Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM på ski 2017: 15 km menn (1/3)

Neste distanse i VM er 15 km klassisk for menn. Dette er blitt en rimelig åpen øvelse med tanke på gullkampen, og det finnes flere som på en god dag kan knipe gullet her. Blant dem er naturligvis et par norske, som seg hør og bør. Samme gjelder for gutta som for jentene - dette er det eneste intervallstartrennet, og det er mange som nok ser sitt snitt til å gjøre sitt beste løp her, siden de er bedre på intervallstart enn fellesstart.

Akkurat som tilfelle er for damenes 10 km, ble herrenes 15 km gått for første gang i Falun-VM 1954, da det ble finsk storeslem ved Veikko Hakulinen foran Arvo Viitanen og August Kiuru. Norge tok sine første medaljer i ordinært VM (OL gjaldt jo også som VM i mange år) i Zakopane 1962, da Harald Grønningen tok sølv og Einar Østby bronse bak svenske Assar Rönnlund. Det første gullet på denne distansen kom på hjemmebane i Oslo i 1966, da det til og med ble trippelseier med Gjermund Eggen foran Ole Ellefsæter og Odd Martinsen.

Etter det har Magne Myrmo (1974), Oddvar Brå (1982), Bjørn Dæhlie (1991), Lars Berger (2007) og Petter Northug (2013) tatt gull for Norge på distansen, som var borte fra VM-programmet fra 1993 til 1999, men gjorde "comeback" i 2001. Til sammen har Norge 6 gull, 4 sølv og 8 bronse i 15 km-historien. Så spørs det om vi kan pynte på den statistikken i år.

Regjerende mester på distansen er Johan Olsson, som vant i Falun i 2015 foran Maurice Manificat og Anders Gløersen. Finn Hågen Krogh ble nummer fem, Chris Jespersen åtte og Sjur Røthe ni, mens Petter Northug endte på en heller beskjeden 62. plass. Hele det norske laget er for øvrig byttet ut fra den gangen, noen grunnet dårlig form, andre grunnet at de er bedre i skøyting enn i klassisk.

Program:

Onsdag 1. mars: 12:45: 15 km klassisk - menn

Norges utvalgte:

Niklas Dyrhaug Johannes Høsflot Klæbo Martin Johnsrud Sundby Didrik Tønseth

Martin Johnsrud Sundby er trolig Norges største gullhåp her. Sundby så meget sterk ut før uhellet sitt på duathlon, der han tok sølv og falt fra gullkampen, og er nok meget lysten på å revansjere seg her. Han vant også den siste 15 km i Otepää fullstendig overlegent, og skal være i praktslag. Men det er det nok også flere som er akkurat nå, så han skal ganske sikkert få kamp til døra om gullet.

Didrik Tønseth gikk en finfin duathlon hvor han var med i bronsekampen til siste slutt, og ble til slutt nummer seks. Formen hans skal dermed være brukbar. Generalprøven i Otepää var kanskje litt ruskete for hans del med niendeplass og godt over minuttet bak Sundby, men vi har sett at Tønseth på sitt beste skal være en medaljekandidat. Og løypene i Lahti skal passe bra.

Niklas Dyrhaug ble vraket fra duathlon, til hans store forferdelse, og det virket som det ga ham et gir ekstra å gå med i Otepää, der han ble nummer fire og tangerte bestenoteringen sin på intervallstart (han ble også fire i Ruka i 2014), og det var også sesongbeste. Det skal bli spennende å følge ham her, men trolig er han ikke helt god nok for medalje. Men formen skal det ikke være noe feil med.

Johannes Høsflot Klæbo får den siste plassen etter at Emil Iversen har vist sviktende form i dette mesterskapet. Klæbo tok sølv på distansen under NM og ble også nummer to i skandinavisk cup i Lahti tidligere denne sesongen. Det er veldig spennende at han får muligheten til å gå her og vise hva han er god for. Han har hatt et meget flott mesterskap så langt med bronse på individuell sprint, og trolig hindret været ham fra å bli verdensmester på lagsprinten. Han er i meget godt slag.

Utlendinger:

Kanskje den aller største gullfavoritten med disse løypene er Iivo Niskanen, som har voldsom motbakkekapasitet, som går på hjemmebane, og som nok i tillegg er svært revansjesugen etter det som skjedde på lagsprinten. Han vant denne distansen i Ruka og ble nummer to i Otepää, så han har vist storform tidligere i sesongen, og gjorde det også på lagsprinten. Han blir en hard nøtt å knekke. En annen som kan utfordre kan være Sergey Ustiugov. Den russiske bjørnen trives nok kanskje litt bedre på fellesstart, men kan også gå intervallstarter, som bevist på Lillehammer og i Toblach, de to eneste intervallstartene han har gått denne sesongen, hvor han henholdsvis endte på tredje- og førsteplass. Han viste kalasform både på duathlon og sprintstafett, og står med to gull og ett sølv på tre distanser.

En annen som kan være med i medaljekampen er utvilsomt finnenes andre håp, Matti Heikkinen. Finnen hadde en svak duathlon hvor han bare ble nummer 18, men ble også nummer fem i Otepää og viste god form der, så for hans del får man håpe at duathlon var en dårlig dag. Han har ellers vært uhyre stabil det meste av sesongen, og ble verdensmester nettopp på 15 klassisk i 2011. Svenskenes største håp på denne distansen er nok tross alt Johan Olsson. Som vanlig har han vært meget sparsom med antall løp han har gått denne sesongen - tallet er fem, inkludert den svenske sesongåpningen på Bruksvallarna. Den beste WC-plasseringen hans er fjerdeplassen fra Ruka. Han var svak i Ulricehamn-helgen, de to siste rennene han har gått, men vi vet hvilken form han er kapabel til å plukke frem i mesterskap. Han er regjerende mester på 15 km, og med en maksdag kan han være med i gullkampen igjen.

En vi også skal se veldig opp for er kazakstaneren Alexey Poltoranin. Han har syk før jul og gikk ingen renn da, men har smøget seg sakte, men sikkert i form, og i det siste rennet i Otepää var han oppe på sjetteplass, bare tolv sekunder fra pallen. Har han funnet toppformen er han livsfarlig med tanke på medaljene. Alexander Bessmertnykh er en sterk russer som i ny og ne går fantastiske klassiskløp, og i år har han vært temmelig stabil inne i topp ti-sjiktet. Han ble nummer sju sist i Otepää og åtte i Ruka i sesongåpningen. Han gikk ingen fantastisk duathlon, men det er dette som er russerens hovedmål i mesterskapet.

Marcus Hellner er selvsagt best i skøyting, men kan kanskje være en outsider også her. Hellner er god i motbakker og har vist bra form hele sesongen, blant annet med sjetteplass sammenlagt både i Tour de Ski og minitouren på Lillehammer. På duathlon ble han nummer sju, en grei plassering for hans del. Noen medalje blir det neppe her, men vi skal ikke se bort fra en topp ti-plassering. Alex Harvey har hatt en fin sesong, med WC-seieren i Ulricehamn som høydepunkt, og han leverte en knallbra duathlon da han ble nummer fem, ikke langt fra bronsen. Kanskje er disse løypene litt vel tøffe for canadieren, men han har vist bra form hele sesongen og skal ikke ses bort fra. Maurice Manificat har bortsett fra Tour de Ski hatt en skuffende sesong, og han fikk det heller ikke til på duathlon. Imidlertid viste han brukbar form i Otepää før VM med topp ti-plassering på denne distansen, så kanskje var det bare et arbeidsuhell vi så på lørdag.

Daniel Richardsson hadde en fin periode i slutten av januar hvor det så ut som han skulle finne tilbake til gamle takter, men i februar har det gått tråere, og duathlonen hans var ingenting å skryte av. Men vi får se hva han kan få til på en av sine bedre distanser. Calle Halfvarsson hadde også en helsvart dag på duathlonen og ble bare nummer 20. Heller ikke på sprinten viste han seg frem fra sin aller beste side. Han sliter med å finne igjen formen fra før jul, og om han skal kunne kalle dette mesterskapet vellykket bør han dra den frem snarest.

Andrey Larkov gjorde en god duathlon der han ble nummer åtte, et meget godkjent resultat til ham å være. Russeren er en god klassiker som er i form, men er nok bedre på fellesstart enn han er på intervallstart. Likevel bør han kunne bite godt fra seg i den formen han er i. Francesco De Fabiani ville i toppform vært en spennende mann på denne distansen, men han har ikke gått renn på en måneds tid, så om han er frisk og stiller så spørs det nok om han er i god nok form til å utfordre teten. Andrew Musgrave fortsatte sin finfine sesong med en grei 11. plass på duathlon, rundt der man kunne forvente. I klassisk intervallstart er han et usikkert kort, men han ble nummer ti i Ruka, så selv om han nok er best i skøyting kan han gå klassisk også i sine beste stunder. Sami Jauhojärvi er nok et hjemmehåp som kan gå fort på en god dag, men det har kanskje sett ut som FM-gullet på 15 klassisk suverent foran Heikkinen var et lite blaff. Men har han dagen kan han fort være med høyt oppe.

Andre løpere som muligens kan gjøre det bra er Jean Marc Gaillard, Jonas Baumann, Stanislav Volzhentsev, Alexander Bolshunov, Sergey Turyshev, Dmitriy Japarov (spørs igjen hvem russerne tar ut), Perttu Hyvärinen, Federico Pellegrino, Emil Jönsson og Jens Burman.

Slik gikk det i VM 2015 (fristil):

1. Johan Olsson (SWE) 2. Maurice Manificat (FRA) 3. Anders Gløersen (NOR) 4. Marcus Hellner (SWE) 5. Finn Hågen Krogh (NOR) 6. Bernhard Tritscher (AUT)

Slik gikk det i OL 2014 (siste 15 km klassisk i mesterskap):

1. Dario Cologna (SUI) 2. Johan Olsson (SWE) 3. Daniel Richardsson (SWE) 4. Iivo Niskanen (FIN) 5. Lukas Bauer (CZE) 6. Chris Jespersen (NOR)

Resultater på 15 km klassisk intervallstart siste tre sesonger:

Ruka 2014: 1. Iivo Niskanen, 2. Martin Johnsrud Sundby, 3. Sami Jauhojärvi Davos 2014: 1. Didrik Tønseth, 2. Dario Cologna, 3. Sjur Røthe Lahti 2015: 1. Francesco De Fabiani, 2. Alexey Poltoranin, 3. Sami Jauhojärvi Toblach 2015: 1. Martin Johnsrud Sundby, 2. Alexander Bessmertnykh, 3. Sjur Røthe Ruka 2016: 1. Iivo Niskanen, 2. Emil Iversen, 3. Martin Johnsrud Sundby Otepää 2017: 1. Martin Johnsrud Sundby, 2. Iivo Niskanen, 3. Hans Christer Holund

NRKs sendeskjema:

Alt sendes på NRK 1.

Onsdag 1. mars: 12:20-12:45: VM-studio 12:45-14:30: 15 km klassisk, menn 14:45-15:15: VM-studio 18:15-18:45: VM i dag 19:45-20:55: VM-kveld

Startlister: Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofiler: Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no): 2 grader, skyet

God fornøyelse!

14
652 svar

652 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

george_hincapie

2, 3, 4 og 6 på 30 km.

2, 3 og 5 på 15 km.

3, 4 og 5 på sprint.

Ett uheldig fall som kostet medalje (kanskje gull) på sprintstafetten.

... og likevel snakker folk om fiasko, sier at løperne er ubrukelige og at alt er feil med norsk herrelangrenn.. Gangsyn og forståelse for toppidrett er virkelig begrenset hos en del her inne.

18

toja12

Ja, det kan gå mange år før vi får en så bra start på et mesterskap.

1

Skraevadottir

Helt enig med Hincapie. Kollektivt sett har innsatsen til gutta i dette VM-et vært bedre enn noen gang. Svært gode resultater. Disse som bare ser på gull og glemmer alt annet, er folk som ikke egentlig ser eller følger med på langrenn. Gullet kommer forresten på stafetten, og forhåpentligvis på femmila også.

1

oddvar_kjempebra

Helt enig.

1

logiken

"Niskanen felleski?"

Nei, Niskanen hadde ikke felleski.

Info, vedrørende Niskanen's ski (svensk og finsk kilde):

Niskanen körde med C 3 White base. Skidorna har ett våtföres-beslag men fästzonen vallas som vanligt. Skidorna har ett högt spann och passar bäst i blötsnö och klisterföre.

Finlands servicesjef Matti Haavisto:

– Vi lyckades nog på alla delområden.

– Vallningen behöver förstås lyckas, men det är ändå valet av skidor som är det viktigaste. Vi lyckades hitta rätt par.

3

Trehjulssykkel

Niskanen kunne gått dette rennet som gravid i 9 måned og allikevel vunnet lett

3

SnorreSolano

Om Halfvarsson skulle kuttet ut opplegg som ikke fungerer for ham, er det bare å selge skiene. Det meste feiler stort sett for Calle, ihvertfall så fort han begynner å vise form. Da blir han gjerne syk, og en liten forkjølelse som han fikk før Davos sitter i i 4-5 uker. Så matches han på feil stafett-etappe, er uheldig med litt "vallning", eller bare går rett og slett tom 3 km før mål. Det vil seg liksom aldri for Calle.

Skulle han gå SM-5milen naken om Northug vinner på søndag, forresten? Vi får håpe Northug kun tar sølv da, for ellers blir det nok en ny sykdomsrunde.

3

Biff_Byford

Synes Sundby får vel mye pes for andreplass(er) i dette VM. Greit nok at med sin merittliste i WC/TdS burde stått med seier i OL/VM og at han ikke har gull i mesterskap gjør nok at han ikke vil bli kandidat til tidenes langrennsløper. Men i dette mesterskapet er han faktisk i god form, kanskje sitt beste for sesongen (selv om han vant med mye helgen før, kan jo være at Niskainen og Dyrhaug ikke var i maks toppform da, men fikk den nå). Er også spesielt at svenskene gjør narr av Sundby ikke vant nå heller, men er hysterisk over sølv og bronse til Kalla. Skjønner at de har ulik utgangspunkt mht hva som har skjedd før i sesongen, men så stor forskjell er det heller ikke på sølvmedalje. Hadde skjønt det hvis det var en sølvmedalje som kom fra "himmelen", men når det er forventet medalje så bør det ikke være så stor forskjell på reaksjoner fra media. Men når en får et "aldri gull" stempel på Sundby så blir det vel mer interessant med slik vinkling.

2

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...