Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM på ski 2017: 30 km kvinner (4/3)

Lørdag er det klart for kvinnenes lengste distanse, nemlig 30 km fristil, som går i fellesstart. Som alltid er det store norske forhåpninger når damene skal ut i aksjon, og her er et av de store spenningsmomentene om Norge blir historiske og tar seks gull av seks mulige i ett og samme mesterskap.

30 km er faktisk en ganske ny distanse for kvinnene i VM-sammenheng, og ble ikke arrangert før i Lahti i 1989. Den gangen var det naturligvis intervallstart, og det ble dobbeltseier til Sovjet ved Elena Välbe og Larissa Lazutina, med finske Marjo Matikajnen på tredjeplass. Marianne Dahlmo ble beste norske på sjetteplass. Norges første medalje på denne distansen kom i 1997 i Trondheim, da Marit Mikkelsplass kapret bronsen bak Elena Välbe og Stefania Belmondo. Hun utkjempet da en dramatisk sekundstrid med Larissa Lazutina som endte godt med norske øyne - Mikkelsplass gikk seirende ut med fire tidelers margin. Anita Moen var også med i den kampen, men måtte se seg slått med to sekunder av lagvenninnen. Norge tok faktisk aldri gull mens 30 km fremdeles ble gått med intervallstart.

Fra og med Oberstdorf 2005 har distansen gått i fellesstart, og der tok Norge gull på første forsøk da Marit Bjørgen tok gullet foran finske Virpi Kuitunen og russiske Natalia Baranova-Masolkina. Deretter ble det et opphold til Oslo 2011 før neste norske gull, da Therese Johaug tok sitt første individuelle mesterskapsgull etter å ha regelrett knust konkurrentene. I 2013 i Val di Fiemme vant Marit Bjørgen, mens Johaug var tilbake igjen på topp i 2015, da hun igjen knuste all motstand og vant foran Bjørgen og Charlotte Kalla. Norge har totalt 4 gull, 2 sølv og 3 bronse, og 8 av 9 medaljer har blitt tatt etter at fellesstarten ble innført. Men det skal sies at det neppe er det som gjør at Norge har vunnet så mye på kvinnesiden de siste årene - Bjørgen og Johaug hadde nok vært like gode og om ikke bedre om det fremdeles hadde vært intervallstart på programmet.

Program:

Lørdag 4. mars: 13:30: 30 km fristil, fellesstart - kvinner

Norges utvalgte:

Marit Bjørgen Ragnhild Haga Astrid Uhrenholdt Jacobsen Heidi Weng

Marit Bjørgen vant duathlon og 10 km samt stafetten, og har altså sikret seg tre gull allerede. Her kan hun sikre seg å vinne sitt fjerde gull, og samtidig å sikre Norges sjette gull av seks mulige og sitt tredje individuelle gull av tre mulige på distanse. Bjørgen har vært i kalasform hittil i mesterskapet, og tremil har hun vunnet to ganger før i VM, samt også én gang i OL. Hun er rett og slett på et annet nivå enn alle andre for øyeblikket og er storfavoritt.

Heidi Weng har vært i OK form i mesterskapet, men har fortsatt til gode å ta en individuell medalje, og sikter nok mot det her. Imidlertid har hun vært en solid bidragsyter til to laggull, og er nok uansett greit fornøyd med mesterskapet. Men en individuell medalje ville uten tvil satt kronen på verket. Hun har hittil en fjerde-, en femte- og en sjuendeplass på de tre individuelle rennene som har vært.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har ut ifra den sesongen hun har vært gjennom hatt et strålende mesterskap med både individuell medalje på 10 km, for deretter å gå en kanonetappe på stafetten og sikre Norge gullet der. Jacobsen er tilbake i form, og da er hun også spennende på denne distansen, selv om hun har svært varierte tremilsresultater gjennom karrieren. Men i 2015 ble hun nummer tre i Kollen. Dette blir faktisk hennes tremilsdebut i mesterskap.

Ragnhild Haga får sitt første og eneste mesterskapsløp i år her etter at Østberg ikke ville gå. Haga var i ålreit form før jul, men slet voldsomt under Tour de Ski og brøt underveis der. Hun fikk en opptur i Ulricehamn med en femteplass der, men gikk ikke bra nok i NM til å få noen flere muligheter i VM enn denne. Hun har gått ett VM-renn i karrieren, da fikk hun i stor grad løpet spolert av snøfall på 10 km i Falun og endte på 29. plass. Det skal mye til om det ikke blir et bedre resultat her. Topp ti bør iallfall være mulig.

Utlendinger:

Trolig er det ingen utlendinger som kan utfordre Bjørgen per i dag, men Charlotte Kalla er en løper som på en superdag kan være nærme. Hun har hatt et finfint mesterskap med to medaljer på sine to individuelle muligheter. Hun åpnet litt tøft på stafetten og fikk svi for det, og hadde ikke optimale ski der, men er en brukbar tremilsløper som tok medalje i Falun sist, og hun er i form. Krista Pärmäkoski imponerte på duathlon med å følge Bjørgen nesten til døra, men slet med dårlige ski på 10 km og var sjanseløs på medalje da. Hun gikk også en brukbar stafettetappe, selv om Nilsson og Sverige ble litt for sterke på slutten. Hun er hakket bedre i klassisk enn i skøyting, men på en god dag med gode ski skal hun kunne være med i medaljekampen.

Kerttu Niskanen gikk en strålende stafettetappe, og viste seg også sterk på 10 km. Niskanen er klart sterkere i klassisk enn i skøyting, men er sterk på lengre løp, og ble blant annet nummer fire på tremila i Sochi, som jo gikk i skøyting. Kanskje kan hun være en outsider til medalje om hun klarer å bygge på formen hun har vist hittil i dette mesterskapet. Det gjelder også sveitsiske Nathalie von Siebenthal, som imponerte på duathlonen gjennom å bli nummer fire, samt på sin stafettetappe hvor hun var klart nærmest Jacobsen av de som gikk. Hun er i sitt livs form, og det skal bli meget spennende å se hva hun kan stelle i stand her. Hun har aldri lyktes på en tremil tidligere, men formen er iallfall der.

Yulia Tchekaleva gikk godt på duathlon og var med i gruppa som kjempet om fjerdeplass der, men hadde en dårligere dag på 10 km og ble bare nummer 18. Men mistenker at formen hennes er bedre i skøyting at hun kan gjøre det bra her, selv om det begynner å bli en stund siden 2013, sist hun kom topp ti på en tremil. Da ble hun til gjengjeld nummer tre i Kollen. Topp seks er absolutt mulig. Teresa Stadlober ble nummer seks på duathlon og tolv på 10 km. Hun har aldri vært topp ti på en tremil, men jeg tror heller aldri hun har gått tremil i denne formen tidligere. Det kan utmerket godt bli topp ti her. Anastasia Sedova kan kanskje også være en liten outsider her. Hun ble nummer ni på duathlon og sju på 10 km og ser ut til å være i strålende form. Så får vi se om det kan bli en ny topp ti her.

Jessica Diggins er en av de aller beste skøyterne i sirkuset, men har ikke fått vist frem det i særlig grad hittil i mesterskapet. Hun brøt duathlon, og på stafetten ble hun hengende på halvdistanse på sin etappe og kunne aldri føre opp USA i noen definitiv medaljekamp. Vi får se om hun kan få vist seg frem her, selv om tremil tradisjonelt har vært litt vel langt for amerikaneren som har vist seg aller best på 5 km. Laura Mononen slet helt klart med dårlige ski på stafetten, og dermed måtte hun ikke bare slippe Jacobsen med ett minutt på sin etappe, men også invitere Andersson og Sverige inn i sølvkampen. Formen til Mononen har heller ikke vært den beste, og hun har en 13.- og en 14. plass å vise til på de individuelle distansene. Hun kan bedre enn det, og i fjor ble hun så bra som nummer fem på tremila i Kollen. Det var imidlertid i klassisk, og det spørs kanskje om hun kan gjøre det i skøyting når hun attpåtil tilsynelatende ikke er i sin beste form.

Anna Haag gikk et superløp til seg å være på 10 km og ble nummer fem der. Duathlonen var imidlertid dårligere, og det er kanskje et bittelite spørsmålstegn rundt skøyteformen hennes. Men hun kan være topp ti om hun har en god dag. Junior Ebba Andersson har høstet mye skryt etter den finfine stafettetappen hun gjorde, og hun får en ny sjanse til å vise seg frem her. Hun ble nummer 22 på duathlon i mesterskapsdebuten. Hun er nok best i skøyting, men har aldri gått en tremil på dette nivået tidligere. Klarer hun topp 20 skal hun trolig være fornøyd, og det ville også vært en bra prestasjon av den meget talentfulle 19-åringen. Emma Wikén gjør sitt første og eneste løp i dette mesterskapet og er siste svenske her. Wikén har hatt stigning utover i sesongen, og gjorde et godt løp i Otepää der hun ble nummer tolv. Hun har tradisjonelt vært bedre i skøyting, så kanskje hun kan gjøre en god figur her.

Nicole Fessel kan prestere på sitt beste, men som er utrolig ustabil og som du aldri vet hvor har. Hun gikk en brukbar stafettetappe og også greit på 10 km, og skal være i OK form. Stefanie Böhler er nok best i klassisk, men går også noen fine løp i fristil nå og da. Hun var i god form både på 10 km og stafett. Etter det har hun slitt litt mer, men hun er et stortalent som av og til går gode løp. Unge og svært lovende Katharina Hennig ble nummer elleve på duathlon, men har slitt litt etter det. Også mulig at Victoria Carl og/eller Sofie Krehl får sjansen her etter at de gjorde en fin innsats på duathlon tidligere i mesterskapet. Tyskerne er alle topp 15-kandidater på en god dag.

Andre som muligens kan hevde seg er Masako Ishida, Polina Kalsina, Elizabeth Stephen, Kikkan Randall, Sadie Bjornsen, Aino-Kaisa Saarinen, Ilaria Debertolis og Elisa Brocard.

Slik gikk det i VM 2015 (klassisk):

1. Therese Johaug (NOR) 2. Marit Bjørgen (NOR) 3. Charlotte Kalla (SWE) 4. Kerttu Niskanen (FIN) 5. Sofia Bleckur (SWE) 6. Stefanie Böhler (GER)

Slik gikk det i OL 2014 (siste 30 km fristil i mesterskap):

1. Marit Bjørgen (NOR) 2. Therese Johaug (NOR) 3. Kristin Størmer Steira (NOR) 4. Kerttu Niskanen (FIN) 5. Eva Vrabcova-Nyvltova (CZE) 6. Aurore Jean (FRA)

Resultater fra 30 km fellesstart i WC siste fire sesonger:

Oslo 2013 (fristil): 1. Therese Johaug, 2. Justyna Kowalczyk, 3. Yulia Tchekaleva Oslo 2014 (klassisk): 1. Marit Bjørgen, 2. Therese Johaug, 3. Kerttu Niskanen Oslo 2015 (fristil): 1. Marit Bjørgen, 2. Therese Johaug, 3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen Oslo 2016 (klassisk): 1. Therese Johaug, 2. Ingvild Flugstad Østberg, 3. Anne Kyllönen

NRKs sendeskjema:

Alt går på NRK 1.

Lørdag 4. mars: 10:15-10:40: VM-studio 11:25-11:35: VM-studio 12:15-12:25: VM-studio 13:05-13:30: VM-studio 13:30-15:15: 30 km fri teknikk fellesstart, kvinner 15:15-16:15: VM-studio 19:30-20:30: VM-kveld

Startlister: Kan etterhvert finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofiler: Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no): -2 grader, skyet

God fornøyelse!

17
494 svar

494 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

Paddywhack

5

LANGEMANN-1968

Haha! Staalisen er helt konge..

1

hrrreminius

Deilig. Håper jentene våre fortsetter å "ødelegge langrennsporten" i flere tiår til!

4

ulfarne

Utlendingene får heller dra hjem og trene, i stedet for å klage!

1

Enzino

Utlendingene får heller dra hjem og

ta leppekrem.

1

Tullin_Thams

Therese Johaug falt på startflata da hun tok bronse på 30 km i Sapporo. Kanskje Jacobsen skal kopiere den prestasjonen?

4

bhros

Kalla er ei flott jente og en meget god skiløper, som er populær i Norge.

Smålig og usympatisk av staaalisen å stemple henne som en løgner. For det er jo det han gjør når han serverer alternative fakta som ikke stemmer overens med det som Kalla selv sier.

3

Barks

Håper trollet snart er mett.

1

Mortirolo

Toppen av sofagris er folk som jubler og storkoser seg når andre Nasjoner har uflaks i avgjørende situasjoner. Kun sofagriser som aldri har bedrevet noe som er i nærheten av idrett på høyt nivå koser og jubler over slikt. Det er det ultimate lavmål hos meg.

3

george_hincapie

Amen.

1

sankaa

Kunne ikke vært mer enig.

1

flourhouse

Det er det ultimate lavmål hos meg.

Nei, det ultimate lavmål er når folk gjør det samme mot norske utøvere.

1

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...