Krista Pärmäkoski stod over sprinten for å være best mulig forberedt til denne, og det kan nok ha vært smart. Pärmäkoski er best i klassisk, men har også blitt bedre i skøyting denne sesongen og gått flere gode renn i fristil, og her er det VM på hjemmebane som kan gi et ekstra boost. Klar medaljekandidat.

Jessica Diggins kommer rett fra et sølv på sprinten og har nok meget god selvtillit. Men prologen hennes var ikke den beste, og i fjor ble hun bare nummer 17 da det ble gått duathlon i Lahti. Så det er litt usikkert hva hun kan klare, men har hun en toppdag kan hun blande seg høyt oppe. Yulia Tchekaleva er russernes største distansehåp på damesiden. Hun var tilbake i topp ti i Otepää etter at hun tok en pause i etterkant av Tour de Ski. Hun har vært veldig stabilt inne i topp ti denne sesongen i begge stilarter, og bør ha en bra distanse her.

Anna Haag har kommet tilbake i god form denne sesongen og har vært topp ti i de siste tre WC-rennene hun har gått. Hun er også temmelig jevngod i klassisk og skøyting, og dette bør være en god distanse for henne. Hun tok sølv på distansen i OL 2010. Så bra blir det neppe her, men topp ti kan det absolutt bli. Justyna Kowalczyk vant denne distansen overlegent under prøve-OL, og har virkelig vist bedre takter i det siste. Skøyteformen skal fremdeles være hakket for dårlig til å hevde seg helt der oppe, men det kan bli spennende å se om formutviklingen i det siste har fortsatt om hun stiller til start.

Anne Kyllönen er best i klassisk, men likevel har hun ved flere anledninger blandet seg høyt oppe i duathlon. Hun har vært topp ti i de fire siste WC-rennene hun har gått i disiplinen, noe hun også kan klare her. Men formen har vært litt så som så siden Tour de Ski. Laura Mononen har vært hyppig topp ti i WC denne sesongen uten å hevde seg helt i toppen, og særlig før jul var hun stabil. Formen ser ut til å være OK, selv om hun ikke var helt på topp i Otepää. Men topp ti er mulig. Den siste finnen som får sjansen her er Johanna Matintalo, en spennende 20-åring finnene har fått opp denne sesongen. Hun tok sølv i U23-VM på denne distansen bak Lotta Udnes Weng, og i generalprøven i Otepää ble hun sensasjonelt nummer 12. Hun er nok sterkere i klassisk enn skøyting og blander seg nok ikke helt i toppen, men topp 15-20 skal vel være mulig om hun har beholdt formen. Niskanen og Saarinen står for øvrig over for å satse på lagsprinten på søndag.

Teresa Stadlober er litt ustabil, men på sine beste dager går hun veldig fort. Østerrikeren har en femteplass som best denne sesongen fra en fellesstart i Tour de Ski, og hun har også vært topp ti ved noen andre anledninger. Hun ble blant annet nummer ni sammenlagt i Tour de Ski etter fin avslutning der. Det kan godt bli topp ti også her om hun har funnet VM-formen. Sveitsiske Nathalie von Siebenthal er en meget spennende løper, men også hun er noe ustabil. Også hun hadde et flott Tour de Ski der hun ble nummer åtte til slutt, men har ikke riktig vist samme form i etterkant. Men om hun kommer opp mot Tour de Ski-form kan hun være med ganske høyt oppe.

Apropos ustabil: I den kategorien har vi definitivt også Nicole Fessel, men på sitt beste er hun helt i verdenstoppen. Det viste hun ikke minst da hun ble nummer seks på duathlon under Tour de Ski. Det var 5 km kortere enn her, men har hun en kanondag er hun interessant. På den duathlonen var også amerikanske Sadie Bjornsen meget godt med, da hun ble nummer fem. Bjornsen er best på kortere distanser, noe hun ikke minst viste i Toblach under Tour de Ski, der hun tok sin første individuelle pallplass i WC på 5 km fri. Hun kan kanskje være med rundt topp 15 her.

Vi skal også holde et øye med Anastasia Sedova, som imponerte kraftig i Otepää ved å bli nummer sju. I og med at hun normalt skal være like god i skøyting, så kan sluttproduktet her bli bra. Hun ble nummer seks på denne distansen i NM og holdt da godt følge med løpere som Falla, Weng og Haga. Hun er utvilsomt spennende. Det er også svenskenes supertalent Ebba Andersson, junioren som her får sin VM-debut selv om hun ikke har gått WC på to år. Men hun tok gull og sølv i junior-VM, og under skandinavisk cup på Lillehammer tok hun to pallplasser med meget god konkurranse. Det blir meget interessant å se hva hun kan stelle til i kamp mot de beste.

Andre løpere som kan gjøre det bra er Ilaria Debertolis, Stefanie Böhler, Sandra Ringwald, Elizabeth Stephen, Caitlin Patterson, Polina Kalsina og Masako Ishida.

På herresiden viste Sergey Ustiugov igjen storform på sprinten, og det betyr trolig at han også blir meget farlig på duathlon. Det var særlig Tour de Ski-takter over prologen hans på sprinten, og han har også vist at han takler duathlon, som han vant i Oberstdorf under Tour de Ski (da det var 20 km), samt at han ble nummer to i Canmore forrige sesong (full distanse). Det blir nok avgjørende å henge av Ustiugov for de som har tenkt til å ta gull.

Matti Heikkinen har hatt en strålende sesong, som ikke minst har vært stabil, i motsetning til tidligere. Han har tolv topp ti-plasseringer, hvorav tre pallplasser, og i fjor ble han nummer tre i Canmore på denne distansen. Vi skal ikke se bort ifra at det kan bli en finsk medalje her. En meget spennende mann på duathlon er Marcus Hellner, som har både gull og sølv på denne distansen fra OL i henholdsvis 2010 og 2014. Han har ikke lyktes riktig like bra i VM-sammenheng på denne distansen, men ble nummer fem senest i Oberstdorf under Tour de Ski, hvor han viste at han helt klart kan være en medaljekandidat på en god dag.

Alex Harvey har stort sett vært å finne rundt topp ti i WC denne sesongen, selv om han ikke fikk helt full klaff på de siste to rennene. Men han vant også i Ulricehamn, og viste brukbar form på sprinten hvor han tok seg til semifinalen. Henger han med til slutt kan bronsevinneren på denne distansen fra 2015 bli meget farlig. Det gjelder i stor grad også Calle Halfvarsson, som ikke riktig har funnet det giret han hadde i sesongstarten etter mye sykdom. Men han imponerte på tremila i Falun, der han flere ganger så ut til å være hektet av, men kom tilbake og ble nummer tre. Om han er i enda bedre form her kan det bli artig for svenskene. Han ble nummer seks på denne distansen forrige VM. Maurice Manificat har med unntak av et par etapper i Tour de Ski (der han til slutt ble nummer fire) aldri riktig funnet toppformen denne sesongen. Men han liker seg på lange distanser, og løypene i Lahti skal passe ham bra. Han er en medaljekandidat på en god dag.

De heteste medaljekandidatene er nok nå nevnt, men noen utfordrere finnes det selvsagt. En av dem er Manificats landsmann Jean Marc Gaillard, som har det med å dukke opp i toppen når det er snakk om fellesstart. Han har vært topp ti på de tre siste mesterskapene på distansen, og snek seg også akkurat innenfor topp ti både under prøve-VM i Lahti forrige sesong og i Oberstdorf denne sesongen. Medaljekandidat er han neppe, men topp ti kan det bli. Daniel Rickardsson har hatt en finfin utvikling denne sesongen, og to sjuendeplasser i Ulricehamn og Falun står som beste resultater. Her er han iallfall tilbake på nordisk jord, og han liker lange distanser. Så topp 10-15 bør være mulig. Alexander Bessmertnykh er best i klassisk, men ble topp ti sist han gikk en "full" duathlon, i Canmore forrige sesong. Blir det gått fort i klassiskdelen og det sprekker opp kan han fort få en god plassering. Det samme gjelder Francesco De Fabiani, som dessverre har vært litt ute av det i det siste, men som fikk til et par gode etapper i Tour de Ski. Topp 15 er en mulighet også for ham.

Andrey Larkov kan være ganske interessant her. Han har vært i brukbar form i det siste og gått bra på mange fellesstarter. Kanskje er han hakket bedre i klassisk enn skøyting, men han kan fort være bra med. Andrew Musgrave har gått en del meget fine løp denne sesongen, og sjetteplassen i Ulricehamn var meget bra. Han har også utviklet seg i klassisk, og klarer han distansen kan det meget vel bli en plassering høyt oppe, kanskje topp ti. Jens Burman er den siste svensken som får gå her siden Johan Olsson satser på 15 km, stafett og femmil. Burman var tidlig i sesongen en aldri så liten åpenbaring med et par topp ti-plasseringer. Han har ikke helt kommet opp på det nivået etter jul, men hadde noen brukbare etapper i Tour de Ski som ga 16. plass sammenlagt, men etter det ikke tatt WC-poeng, og således var duathlonen i SM en liten opptur da han tok sølv bak Hellner. En plassering rundt 10-15 vil være godkjent i VM-debuten. Kanskje skal vi følge ørlite med Alexey Poltoranin også om han stiller, iallfall med tanke på formen inn mot 15 km. Han er nok litt for svak i skøyting til å henge med helt inn.

Andre løpere å holde et øye med kan være Petr Sedov, Alexander Bolshunov, Alexey Chervotkin (litt vanskelig å forutsi det russiske laget), Lari Lehtonen, Robin Duvillard, Clement Parisse, Toni Livers, Curdin Perl, Florian Notz og Keishin Yoshida.

Slik gikk det i VM 2015:

Kvinner: 1. Therese Johaug (NOR) 2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (NOR) 3. Charlotte Kalla (SWE) 4. Kerttu Niskanen (FIN) 5. Sofia Bleckur (SWE) 6. Marit Bjørgen (NOR)

Menn: 1. Maxim Vylegzhanin (RUS) 2. Dario Cologna (SUI) 3. Alex Harvey (CAN) 4. Didrik Tønseth (NOR) 5. Maurice Manificat (FRA) 6. Calle Halfvarsson (SWE)

Resultater i duathlon de siste to sesongene:

Kvinner:

Lillehammer 2015: 1. Therese Johaug, 2. Heidi Weng, 3. Charlotte Kalla Lahti 2016: 1. Therese Johaug, 2. Heidi Weng, 3. Ingvild Flugstad Østberg Canmore 2016: 1. Heidi Weng, 2. Therese Johaug, 3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen Oberstdorf 2017 (5+5): 1. Stina Nilsson, 2. Jessica Diggins, 3. Heidi Weng Pyeongchang 2017: 1. Justyna Kowalczyk, 2. Elizabeth Stephen, 3. Masako Ishida

Menn:

Lillehammer 2015: 1. Martin Johnsrud Sundby, 2. Niklas Dyrhaug, 3. Hans Christer Holund Lahti 2016: 1. Martin Johnsrud Sundby, 2. Finn Hågen Krogh, 3. Hans Christer Holund Canmore 2016: 1. Martin Johnsrud Sundby, 2. Sergey Ustiugov, 3. Matti Heikkinen Oberstdorf 2017 (10+10): 1. Sergey Ustiugov, 2. Martin Johnsrud Sundby, 3. Dario Cologna Pyeongchang 2017: 1. Petr Sedov, 2. Daniel Stock, 3. Mathias Rundgreen

NRKs sendeskjema:

Alt sendes på NRK 1.

Lørdag 25. februar: 10:00-11:00: VM-studio 11:00-12:00: 15 km fellesstart med skibytte, kvinner 13:00-13:30: VM-studio 13:30-15:30: 30 km fellesstart med skibytte, menn 15:30-16:30: VM-studio 19:45-20:45: VM-kveld

Startlister: Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofiler: Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no): Fra 6-12: -11 grader, sol/skyet Fra 12-18: -6 grader, sol/skyet

God fornøyelse!

25
1,1k svar

1108 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

CogitoErgoDoleo1

VGD går i kjent still ut ifra at Sundy hadde parkert russeren på slutten, samtidig som man går ut fra at den eneste av de to som er doptatt er ren, mens den eneste som ikke er doptatt er full av dop. Logisk.

7

Sjefan

Samtidig som den utestengte utøveren som beviselig har hatt ulovlige stoffer i kroppen skal forsvares så til de grader. Merkelig.

1

molster

Kanskje du skal lese litt om saken rundt Sundby før du uttaler deg?

1

startelver

Det er ikke doping, det er en tabbe med en leppekrem , kunne skjedd hvem som helst.

Og astmamedisinen er vi allerede ferdig med å diskutere.

Å bruke ordet doping i disse sakene er trist siden man assosierer det med idrettsutøvere som doper seg systematisk .

Men slike troll som dere har jo ingen problemer med å melke kua så lenge det går an.

4

staaalisen

leppekrem

Det eneste som er100% sikkert, er at Johaug ble tatt med en voksen dose clostebol i urinen. Clostebol - et gangbart dop også i nå nedlagte DDR.

Johaug dom på 13 mnd er ikke rettskraftig ennå. Det er godt mulig at en høyere rettsinstans vil doble straffen. En dom på to år eller mer vil være omtrent på nivå med en normalstraff for bruk av anabole steroider.

Og nå ønsker Johaug konkurrenter at straffene for doping skal bli betydelig strengere. Det er gode muligheter.for at Diggins, Jonsson mfl. vinner frem i kampen for en ren idrett.

Er det rart at de norske løperne har profilert seg som likegyldie,.eller motstandere av ønskene til andre lands løpere? Bjørgensi tårevåte støtteerklæring til Johaug bør ikke overraske noen.

2

PapaSmurf

Det er jo egentlig ganske enkelt:

Man har lov til å innta en viss menge astmamedisin, Norge tolket det som at det var snakk om mengden kroppen tar til seg, mens regelen gjelder mengden man inntar.

Jeg har lest reglene, og jeg skjønner at Sundby tolket dem som han gjorde.

Men jeg hadde astma som barn. Når man tar medisinen får man puste normalt. Tar man større dose er det ikke trolldom som gjør at lungene vokser.

Derfor fikk han to måneder for et regelbrudd, hadde han vært dopet hadde han fått minst ett år.

Det er greit for meg at man er kritisk mot dopere, også norske. Men at man sitter og uttaler seg om doping helt uten begrep om hva man snakker om er for meg ubegripelig.

En passende premie for en slik håpløs oppførsel burde vært en enveisbillett til Sverige.

4

SirKillalot

Flott sagt. Disse største spekulantene virker jo å ha gode lovord om både svensken og finner, så de har nok noe familie å dra til der borte.

2

molster

Enig. Nordmenn som jubler over russisk gull er pinlige greier.

1

All-Equal

Helt kvalmt alle beskyldningene mot Russeren, all den tid det faktisk er vår mann som er dømt. Går det ikke an å være så suveren liksom... Hva med Sundby, som har holdt nivået gjennom hele sesonger. Ustiugov har vært et ekstremt talent i mange år, så er det liksom helt ubegripelig at han vinner gull i VM.

4

george_hincapie

For ett sinsykt deilig renn!

Bjørgen var den beste løperen og det avgjørende rykket var av enorm klasse. Pärmäkoskis prestasjon var optimalt fra start til mål, hun kunne ikke gjort noe som helst annerledes og måtte gi tapt for en bedre løper. Stor idrett å levere sånt på hjemmebane.

Gøy også at Kalla tar nok en medalje, etter det som har vært en tung sesong for henne og at yngre løpere som Siebenthal, Stadlober, Sedova og Hennig leverer på sitt maxnivå i årets viktigste renn. Weng, Jacobsen og Østberg slår tilbake senere.

Terningkast 6!

4

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...