Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM på ski 2017: Stafett menn (3/3)

Da var vi kommet til det som ifølge mange er mesterskapets aller største høydepunkt, nemlig herrestafetten. Det er større bredde i herre- enn i dameklassen, men likevel har Norge abonnert på VM-gullet på herrestafetten gjennom hele dette årtusenet så langt. Så spørs det om vi fornyer det abonnementet med enda to år i år.

Herrestafetten er en eldgammel øvelse som har vært på programmet siden VM i Innsbruck i 1933. Den gangen vant Sverige foran Tsjekkia og hjemmenasjon Østerrike. Den første norske medaljen kom i 1935 i Vysoke Tatry i Tsjekkoslovakia, da det ble sølv på Sverre Brodahl, Bjarne Iversen, Olaf Hoffsbakken og Oddbjørn Hagen bak Finland. Det første gullet kom i 1937 i Chamonix, og da gikk Annar Ryen, Oskar Fredriksen, Sigurd Røen og Lars Bergendahl på laget.

Deretter var det gulltørke helt til hjemme-VM i Oslo i 1966, da Odd Martinsen, Harald Grønningen, Ole Ellefsæter og Gjermund Eggen gikk Norge inn til et svært så etterlengtet gull. Det neste gullet kom også i Oslo, denne gangen i 1982, med Lars Erik Eriksen, Ove Aunli, Pål Gunnar Mikkelsplass og Oddvar Brå som seierherrer. Også i 1985 i Seefeld ble det gull med Arild Monsen, Pål Gunnar Mikkelsplass, Tor Håkon Holte og Ove Aunli som bidragsytere. Fra og med 1991 har Norge vunnet 12 av 13 arrangerte verdensmesterskap (i 1999 vant Østerrike), med disse vinnerlagene:

1991: Øyvind Skaanes - Terje Langli - Vegard Ulvang - Bjørn Dæhlie 1993: Sture Sivertsen - Vegard Ulvang - Terje Langli - Bjørn Dæhlie 1995: Sture Sivertsen - Erling Jevne - Bjørn Dæhlie - Thomas Alsgaard 1997: Sture Sivertsen - Erling Jevne - Bjørn Dæhlie - Thomas Alsgaard 2001: Frode Estil - Odd-Bjørn Hjelmeset - Thomas Alsgaard - Tor-Arne Hetland 2003: Anders Aukland - Frode Estil - Tore Ruud Hofstad - Thomas Alsgaard 2005: Odd-Bjørn Hjelmeset - Frode Estil - Lars Berger - Tore Ruud Hofstad 2007: Eldar Rønning - Odd-Bjørn Hjelmeset - Lars Berger - Petter Northug 2009: Eldar Rønning - Odd-Bjørn Hjelmeset - Tore Ruud Hofstad - Petter Northug 2011: Martin Johnsrud Sundby - Eldar Rønning - Tord Asle Gjerdalen - Petter Northug 2013: Tord Asle Gjerdalen - Eldar Rønning - Sjur Røthe - Petter Northug 2015: Niklas Dyrhaug - Didrik Tønseth - Anders Gløersen - Petter Northug

Norge er altså regjerende mestere fra Falun 2015, hvor Dyrhaug, Tønseth, Gløersen og Northug altså sikret Norge gullet etter spurtoppgjør mot Sverige, med Frankrike som bronsevinner. Totalt har Norge vunnet 15 gull, 2 sølv og 4 bronse i VM-historien på denne øvelsen. Herrestafetten er historisk sett Norges øvelse i VM-sammenheng - så får vi se om det opprettholdes i år.

Program:

Fredag 3. mars: 12:30: 4x10 km stafett - menn

Norges utvalgte:

Niklas Dyrhaug (2. etappe) Finn Hågen Krogh (4. etappe) Martin Johnsrud Sundby (3. etappe) Didrik Tønseth (1. etappe)

Didrik Tønseth åpner ballet for Norge. Han ble nummer fem på 15 klassisk og ni på duathlon, og er regjerende mester på stafett. Tønseth har kanskje vært i bedre slag enn han er nå tidligere i sesongen (kanskje særlig under åpningshelgen på Beitostølen og under NM), men formen er bra og han skal være klar til å gjøre en god jobb.

Niklas Dyrhaug går andre etappe. Han er nok i sitt livs form akkurat nå, og beviste det ved å ta bronse på 15 klassisk individuelt, der særlig avslutningen hans var mesterlig. Han ble også nummer fire i Otepää, så han har vist stabilitet de siste ukene. I likhet med Tønseth var han med på vinnerlaget i 2015. Så får vi se om han greier å skaffe Norge en luke til de andre store favorittene allerede på første etappe.

Martin Johnsrud Sundby er vår tredjeetappeløper, og han står med to sølvmedaljer på to renn individuelt. Sundby er nok i meget bra slag, det er bare at han har møtt to løpere som har toppet formen perfekt i Ustiugov og Niskanen. Om Norge ikke har skaffet seg luke innen han har gått ut på sin etappe, kan Sundby utmerket godt gjøre det selv, nær sagt uansett hvem han møter på etappen - så god form er han i.

Finn Hågen Krogh har vist seg som en meget god ankermann i Northugs fravær, men det er ingen tvil om at han har store sko å fylle: Northug er tross alt historiens beste ankermann og har gått Norge inn til gull de siste fem mesterskapene. Men Krogh er i strålende form, noe han viste både på sprinten (fjerdeplass) og ikke minst på duathlon (bronse). Norge har rett og slett et strålende lag og stiller som knepne favoritter.

Utenlandske lag:

Det er nok ingen tvil om hvilket lag Norge bør frykte mest i år: Sergey Ustiugovs Russland. Russerne har to klassiskløpere i strålende form i Alexander Bessmertnykh og Andrey Larkov (fjerde- og femteplass individuelt). Det usikre kortet for dem blir tredje etappe, som talentfulle Alexey Chervotkin går. Chervotkin er altså en av de aller mest lovende løperne i sirkuset, men hans forrige topp ti-plassering i WC-sammenheng kom i Davos i desember. Han tok dog to sølv i U23-VM og er vel i brukbar form. Spørsmålet er om det er nok til å henge med. Men på ankeretappen har de altså beistet Ustiugov, og er han på skuddhold i den formen han er nå, er russerne fort den største favoritten.

Sverige har et godt og jevnt lag, med Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner og Calle Halfvarsson. Problemet deres er at ingen av dem har vist seg frem fra sin absolutte toppform i dette mesterskapet, og dermed kan det fort bli vrient å ta gullet. Hellner var sju på duathlon og Olsson og Halfvarsson ni og ti på 15 klassisk - det er de eneste topp ti-plasseringene svenskene har på distanse i dette mesterskapet. Men det er klart - har alle fire dagen er de så absolutt en utfordrer.

Så må vi også regne med Finland som en stor utfordrer. De stiller med Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen og Matti Heikkinen. Niskanen kommer rett fra gull på 15 klassisk og er stappfull av selvtillit, og kan godt gå fra alle på sin etappe. Jauhojärvi ble åtte på den distansen og er i bra form. Lehtonen er en habil skøyter som imponerte med niendeplass på duathlon og er tydelig i slaget. Heikkinen har ikke vært i slag i dette mesterskapet så langt, men ble likevel elleve på 15 klassisk, og han vet vi har stort potensial. Finnene er soleklare medaljekandidater.

Da har vi nevnt de største seierskandidatene, og så er det nok et par nasjoner til vi skal holde et øye med. Italia skal vi se litt opp for. Salvadori ble nummer ti på duathlon, Noeckler viste fin form på sprintstafetten, og Pellegrino kan sikkert gjøre bra fra seg. Den største svakheten er kanskje ironisk nok deres normalt beste løper De Fabiani, som helt tydelig ikke er i form - han endte på 40. plass på 15 klassisk. Frankrike har mange gode løpere, men kanskje fremfor alt i skøyting. Men Gaillard, Manificat, Parisse og kanskje Duvillard kan sikkert greie en finfin plassering.

Canada kom seg faktisk opp på pallen i Ulricehamn, med Kershaw, Harvey, Johnsgaard og Valjas. Det er heller tvilsomt om de kan gjenta det, men Harvey viste i det minste god form på duathlon og får nok en god oppvarming til femmila. Dario Cologna er tilbake her for Sveits, som kanskje også kan være et lag å holde et øye med. Jonas Baumann har vært i god form i det siste, Livers er rutinert, og Rüesch gjorde en brukbar duathlon. Tyskland kan kanskje stille et brukbart lag med Bing, Dobler, Notz og Bögl. Ellers får vi nok se Poltoranin for Kazakhstan, men det er tvilsomt om det laget ellers er godt nok til å henge med.

Slik gikk det i VM 2015: 1. Norge (Niklas Dyrhaug - Didrik Tønseth - Anders Gløersen - Petter Northug) 2. Sverige (Daniel Richardsson - Johan Olsson - Marcus Hellner - Calle Halfvarsson) 3. Frankrike (Jean Marc Gaillard - Maurice Manificat - Robin Duvillard - Adrien Backscheider) 4. Russland (Maxim Vylegzhanin - Alexander Bessmertnykh - Alexander Legkov - Evgeniy Belov) 5. Sveits (Üli Schnider - Dario Cologna - Jonas Baumann - Toni Livers) 6. Italia (Francesco De Fabiani - Dietmar Noeckler - Roland Clara - Federico Pellegrino)

Resultater på stafett siste to sesonger (distansen da har vært 4x7,5 km):

Lillehammer 2015: 1. Norge I, 2. Norge III, 3. Norge II Nove Mesto 2016: 1. Norge I, 2. Russland I, 3. Italia La Clusaz 2016: 1. Norge I, 2. Russland I, 3. Frankrike I Ulricehamn 2016: 1. Norge I, 2. Sverige I, 3. Canada

Startlister: Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofiler: Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no): 1 grad, skyet

God fornøyelse!

19
1k svar

965 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

KjetilHelle

Tenkte vi kunne snakke om stafetten her og ikkje bruk av astmamedisin. Kommer med min topp 11 liste til i morgen: (Tallene i parentes er resultatene til den nevnte løper for distansen han går, f.eks Tønseth fikk 5. plass på 15 klassisk, Finn Hågen Krogh fikk 3. plass på 15 Klassisk + 15 Fri)

1. Norge 1. Didrik Tønseth (5) 2. Niklas Dyrhaug (3) 3. Martin Johnsrud Sundby (2) 4. Finn Haagen Krogh (3)

2. Russland 1. Andrey Larkov (5) 2. Alexander Bessmertnykh (4) 3. Alexey Chervotkin 4. Sergey Ustiugov (1)

3. Finland 1. Sami Jauhojaervi (8) 2. Ilvo Niskanen (1) 3. Lari Lehtonen (9) 4. Matti Heikkinen (18)

4. Sverige 1. Daniel Rickardsson (13) 2. Johan Olsson (9) 3. Marcus Hellner (7) 4. Calle Halfvarsson (20)

5. Italia 1. Francesco de Fabiani (40) 2. Dietmar Noeckler (24) 3. Giandomenico Salvadori (10) 4. Federico Pellegrino

6. Canada 1. Greame Killick 2. Devon Kershaw (35) 3. Alex Harvey (5) 4. Len Valjas 7. Frankrike 1. Jean Marc Gaillard 2. Maurice Manificat (23) 3. Robin Duvillard 4. Clement Parisse (32)

8. Sveits 1. Jason Rueesch 2. Jonas Baumann (17) 3. Dario Cologna 4. Curdin Perl

9. Tyskland 1. Thomas Bing (45) 2. Jonas Dobler (20) 3. Florian Notz (16) 4. Lucas Boegl (19)

10. Tsjekkia 1. Martin Jaks (28) 2. Lukas Bauer (19) 3. Michal Novak 4. Petr Knop (43)

11. Estland 1. Radio Rankel (34) 2. Algo Karp (26) 3. Karel Tammjarv (36) 4. Aivar Rehemaa (34)

4

toja12

Tenkte vi kunne snakke om stafetten her og ikkje bruk av astmamedisin

Mange tomler opp!

1

ErnestMangnall

Finn Hågen Krogh fikk 3. plass på 15 Klassisk + 15 Fri)

Og skal inn på lista over de med individuelle medaljer :)

1

HuiBuorre

Klart at Finn Hågen skal inn på lista over de med individuelle medaljer. Mens Tønseth skal ut av lista. ;)

Her er resultatene i VM så langt for dagens norske løpere:

Sundby: Sølv både på 15 km og 30 km.

Krogh: Bronse 30 km , 4. plass sprint

Tønseth: 5. plass 15 km, 6. plass 30 km

Dyrhaug: Bronse 15 km

Ellers har både Røthe og Northug gode plasseringer, de ble begge nummer fire på henholdsvis 30 km og sprint.

1

Sixten

Grattis Norge!

Inte överraskande, men likväl imponerande. För oss svenskar ser det ganska mörkt ut. Johan Olsson är färdig - det hade vi nog på känn. 36 år. Nu är det slut. Det är inte alla som håller lika länge som Björndalen.

Hellner gör väl ett ganska gott jobb idag, men han har ju aldrig varit någon vinnare. Inte på riktigt.

Halvarsson, däremot, är jag grymt besviken på. Trodde faktiskt länge att han var en komplett skidåkare. Duktig på både klassiskt och skate, men det blev liksom inget. Han prickar inte formen... Ja, men det är väl det som skiljer riktigt bra åkare från medelmåttor.

Ser tyvärr ingenting för framtiden heller. På damsidan ser det ju riktigt bra ut. Stina och, om något år även Ebba. På herrsidan är det ju nattsvart.

Ja, fy fan! Men grattis till Norge som har åkarna. Är det någon av er langrennskännare som kan se någon ljuspunkt på herrsidan i Sverige?

3

Cabello

Inte på riktigt.

Minnes en vm-sprint i Kollen.

1

Rabalder

Ja Hellner är bra om inte helt där uppe. Att ta sprint guldet från Northug på hemmaplan var väldigt bra.

/H

1

Sixten

Ja, visst, men sprint ... Han tog ju ett OL-gull i Vancouver, men någon vinnartyp är han väl ändå inte. Håglös hållning - se på hans blick inför ett löp så ser du att han möjligen kan ta brons. Stabil åkare i skate på den långa skatesträckan under Tour de Ski medan den sträckan fortfarande fanns med. I övrigt? Nej, han är lika lite vinnare som Kalla. Nöjd med att komma på pallen. Då vinner man aldrig.

1

HLund

Ja, fy fan! Men grattis till Norge som har åkarna. Är det någon av er langrennskännare som kan se någon ljuspunkt på herrsidan i Sverige?

Jens Burman kan bli bra. Og ser et visst potensiale i Oscar Svensson. Ellers er det vel ikke så mange.

1

Sixten

Jens Burman kan bli bra. Og ser et visst potensiale i Oscar Svensson

De borde ha visat mer vid det här laget för att bli riktigt bra. Tycker inte att de som unga åkare har den där gnistan som en sådan som f.eks Kläbo har.

Ja, man må väl ge dem en chans. Tror dock att det är svårt när det inte finns någon riktigt bra åkare i laget - någon man kan mäta sig mot. Olsson har ju kört sitt eget race på senare år. Tror att det är viktigt att ha en åkare i laget som man vet håller riktigt hög klass. Då kan man redan på träning se att man är på rätt väg.

1

george_hincapie

Inte överraskande, men likväl imponerande. För oss svenskar ser det ganska mörkt ut. Johan Olsson är färdig - det hade vi nog på känn. 36 år. Nu är det slut. Det är inte alla som håller lika länge som Björndalen.

Olssons problem i år er nok først og fremst at sykdommen kom for nærme inn på mesterskapet denne gangen. 4 av de 5 gangene han har prestert godt i mesterskap (06,10,13, og 15) var han frisk i forkant av mesterskapet og kunne gå skirenn før mesterskapet. Det savnet han i år, han hadde behøvd gå i Otepää for å komme i gang.

Inngangen til OL 2014 var jo også spesiell, men da var han skadet og ikke syk. Sev om han ikke fikk trent spesielt mye rundt jul og i januar sliter ikke skader like mye på formen som sykdom.

Dagens fiasko kan nok for det meste tilskrives smørebom. Han så såpass bra ut (med tanke på oppladningen) på onsdagens 15 km at dagens kollaps ikke kan forklares med at han er ferdig på toppnivå. Det han viste før jul tyder også på at han har mer å gi. Om han fortsatt er motivert og får en oppkjøring litt mer som planlagt foran OL neste år har han nok fortsatt mye å gi på dette nivået.

1

oddvar_kjempebra

Tønseth gikk på Northugs femmils-ski( Falun). Nok en gang kan vi altså takke Thugen for en stafett seier.

3

kenrojo

Et av de fineste intervjuer noen gang...

3

craaazy

Går inn på topp tre av VM-stafetter den her. Sammen med Brink-sprekken i 2003, og Northug-rykket i 2007.

3

LBJ91

Må heller ikke glemme stafetten fra 2011.

Og det var drama underveis både i 09 og 15 også

1

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...