Nye VGD er lansert! Mer informasjon

VM på ski 2017: 50 km menn (5/3)

Lahti-VM 2017 avsluttes med en distanse som har et ordentlig klassisk og historisk sus over seg: 50 km for menn, populært kalt femmila. Mye av det som gjorde distansen så klassisk har selvsagt forsvunnet med at intervallstart har blitt til fellesstart, men femmila er likefullt en av de mest prestisjetunge rennene å vinne, og det er fortsatt en manndomsprøve, særlig om det blir satt fart fra starten av, som jo har blitt mer vanlig de siste årene.

Femmila ble gått første gang i VM-sammenheng allerede i det aller første mesterskapet i 1925, da det gikk i Johannisbad (eller Janske Lazne på tsjekkisk) i Tsjekkoslovakia. Det ble seksdobbelt tsjekkoslovakisk, med Frantisek Donth som gullvinner foran Frantisek Häckel og Antonin Ettrich. Norges første medalje ble tatt nettopp i Lahti i 1926, da Olav Kjelbotn gikk inn til bronsemedalje bak finnene Matti Raivio og Tauno Lappalainen. Det første norske gullet kom i 1931, da Ole Stenen tok gull foran Martin Peder Vangli, med svenske Karl Lindberg på tredjeplass. Det ble også gull i 1939 ved Lars Bergendahl foran finske Klaes Karppinen, mens Oscar Gjøslien tok bronse. Deretter skulle det gå hele 27 år til neste gull (og neste medalje), da Gjermund Eggen vant i Oslo i 1966 foran finnene Arto Tiainen og Eero Mäntyranta.

Deretter tok løpere som Ove Aunli (bronse 1985), Bjørn Dæhlie (sølv 1995, bronse 1993 og 1997) og Erling Jevne (sølv 1997) alle medaljer, men det ble faktisk ikke noen flere norske gull på femmil mens den fremdeles gikk i intervallstart frem til 2005. Deretter har det til gjengjeld rent inn. Frode Estil vant i 2005 foran Anders Aukland og Odd-Bjørn Hjelmeset. Hjelmeset tok steget opp på toppen i 2007 foran Estil og tyske Jens Filbrich. Deretter tok Petter Northug over femmilshegemoniet, og han vant både i 2009, 2011 og 2015 (i tillegg til OL 2010). Det eneste VM-gullet som ikke er tatt av en nordmann etter at femmila gikk over til å bli fellesstart ble kapret av Johan Olsson i 2013, da det ikke var noen nordmenn på pallen. Det gikk imidlertid ikke så bra sist femmila gikk i fristil i et mesterskap (OL 2014) - da ble det trippelseier til Russland foran Martin Johnsrud Sundby.

Northug er altså regjerende mester og har friplass på denne distansen, etter at han slo Lukas Bauer, Johan Olsson og Maxim Vylegzhanin klart på oppløpet i Falun 2015. Det skal nok mye til om femmilskongen i de senere år forsvarer tittelen i år - til det har ikke formen vært bra nok. Likevel har Norge forhåpninger om både gull og medaljer generelt her.

Program:

Søndag 5. mars: 13:30: 50 km fristil, fellesstart - menn

Norges utvalgte:

Anders Gløersen Hans Christer Holund Petter Northug (tittelforsvarer) Sjur Røthe Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby har tatt to individuelle sølv på duathlon og 15 km i dette mesterskapet hittil, og står dermed fortsatt uten individuelt mesterskapsgull i sin ellers enestående karriere, hvilket nesten må kalles forholdsmessig surrealistisk. Han er nok fryktelig sulten på å ta det her, og formen så vi senest på stafetten er glimrende. Men det er nok flere løpere han nok må riste av seg før oppløpet om drømmen skal gå i oppfyllelse.

Sjur Røthe åpnet sesongen svakt til seg å være, men etter Tour de Ski har han vært solid. Han gikk fine løp i Falun og Otepää (fjerde- og åttendeplass), og på duathlon leverte han nok sitt beste løp for sesongen da han gikk inn til fjerdeplass. Femmil i skøyting skal passe vossingen perfekt, og i Kollen i 2015 vant han rett og slett distansen. Det kan utmerket godt bli medalje om han har dagen.

Petter Northug er regjerende mester på distansen, og har dermed friplass. Han har fått sesongen ødelagt grunnet feiltrening og har ikke levert de helt store resultatene på distanse. De eneste rennene han har vært OK i, har vært sprint. Så det blir nok en tøff femmil, selv for femmilskongen de siste årene.

Anders Gløersen ble nummer to på tremila i Davos i desember, men har ellers ikke fått vist seg frem så veldig mye - sånn er realiteten når man er skøytespesialist på distanse. Han har ikke gått noen renn i VM frem til nå, og har dermed jobbet for å komme i form til akkurat denne dagen og akkurat dette løpet. Så får vi se hvilket slag han er i - han endte litt bak på duathlon under NM, men det gjorde jo også Ustiugov, og vi ser hvilket slag han er i nå. Så Gløersen er absolutt en spennende start.

Hans Christer Holund ble i utgangspunktet kun tatt ut som reserve til VM, men fikk den tolvte plassen når Northug trakk plassen sin i siste stund. Etter skulderskaden han hadde som gjorde at han mistet mye viktig trening i høst har det tatt tid før Holund har kommet opp på sitt egentlige nivå, men han har hatt en bra sesong det tatt i betraktning. Og i siste WC-renn i Otepää viste han at han hører hjemme i verdenstoppen, og på femmil er han et veldig spennende kort.

Utlendinger:

Sergey Ustiugov må igjen nevnes som en av de store outsiderne. Russeren har hatt et meget godt mesterskap og tatt gullet på duathlon, i tillegg til at han gikk Russland inn til gull på sprintstafetten og gjorde en brukbar stafettetappe på forhold som omtrent var så u-Ustiugovsk som de får blitt. Men han har gått veldig mange renn i det siste og kanskje er han litt sliten. Det blir spennende å se. Marcus Hellner har vært i bra form hele sesongen, men var ikke så skarp på duathlonen. Men så viste han storform på stafetten, og seiler nå opp som medaljekandidat på femmila. Han så rapp ut i steget på stafetten, og om han beholder den formen og kan holde i fem mil blir han fort en svært farlig mann.

Dario Cologna har kommet til Lahti for å gå stafett og denne distansen, og han virker til å være i bra slag. Han viste solide takter under Tour de Ski, og om det er den formen han har inne nå, er han en klar medaljekandidat. Kanskje trengte han gjennomkjøringen han fikk på stafetten også. Maurice Manificat har vist ganske slappe takter hittil i mesterskapet med 14. plass (duathlon) og 23. plass (15 km). Han gikk en brukbar, men ikke imponerende etappe på stafetten. På papiret skal femmil og skøyting være en bra match for den franske sluggeren, men han har aldri prestert spesielt godt på distansen. Likevel skal han ikke glemmes om han plutselig skulle ha dagen.

Matti Heikkinen er nok det største finske håpet her på hjemmebane. Problemet er at Heikkinen ikke har sett spesielt pigg ut i dette mesterskapet, og han gikk ikke opp mot sitt beste verken på duathlon, 15 km eller stafetten. Han har også svake resultater å vise til på femmil, men vi får se hvordan formen er. Johan Olsson vant femmila i 2013 da han på imponerende vis gikk solo i store deler av løpet og holdt unna. Han er nok ikke i samme form nå og kanskje skulle han ønske at løpet gikk i klassisk, etter niendeplass på 15 km og en dårlig stafettetappe som følge av dårlige ski. Men en topplassering er fremdeles mulig om han har en god dag. Glem heller ikke Alexey Chervotkin som også gikk en meget god etappe på stafetten og som ser ut til å være i knallslag. Han ble også nummer sju på tremila i Davos i desember, så han er også en som ganske sikkert kan stå distansen.

Alex Harvey er i god form og ble nummer fem på duathlon, en god prestasjon fra ham. Han har også godt gode femmiler før, og har to femteplasser på distansen fra tidligere mesterskap. Han er imidlertid litt uberegnelig på lengre distanser, så vi får se hvilken "versjon" vi får i morgen. Lari Lehtonen gikk en glimrende duathlon, men må sies å ha vært litt blek på stafetten. Så får vi se om han kan finne tilbake til duathlonformen nå som det er et lengre løp igjen, for han er normalt en ganske habil skøyter.

Så kan det bli spennende å se hva Andrew Musgrave kan greie. Briten har gått to meget fine renn i mesterskapet så langt, med 11.- og 12. plass på duathlon og 15 km. I tillegg ble han nummer seks i Ulricehamn i det siste rennet han gikk før mesterskapet. Han har plutselig utviklet seg til å bli en kar som er stabilt med i verdenstoppen, og kanskje kan han greie en topp ti-plassering om han er kanondag her, selv om han aldri har gått en god femmil internasjonalt. Jens Burman kan også være en interessant kar å følge her. Han imponerte med sjetteplass på tremila i Davos, og da var det intervallstart, så han har kapasiteten intakt. Han har ikke vært topp ti i WC etter jul, men gikk iallfall en brukbar 15 km i dette mesterskapet da han ble nummer 14.

Japaneren Keishin Yoshida er for tiden den beste asiatiske løperen, og han er en meget god skøyter. Han ble nummer tolv på duathlon, og har også vært topp ti i WC denne sesongen på 15 fri (Ulricehamn). En topp 15-plassering er ikke utenfor rekkevidde. En annen som kanskje kan bli spennende å følge er Florian Notz, som ble nummer 16 på duathlon, som er best i skøyting, og som gikk en strålende stafettetappe for Tyskland. Den siste svenske løperen blir Martin Johansson, som ikke har hatt en særlig god sesong, men som er en god motbakkeklyver, og som viste stor formbedring i Otepää. Kanskje kan det bli topp 15. Petr Sedov er en kronisk ustabil løper som imponerte i Ulricehamn (9. plass på 15 fri) og Pyeongchang (seier på duathlon, riktig nok med dårlig deltakelse), men som mislyktes fullstendig i Otepää. Så spørs det hva vi får se av ham her.

Andre løpere som kan gjøre det brukbart kan være Clement Parisse, Jean Marc Gaillard, Robin Duvillard, Curdin Perl, Jonas Baumann, Lucas Bögl, Petr Sedov og Andrey Melnichenko.

Slik gikk det i VM 2015 (klassisk):

1. Petter Northug (NOR) 2. Lukas Bauer (CZE) 3. Johan Olsson (SWE) 4. Maxim Vylegzhanin (RUS) 5. Alex Harvey (CAN) 6. Dario Cologna (SUI)

Slik gikk det i OL 2014 (siste 50 km fristil i mesterskap):

1. Alexander Legkov (RUS) 2. Maxim Vylegzhanin (RUS) 3. Ilia Chernousov (RUS) 4. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 5. Sergei Dolidovich (BLR) 6. Robin Duvillard (FRA)

Resultater fra 30 km fellesstart i WC siste fire sesonger:

Oslo 2013 (fristil): 1. Alexander Legkov, 2. Martin Johnsrud Sundby, 3. Ilia Chernousov Oslo 2014 (klassisk): 1. Daniel Richardsson, 2. Martin Johnsrud Sundby, 3. Alexander Legkov Oslo 2015 (fristil): 1. Sjur Røthe, 2. Dario Cologna, 3. Martin Johnsrud Sundby Oslo 2016 (klassisk): 1. Martin Johnsrud Sundby, 2. Niklas Dyrhaug, 3. Maxim Vylegzhanin

NRKs sendeskjema:

Alt går på NRK 1.

Lørdag 4. mars: 12:30-13:30: VM-studio 13:30-16:10: 50 km fri teknikk fellesstart, menn 19:45-20:20: VM-kveld

Startlister: Kan finnes her.

Arrangørens hjemmeside: Kan finnes her.

Løypeprofiler: Kan finnes her.

Værmelding (fra yr.no): -3 grader, sol

God fornøyelse!

22
1k svar

1039 svar

Logg inn med Schibsted

Du må være innlogget for å svare på dette innlegget!

Gå til innlogging

george_hincapie

Jeg har forsvart Sundby før, resultatene i VM 2011 og 2013, samt OL 2014 har vært på nivå med det han har vist i verdenscupen de samme sesongene. At han ikke vant gull i disse mesterskapene var ikke spesielt overraskende med tanke på at han ikke vant fellesstarter i verdenscupen på den tiden.

Derimot, de to siste sesongene har han dominert også fellesstarter og ikke bare vunnet tourer. Da burde vi har realistiske forhåpninger om gull i år. På 30 km spilte han passivt og tapte mot en ekstremt sterk russer. I dag presterer han å spille ett enda mer passivt spill og da var han sjanseløs på slutten. Denne desperate jakten etter å spare mest mulig krefter til en langspurt var dømt til å mislykkes når det ikke ble satt press på konkurrentene i lengre perioder underveis. Å si at Sundby aldri kommer til å vinne ett mesterskapsgull er selvsagt ikke berettiget, selv om han i dag skuffet noe enormt taktisk.

For øvrig, Harvey og Ustiugov var to av de som lå mest i front og de svarte overraskende lett på Sundbys angrep i de siste bakkene. At Harvey endelig vinner en femmil, 8 år etter den legendariske innsatsen hans på femmila i Trondheim, er bare rett og rimelig. All honnør til Harvey og Canada.

7

hrrreminius

Derimot, de to siste sesongene har han dominert også fellesstarter og ikke bare vunnet tourer. Da burde vi har realistiske forhåpninger om gull i år. På 30 km spilte han passivt og tapte mot en ekstremt sterk russer. I dag presterer han å spille ett enda mer passivt spill og da var han sjanseløs på slutten.

Sundby må få det psykologiske aspektet på plass. Det virker som det blir mental nedsmeltning med en gang presset blir for høyt.

1

deleted3041664

de to siste sesongene har han dominert også fellesstarter og ikke bare vunnet tourer. Da burde vi har realistiske forhåpninger om gull i år. På 30 km spilte han passivt og tapte mot en ekstremt sterk russer. I dag presterer han å spille ett enda mer passivt spill og da var han sjanseløs på slutten. Denne desperate jakten etter å spare mest mulig krefter til en langspurt var dømt til å mislykkes når det ikke ble satt press på konkurrentene i lengre perioder underveis.

Eg sa før første konkurranse at det ikkje kom til å bli noko individuelt mesterskapsgull på Martin og eg fekk selvfølgelig og dessverre rett.

1

Type-R

Det sa jeg i fjor.

1

Tullin_Thams

Godt oppsummert. Merkelig at ikke Sundby kjører tidligere. Å satse på å gå fra på den siste kilometeren, blir altfor seint i rennet. Tydelig at han ikke er kald nok i de avgjørende øyeblikkene.

Artig at du trekker fram femmila i Trondheim i 2009. Jeg var til stede der og hadde en flott dag, selv om det dessverre var fellesstart i stedet for intervallstart. Det var første gang jeg la merke til sønnen til vinneren av femmila i Holmenkollen i 1988. Han satte virkelig farge på rennet. Den gangen spurtet han vel ned Vylegzjanin i kampen om tredjeplassen.

1

george_hincapie

Den gangen spurtet han vel ned Vylegzjanin i kampen om tredjeplassen.

Det stemmer, etter å selv ha vært i solobrudd lenge midtveis. Og så i NRK-intervjuet etterpå klaget han på at han hadde sittet hjemme i Kanada og sett langrenn på tv de siste årene og kjedet seg fordi alle bare gikk sammen og ventet til spurten.

1

EndOfGreatness

Mange dumme, feite og late sofatapere her. Helt forbanna sykt. Synd at Norges desidert beste skiløper mista medalje. Pinne stiv på slutten.

5

janesaj

Ellers er det jo bare å takke for alle de fine ordene her, alltid godt å høre at det man gjør blir satt pris på :-)

5

Progressen

Jeg må jo tro på Sundby når han sier at han kunne gått bånn gass i 5km uten å klare å riste av seg så mye som en eneste medaljekandidat. Men når han sier at han ikke brydde seg om 2. og 3. plass; at gull var det eneste han brydde seg om, så må jeg helt ærlig si at da er du ikke særlig klok, Martin, når du venter med å rykke til det er 2 km igjen.

Du kan gå "all in" så mye du vil: I denne traseen er den metoden du benyttet deg av dømt til å mislykkes. Din sjanse, Martin - som du enten i feighet eller uvitenhet ikke grep, lå ikke i de 2 siste km, men i de 48 første. Hadde du gått all in for gull, så hadde du enten vunnet eller blitt nr 20. At du blir nr 5, to fattige sekunder bak vinneren, vitner om at du slettes ikke gikk all in for gull. Du kan ikke være så rutinert, Martin, og samtidig ikke skjønne at spurten din er plan B. Og det ligger i all in-strategien sin natur at noen plan B ikke finnes.

Men selv Bjørgen klarte jo ikke riste av seg Stadlober...!!?? Hvordan da lykkes med noe annet enn spurt?

Jeg mener man uansett, hvis man ikke bryr seg om 2. og 3.plassen, måtte gjort et forsøk. Og forsøket burde ikke vært, som selv foreslått av Martin; bånn gass i 5km, men masse rykk og napp: Bånn gass i alle motbakker: 1 time og 45 minutter med "motbakkeintervaller". Man skal selvsagt være i posisjon for å kunne utføre en slik taktikk. Men det er i alle fall, med det føret og den løypen man visste man måtte hanskes med, en all in-strategi som ikke ble utprøvd.

4

Langorm

han sier at han ikke brydde seg om 2. og 3. plass; at gull var det eneste han brydde seg om

Noe tilsvarende avsluttning på 5 mila, kan ikke jeg huske. Så om det er lov, å ta det hele humoristisk. Opp igjennom årene har ski, staver og skidresser med, blitt utviklet for å oppnå stadig større fart. Men hva så med skjegget? :-)

1

HLund

Men selv Bjørgen klarte jo ikke riste av seg Stadlober...!!?? Hvordan da lykkes med noe annet enn spurt?

At Bjørgen ikke lyktes å riste av seg Stadlober skyldtes i stor grad at Astrid Jacobsen falt omtrent fra startstreken. Overbevist om at Bjørgen roet farten da hun fikk vite om det. Feltet var tross alt ganske så sprengt etter bare et par minutter på 30 km, men så roet Bjørgen farten. Hadde vært fryktelig interessant hvordan løpet hadde blitt med Johaug til start. Har en følelse av at det hadde blitt et annet løp da.

1

toja12

At Bjørgen ikke lyktes å riste av seg Stadlober skyldtes i stor grad at Astrid Jacobsen falt omtrent fra startstreken. Overbevist om at Bjørgen roet farten da hun fikk vite om det. Feltet var tross alt ganske så sprengt etter bare et par minutter på 30 km, men så roet Bjørgen farten.

Støtter dette.

1

tucan

Hvorfor får ikke Northug mer kritikk for løpet i dag? I alle år hvor Northug har vært vårt beste kort har de fleste vært opptatt av at lagkameratene må gå for å maksimere hans sjanser. I dag var Sundby vårt beste kort, og ville vært best med mest mulig hardkjør slik at færrest mulig gode avsluttede var igjen mot slutten..

Her burde Northug selvsagt hjulpet å holde stor fart så lenge som mulig.. Istedenfor dasset han rundt på halen..

3

KingKongHalvor

Hvorfor får ikke Northug mer kritikk for løpet i dag?

Fordi han gikk med frikort. Hadde aldri blitt tatt ut til dette løpet da formen er råtten. Hvorfor han plutselig skulle gå på en helt annen måte enn han alltid har gjort er ikke godt å se, men det er vel egentlig det du etterspør, eller misforstår jeg?

1

tucan

Kingkonghalvor: vet han hadde friplass, men han var jo med

I løpet på samme måte som andre..

Er nok ikke helt seriøst ment.. Hadde ikke forventet annet..

Men spesielt her inne har det vært gjennomgående at alle andre norske skal forkaste egne muligheter for Northug.. Så da kan en vel forvente litt i retur På ett løp som dette ;-)

1

Gunstein12

Her burde Northug selvsagt hjulpet å holde stor fart så lenge som mulig.. Istedenfor dasset han rundt på halen..

Han var vel ikke bedre...

1

SirKillalot

Faktisk enig i dette! Hvis man skal legge taktikk. Hvorfor i all verden skal ikke Northug kjøre og dra feltet i all den fart han kan i si 15 km for å skape best mulig vinnersjanse fore de 4(!) andre norske i feltet?

Alle visste at han ikke kom til å holde helt inn om ikke det ble gått i pensjonisttempo. Kritikkverdig at en ikke er med på "lagtaktikken" og kjører for seg selv?

1

Lignende temaer

Bilde

Sykkel

Sykkel

Bilde

Tennis

Tennis

Bilde

Amerikanske Idretter

Amerikanske Idretter

Bilde

Boksing, Kampsport og MMA

Boksing, Kampsport og MMA

Bilde

Hobby

Hobby

Laster...