Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM på ski 2017: 10 km kvinner (28/2)

VM fortsetter nå de to neste dagene med mesterskapets eneste medaljegivende intervallstarter, og damene skal først ut på sin 10 km klassisk på tirsdag. Siden det som sagt er den eneste intervallstarten, er dette en av de aller gjeveste distanse å vinne i mesterskapet, og som vanlig har vi forhåpninger om at den vinneren kan være norsk.

Den første 10 km i VM ble gått i 1954 i Falun, da sovjetiske Ljubov Kozyreva stakk av med det aller første gullet foran finnene Siri Rantanen og Mirja Hietamies. Det første norske gullet kom først i 1982, da Berit Aunli vant foran finske Hiikka Riihivuori og Kveta Jeriova fra Tsjekkoslovakia. Dette var også den første norske medaljen på distansen noen sinne (om vi ser bort fra OL, som også talte som VM i gamle dager).

Siden har også Anette Bøe (1985), Anne Jahren (1987), Bente Skari (2001 og 2003), Marit Bjørgen (2011) og Therese Johaug (2013) tatt hjem gull for Norge. Fra 1991 til 1999 var for øvrig 10 km ikke på programmet, men i Lahti 2001 ble tatt inn i varmen igjen. I alt har Norge 7 gull, 1 sølv og 4 bronse på 10 km gjennom VM-historien.

Damenes 10 km i Falun 2015 ble sterkt preget av snøvær underveis, og derfor ble det et par overraskelser på pallen den gangen. Charlotte Kalla sendte hjemmenasjonen til himmels da hun tok hjem et overlegent gull, mens Jessica Diggins den gangen var en overraskelse som sølvvinner, og Caitlin Gregg var rett og slett en sensasjon som bronsevinner - hennes beste WC-plassering er en 14. plass. De norske startet sent og var blant dem som ble mest rammet av snøværet, og Heidi Weng ble best av dem helt nede på en 22. plass. Therese Johaug ble nummer 27, Ragnhild Haga 29, Marit Bjørgen 31 og Astrid Uhrenholdt Jacobsen 33. Uansett hvordan det skulle gå i morgen, kan de norske jentene trøste seg med én ting - verre enn dét får det ikke blitt.

Program:

Tirsdag 28. februar: 12:45: 10 km klassisk - kvinner

Norges utvalgte:

Marit Bjørgen Astrid Uhrenholdt Jacobsen Heidi Weng Ingvild Flugstad Østberg

Marit Bjørgen stiller her som storfavoritt etter gullet på duathlon, og ikke minst etter utklassingen hun stod for på denne distansen i Otepää. Bjørgen er rett og slett i kalasform og kan fort ende opp med å raske med seg resten av gullene i dette mesterskapet. Hun holder rett og slett et annet nivå enn de andre for øyeblikket.

Heidi Weng hadde en litt skuffende duathlon hvor hun til slutt var sjanseløs på medalje, men revansjerte seg allerede dagen etterpå med å vinne gull på lagsprinten sammen med Falla. Hun har ikke sett ut til å være i sin råeste form i dette mesterskapet, og derfor skal hun nok slite for å kunne ta medalje også. Men hun ble nummer tre med ganske god margin i Otepää, så selvfølgelig har hun en sjanse. Løypa skal passe henne bra.

Ingvild Flugstad Østberg har rett og slett hatt et elendig mesterskap så langt. Hun så slapp ut på sprinten, og om vi håpet at det ikke var representativt for distanseformen eller at det bare var et arbeidsuhell, tok vi skammelig feil - hun ble bare nummer 19 på duathlon, over to minutter bak Bjørgen. Det begynner faktisk å spøke for stafettplass for en av løperne vi anså som bankers før mesterskapet om hun ikke viser stor formbedring her.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen åpnet mesterskapet på en hyggelig måte med å bli nummer åtte, absolutt en godkjent innsats ut fra hvordan sesongen har vært ellers. Hun har selvsagt kapasitet til å være enda lenger opp på sitt aller beste, men vi skal nok likevel si oss brukbart fornøyd om det blir noe lignende her for Jacobsen.

Utlendinger:

Hjemmefavoritt Krista Pärmäkoski blir nok kanskje den aller farligste utfordreren for de norske. Hun viste fryktinngytende form på duathlonen, hvor hun bare ble slått av Bjørgen. Hun har aldri vært bedre enn hun er nå, og dette er kanskje favorittdistansen hennes. Kan det bli gull? Tittelforsvarer Charlotte Kalla har en god mulighet til å ta medalje også her. Gull kan kanskje bli tøft, men hun så meget pigg ut under klassiskdelen på duathlon, og det skal bli meget spennende å se hva hun kan stille opp med.

Justyna Kowalczyk viste seg i Otepää endelig frem fra en god side igjen etter et par vonde år, og ble nummer fem der. Hun gikk også et bunnsolid renn under prøve-OL når hun vant duathlonen med nesten ett minutt. Hun ser ut til å komme i bedre og bedre form, og fortsetter det her kan hun kanskje være i nærheten av medalje. Løypa skal iallfall være bra for polakken. Stina Nilsson har ikke helt vist seg fra sin beste side i dette mesterskapet, og ser kanskje ut til å ha gjort unna sin råeste form i Tour de Ski og dermed ha feilbedømt litt i forhold til VM, noe som nok kommer av litt manglende rutine. Men om hun plutselig skulle finne toppformen (og hvis hun stiller) er det nok mulig med topp ti.

Hva kan de øvrige finnene klare? Kerttu Niskanen så ikke ut til å være i sin piggeste form under lagsprinten, og har kun vært topp ti i noen renn under Tour de Ski denne sesongen. Så det spørs om formen er bra nok til å klare en topplassering her. Det samme gjelder i høy grad Anne Kyllönen, som ble nummer 12 på duathlonen og aldri greide å prege rennet der. Hun er god nok til å klare topp seks på en god dag, men spørsmålet er om formen er bra nok til at hun kan være helt der denne gangen. Laura Mononen blir trolig den siste finnen her, og hun endte på plassen bak Kyllönen på duathlon. Hun har ikke helt vært i toppform de siste par rennene hun har gått, men topp ti kan det kanskje bli, og løypa skal være et pluss for henne.

Yulia Tchekaleva gjorde en finfin duathlon med en sjuendeplass, og ser ut til å fortsette med formutviklingen sin etter det svake løpet hun gjorde under NM. Det er absolutt mulig med en plass godt inne i topp ti. Teresa Stadlober imponerte under duathlonen, hvor hun til slutt ble nummer seks. Hun er litt ustabil, men formen ser ut til å være der, og da er topp ti en god mulighet. En annen som imponerte kraftig under duathlonen er Nathalie von Siebenthal, som ikke bare gikk bra på skøytedelen, men som også hang med bra i klassisk og ble nummer fire til slutt. Kanskje er det for mye å håpe på med topp ti i klassisk når det er snakk om intervallstart, men formen er bra og løypa skal passe henne, så man skal aldri si aldri.

Anastasia Sedova har tatt steget helt opp i verdenstoppen de siste ukene, noe hun bekreftet på duathlonen hvor hun ble nummer ni. Hun ble også nummer sju på 10 klassisk i Otepää. Hun liker nok løypene i Lahti og skal ikke regnes bort her heller. Superveteran Masako Ishida imponerte også på duathlon og gikk seg inn i topp ti. Så spørs det om hun kan nærme seg det også her på dette kortere løpet - hun liker seg nok bedre jo lenger det går. Anna Haag ble nummer åtte i Otepää, men hadde en litt tyngre dag på duathlonen og endte bare på 18. plass. Men hun har vært hyppig inne i topp ti denne sesongen, og skal ikke regnes bort i forhold til det her heller. Jessica Diggins tok sølv på 10 fri i Falun, og skulle nok ønsket at denne distansen også var i den stilarten. Men hun gjør også gode løp i klassisk, og har flere ganger vært topp ti på klassiske distanser i år. Hun gjorde en god lagsprint. Men løypa er ganske tøff, og det spørs vel om det passer amerikaneren som vanligvis er best i de flate partiene.

Jeg har sagt det flere ganger denne sesongen, og det er verdt å gjenta igjen - tyskerne har virkelig noe på gang. De hadde tre inne blant de 16 beste på duathlonen, noe som må sies å være meget bra. Best av dem var det unge stortalentet Katharina Hennig som gikk sitt livs løp der. Hun har vært litt ustabil, men formen ser ut til å være glimrende, så det kan bli spennende å se henne her. Victoria Carl endte på 15. plass på duathlonen, og ser endelig ut til å nærme seg den formen hun var i da hun ble nummer sju i åpningsrennet i Ruka i november. Kanskje kan denne løypa bli hakket for tøff, men topp 15 kan være mulig også her. Og da har vi ikke engang nevnt den presumptivt beste tyskeren, nemlig Nicole Fessel. Hun har ikke vært helt i slag etter at hun gjorde et par gode etapper under Tour de Ski, og var det heller ikke på lagsprinten, men har et høyt toppnivå, og finner hun det kan hun klare topp ti.

Andre som potensielt kan gjøre det bra er Stefanie Böhler, Sadie Bjornsen, Elizabeth Stephen, Polina Kalsina, Yulia Belorukova, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter og Nadine Fähndrich.

Slik gikk det i VM 2015 (fristil): 1. Charlotte Kalla (SWE) 2. Jessica Diggins (USA) 3. Caitlin Gregg (USA) 4. Maria Rydqvist (SWE) 5. Anouk Faivre Picon (FRA) 6. Nathalie von Siebenthal (SUI)

Slik gikk det i OL 2014 (siste 10 km klassisk i mesterskap): 1. Justyna Kowalczyk (POL) 2. Charlotte Kalla (SWE) 3. Therese Johaug (NOR) 4. Aino-Kaisa Saarinen (FIN) 5. Marit Bjørgen (NOR) 6. Stefanie Böhler (GER)

Resultater på 10 km klassisk intervallstart siste tre sesonger:

Ruka 2014: 1. Therese Johaug, 2. Marit Bjørgen, 3. Charlotte Kalla Davos 2014: 1. Therese Johaug, 2. Marit Bjørgen, 3. Kerttu Niskanen Lahti 2015: 1. Marit Bjørgen, 2. Heidi Weng, 3. Charlotte Kalla Toblach 2015: 1. Therese Johaug, 2. Krista Pärmäkoski, 3. Ingvild Flugstad Østberg Ruka 2016: 1. Marit Bjørgen, 2. Krista Pärmäkoski, 3. Heidi Weng Otepää 2017: 1. Marit Bjørgen, 2. Charlotte Kalla, 3. Heidi Weng

NRKs sendeskjema:

Alt sendes på NRK 1.

Tirsdag 28. februar: 12:15-12:45: VM-studio 12:45-14:15: 10 km klassisk, kvinner 17:50-18:30: VM i dag 19:35-20:25: VM-kveld

Startlister: Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofiler: Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no): 3 grader, skyet

God fornøyelse!

20
499 svar

499 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Framsynt

Til tema igjen. Jeg synes virkelig synd på Weng og Østberg som ikke får ut det dem er gode for når det virkelig gjelder. Til forskjell til f.eks. Kalla - som får ut alt det hun er god for akkurat i mesterskap.

Det som forbløffer meg er at Heidi Weng ikke har bedre trenere/rådgivere som lærer henne å periodisere formkurven til riktig tidspunkt. I stedet forsøker hun og Østberg å gape over alt - og håper formen er god når det gjelder.

Kunnskapen finnes i umiddelbar nærhet- Bjørgen vet hun ikke kan toppe formen i både TDS og mestrerskapene knappe to måneder senere. Istedet begynner hun å bygge opp formen i januar med god trening til det som kommer.

Om ikke Hjelmeseth kan gi de riktige råd, kan de ikke lære av Astrid U Jacobsen, Maiken Falla og Marit Bjørgen - som lykkes gang på gang med å komme i form når det virkelig gjelder?

3

Eksberten

VM er ikke alt. Å vinne verdenscupen sammenlagt har stor prestisje blant utøverne. Denne sesongen hadde Østberg og Weng en gedigen mulighet til å vinne verdenscupen, som det kan ta flere år før de får igjen, kanskje aldri. En Tour de ski seier er heller ikke noe dårligere, enn et VM-Gull.

Så er det jo slik at det som passer for noen, passer ikke for alle, derfor må en ofte prøve og feile for å finne det som passer best for en selv. Weng var jo klar på etter Falun-VM at hun ville ha et annet opplegg til Lahti VM. Dem kommer helt sikkert til å prioritere annerledes mor OL neste år.

Mener du nå at alle de Norske skal prioritere bort tour de ski? Du har vel tidligere snakket ned svenskene fordi dem står over masse renn, mener du nå at Norge skal gjøre det samme.

Og så en ting til, der er ikke plass til 4-5-6 norske på pallen i VM, så da er det vel greit at de fordeler formtoppene sine lite grann? For øvrig synes jeg ikke verken Weng eller Østberg var i toppform under tour de ski. Østberg var bedre der i fjor og Weng hadde jo denne matforgiftningen i forkant av touren.

2

Rabalder

Helt enig.

1

ftold

Jeg synes virkelig synd på Weng og Østberg som ikke får ut det dem er gode for når det virkelig gjelder. Til forskjell til f.eks. Kalla - som får ut alt det hun er god for akkurat i mesterskap.

Weng har allerede ett gull i årets VM, så det er ikke så synd på henne :)

1

Framsynt

Store sjanser for at det blir et til også :) Men hun vil nok gjerne ha en individuell gull eller sølv.

1

oddvar_kjempebra

I tillegg har hun vunnet TdS og kommer til å vinne verdenscupen sammenlagt. Legg til et sannsynlig VM-gull i stafett så blir nok regnskapet rimelig greit.

Men Weng er vanligvis i toppform på denne tiden så hun lurer nok litt på hva som er anderledes i år.

Jeg tror det er to ting. For det første ble hun syk rett før TdS og fikk dermed en ufrivillig pause som gav en en uønsket formtopp på slutten av TdS. (formtopp = hard trening, hvile, en to-tre harde øker).

For det andre tror jeg hun tåler mer trening enn tidligere. Hun bør derfor trene enda hardere inn mot mesterskap, for deretter å slippe helt opp. Det er lettere å slippe helt opp når man er i høyden. Alle vet at det er galskap å trene for hardt da. Når man forbereder seg i lavlandet er det lettere å kanskje dra på litt for mye i den perioden som budre være hvileperioden.

1

logiken

Vorspiel og nachspiel på 2. etasje.

3

Stracqualursi

Og du prøver i si at...?

1

Hatleking

Bronse til Astrid i dag er for meg det kjekkaste resultatet i VM. Ekstremt fortent etter mykje hard jobbing. Bjørgen er rett og slett i ein eigen liga.

Det er interessant at ingen av dei tre på pallen i dag gjekk TdS. Det har nok hatt ein del å seie.

Elles er eg einig - Falla bør gå inn. Ho er i toppform no i VM. Suveren i sprinten. Full kontroll i sprintstafetten. Østberg er usikker. Ho har riktignok ikkje gått ein dårleg stafettetappe før, men ho har heller ikkje vore så usikker på kvar ho står som no på lang tid. Når Østberg stivnar, så stivnar ho verkeleg. Falla er i form. Me kjem nok til å vinne uansett, men dei som er i form bør gå og akkurat no er det Falla.

Tippar eg ville stilt slik: Falla - Weng - Jacobsen - Bjørgen

Med mindre det blir smørebom, skal dette laget danse seg til siger.

3

Jompa

3

kenrojo

Om ikke Jacobsen hadde funnet form i tolvte time, ville Harsem gått 10 klassisk. Tror hun da også ville vært svært aktuell for stafetten, for hun ville nok hatt gode sjanser til å prestere bedre på tiern enn det Østberg maktet.

Harsem har ikke store meritter, men er i sin livs form. Noen ganger er det viktigere...

2

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...